![]() |
Geçen sene dondurmayı denediğimiz karamürsel-su çeşit zeytinlerde, çözdüğümüzde öylece yenebilir olduğunu gördük, ki trilye gibi acılığı kolay çıkmayan bir çeşittir. Zeytinin -18 derecede beklemesi bir şekilde acılık maddesinin yok olmasına sebep oluyor.
Hatta, samanlı çeşitini Kasımda toplamayıp Aralık ortasına kadar ağaçta bekletirseniz dalından yemek gayet güzel oluyor. Sonuçta acılık maddesinin azalması zaman ile orantılı. Dondurulması da bu zamanı kısaltıyor. |
İlginç, hurma zeytine alternatif bir yöntem...
Seneye kesinlikle yapılacaklar listesine girdi, teşekkürler. |
Eğer yağlı selenizi kendiniz yapıyorsanız benim önerilerim şunlar:
-Zeytin alımında acele etmeyin..Aralık ayı başından ortalarına kadar sabırlı olun..Bu dönemde semt pazarınıza mutlaka suyu azalmış,kıvırcıklaşmış zeytinler gelecektir..Bunun nedeni şu..bazı üreticilerin zeytin bahçeleri çok büyük olduğu ve zeytinlerini parti parti topladıkları için son olarak topladıkları ağaçların zeytinleri aralık ayında ilk soğuklardan sonra buruşmaya başlar..Bu buruşuk,kıvırcık zeytinlerin acı suyu çok azalır ve yağlı sele zeytininiz 20 gün gibi bir sürede yenebilir duruma gelir.. -Zeytinlerinizi mutlaka 4-5 defa suda bekleterek yıkayın..Çürük ve hastalıklısını ayırın..İçinde çok yumuşak olanları ayırıp ayrı bir kapta kurun.. Daha sonra 8-10 kiloluk kaplara bir kat zeytin bir avuç iri tuz,bir kat zeytin bir avuç tuz koyarak kabınızı doldurun..Kabınızı tam doldurmayın..Her zeytin koyuşunuzda aralara zeytin yaprağı atın.. Doldurma işlemi bittikten sonra bir çay bardağı ayçiçek veya fındık yağı koyun..Bir çay bardağı da elma sirkesi koyun.. -Kaplarınızı günde bir iki kez sallayın veya yuvarlayın..20-25 günlük süre içinde kaplarınızın dibinde çoğalan acı suyun üçte ikisini atın.. -Bu 20-25 günlük süre sonunda,arada bir tad kontrolü yaparak çok hafif acımsı hale gelmiş zeytininizi kaba tuzlardan biraz arındırarak cam kavanozlara alın..Zeytinin çekirdeği kahve veya siyah renge dönmeye başladıysa zeytininiz olmuş sayılır.. -Biz bu şekilde yaptığımız zeytinleri gelecek yılın zeytin zamanına kadar tüketebiliyoruz..Güneş görmeyen serince bir yerde saklama şartıyla.. -Birde şunu belirteyim..Çok iri zeytinlere özenmeyin..Orta büyüklükteki zeytin daha güzel olgunlaşır..Hemde ucuza gelir.. |
Selam ..
Bir tadığımız bize hataydan yapılmış yeşil zeytin getirmişti . Çok beğenmiştik .Şimde kendimiz hataydan yapılmamış zeytin alıp kendimiz yapmak istiyoruz . Nasıl alabiliriz. Burdaki semt pazarlarında yapılmamış zeytin satılmıyor . Kargoyla gelebilir mi ? Burda hataydan yeşil zeytin satan varsa almak istiyoruz. |
Alıntı:
|
bende bu sene zeytınımı kendım yapmak ıstıyorum .konyada oturuyorum buranın pazarlarına akdenzden zeytın gelıyo daha cok ben egenın zeytınlerınn dha ıyı oldugunu dusunuyorum sızce yanılıyormuyum.zeytın zamanı bende almak ıstıyorum bu konuda yardımlarınızı beklıyrum tesekkurler
|
Haklısın egenin çekiştesi meşhurdur .Yeşil zeytinine diyecek yok . Antalyada tavşan yüreği denen tipin dışındakiler on para etmez . Dışardan'da gelmiyor .
|
edremıt bolgesının zeytın ve yaglarını severım .gemlık sıyah zeytınıde guzeldr .ayvalık bolgesınden zeytınyag alabılecegım yer bılıyormusunz
|
Ayvalığa bir kaç defa gittim . Etrafdaki dükkanlarda satanlar vardı . Şimdi internette bulup kargo ile istemek en iyi yol .
|
Alıntı:
|
mehmet cömert zeytınyagları nasıldr kı ben sıpars vermeyı dusunuyorum.kargo ıle gonderılıyormus.ama gecen yılın z.yagdr sanırım.bırde duydugum kadaryla z.yagınn bekletılmısı makbulmus
|
merhaba söyledikleriniz çok enteresan geldi bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilirmisiniz çünkü bizde 45 gün içinde zeytini toplamayı düşünüyoruz daha öncesinde -18 derecede bekletmek acılığını gerçekten yok ediyor mu
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Acılığı nasıldı? Gitmişmiydi, aynen duruyor muydu?
