agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Sofralık Zeytin Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5888.htm)

MeyveliTepe 15-11-2009 20:59

Bana kalırsa buruşmaya başladıysa artık kararmaz. Çevrenizde aynı çeşit zeytin ağacı olanlara sormanız daha iyi. Ağacınız sofralık mı yoksa yağlık bir çeşit mi, ona göre karar vermek yerinde olur.

denizakvaryumu 15-11-2009 21:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 533220)
Hızlı tatlandırılan zeytinin başına gelenler bunlardır. Sağlığa etikisini bilemiyeceğim. Fakat ben bunu yemem, çoluğuma çocuğuma da yedirmem :)


http://zertum.com.tr/gurme.html

Ben bu günlerde bu zeytini yiyorum.

nalan61 15-11-2009 21:22

Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim.

BAYLEMUR 22-11-2009 12:13

merhaba arkadaşlar bende bu yıl ılk defa zeytinimi kendim yapayım dedim. ve pazardan bıraz zeytın aldım.bırazını çizip suya koydum suyunu sık sık degıstırerek tatlandırdım ama şimdi tatlanan zeytınlerımı uzun sure nasıl muhafaza edebılırım.bunu bılmıyorum.ikinci grup zeytınımıde bır bıdona zeytını koydum tuz ve bıraz yag ekledım sallama yontemıyle yapıyorum ama o daha tatlanmadı .tatlanınca bunuda nasıl muhafaza edebılırım şimdiden teşekkürler saygılar

BAYLEMUR 22-11-2009 12:16

bidonda sallama yoluyla yaptıgım zeytın sanırım acı suyunu bıraktı bunu dokmelı mıyım yoksa kalsın mı yardımlarınızı beklıyorum

akcan67 22-11-2009 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BAYLEMUR (Mesaj 536147)
bidonda sallama yoluyla yaptıgım zeytın sanırım acı suyunu bıraktı bunu dokmelı mıyım yoksa kalsın mı yardımlarınızı beklıyorum

Bidonun altına delikler açarak suyunun akmasını sağlayın.Bir iki günde bir bidonunuzu ters çevirerek tuz ve zeytinin tamanen karışmasınıda sağlamış olursunuz.Daha detaylı bilgiyi bu sayfaları okuyarak elde edebilirsiniz.

sakagun 22-11-2009 19:29

Ben de 1 kilo kadar yeşil zeytini çizerek her gün suyunu değiştirmek suretiyle tatlandırdım. 15 gün sonunda acı suyu tamamen gitti. Tuz katmadan yiyeceğim.

BAYLEMUR 22-11-2009 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akcan67 (Mesaj 536252)
bidonun altına delikler açarak suyunun akmasını sağlayın.bir iki günde bir bidonunuzu ters çevirerek tuz ve zeytinin tamanen karışmasınıda sağlamış olursunuz.daha detaylı bilgiyi bu sayfaları okuyarak elde edebilirsiniz.

çok teşekkür ederim

MeyveliTepe 22-11-2009 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BAYLEMUR (Mesaj 536144)
merhaba arkadaşlar bende bu yıl ılk defa zeytinimi kendim yapayım dedim. ve pazardan bıraz zeytın aldım.bırazını çizip suya koydum suyunu sık sık degıstırerek tatlandırdım ama şimdi tatlanan zeytınlerımı uzun sure nasıl muhafaza edebılırım.bunu bılmıyorum.ikinci grup zeytınımıde bır bıdona zeytını koydum tuz ve bıraz yag ekledım sallama yontemıyle yapıyorum ama o daha tatlanmadı .tatlanınca bunuda nasıl muhafaza edebılırım şimdiden teşekkürler saygılar

Bu yöntemle hazırlanan taze zeytin uzun süre dayanmaz. Hava ile temas ettirmeyin ve çabuk tüketmeye bakın.

