![]() |
Sirke kokusu var mı?
|
Alıntı:
|
Kavanozun ağzını penye gibi bir bezle, sirke sinekleri giremeyecek şekilde kapatın, etrafını da sıkıca lastikleyin, bir ay kadar olgunlaşsın.
|
Alıntı:
lastikle bağlı etrafına havlu sardım .Bu şekilde mutfak tezgahının üzerinde bekliyor Bir ay sonra süzüp kullanabilir miyim? Tabi biraz beklerse daha güzel oluyor galiba . Bu sirke konusunda görmüştüm bloğunuzu çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için .Yorumlara kadar okudum .Ama yinede pratik te sorular oluyor .Tekrar teşekkür ederim |
Bir ay sonra süzebilirsiniz.
Sirke yapımında başka bir metod da sirkeyi doğrudan meyve suyu ile yapmak. Bu metodda meyvenin suyu sıkılıyor, ayrıca dışarıdan su eklenmiyor. Böyle oluşan sirke biraz daha keskin ve aroması daha fazla oluyor. Haliyle posa sebebiyle fire de az oluyor. |
Bira Mayası.
Merhaba,
Bahçemizde siyah kokulu üzüm asmamız var. Geçen sene üzerinde sadece bir kaç salkım bulunan üzüm bu sene 9-10 kg. civarı meyve verdi. Dolayısı ile bu başlık birden ilgimi çekmeye başladı :) Ben bir bira sever olarak kendi biramı evde yapıyorum ve elimde 6'şar gramlık poşetlerde epey bir bira mayası mevcut. Yapım aşamasında bu mayaları kullansam olumlu ya da olumsuz bir sonucu olur mu acaba? Teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim |
Benim bildiğim bira mayası düşük alkol üretir. Bu yüzden şarap mayası olsa daha iyi. öte yandan mayasız bile sirke olduğuna göre bence denenebilir.
|
Alıntı:
Bundan cesaretle yüzsüzlük edip bir soru daha sorayım :) Bira yapımında kullandığımız basit fakat oldukça işlevsel ve ucuz bir aparat var. Bu sayede hava dışarı çıkabiliyor ancak içeri giremiyor Bu minik "hava kilidinin" çalışma prensibi (çok net çekemedim ama) şöyle; |
Merak etmeyin, aynısından bende de var :)
Hava kilidini sirke yapımında ilk aşamada kullanabilirsiniz tabii. Yani, meyveden alkol üretme aşamasında. Alkol üretimi tamamlandığında ise alkolün sirkeye dönmesi için ortamı aerobik'e çevirmeniz gerekiyor. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Evde sirke yapımı
Alıntı:
Bilir bilmez, ya da yarım bilgi ile konuşmak istemezdim, ancak, gördüğüm yaşadığım şeyleri de paylaşmak isterim. Efendim doğup büyüdüğüm Tire, Osmanlı evinde üst bahçenin aşağıya bakan bir köşesinde toprağa gömülmüş bir sirke küpü vardı. Bağ bozumu, pekmez, gün balı, cevizli sucuk köftü (köfter) yapılan pelluze kaynatılan günlerde, çiğnenip suyu sıkılmış cibrelerden bir kısmı bu küpe atılırdı. Sirkeyi herkes kuramazdı, el süremezdi, çünkü çok nazlı olurmuş, tutmazmış, sadece yaşı 50-55 i geçmiş olan anneannem kurardı. Cibrenin üstüne su konuyordu evet. Demek ki siz üzümden yapacaksanız üzümleri ezmek gerekecek. Sonra üstünü geçecek kadar su ekleneceğini düşünüyorum. Sözünü ettiğim evde, bir keresinde sirke olmamış, ama başka bir şey olmuş, o zamanın meyhanecisine götürüp ne olduğunu sormuşlar, Meyhaneci; bu çok güzel bir şarap olmuş." demiş ve eve gelip almış. Sonraki yıllarda, normal evimizde, annem elma kabuklarını soyduğu anda bir kavanozda toplar üstüne su ekler bekletirdi. Güzel bir sirke olurdu. bekleme süresini bilmiyorum. Üstü açık mı kapalı beklerdi onu da tam hatırlamıyorum. Annemden sonra evimde