|
Alıntı:
Aynı tazelik ve lezzeti koruduğuna çok sevinmiştik çünkü bu dönemde dondurucuya konup, istenildiğinde çıkartılarak, yalnızca suyla, kısa zamanda işlenip, kısa zamanda tüketilmesi yöntemi, lezzetli olmasının yanısıra, yıl boyunca aromasının korunması ve sıfır tuzla yapıldığı için benimde favorim. Dondurucuya konulup saklanması, yıl boyunca bu dönemdeki yeşil, hafif buruk acılı (trilye) zeytin severlere harika bir olanak sunuyor. |
peki dondurucuya koyulan zeytin yeşil miydi, siyah mı? ben antalya da tavşanyüreği ve gemlik bulabiliyorum.Hatta tavşanyüreğinin siyahını da tuz ve şekerle pet kavanoza bastım. Günde 3-4 kez yuvarlayarak sanırım kasım sonu yiyebiliriz... Bu arada yeşilden de difrize koyacağım tuzlu mu, sade mi koyayım? Deneyen arkadaşlar nasıl saklamıştınız????
|
3 Eklenti(ler)
Bu sene kurtsuz zeytinden güzelce alıp, kırma taze zeytin yaptım. Çeşidine gemlik dediler, taneler küçük olmasına rağmen oldukça yağlıydı. Kırdıkça içinden yağ çıktı. Bir hafta boyunca hergün suyunu değiştirince acısı gitti. Sonra biraz tuzlayıp yarı yarıya limon ve zeytinyağı bulunan sosa koydum. Çok lezzetli oldu.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar zeytinleri pet şişelere koymayın, bu pet şişeler su-gazoz vs. için yapılmıştır.
Tuz-sirke-limon tuzu ile tepkimeye girebilir. |
Alıntı:
|
Bizimdie zeytinliklerimiz var,domat cinsi tirilye ve ispanyol cinsleri yetiştiriyoruz.Biz tüccara lekesiz veririz sizlerin pazardan aldıgınızın 3te 1fiyatına.Ben her yıl beş litrelik su şişelerine hiç bir şey koymadan cizip güneş görmeyen yerde saklarım ne yumuşar nede tadı degişir.
|
Eğer kendi zeytin ağacınız var ise zeytinleriniz meyve verdiğinde sulamayı kesin, çok sulanmış zeytin ağacından kurulan zeytinler çabuk yumuşayıp bozuluyor , damlama sistemi yaygınlaştıkça karşılaşılan sorulardan biri . Bizim geçen sene 40 kilo yeşil zeytinden 5kg yenilebildi...
|
Hep pet şişeler kullanıyoruz , uyarın için teşekkürler.
|
Bizim bahçelerde zeytin ve kiraz agaçları karışık ve damlama sistemi tabi hepsi bir sulanıyor ayıramıyoruz ama 5lik su şişelerinde acı suyunda iki yıl bile kalıyor.Benim derdim siyah yapımı yıllardır yapıyorum ama güzel olmuyor acaba zeytinindenmi.
|
(Bu mesajı daha sona sileceğim)
Tarım ilacı kullanmadan üretilmiş lezzetli, yeşil-kırma ve siyah zeytin-sele yapmak için nereden bulabilirim?..:) Toplam 50 kğ kadar alacağım. |
Bahçemde çok iyi cins yeşil zeytin oluyor.Kırma veya çizme yapıyorum kavanozlara koyuncasuyunu değiştirip tatlandırdıktan sonra tuz ve limon ile terbiye yapınca ,kısa zaman sonra yumuşuyor..Deneyerek bir yöntem buldum.1-2 litrelik pet şişelere çizip hemen yıkamadan dolduruyorum ,üzerine su koyup hemen kapatıyorum..Böylece kendi gazı içinde hiç erimeden 1-2 yıl duruyor,yenileceği zaman pet şişeyi kesip zeytini yıkayıp,tuz, limon tuzu ,su ile salamura hazırlayıp kavanoza koyuyorum .Üzerine de iki parmak zeytinyağı ekliyorum İki gün sonra hazır...
|
Sn.Meyvelitepe,
Sizin kaolin kilini yıkamak bayağı sıkıntılı oldu. Suyla çıkmıyor. Biz de kendi yöntemimizi bulduk. Zeytinleri mutfak evyesinin yarısına kadar doldurduk. Hemen hemen aynı seviyeye veya 1-2 parmak üstüne kadar su doldurduk. Sonra temiz bir mutfak havlusunu elimizede serbestçe tutarak zeytinleri 3-5 dakika çevirdik. Sonuç süper, pırıl pırıl zeytinler göründü. İyi bir zeytin hasadı dileği ile. Kolay gelsin. |
Alıntı:
Bulunduğunuz yerdeki Migros'a bir bakın derim. Veya..Migros- Sanal Market'ten bir deneyin alım için. |
Alıntı:
|
sayın meyvelitepe
zeytinler ağacında siyahlaşmaya başladıkdan sonra bir kaç defa EM uygulanırsa acılığının gitmesinde faydalı olurmu ? ( hurma zeytinini acılığını gitme nedeninin o bölgedeki mantar yoğunlunu neden olduğunu okumuştum.) saygılarımla. |
EM'nin böyle bir etkisinin olacağını sanmam. EM, bakterilerden oluşuyor, mantarlardan değil. Öyle bile olsaydı, karaburun'da rastlanan olay sadece orada gelişen bir mantarla ilgili.