BAYLEMUR 22-11-2009 19:56

edremit bölgesinden zeytinyağı almak ıstıyorum onerebılecegınız **** deneyıp memnun kaldıgınız bı marka var mı acaba

BAYLEMUR 22-11-2009 20:45

alaca renklı sıyah zeytını 15 gundur suyunu degıstırerek tatlandırdım.simdide tuzlu su artı lımon dılımlerı olan bır kapta bekletmeyı dusunuyorum dogrumu yapıyorum sızce

EFE35 24-11-2009 20:49

üç senedir zeytin yapmaya çalışıyorum fakat hep hüsran. bu senede başka bir tarif deniyorum. daha önce yaptığım çok tuzlu olduğundan tuzunu az koydum 12 kg zeytine 1,3kg kadar tuz koydum. bidonda sallayıp bıraktığı suyu döküyorum. iki haftayı geçti bugün baktım çok acı ama buruşmaya başlamış. acaba tuzunu azmı koydum? tuz eklememe gerek varmı? bundan sonra nasıl bir işlem yapmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim....
selamlar

MeyveliTepe 24-11-2009 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EFE35 (Mesaj 537181)
üç senedir zeytin yapmaya çalışıyorum fakat hep hüsran. bu senede başka bir tarif deniyorum. daha önce yaptığım çok tuzlu olduğundan tuzunu az koydum 12 kg zeytine 1,3kg kadar tuz koydum. bidonda sallayıp bıraktığı suyu döküyorum. iki haftayı geçti bugün baktım çok acı ama buruşmaya başlamış. acaba tuzunu azmı koydum? tuz eklememe gerek varmı? bundan sonra nasıl bir işlem yapmalıyım. yardımcı olursanız sevinirim....
selamlar

Ne çeşit zeytin kullandınız? %10'dan fazla tuz kullanmışsınız. Fazlasıyla kafi.

İki gün önce bir kapta az tuzla tuzladığım zeytini bugün yiyebiliyorum. Hafif acılık var ama öyle de güzel.

Zeytin çeşiti acılık maddesi bakımından çok farkeder.

gtatas 25-11-2009 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nalan61 (Mesaj 533169)
Arkadaşlar Antalyanın yaylasındaki bahçemizde 3 adet zeytin ağacımız var iki ağaçta problem olmadı. Bir ağacın sulamasında kendinde bir problem yok ağacımız sağlıklı.

Fakat bu ağacın zeytinlerinde hem kararma olmadı hemde zeytinler buruşuyor üzerinde zeytin çok acaba neden oluyor merak ettik. (Hava gündüz 15 gece 5 derece oluyor)

Bu konuda fikirleriniz ve tavsiyeleriz var mı ? Şimdiden teşekkür ederim.

Bizde bahçemizde yaşadık verilen su tuzlu olabilir **** susuz kalmıştır.

gtatas 25-11-2009 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BAYLEMUR (Mesaj 536311)
alaca renklı sıyah zeytını 15 gundur suyunu degıstırerek tatlandırdım.simdide tuzlu su artı lımon dılımlerı olan bır kapta bekletmeyı dusunuyorum dogrumu yapıyorum sızce

Birazda limontozu koyabilirsiniz.Bazen limon dilimleri küf yaratıyor en azından suyunu koyabilirsiniz.

EFE35 25-11-2009 20:35

Zeytinin çeşidini bilmiyorum. geçen sene kurban bayramından sonra toplamıştım ancak zeytin çok yumuşak olduğundan busene erken topladım. Acı suyunu dökmeye devam ediyorum. Bundan sonra ne yapmalıyım.

buyukcoban 25-11-2009 21:33

uzun ömürlü sofralık yeşil zeytin yapmak
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 536289)
Bu yöntemle hazırlanan taze zeytin uzun süre dayanmaz. Hava ile temas ettirmeyin ve çabuk tüketmeye bakın.

