agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde Yoğurt Yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/5114.htm)

nevsune 12-12-2012 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi senemr (Mesaj 1065156)
yoğurt mayalarken,aynı pilav demler gibi kapağın altına peçete koyunca, sert güzel bir yoğurt ortaya çıkıyor.denemenizi tavsiye ederim,farkı göreceksiniz. :)

Haklısınız. Ben de yoğurdu makineden çıkarttıktan sonra kavanozların kapaklarını açtığım zaman kapaklarda bayağı bir su damlacıkları görüyorum. Bu yöntemi bir deneyeceğim.

Cymbelina 13-12-2012 00:04

Sayın büyükçoban ve Sayın Nevsune, yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.

AOÇ set fiyatı keçi sütü olunca 15 lira, bildiğim kadarıyla keçi sütü ve ürünleri genelde daha pahalı oluyor zaten . Ama bunun da maliyetini filan hesaplamayayım, adım cimriye çıkacak;)

Nevsune hanım, başlığı en başından itibaren okudum ama üzerinden vakit geçtiği için sizin tarifiniz varsa da unuttum sanıyorum;), tekrar teşekkür ederim detaylı tarifiniz için. Merak ediyorum, bir ara denemek istiyorum ben de.

Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim.

Bir de hazır yoğurttan bu kadar söz edince aşağıdaki linkte 130 no.lu mesajda Sayın Nevsune'nin ve 131 no.lu mesajda Sayın Mine Pakkaner'in paylaştığı bir haber var göz atmak isterseniz (aynı firmalar zannedersem):

http://www.agaclar.net/forum/doga-ce...ri/27005-5.htm

denizakvaryumu 13-12-2012 08:29

İnsanların evde yoğurt yapmak istemesinin ana sebebi maliyet değil sağlık için.

Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK...

Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim...

Gerisi hikaye...

Yoğurt sulu oldu yok sert oldu vs.vs.

Süt işe yaramadıktan sonra yoğurt güzel olsa ne olacak ucuz olsa ne olacak :)

Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası...

Sevgi Durul 13-12-2012 08:46

Biz organik süt konusunda şanslıyız. Yoğurt yapacağımız sütü, haftanın belli günlerinde köyden gelen bir sütçüden alıyoruz.:)

Yılın belli aylarında yine yoğurt için, koyun sütü alıyoruz. Koyun yoğurdunun lezzeti ve kıvamını hiç bir yoğurda değişmem.:)

nevsune 13-12-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina (Mesaj 1066844)
Peki evde yoğurt yapmak için pastörize (UHT) süt mü yoksa gene marketlerde satılan günlük süt mü? Hangisi tercih edilmeli? Bu konuda hepinizin görüşlerinden faydalanmak isterim.

Sevgili Cymbelina konu biraz karışacak gibi ama hepsi birbiriyle bağlantılı. Sabırla okumanızı dilerim:)

UHT kutu sütlerini ben kendi adıma önermem. Bu konu hakkındaki deneyimlerimi kefir başlığında yazmıştım sanırım. Bir zamanlar kilo almayayım diye yağsız kutu sütü alıyordum çünkü yağsız süt olarak başka bir seçenek yok. O sütle yaptığım yoğurt hem gerçekten lezzetsiz oluyordu hem de yukardaki mesajlarımda sözünü ettiğim gibi üstünde sütten ayrışan bir su tabakası oluyordu. O dönem kefiri de bu sütlerle yapıyordum. Bir süre sonra kefir mayalarım iş görmemeye başladı. Sütü mayalayamıyorlardı ve sonunda öldüler. Önce olayı kavrayamadım. Aradan epey bir zaman geçtikten sonra kefir başlığında UHT sütlerinin kefir mayalarına zarar verdiklerini okuduğumda durumu anlayabildim. Şimdi sevgili sudenur'dan aldığım kefir mayalarını pastörize sütte mayalıyorum, hiç sorun yok.

Aşağıdaki alıntı süt ile ilgili tartışma konusu olan bir başlıktan alınmıştır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 54262)
Taş Devri diyetinde içeceklerin doğru ve bilinçli tüketilmesinin çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Aydın, sorularımızı yanıtladı:

* Bu diyette süt serbest mi?
Pastörize sütü önermiyorum. Sütün pastörizasyonu bazı zararlı bakterileri ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri (probiyotikleri) de yok ediyor. Kutu sütleri çok daha büyük bir sorun. Çünkü homojenizasyon sırasında süte 2 ton civarında bir basınç uygulanıyor ve süt proteinlerinin moleküler yapısı büyük ölçüde değişiyor. Molekül yapısı değişmiş proteinler, çocuğun ileriki yaşamında Tip 1 diyabet gibi hastalıklara yol açıyor. Kaymak bağlamayan, ekşimeyen ya da kesmeyen süt veya yoğurt doğal değildir. Sütten çok, mayalanmış süt ürünleri, tam yağlı yoğurt, tam yağlı peynir tercih edilmeli. Kefirle mayalanmış süt çok yararlıdır.