ben denediğimde ürün harika bir nar çiçeği rengi alınca, rengin güzelliğine dayanamadım tadına baktım, yani birazcık içtim. Ne sirke ne de şarap olmadan olgunlaşmadığı bir dönemde tatmışım, ağır bir kırıklık yaşadım. Mersin'li bir arkadaşıma anlattım, ürün, sirke olmadan önce o imrendiren güzel renkli dönemde alerji yapıyormuş, "arkadaşım bu alerji dışta olduğu gibi iç organlarda da oluyor o yüzden çok hasta hissediliyor." demişti. Allahtan solunum krizine neden olan bir alerji değildi ama, verdiği kırıklık oldukça ağırdı. Kalanı attım ve bir daha denemedim. Belki bekleseydim ki ne kadar beklemek gerektiğini bilmiyorum, sirke olunca belki kokusundan anlaşılacaktı. Bilmiyorum. Şaraba sirke ebesi ekleyen arkadaşın su eklemesine gerek yok, zaten şarabı mayalanıp sirkeleşecek. Elma kabuğundan veya ezilmiş üzümden yapılacak ise üstüne biraz içme suyu ekleneceğini düşünüyorum. Ne zaman sirke olacak, ne yazık onu bilemiyor, sözü ustalara bırakıyorum. Sevgiler :) |
Merhaba ahlat sirkesi yapmak istiyorum ama topladığım ahlatlar olgun değil önce olgunlaşmasını mı beklemeliyim..Olgunlaştıran sonra bile çok tatlı olmadığı için konulacak şeker miktarını arttırayım mı ..
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Meyveli tepe nin önerisiyle elma suyundan sirke yaptım .Üzerinde köpüğü çok fazlaydı Erkan beye sordum sorun olmaz dedi .Dediği gibi köpük sönmeye başladı ..Önde elma suyundan sirke arkada üzüm sirkesi onun sirke anası oluştu biraz daha olgunlaşsın diye bekliyorum .Küçük kavanoz da alıç sirkesi kurdum oda ikinci aşamada .
Burada deneyimlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ederim .Son olarak da detaylı bilgi için google da Sirke yapmamak olmaz yazın ve hepsini yorumlara kadar okuyun derim.Meyveli tepe ye teşekkür edeceksiniz |
Sn Tolga Özmeral,
Üzümler kendi mayasını kabuğunda ihtiva eder.( Üzüm kabuğunda ki hafif mumlu tabaka) İlave maya kullanmanıza gerek yok. Şarap yapımında da bu doğal mayadan faydalanılabiliyor. Baştan sona kadar oksijenli ortam gerekli. Üzümleri sapından ayırıp sıkın. Kabukları ile beraber geniş ağızlı bir kabın içerise koyun. 500 ml organik, canlı sirke (bulabilirsiniz ev yapımı sirke ) ilave edin. Kabın ağzına tülbent kapatıp kendi haline bırakın. Günde 1-2 kez karıştırın 5-6 hafta sonra sirkeniz hazır. |
Alic ve incir sirkelerim.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...deac033883.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...55cb4fa6c8.jpg SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi |
Yıllar önce elma sirkesi yapmıştım üzerindeki sirke anasını kötü bir şey sanıp döktükten sonra onun aslında iyi bir şey olduğunu öğrenip yıllarca kendimle çok dalga geçtim cehaletimle yüzleşip/kabul edip ( belkide tembellikten) bir daha ev yapımı malzemelere bulaşmadım. " Her şeyi kendimiz yaparsak iyi işler yapanlar nereden para kazanacaklar" deyip yapanlardan satın aldım hep. Her ne kadar caaanım sirkeyi dökmüş olsam da ondan önce yaptığım biber salçası harika olmuştu mesela. Böyle işlerde başarılı olduğumu düşünüyorum Ama apartmanda oturup yukarıdan komşunun silkelediği halının tozları özene bezene yaptığım salçanın içine yağınca evde hiç bir şey yapmak istemiyor insan.