Sayın meyvelitepe,

Ben de size bunu sormak istiyorum, en uzun süre dayanacak yeşil zeytini kendimiz hangi yöntemle yapmalıyız? Zira ben de yeşil zeytinlerin çok kısa zaman sonra yumuşamasından şikayetçi olan biriyim...

sındırgılı 25-11-2009 21:49

Bende bahçemdeki ağaçtan topladığım yeşil zeytinleri pet şişede olgunlaştırdım.Aralarında acıda çıksada severek yiyorum.Ama evdekileri bir türlü bu tada alıştıramadım.Onlar kostikli zeytini seviyorlar? Dediğiniz gibi uzun ömürlü olmuyorlar.Çabuk tüketmek lazım.Tek başında zor...

sinaninci1 26-11-2009 02:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buyukcoban (Mesaj 537608)
Sayın meyvelitepe,

Ben de size bunu sormak istiyorum, en uzun süre dayanacak yeşil zeytini kendimiz hangi yöntemle yapmalıyız? Zira ben de yeşil zeytinlerin çok kısa zaman sonra yumuşamasından şikayetçi olan biriyim...


Yeşil zeytin suda tatlandıktan sonra yumuşamasını istemiyorsanız,tuzlu su hazırlayın ve bir yemek kaşığı limon tuzunu bir kasede eritiniz, bu karışıma katın zeytinleriniz uzun süre yumuşamaz

Saygılarımla

MeyveliTepe 26-11-2009 09:16

Su değiştirmek suretiyle tatlandırılan zeytin normal fermentasyon sürecinden geçmemiştir. PH seviyesi 5-6 civarında, bazen de daha yüksektir. Bu şekilde hazırlanan zeytini saklamaya çalışmayıp kısa sürede tüketmelisiniz.

gtatas 26-11-2009 10:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selsi (Mesaj 522962)
Sn. meyvelitepe.Cevapladıgınız için teşekkürler.
Benim zeytin agaclarım ispanyol cinsi.Bir kısmını siyah olarak topladım.Onları kavanozlara 1 kat zeytin 1 kat kaya tuzu olmak üzere doldurdum.hergün salladım. Yaklaşık 25 gün oldu. tatlanmış durumdalar.Yalnız bazı sorunlar var:
1- bazıları yumuşamaya başladı(hala içlerinde tuz bulunuyor)
2-bundan sonra onları nasıl muhafaza edecegimi bilemiyorum.Dolapta saklanmayacak kadar çok. ne yapmam gerekir.Bu konudada yardımcı olursanız sevinirim.
Yeşil zeytinleri-eger yalnış anlamadıysam- çizmeden tuzlu suda bekletebilir ve yenileceyi zaman tatlandırabilirim ?

Sayın selsi, ben geçen sene kalamata cinsi yeşil zeytinlerimi hiç çizmeden tuzlu ve limon tozlu suya attım olmalarını bekledim ve hala kütür kütür yemekteyim tavsiye ederim.

acemi_caylak 05-12-2009 07:34

Merhabalar,

Dün Toprak TV'de Manisa Akhisar yöresinde zeytinciliği anlatan bir video izledim. Zeytinleri hızlı tatlandırmak için kostik kullandıklarını söylediler. Daha önce burada arkadaşlarda sözetmişti. Ancak büyük üretim alanlarında kostiğin bu kadar yaygın kullanıldığını bilmiyordum. Sanırım artık dışarıdan zeytin alıp yemeyeceğim.

buyukcoban 05-12-2009 10:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 537744)
Su değiştirmek suretiyle tatlandırılan zeytin normal fermentasyon sürecinden geçmemiştir. PH seviyesi 5-6 civarında, bazen de daha yüksektir. Bu şekilde hazırlanan zeytini saklamaya çalışmayıp kısa sürede tüketmelisiniz.

Sayın meyvelitepe,

Ben de tam bunu sormak istemiştim. Hangi yöntemle hem katkısız hem de son tanesine kadar herhangi bir yumuşama olmadan zeytinlerimizi kendimzi hazırlayım tükatabiliriz?