* Hangi süt tüketilmeli?
Mümkünse günlük mandıra sütü tüketilmeli. Temiz olduğuna güveniyorsanız (!) sokak sütçüsünden de süt alabilirsiniz. Şehirdeki en iyi olabilecek seçenek, günlük pastörize şişe sütleridir. Uzun ömürlü homojenize kutu sütlerini kesinlikle kullanmayın. Süt ya da yoğurt ekşimesin veya kesilmesin diye içlerine antibiyotikler konuluyor ve süt içindeki probiyotiklerin tümüne yakını kayboluyor. Bu yüzden bulabilirseniz sadece ekşiyen ve kesilen süt ve yoğurtları yiyin!
.

Bir zamanlar o başlıkta da yazmıştım. Teknoloji gelişti ya, şimdi de arabalarda süt satan sütçüler var. O sütleri koydukları depolar ne kadar zamanda bir temizlenir? Süt sağıldıktan sonra hangi ortamlarda bekletilip ne gibi işlemlerden sonra o depolara konulur? Ne kadar uzaklıktan geldiği belli olmayan sütün özellikle yaz günleri kimbilir kaç derece ısınan o depoda ne hale geldiğini biliyor muyuz? En kolay bakteri üreten besinin süt olduğunu biliyorum. O sütler bize nasıl ulaşıyor allahaşkınıza, yazarken bile tüylerim ürperiyor.

Haa, tanıdığım, bildiğim ve güvendiğim bir sütçü olur da, tamam gözümle gördüğüm sürece alırım ama bu koşullarda asla.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1066929)
Bu nedenle bu işin püf noktası-ana teması; DOĞAL SÜTÜ BULABİLMEK...

Günümüzde doğal sütü bulabilen, "altın bulmuş gibi sevinsin" derim...

Gerisi hikaye...

Piyasada; organik ve UHT olmayan süt var mı yok mu ...İşte önemli nokta burası...

Doğallık, organik vs. sıkıntısı sadece sütte mi? Ne yazık ki her şeyde ve yine ne yazık ki şehir olsun, kırsal olsun hepimizin toptan yaşadığı bir sıkıntı. Doğal diye pazarlarda, dükkanlarda satılanlar için kim sertifika gösteriyor ya da hangimiz soruyoruz? Eğitim şart, hem üreticilere, hem bize hem de devlete

Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok. En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum.

pria 13-12-2012 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1066939)
... yoğurt için, koyun sütü alıyoruz. Koyun yoğurdunun lezzeti ve kıvamını hiç bir yoğurda değişmem.:)

En doğrusunu yapıyorsunuz sayın SDurul..
Ben köyü, köylüyü, hayvanların hangi koşullarda beslendiğini oldukça yakından biri olarak şunu söyliyeyim..
Köylerde kapkaranlık, daracık mekanlarda fenni yemlerle beslenen inek sütü bence zehirden farksızdır..
Şimdi seanen keçileri bile kırda bayırda değil damlarda, kapalı mekanlarda besleniyor..o yüzden keçi sütüne bile güvenmemek gerekir..
Ama, koyun öyle değildir..koyun kapalı damda, ahırda sürekli beslenebilen bir hayvan değildir..koyun, mutlaka açık havada, kırda bayırda gezdirilmesi gereken bir hayvandır..
Koyunu dama hapsedemezsiniz..
Köyde çevremdeki bütün koyun sürüsü sahiplerini günde en az 10-12 saat hatta daha fazla kırlarda otlatmaya çıkardıklarını biliyor ve tanık oluyorum..

denizakvaryumu 13-12-2012 11:20

Evet keçi sütünün inek sütünden farkı kalmadı çünkü eski keçiler kalmadı :)

Keçiler artık dağda bayırda değil..damın altında...
Ben onlara küçültülmüş inekler diyorum .

Bu damı-ahırı çok seven keçilerin peşinde şimdi üreticiler....Yani zanen-sanen keçilerinin...

Keçi sütü çok sağlıklı ama bu güneşi, otu çayırı çimeni görmeyen keçilerin sütü değil...

Koyun sütü bulmak mı hem de şehirde... belki bir gün ölmeden görebiliriz :)

buyukcoban 13-12-2012 11:34

Konunun çıkış noktasına gelirsek, AOÇ keçi yoğurt sütü denemem başarılı oldu. Gayet güzel bir yoğurt elde ettim, bugün tadına baktım tam ev yoğurdu. Bundan sonra yine AOÇ nin günlük pastörize cam şisedeki keçi sütü bu mayayla devam etmeyi düşünüyorum yoğurt yapımına. Çünkü artık mayam var ve her seferinde 5lt yoğurt sütü almak zorunda kalmam. Deneyecek kişilere öneririm...