|
Alıntı:
Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi |
Bizdeki samanlı zeytininde de benzer bir özellik var. Aralık sonuna kadar dalında kalan olgunlaşıp kıvırcıklaşmış zeytin, dalından koparılıp yenebilecek kadar acısından arınmış olur.
|
1 Eklenti(ler)
Bir ayda önce Burdur'a kayınvalidemi ziyarete gitmiştik. Dönüşte Antalya havaalanına giderken Burdur-Antalya yolunda yol üstünde satılan zeytinlerden aldım. Annem usulü (Milas usulu) yaptım. Çizik attım zeytinlere ve suda tatlandırıyorum, tatlandığı zaman limonlu zeytinyağına koyacağım. 4-5 günde bir suyunu değiştirdim. Bugün yine suyunu değiştirirken kontrol ettim tatlanmış neredeyse:)
Milas'ta kendi zeytinliklerimizden zetinlerimi çoktan ablam benim için hazırladı. Yeşil kırma(biz çekişte deriz) zeytinlerim tatlanmış bile, gidip almak ve keyifle yemek kalıyor bize fakat insanın kendi eliyle yaptığının tadı bir başka oluyor:) Eklenti 256112 |
merhaba 1 ay önce kurduğum siyah zeytinde küflenme başladı küften nasıl koruyabilirim
|
Merhaba bozkurt777, eğer zeytinleriniz olmuşsa zeytinyağı ve limonla saklayabilirsiniz. **** hemen tüketmeyecekseniz, 1 lt. suya 4 çay kaşığı limon suyu ve 1 fincan kaya tuzu karıştırıp bunu zeytinlerin seviyesi hizasında doldurursanız hiç bir şey olmadan saklayabilirsiniz. Suyu ısıtıcıda kaynatıp soğuttum.
|
Bu yıl bu siteden kazanılmış bir kocaman hevesle 3 ayrı çeşit zeytin hazırladım :
- Gemlik Zeytini -Edremit zeytini - Eğriçekirdek denen bir tür zeytin Daha önce de çizerek zeytin kurmayı denemiştim, o zamanlar Burdur'a çok çeşitli zeytinler gelmezdi. Tavşanyüreği denen bir cins çok bulunurdu. Kurduktan sonra nasıl ayarlarsam ayarlayayım yumuşardı. Sıkılıp bırakmıştım. Bu üç cinsi bu sene peşpeşe alıp acı suyunu attıktan sonra "gene kurduğum zaman yumuşarsa "fikriyle risk almak istemedim veee Tatlanan zeytinleri süzdürüp dondurucuya attım. Sonuç : Gayet güzel saklayabiliyorsunuz, ayrıca tuzlu da DEĞİL. Bu yöntemi Meyvelitepe'den öğrendim : Bir farkla ki, o dalından koparıldığı şekliyle atıyordu dondurucuya. Bu üç cins arasında en güzel renk Edremit cinsinde,- Harika sapsarı tam istediğim yeşil zeytin rengi- , en güzel lezzet ise Gemlik tipinde. Tabi renkler ve zevkler evden eve değişir. Herkese kolay gelsin. |
Bu sene bahçemizin zeytinini kasım ayının sonlarına doğru topladıktan sonra geniş ve yayvan kaplarda üzerine iri tuz serperek beklettik. Üzerine kapak kapatmadık. Yaklaşık iki hafta kadar bu şekilde beklerken, zeytinleri zaman zaman karıştırıyoruz. Biz bu uygulama ile siyah sofralık zeytinimizi hazırlıyoruz. Lezzeti tam da arzu ettiğimiz gibi yakaladık. Normalde hazır olarak alıp, tükettiğimiz zeytinlerin tuzu az olanını bulmakta çok zorlanıyoruz, evde uyguladığımız yöntemlerle dahi tuz oranlarında pek bir düşüş sağlayamıyoruz.
Geçmiş yıllarda aynı zeytinleri ekim ayı sonunda hasat edip, çizme yöntemle, kavanozlarda su içinde, acı suyunu bırakana kadar, takriben bir hafta kadar, her gün suyunu değiştiriyorduk. Daha sonra iri tuzla hazırlanmış su ile doldurduğumuz kavanozlara, bir miktar limon tuzu, ve bir miktar da sirke ilave edip bu şekilde beklettikten sonra çizik yeşil zeytin elde ediyorduk. Çizik yeşilden tamamen farklı bir tat yakaladık bu seneki uygulamada. |
Alıntı:
Bir kaç yeni denemeyi burada bulabilirsiniz. Yazı yazıldığında kül denemesi henüz sonuçlanmamıştı. O da çok başarılı. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:13. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025