MeyveliTepe 05-12-2009 15:46

Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

hosseda 06-12-2009 10:29

tatlandırmada değişik bir usül.
 
Merhabalar,

Diyelimki 10 kg zeytin var ve bunu tatlandıracağız. Tatlanan zeytini de uzun sürede tüketeceğiz ama ilk zamanki hali ile (sertiği ile) muhafaza edebilelim istemekteyiz.

Zeytinleri hiç bir muameleye tabi tutmadan kaba koyuyoruz ve kabı ağzına kadar suyla doldurup bir kenara kaldırıyoruz. Zeytinlerin varsa saplarını ayıklamamak tercih edilmekte.

Bir hafta kadar sonra, üç beş günlük tüketimimiz kadar zeytini kaptan çıkarıyor ve bunları diliyoruz. Dilinmiş bu zeytinleri gene başka bir kaba alıp, suyla dolduruyoruz ve bir kaç gün suyu değiştirmek sureti ile yenecek hale gelinceye kadar tatlandırma işlemini yapıyoruz. Ana kaptaki zeytinler hep aynı suda bekleyecek sırası gelip alınıncaya kadar.
Ana kabın suyuna az miktarda tuz atanda var atmayanda, her iki şekilde de zeytin sertliğini muhafaza etmekte imiş.

Bayram tatilinde öğrendiğim bu usulü zeytin bulursam deneyeceğim ama belki sizlerden deneyen olur daha önce.

Hoşçakalınız.

buyukcoban 06-12-2009 14:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 541248)
Sn.Buyukcoban,
Bu baslıkta önceki sayfalara bakarsanız pek çok tarif olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu adrese de bakabilirsiniz. Bizim kullandığımız yöntemler topluca anlatılıyor.

Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

gtatas 08-12-2009 13:22

Bence kullanıcağımız kadar zeytinleri küçük şişelerde yapmalı çünkü zeytin almak için açtığımız zaman havası kaçmakta ve hemen yumuşamaktadır.

Dudi 08-12-2009 13:30

Zeytinleri 3 yerinden çizip, kavanoza tuzla basarak leziz zeytinler yaptım :D

MeyveliTepe 08-12-2009 13:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buyukcoban (Mesaj 541655)
Sn. meyvelitepe,

Bahsettiğiniz yöntemleri ve daha pek çok yöntemi okudum. Takdir edersiniz ki bu yöntemleri sıra ile denemek ve doğruyu bulmaya çalışmak için benim gibi amatörler için mümkün değil. Ben de bu yüzden size en uygunu hangisidir diye sormaya çalıştım. Yani sizin tecrübenizle sabit olarak.

Sn. hosseda'nın da yazdığı yöntemi bir arkadaştan daha duymuştum.

En iyi yöntem diye bir şey yok. Zeytinin çeşitine ve damak tadına göre değişir. Bana göre herhangi bir kimyasal kullanmadan yapılan zeytin iyidir. Yapım şekli dayanıklılığı etkiler. Söz gelimi tatlı suda bekleyen zeytin çözünüp çürümeye başlar. Bu sebeple tatlı suda veya su değiştirilerek yapılan zeytin hemen tüketilmeli. PH 4-4.5 seviyesinde usulüne göre fermente edilen zeytin hem sağlıklıdır hem de çok uzun süre dayanır. Tuz oranlarının muhtelif etkileri vardır. Yani şöyle yapılırsa en iyisidir demek yanlış olur. Aynı balık pişirmek gibi. Nasıl mevsimine, balığına, hatta nereden yakalandığına göre çok çeşitli balık yapma usulleri varsa zeytin de öyledir.

nalan61 17-12-2009 23:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nalan61 (Mesaj 533254)
Sevgili MeyveliTepe teşekkür ederim evet yanında diğer zeytin ağacı ile ceviz ağacı var. Şimdi o zaman zeytinleri toplayalım mı yoksa kararmasını bekleyelim mi ? Tabii siyahlaşırsa ne dersiniz.