Kiraz 13-12-2012 11:54

Yaptığım en güzel yoğurt "Tire Süt-organik" ile oldu. Tadı ve kıvamı çok güzel. İstanbul'da az da olsa satılıyor.

Aslında niyetim, Beykoz-Çavuşbaşında güvenilir birini bulursam açık süt almak. Açıkta inek besleyen çok aile var.

toprak kız 13-12-2012 12:15

ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.daha çok takrarla öğrenilse gerek.ama taze mayalanmış yoğurdun tadını hiçbişeye değişmem

Kiraz 13-12-2012 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toprak kız (Mesaj 1067113)
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.daha çok takrarla öğrenilse gerek.ama taze mayalanmış yoğurdun tadını hiçbişeye değişmem

İlk yaptıklarımda sütü fazla ısıttığım için ben de aynı problemi yaşıyordum. Biraz daha ılık deneyin isterseniz.

Cymbelina 13-12-2012 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 1067004)
Sevgili Cymbelina konu biraz karışacak gibi ama hepsi birbiriyle bağlantılı. Sabırla okumanızı dilerim:)

Sevgili Cymbelina şehirde yaşayanların, önerilmeyen pastörize sütü kullanmaktan başka ne seçeneği var ki? Pastörize olurken zararlı bakterilerin yanısıra yararlılar da ölüyor olabilir. Ben de probiyotik yoğurt veya köy mayası ile mayalayarak yeniden yararlı bakteri yüklediğim yoğurdumu yerim. Yapacak başka bir şey yok. En azından katkısız ve temiz bir besin aldığımdan emin olurum.

Sayın Nevsune, çok teşekkür ederim, elbette okudum mesajınızı:)

Bir önceki sayfada da belirttiğim gibi ve sizin de işaret ettiğiniz üzere kaynağı güvenilir süt bulmak en güzeli ama bulamıyoruz.


Mesajlarıyla bilgilerini paylaşan, konuya katkı sağlayan diğer arkadaşlara da çok teşekkür ederim.

Derdim bilgi edinmek, "nasıl ucuza getiririz" sorusunun cevabını bulmak değil, fiyatları karşılaştırmak bu düşünceye indirgenmemeli.

Sevgi Durul 13-12-2012 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1067053)
Köylerde kapkaranlık, daracık mekanlarda fenni yemlerle beslenen inek sütü bence zehirden farksızdır..

Ama, koyun öyle değildir..koyun kapalı damda, ahırda sürekli beslenebilen bir hayvan değildir..koyun, mutlaka açık havada, kırda bayırda gezdirilmesi gereken bir hayvandır..

Sayın pria, köylerde beslenen hayvanlardan alınan inek sütü ile ilgili o kadar karamsar değilim. Uzun yıllar köyde çalıştığım ve yaşadığım için biraz biliyorum, köylüler sap saman vesaire bağ bahçe artıklarını hayvanlara veriyorlar, tabii fenni yem de veriyorlar.:( Yine de kutu sütlerine yeğlerim. Koyun sütü her zaman bulunmuyor çünkü, yılda iki üç ay kadar.




Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 1067076)
Koyun sütü bulmak mı hem de şehirde... belki bir gün ölmeden görebiliriz :)

Haklısınız, biz epey mesafeden yaylaya koyun sayalarına almaya gidiyoruz. Büyük şehirlerde bulmak zor.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toprak kız (Mesaj 1067113)
ben yoğurt kıvamını bir türlü tutturamadım gitti bir kez güzel mayalanıyorsa sonraki denememde yoğurt resmen sünüyor sanırım mayalanma sıcaklığını tutturamıyorum.

Yoğurdun sünmesi sizin tutturamamanızla alâkalı değil, hazır yoğurtla mayalanan yoğurtlarda böyle bir sonuç kaçınılmaz oluyor.:)

bahcedenn 13-12-2012 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1067105)
Aslında niyetim, Beykoz-Çavuşbaşında güvenilir birini bulursam açık süt almak. Açıkta inek besleyen çok aile var.

Sn. Kiraz, biz de Kavacık'ta ikamet eden bir aileyiz. Sütümüzü, her şeyden önce ineklerinin sağlığını ve mutluluğunu gözeten, 150’ye yakın hayvanları olan, onları beslemek için çevredeki yaklaşık 200 dönümlük arazide ziraat yapan, bu arazilere inek gübresi dökerek toprağı zenginleştiren, inekleri her gün dışarı çıkarıp güneşi hissetmelerine ve otlamalarına özen gösteren, üretimi organik olmayan ancak yine de hayvanlarına kesinlikle fabrika yemi vermeyen; kısmen ziraatini kendilerinin yaptığı tahıl ve otlarla besleyen amacı çiftliği kendini çekip çevirebilecek noktaya getirmek ve şehre geri dönmek zorunda kalmadan ailesi ve kızlarıyla (süt inecikleriyle) mutlu mesut yaşamak olan, 8 senedir hastalıklardan ari sürü sertifikasına sahip, 200 sağmal kapasiteli-sürekli büyüyen, İstanbul’un çeşitli semtlerine belirli günlerde saf çiğ sütlerinin dağıtımını yapan hala devam ediyor mu bilmiyorum ama TaTuTa Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sisteminde de yer alan Gündönümü Çiftliği (Aysun The Sütçü) 'nden tedarik ediyoruz. Kavacık servis günü Perşembe. Yalnız sisteme dahil olabilmek biraz vakit alabiliyor. Yanlış hatırlamıyorsam bu ay içerisinde de 30-40 civarında buzağıları doğacaktı :)