Ama bu yıl üreticilerin ürettikleri malzemelere koydukları fiyatlar benim bütçeme biraz ağır gelince kolları sıvadım. İzine gelen Alamancılarımla ilgilenirken salça yapamadım. Ama bir tarhana yaptım kiiiii... Yok böyle bir şey!!! Eğer benim yaptığım bu şey tarhanaysa bu zamana kadar tarhana diye yediklerim neydi diye düşünmeye başladım. Artık hiç kimseden tarhana almam. Yaaa ben bir de sirke yapayım bakalım nasıl olacak dedim alıç ve kuşburnu sirkesi yaptım. İntenette çok tarif var... bir doktorun tarifine göre kurdum sirkeleri, doktorcum 20 günde oluyor dediği için de 25. gün süzüp içmeye başladık. Sirkelerin tadı harika oldu az beklettiğimiz için keskin değil ana falan da yapmadılar doğal olarak. Araştırmaya devam ettim. Uzun süre bekletilen sirkelerin tadının nefis olduğunu okudukça sirkelerimi 25 günde süzüp bekletmediğime pişman oldum. Hemen aktara koştum Şehirde bize kurtlu meyveleri layık gördüklerini bildiğimden biraz fazla miktarda kuşburnu, Hünnap, ( yarısından fazlasını kurtlu çıktı) yaban mersini aldım internet'ten de zerdeçal siparişi verdim. Paşabahçe'den 8er litrelik kavanozlar aldım. sirkelerimi kurdum. Tarifi bir çok tarifin karışımı. Meyveleri parçaladım ( daha kolay fermente olduğunu söylüyorlar) Bir çorba kaşığı kaya tuzu. Bir çay bardağı ev yapımı sirke. (Sığacık pazarından aldım) Bir çorba kaşığı bal 10 tane de nohut koydum. Kavanozların ağzını keten bir mutfak bezini yeterli büyüklükte kesip örttüm lastikle sabitledim. 17 kasımda kurduğum sirkeler hemen fermente olmaya başladılar. kimi daha hızlı kimi daha yavaş. Mesela Hünnap şu an köpük köpük, kuşburnu ve yaban mersini nazlı nazenin minik baloncuklar üretiyor. Zerdeçal daha mini minnacık baloncuklarla yetiniyor ve üzerinde bir yağ tabakası var ama baloncuklar gün geçtikçe fazlalaşıyor. Bu durum bana doğru yolda olduğum inancını veriyor. Her gün sirkeli suyla dezenfekte ettiğim tahta kaşıkla karıştırıyorum. Bu arada sirkelerimle konuşuyorum :) Belki gaza gelip daha lezzetli olurlar kimbilir :) :) |
Sayın Ayazkızı, çok güzel anlatmışsınız. Ancak bu anlatım kesinlikle fotoğraflarla desteklenmeli :cool: saygılar,
|
İş
5 Eklenti(ler)
Anlaşılan ben-biz ekmek yemeyeceğiz.
Bırakın işi ehline sizler zahmet etmeyin. İstediğiniz meyvenin sirkesi elinizin altında. Alıç, böğürtlen, ceviz gb. aklınıza ne gelirse sirkeniz hazır. |
Alıntı:
Sayın Erdal Hocam Bu akşam fotoğraflayıp siteye yüklemeye çalışırım. Biraz yardım almam gerekiyor oğlumdan :) |
Alıntı:
Sayın meyveli tepenin bir sözü var "iş başa düşünce insan kunduracı bile olurmuş" Ehil olanlar da deneye yanıla ehil oldular. aslında bizim işimiz daha kolay bizden önce yürüyenlerin ayak izlerini takip ediyoruz. Kunduracı olamasak da çarığımı kendim dikecek kadar beceri sahibi olabileceğime inanıyorum. Saygılar :) |
4 Eklenti(ler)
Sirkelerimin fotoğrafları
|
Elinize sağlık, sayın Ayazkızı. Hepsi çok güzel görünüyor. Ben de İzmir'e çok yakın bir yerdeyim. Alıç, hala bulunur mu acaba, pazardan mı aldınız? Bu hafta sonu 3 gün İzmir'deyim. Semt pazarlarını gezebilirim :D
|
Alıntı:
|
Soru net: Sirke anası oluşmadan sirke olur mu:confused::mad::mad:
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Aşağıdaki fotoğraf bahar ayında yapmaya çalıştığım elma sirkesine ait. Bu yıl 17 Ekim'de yaptığım elma sirkesinin üzeri hala böyle görünüyor. Belki çok çook ince bir zar gibi ana oluşumu var. Ama bir türlü kalınlaşmıyor. O nedenle aklıma takıldı. Acaba, anası olmadan da sirke oluyor mu diye :p
Not: Elmalar 1 Kasım'da su dibine çöktü. O günden beri karıştırmayı bıraktım. Kokusu sirke gibi:confused: |
Alıntı:
|
Sevgili Ayazkızı, mesajlarınız beni bayağı iştahlandırdı, inşallah seneye bu konuda kolları sıvayacağım.
Teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025