Sn. Meyveli Tepe kararan zeytinleri topladım ve pet şişeye birkat tuz bir kat zeytin doldurdum aralarda salladım zeytinler tatlandı fakat zeytinlerin rengi siyahtan yeşile dönüştü bu ağaçtan ilk defa zeytin yapıyoruz yeşil olanları çizerek tatlandırmıştım çok güzel oldu ama siyah zeytin neden yeşile dönmüştür bu konuda fikriniz var mı?

nikomedia 18-12-2009 10:13

1 Eklenti(ler)
Bunlarda ağaçlarımızdan toplayıp yaptığım zeytinlerimizin bir kısmı. İnsanın kendi mahsülünü toplayıpta yemesi kadar zevkli birşey yok. Bizim için piyasadaki en iyi zeytinden bile kat kat iyi ve lezzetli :)

İlk defa yaptım. Bir kısmını salamura bir kısmınıda sele olarak denedim. Tabi yeşil zeytinide unutmayalım.

nalan61 21-12-2009 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 339040)
Fermantasyonu tamamlanan ilk grup zeytini salamuradan çıkarttım. Dört hafta önce siyah olarak salamuraya koyduğum zeytinler açık kahverengi ve yeşile dönmüşlerdi. Selelere alarak iki gün havalandırdım. Oksijenle temas sonucunda renkleri tekrar karardı, siyah, koyu kahve ve koyu yeşil oldular. Havalandırma işlemi zeytinin lezzetini toplaması açısından da önemli.

Bu yılki salamuralar geçen yıl olanlardan da daha güzel oldu sanki. Tuz oranını iyice azaltmamız sonucunda çok az tuzlu (%2), çok leziz, orta sertlikte oldular. En iri zeytinlari salamura için ayırmıştık. Bir kilogramda 180 zeytin var.

Sn Meyveli tepe bu yazıyı atlamışım halbuki defalarca tarifleri okuyarak zeytinlerimi kurmuştum son sorumu geri aldım iyi ki varsınız teşekkürler

Zeytinlibahçe 26-08-2010 07:11

Arkadaşlar zeytin toplama ve işleme zamanına yavaş yavaş yaklaşıyoruz, geçen yıl sn Meyvelitepe nin tavsiyeleriyle laktik asit kullanarak salamura suyunu 4.5-4.7 aralığında muhafaza edip, minimum tuzlulukta hani bir kişinin onlarça zeytin yemesine rağmen vucudun tuz limitlerini aşmayacak, zeytinin kendi aroma ve tadını alacağımız, sağlıklı mükemmel bir salamura yapıp yaz ortası kullanmaya başladık.

Dağıttığımız eş dost artık başka zeytin yiyemiyoruz, yine isteriz diyor :)

Yöntemi bize öğreten ve hatta ihtiyacımız olan laktik asiti bize gönderen sn meyvelitepe ye teşekkür ederim

Etrim 26-08-2010 10:37

Merhabalar, kırma zeytine Muğla'da "çekişte" deniyor. Garova günlüğü bloğunda konu çok güzel anlatılmış. Özellikle çekişte zeytin acılığı gittikten sonra kaliteli sızma zeytinyağı ve limon ilavesi ile mükemmel bir lezzete sahip oluyor. Ancak kısa zamanda tüketilmesi gerekiyor aksi takdirde üzerinde küf oluşmaya başlıyor. Zeytinlerin acılığı gidip yenilebilecek lezzete geldikten sonra son suyuna bir miktar tuz (kaya tuzu) ilave edip saklarsanız küf oluşmuyor.