Kiraz 15-12-2012 18:58

Sn. Bahçeden çok teşekkürler. Bu hafta ne şanslıyım, dün tanıştığım biri de (daha önce bahsetmişlerdi, Çavuşbaşı'nda oturuyor) bahçe kurmuş, bazı ürünler satıyor, sütü güvendiği köylülerden temin ediyormuş, kendinin de bahçesinde çok sayıda serbest gezen tavuğu varmış.
Yakın çevrede kapıya teslim yapıyor.

Gündönümü ile hemen irtibat kuracağım.

bahcedenn 15-12-2012 19:41

Perşembe günleri bize Göndönümü'nden geliyor. Fakat haftanın tek günü geldikleri için tazelik açısından bize bu tek gün yetmiyor.
Pazar günü de komşumuzun bir tanıdığı Çavuşbaşı köylerinden getiriyor. Kendim görmediğim için aslında içim çok ta rahat değil ama yapıcak bişey yok maalesef. İç güveysinden hallice deyip alıyoruz.
Ama Gündönümü'nden kesinlikle memnun kalırsınız.

ayhat 17-01-2013 11:57

aslında yoğurt mayalamayı becerebiliyordum fakat en son denememde biraz terslikler oldu ve sonuç yoğurtmu sıvı bişeymi ne olduğuna karar veremediğim bir ürün çıktı ortaya, şimdi tecrübelerinize ihtiyacım var, onu kaynatsam olurmu yani lor yapmak nasıl oluyor, birde yapacağım şey dolapta nasıl bozulmadan duracak?

Asiye 17-01-2013 12:46

Eğer halen bu sıvı elinizde ise kaynamış sıcak suyun içinde tekrar mayalanmaya bırakın eminim tutacaktır

ayhat 17-01-2013 13:09

elimde 2 gün önce mayaladım açtım dolaba koydum ertesi gün geldim dolaptan çıkartıp tekrar sıcak suya oturttum dün bütün gün dolaptaydı yine deneyeyim mi? Rezil etmeden becerebilseydim keşke :(

Kiraz 17-01-2013 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayhat (Mesaj 1087082)
elimde 2 gün önce mayaladım açtım dolaba koydum ertesi gün geldim dolaptan çıkartıp tekrar sıcak suya oturttum dün bütün gün dolaptaydı yine deneyeyim mi? Rezil etmeden becerebilseydim keşke :(


Yine olmadıysa lor peyniri yapın. Ben ilk zamanlar çok kereler lor peyniri yapmak zorunda kalıyordum:) Mayalama sıcaklığını düşürünce hiç problem yaşamadım, önceleri süt gereğinden fazla sıcak olduğu için mayalanmıyormuş.

arapsabunu 18-01-2013 09:24

Yoğurdu TUTMAYANLAR için çok çok basit ve kesin sonuç veren bir öneri;

FIRINda 50 derecede bekletin, ağzı açık olsun kabınızın. Fırının kapağı kapalı tabi:)

Yoğurt mayalamak ısının sürekli korunmasını gerektiriyor. Kışın ısıyı korumak zor ama bu şekilde bir kez bile başarısız olmadım. 4 saatte tutuyor genelde.

ayhat 21-01-2013 12:34

çok teşekkür ederim bu bilgilerle tekrar deneyeceğim, yoğurdum risotta peyniri oldu, onuda ben size tavsiye ederim, bizim loru sıkıştırmışlar olmuş risotta :) aslında yuvarlak peynir işte, o da çok güzel oldu.

özge6444 03-02-2013 20:58

arkadaşlar yoğurt güveci özelmi oluyor. Benim yoğurt yaptım güvecim dolapta iki gün bekleyince dökülmeye başladı.Bi fikri olan varmı

ayazkentli 18-02-2013 16:46

Sanayi tipi yoğurt'tan uzak durmamazı öneren bir yazı.



Sanayi tipi yoğurdu hayatınızdan çıkarın! Çünkü...

Hemen hemen her sofrada yer alan yoğurtla ilgili çok önemli uyarı geldi. Bizim faydalı diye yediğimiz yoğurttaki asıl tehlikeyi, Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar açıkladı.

Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Dizdar, endüstriyel yoğurdun yoğurt olmadığını ve son dönemde artan kanser vakalarında bunun etkisinin ilk sırada olduğunu söyledi.

Kanser hastalığı her geçen gün artıyor. Etrafımızda her gün birisine kanser teşhisi konulduğunu duyuyoruz. Uzmanlar, kanserdeki bu kadar yoğun bir artışı yalnızca sigara ile alkolle ve obezite ile açıklamanın mümkün olmadığını düşünüyor.

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi öğretim üyesi Dr. Yavuz Dizdar bu kadar çok hasta ortaya çıkmasını herkesin maruz kaldığı bir etmenle olabileceği görüşünde. Beslenme açısından da birbirinden çok farklı sosyal statüdeki insanlarda da kanserin görüldüğüne dikkat çeken Dizdar, "şunları hayatınızdan çıkarın diyebileceğiniz neler var" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz bilim adamları olarak geçtiğimiz yıllarda bunu çok tartıştık. Birinci sırada olan yoğurt hala ilk sıradaki yerini koruyor. Bizim ülkemizde yoğurt, diğer ülkelere göre açık ara daha çok tüketilen bir üründür. Yoğurt, beslenmeden öte insan vücudunun dengesinin korunması açısından da çok önemlidir."

Bu sözleri ifade eden Yavuz Dizdar, bir noktanın altını çiziyor. "Ama işlemden geçmemiş, endüstriyel yoğurt olmamalı" diyor. Dizdar, endüstriyel yoğurttan niçin uzak durulması gerektiğini de şöyle anlayor:

"Çünkü endüstriyel yoğurt, yapay bir ürün. Ekşimiyor, dolapta bekleyen yoğurdu haftalar boyunca üstten yemeye devam etseniz bir şey olmuyor. Bunu ben defalarca test etmiş biri olarak biliyorum. Biraz dikkat eden herkesin de bildiğini düşünüyorum.

Bir ürün bu kadar çok tüketiliyorsa, bu kadar derin bir değişime gitti ise sorun var demektir. Bir gıdanın bozulma biçiminin dönüşmüş olması, ekşimenin ötesinde küflenmeyi bile atlıyor olması içerikte çok fazla değişiklik yapıldığını gösterir. Kimse kusura bakmasın. Bunlar yoğurt değiller. "

Ana fermente ürünün yoğurt olduğunu hatırlatan Dizdar, maalesef Türkiye'de olmazsa olmazın başında yoğurt ve ayranın geldiğini hatırlatıyor.

HER ŞEY SON 10-15 YILDA DEĞİŞTİ.

Türkiye'de yoğurdun bir 10-15 yıl önce kesinlikle böyle olmadığını hatırlatan Dizdar, bu yeni yoğurt yönteminin bilinçli bir şekilde Türkiye'ye dayatıldığını söyledi. Dizdar, bu güçlerin, yoğurda ilişkin Türkiye'deki yasal tebliğleri bile değiştirdiğini ifade etti. Kendisinin bu konuda eleştirileri gündeme getirdiğinde bazı endüstriyel yoğurt üreticilerinin, "Hocam size bozulmayan yoğurt verdik daha ne istiyorsunuz" diyenlerin olduğunu dile getirdi.

Dizdar, "Peki hayatımızdan her şeyi ile yoğurdu çıkarmalı mıyız?" sorusuna da kesin bir cevap veriyor. "Kesinlikle hayatımızdan çıkarmamalıyız. Tam tersine mümkün olduğu kadar daha çok yer açmalıyız. Ama, endüstriyel yoğurdu bırakıp yoğurdu evde yapmalıyız" diyor.

Sonul 18-02-2013 18:10

Arkadaşlar yoğurtların iyi tutmamasının nedeni sizlerle ilgili bir şey değil. Ben komşularımdan yüzde yüz doğal süt almama karşın maya olarak kullandığım marketlerde satılan yoğurtların mayalarından dolayı iyi tutmadığını ve yoğurdun iyi olmamasının bu yoğurt mayalarından kaynaklanmakta olduğunu anladım. Marketlerde satılan yoğurtların üç tanesinden yoğurt tutuyor diğerleri yoğurt değil, anladığım kadarıyla. En güzel sonuç aldığım yoğurt AOÇ cam kavanozda olan yoğurtları, bilginize.