Bu durumda yemeden önce tuzundan arındırmak için bir süre tatlı suda bekletebilirsiniz. Kolayca tuzunu suya bırakacaktır. Çekişte veya çizik zeytin yapacaksanız başkaca herhangi birşey katmaya gerek yok.

hosseda 26-08-2010 14:11

Sayın Etrim,

" Çekişte " gibi algıladığınızı düşünüyorum " çekiçte" zeytini.

Bodrum yerlisi çekiçte der çünkü yazdığınız zeytine. Çizik dediğiniz ise dilme zeytin diye adlandırılır gene o havalide.

Etirimli oldunuz, şiveleri de kapıveceniz gari...

Etrim 26-08-2010 16:15

Sn. Hoşseda,
Bence de "çekiçte" ama söylenişi kesinlikle "çekişte". bu yüzden düzeltmedim. Çizik Zeytin konusunda da haklısınız "Dilme" deniyor. Çekişteleri yapmak için genellikle Zeytin toplama zamanı gelmeden önce rüzgarla veya kendiliğinden yere düşün zeytinleri toplayık duruz gari Etirimde. Böylece değerlendirilmiş oluyor düşen yeşil zeytinler.

MeyveliTepe 01-10-2010 21:55

Arkadaşlar, taze zeytin yeme zamanı geldi. Bölgeye ve çeşite göre yeşil çizik, kalamata, kırık vs. yapmaya başlayabilirsiniz. Çizerek ve her gün su değiştirerek 2 haftada taze zeytin yemek mümkündür ve tadı başka bir şeye benzemez. İmkanı olanlar, kimi bahçeden, kimi komşudan, kimi pazardan zeytin bakabilirler :)

tommikks 30-10-2010 15:41

arkadaşlar evin önünden topladığım yaklaşık 2 kg siyah zeytini belkide 3 kg bilmiyorum, bir arkadaşın çok kolay bir şekilde tarif etmesi yüzünden 5 kg naylon kavanoza kurdum, kurarken aynen söylediği gibi bir sıra tuz ve bir sıra zeytin kullandım. Tuz kalın tuz ve zeytinlerin tamamı örtülecek şekilde üzerine tuz dökerek kat kat çıktım, ve söylenildiği gibi tam 2 hafta sonra kavanozu açtım baktım zeytinlerin tadı güzel ama biraz acıydı bende acılıkları geçsin diye 3 gün daha bekledim ve tekrar açtığımda tadlarının yenemeyecek denli zehir gibi acı ve sanki renklerininde değiştiğini gördüm,interneti biraz karıştırınca sele zeytinde 2 hafta sonra tuz değiştirilmesi gerekiyormuş diyerek yeni 2 kg 2 paket tuzla zeytinleri tekrar kurdum ve altta birikmiş sonradan öğrendiğim acı suyunuda tuzlarla birlikte döktüm, şu an 3 hafta olmuş az önce zeytinleri kontrol ettim yenebilir gibi ama hala acı, kavanoza hiç dokunmadım ve toplam olarak 3 defa ağzını açtım, bu noktadan itibaren ne yapmalıyım ? amacım kıvırcık sele zeytini yapmak...sanki bana 2 haftanın ardından kontrol ettiğim zeytinlerin canlılığı gitmiş zamanları geçmiş gibi geliyor,
sevgi ve saygılarımla

Ayşe Yıldız 30-10-2010 15:46

Bu şekilde kurulduğu zaman kurduğunuz kaplarda delikler açıldığını duydum. Acı suyun çıkması için ve her gün sallıyorlardı vidonları.

tommikks 30-10-2010 19:04

bana tarif eden arkadaş bu şekilde tarif ettiği için böyle yaptım, o da kendisi için 5 lt lik su bidonu arıyordu, bu konuda tamamen tecrübesiz ve bilgisizim , bir bilen arkadaş yardım edebilirse , acaba çok tuzdan dolayı mı oldu , şimdiden sonrası için salamura usulü üstüne su koysam olurmu yoksa yine ağaçlardan yeni zeytin mi toplayayım , o zamanda bir sürü tuz kullandım ona yazık :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025