zuhaleyna 18-02-2013 19:16

Benim arkadaşımdan öğrendiğim daha farklı ama sert bir yoğurt olduğu için garantili ve kolay.
Önce 2-3 lt.sütü kaynatıp ılımaya bırakıyoruz. Parmak dayanacak kadar sıcaklığa indiğinde mayalamak için bir bardak kadar sütü mayalama yapacağım kaba alıyorum. Üzerine 2-3 kaşık yoğurt ekleyip el çırpıcısıyla biraz çırpıp eritiyorum. Sonra kalan sütü üzerine ekleyip onunlada 15 sn. kadar el çırpıcısıyla çırpıyorum. Bunun amacı mayanın süte homojen bir şekilde karışması. sonra bir kenarda kapağını aralık olarak mayalanmaya bırakıyorum. Bunun amacı buhar yapıp suları yoğurda akmasın ve yoğurtu sulandırmaması. Yoğurdu katiyen sarmıyoruz yaz kış aynı. Ben gece 12 de mayalıyorum sabah tutmuş oluyor. Kapakta biriken suları peçeteyle silip kapağını kapatıp akşama kadar dolapta dinlendiriyorum. Bu şekilde taş gibi oluyor. Yoğurdu servis ederken hep yüzeyinden dümdüz alın, çukur açmayın, bu şekilde sulanmaz. Bu şekilde yoğurtlarım hep taş gibi oluyor, eskiden sulu oluyordu. Bende arkadaşıma tekrar teşekkür ediyor ve herkese bu şekilde tarifini veriyorum. Afiyet olsun.

ayazkentli 18-02-2013 20:27

Marketlerden alınan hem süt hem de yoğurt ile mayalanan yoğurt'lar sulu ve cıvık oluyor.

Zuhaleyna hanımın yaptığı gibi mayalama yapıyoruz. Tek farkla. Biz güzelce sarıp sarmalıyoruz ki, ılık olarak sabaha kadar olmuş oluyor.

(Parmak dayanacak sıcaklığın biraz altına inince, fazla buhar oluşmuyor).

İlk önceleri market sütü ile yaptık ve hep gevşek oldu. Ne zaman ki, mahallemize gelip süt satan üreticiden alıp yapmaya başladık, o zaman güzel oldu.

Ama şimdilerde artık mahalle aralarında süt satışı yasak.

Kapitalislerin sözde sağlık dayatması.

Açık süt almayın, açıkta zeytin-peynir almayın, hasta olursunuz diye, yıllardır propaganda yaptılar. Sanki kendilerinin sattığı ürünler çok sağlıklı imiş gibi (!).

Propagandalar fazla işe yaramayınca Yasaklama yoluna gittiler.

Açıkta satılan ürünlerin mutlaka bazı riskleri vardır ama zaten ürünü alırken;

Tadıyoruz,
Kokluyoruz,
Görüyoruz.

Bozuk olanı zaten almıyoruz.

Ben ömrüm boyunca, çevremde-köyümde bir kişinin bile, açıkta satılan ürünler nedeni ile hasta olduğunu görmedim, duymadım.

Bu nedenle, inadına marketlerden almayacağız, kendimiz yapacağız.


Endüstriyel ürünler yüzünden en azından alerji olan onlarca tanıdığım var.

Eskiden, zeytinyağın'dan yapılan sabunlar hem çamaşır yıkamada hem de banyo da kullanılırdı. Endüstri ürünü Mak. Deterjanı + Yumuşatıcı + Kireç çözücü + Yumuşatıcı ve banyo şampuanlarının ne tür alerjilere yol açtığını bilmeyenimiz yok herhalde.

wishmaster 06-03-2013 01:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heDera (Mesaj 130142)
Çok merak ettim, peki bu karınca yumurtasında ne var acaba nasıl maya oluyor bilen arkadaşlar konuyu biraz açar mı lütfen:)

Karıncalar topladıkları besinleri yiyerek tüketmezler. Bunu yuvalarının merkezindeki yiyecek deposuna götürürler ve birikintinin yanına koyarar. Bu koca yiyecek birikintisi yararlı mantarlar ve bakterilerle sarılıdır. Bakterilerin tüketip parçalamaya başladığı besinler mantarlar ve enfeksiyon yaratmayan küfler tarafından öğütülür. Karıncalar da bu tatlı mantarları yerler. Bu sebeple karınca yuvasının yanındaki tepecik bire bir bu mantarı yerken sporlarına bulaşmış karınca tarafından fiziksel temasla yapılmıştır. Yavruları*pupaları-yumurtaları da işçi karıncaların bakımındadır ve bu yararlı sporlara sahiptirler.

capaci 26-06-2013 11:32

hangi süt?
 
yoğurt yaparken hangi sütü kullanalım.
konuyla ilgili bir makale :
http://www.ttb.org.tr/STED/sted0202/sut.pdf
ve bu makaleye eleştiri :
Çiğ Süte Akademik El İnsaf-I | Çiftlik Dergisi

görüşleriniz nelerdir?

yenerr 27-06-2013 01:32

Sn capaci,
İlk linkteki yapılan araştırmaları hiç uygun bulmadım açıkçası. Çünki hiç bir ısıl işlem görmemiş çiğ süt (yani kaynatılmamış veya sterilizasyonu sağlanmamış) bakterilerin çoğalması için uygun bir ortamdır. Hele bu süt ortam sıcaklıklarında 20C-25C derecelerde bakterilerin çoğalması için çok daha uygun bir hale gelir. Toplanan 150 adet süt numunesinin hangi koşullarda olduğu bilinmesi mümkün değildir. Bu toplanan sütlerin analizleriyle karşılaştırılan UHT veya pastörize edilmiş sütler olduğu yazıyor. Bakteri oranı %97 -%99 oranında giderilmiş UHT-steril sütlerle çiğ sütü aynı kefeye koymaktaki mantığı anlayamadım. Bu şartlarda bu kadar bakteri farkı gayet normal.
Dolayısı ile 2. makaledeki eleştiriyi haklı buluyorum. İşin içinde birde rant durumu söz konusu galiba.
Şimdi asıl soruya gelelim hangi Süt?
Gerçekten bu ülkede ciddi anlamda güven zaafı var. Fazla para kazanmak uğruna kimler ne yöntemleri deniyor, neler yapıyorlar neler. Sağlığı ve insanlığı hiçe sayarak çok rahat bir şekilde hayatlarını sürdürüyorlar aşağılıklar. Bu yüzden ön yargıyla bakmak bir kural olmuş bu ülkede. Ama tam anlamıyla işini dört dörtlük yapanlarda yok değil. Bu iş için ciddi paralar harcamış ve kendi imkanlarınca soğuk zincir sistemi oluşturmuş.
Bence güvenilir temiz bir sütçü bulmak gerekiyor. Uygun koşullarda sütünü satan sütçüyü tercih etmeli **** süt daha yeni sağılmışken alınmalı.
Kaynattıktan sonra Cam kavanozlarada kaynar bir şekilde doldurup kapağını sıkıca tutturup ters kapatın.Soğuduktan sonra kapağın biraz içine eğilmiş olarak göreceksiniz. Tazeliğini koruyacaktır.
Selamlar...
Sağlıcakla Kalın

mandalinleerik 28-06-2013 13:36

Biz bebeğimiz için doktorun tavsiyesi üzerine günlük şişe süt alıp şişeyi ikiye bölüp bir şişeyi iki seferden yoğurt yapıyoruz acaba bu sağlıklı mıdır? Yani şişe açılıyor içinden bir bardak süt alınıp yoğurt yapılıyor, kalan süt ertesi gün tekrar yoğurt yapılıyor.
İkinci sorum ise yoğurt bazen ekşiyor güzel bir yoğurt olması için ne yapılmalı?

( Yoğurdu 1 bardak sütten yapıyoruz)

MeTePe 28-06-2013 15:09

1 şişeyi ikiye bölüp yoğurt yapmaktansa tek seferde yapmanız daha iyi. Süt kısa ömürlü bir üründür. Yoğurt daha uzun dayanır. 1 şişeden zaten bir kap yoğurt anca çıkar.

Yaptığınız yoğurt açık ortamda çok kalıyorsa ekşir. Dolapta ağzı kapalı durursa daha geç ekşir. Mayalandıktan sonra çok uzun süre bekletmeyin. Dolaba alın.

MeTePe 28-06-2013 15:19

Evde uzun zamandır yoğurt yapan biri olarak şunları söyleyebilirim.

UHT, pastörize vs. sütlerle yoğurt yapıp, başarısız oldum diye üzülmenin hiç anlamı yok.

Bu sütlerle yoğurt yapmak çok zor ve pek anlamlı değil. Yağ oranı, su oranı, kıvamı lezzeti hiç bir zaman taze süt gibi olmuyor.

Ben yoğurdu köyden, sütçünün önünüzde sağdığı inekten alıyorum. Hem tadı, hem kıvamı tümüyle farklıdır. Yağ oranı marketten aldığınız sütle kıyas kabul etmez. En beceriksiz insan bile bu sütke çok güzel yoğurt yapabilir.

İşin püf noktası olarak sütün uzun süre kaynatılması gerektiğini de eklemek gerek. Kaynatırken 15-20 dakika boyunca bir kepçeyle havalandırılması suyun buharlaştırılmasını kolaylaştırıyor. Bu şekilde oldukça sert yoğurt elde edebilirsiniz.

Diğer bir pratik yöntem, mayalanması tamamlanan yoğurdun üstüne bir kaç yaprak kağıt havlu koyup bunun bir ucunun kabın kenarından sarkıtılmasıdır. Kağıt emdiği suyu kenardan damlatıyor ve yoğurdu sertleştiriyor. Bir tür ilkel süzme yöntem yani.

Diğer bir yöntem ise mayaladığını sütü, herhangi bir örtüye sarmadan, veya sararak fırın içine koymanızdır. Fırının kapalı ortamı çok dengeli bir soğuma ve mayalanma sağlıyor.

mandalinleerik 28-06-2013 15:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe (Mesaj 1174710)
1 şişeyi ikiye bölüp yoğurt yapmaktansa tek seferde yapmanız daha iyi. Süt kısa ömürlü bir üründür. Yoğurt daha uzun dayanır. 1 şişeden zaten bir kap yoğurt anca çıkar.

Yaptığınız yoğurt açık ortamda çok kalıyorsa ekşir. Dolapta ağzı kapalı durursa daha geç ekşir. Mayalandıktan sonra çok uzun süre bekletmeyin. Dolaba alın.

Cevap için teşekkürler.
Taze olması açısından şişeyi ikiye bölüyoruz. Yoğurdu şöyle yapıyoruz;
Kaynattığımız sütü ılımaya bırakıyoruz daha sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz. 4 saat kadar mayalanan yoğurdu dolaba kaldırıyoruz.

Sevgi Durul 28-06-2013 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1174719)
........ sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz.

Bir su bardağı süte bir tatlı kaşığı maya çok fazla gelir. Bu da yoğurdun ekşi olmasına sebep olur.

Şöyle örnek verecek olursam, kiloluk kavanozda mayaladığım yoğurda yarım tatlı kaşığı maya ancak ilâve ediyorum. :)

mandalinleerik 28-06-2013 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1174722)
Bir su bardağı süte bir tatlı kaşığı maya çok fazla gelir. Bu da yoğurdun ekşi olmasına sebep olur.

Şöyle örnek verecek olursam, kiloluk kavanozda mayaladığım yoğurda yarım tatlı kaşığı maya ancak ilâve ediyorum. :)

O zaman maya miktarında da olabilir. Ekşi olması.

MeTePe 28-06-2013 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1174719)
Cevap için teşekkürler.
Taze olması açısından şişeyi ikiye bölüyoruz. Yoğurdu şöyle yapıyoruz;
Kaynattığımız sütü ılımaya bırakıyoruz daha sonra içerisine bir tatlı kaşığı kadar maya koyup örtüyoruz. 4 saat kadar mayalanan yoğurdu dolaba kaldırıyoruz.

Süte 1 günde bir şey olmaz ama yoğurt sütten daha uzun ömürlü bir üründür.

Maya derken "yoğurt" mu kasdediyorsunuz, yoksa hazır maya mı?

Ben evde bulunan yoğurdu maya olarak kullanıyorum. 1 tatlı kaşığı yeterli bunun için. Ancak doğrudan süte karıştırmayın. Az bir miktar sıcak sütle mayayı bir kap içinde karıştırıp ısısını dengeleyin, sonra süte karıştırın.

Mayaladığınız süt çok soğuk olmasın. Hafif el yakacak kıvamda olmalı.

Ekşirse de kabahat sizin değil, sütündür. :) Market sütüyle yoğurt yapmak zor.

Sevgi Durul 28-06-2013 15:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1174729)
O zaman maya miktarında da olabilir. Ekşi olması.

Evet olabilir, bir de yoğurt 3,5-4 saatin sonunda tuttuğunda biraz sıcak olabiliyor. Bu durumda sıcakken dolaba konursa çabuk ekşiyor. Yerinden kaldırmadan soğuması beklenecek. Buna dikkat etmek gerekir.

Ayrıca çok sıcak havalarda mayalanan sütü çok fazla sarıp sarmamalı. Böyle havalarda ben hiç örtmüyorum. Tutmamazlık etmiyor.

mandalinleerik 28-06-2013 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe (Mesaj 1174731)
Süte 1 günde bir şey olmaz ama yoğurt sütten daha uzun ömürlü bir üründür.

Maya derken "yoğurt" mu kasdediyorsunuz, yoksa hazır maya mı?

Evet mayadan kastım "yoğurt". Açıkçası yoğurdu ben değil de eşim yapıyor. Bir fincanda mayayı karıştırıp süte ekliyor, ama sizin bahsettiğiniz yöntemle mi yapıyor bilmiyorum.

MeTePe 28-06-2013 15:44

Evde Sütü Kaynatmadan Yoğurt Yapmak SAKINCALIDIR!

Konu içerisinde bazı mesajlarda taze sütün kaynatılmadan yoğurt yapılması tavsiye ediliyor.
Kesinlikle hiç kimseye önermem!

Pastörizasyon evde kolayca uygulanabilecek bir teknik değildir. Sütün oldukça hızlı ısıtılması ve soğutulması gibi işlemler gerekir. 60-70 derecedeki bir sütü buzlu kap içine koyup 30 saniyede soğutamazsınız.

İşlemi düzgün yapmadığınız takdirde sütteki patojenler ölmez!

Pastörizasyon işleminin avantajı "yararlı-zararlı bakteri" den ziyade süt proteinlerinin bozulmasını önlemekdir.

Sütün kaynatılarak bir miktar besin değerini kaybetmesi, salmonella, brusella veya tüberküloz gibi hastalıklara yakalanıp sonradan ağlamaktan daha iyidir. Taze süt, evde kullanılmadan önce en az 15-20 dakika kaynatılmalıdır. Bu şekilde dahi sütün içinde canlı bakteri kalır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025