agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde elma, üzüm sirkesi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2324.htm)

aydemiraydın 19-11-2016 14:23

alıntı yaptığım yazılar bu konularda uzman kişilerin. bende sirkeyi,turşuyu, yoğurdu,kefiri evimde kendim yapıyorum. probiyotik gıdalar , sağlımızın sigortası. bende çok hatalar yapmışım şimdi doğrusunu öğrenip bu yanlışlardan dönmeye çalışıyorum.

tv. lerdeki şarlatanlar insanların sağlıkları ile oynuyor.

erkanbey 29-11-2016 09:42

3 Eklenti(ler)
İlk elma sirkemi kuralı tam 1 ay oldu.Bir hafta önce küf gibi bir görünümü vardı,beni baya korkutmuştu ama şimdi durum iyi görünüyor.İlk resim bir hafta önceki hali diğerleride şimdiki hali.Kokusu hala alkol kokuyor,artık 3-4 günde bir karıştıracağım,sirke anası havayla teması kesmedin diye.Şu anki görünümü parlak köpük gibi,silikon gibi.

Erdal Hoca 30-01-2017 10:30

5 Eklenti(ler)
Erkanbey'in yukarıdaki çalışmalarından cesaret alarak ben de evde sirke yapmaya karar verdim. Bunun için de elma ve ayva kabuğu sirkesi yapmaya çalıştım. Arkadaşımdan aldığım kendi yaptığı elma sirkesinden ve 1 tatlı kaşığı kadar balı mayalandırmak için kullandım. Mutfak dolabında ve ısının 20 derece dolaylarında olduğu bir ortamda sakladım. Sürahi ve kavanozun ağzı kapalı değildi. Kapaklar sürekli yarı aralık durdu. 45 gün sonra geldiğimiz nokta şu:

1- Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere ayva dibe çöktü, elmalar henüz dibe çökmedi.
2- Ayvalar daha doğrusu ayva kabukları dibe çökeli 10 gün kadar oldu. Buna rağmen neden " sirke anası" neden oluşmadı? Konuyla ilgili çok fazla yazı-mesaj okudum. Genel yargı " dibe çökme olduktan sonra karıştırmayı bırakın, sirke anasının oluşmasını bekleyin" şeklindeydi. Bire bir uygulamaya çalıştım. Ama henüz " ana " oluşumu konusunda bir umut yok :p
3- Fotoğraflarda görüldüğü gibi elmalarda hala mayalanma devam ediyor. Tadı değilse de kokusu gittikçe keskinleşip sirkeye benziyor.
4- Elmalar dibe batmadığı için hergün bir kez karıştırmaya devam ediyorum. 45 gün boyunca mayalanmanın devam etmesi normal mi?
5- Ayva kabukları 10 gün önce dibe çöktüğüne göre bu kavanozu süzüp ayrı bir şişeye alabilir miyim :confused:

TCM 30-01-2017 12:56

Ayva sadece kabuk olduğu için erken çökmüştür, yoksa 10 günde süreç tamamlanmaz.

Erdal Hoca 30-01-2017 20:18

Sayın TCM,

Bu durumda elmaların 45 günde çökmemesi normal mi diyorsunuz? :confused:

TCM 30-01-2017 20:49

Kesinlikle.

ağaç sevdalısı 18-02-2017 23:34

Elmaları atın artık birdahaki sefere elmaları daha ince dograyın birde ekmek mayası ve seker ekleyin

ağaç sevdalısı 18-02-2017 23:36

Baslangıçta seker fermantasyonun hızlı baslamasını saglıyor meyvalardaki seker suya gecene kkadar zaman geciyor

ağaç sevdalısı 18-02-2017 23:42

EKMEK MAYASI BİRA MAYASI VEYA SARAP MAYASI AYNI ŞEYDİR DOGAL OLARAK BİRÇOK MEYVANIN DIŞINDA BULUNUR ENÇOK SİYAH ÜZÜMDE VARDIR BU MAYA OKSİJENSİZ ORTAMDA ALKOL OKSİJENLİ ORTAMDA ASETİK ASİT(sirke asidi) üretir. bu yüzden sirke yapmak için kavanozun kapağı yerine bezle kapatıyoruz

sardunya18 24-04-2017 12:39

Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .

erkanbey 24-04-2017 14:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1504529)
Sirke ustası arkadaşlar benim beş ay önce kurduğum elma sirkesinde henüz sirke anası oluşmadı elmalar dibe çökeli çok oldu .Ne yapmam lazım süzeyimmi ????Yoksa sirke anası oluşana kadar öyle dursun mu ???.Bir yapamadım gitti şu sirkeyi cevap için şimdiden teşekkür ederim .

Resim koyarsanız,yardımı daha rahat alırsınız diye düşünüyorum.

erkanbey 29-04-2017 15:32

5 Eklenti(ler)
Üstümdeki eringenliği atıp kış boyu çabaladığım ve çok olumlu sonuçlar aldığım sirke yapım çalışmalarımın resimlerini ekliyorum.Önceki mesajlarımda eklediğim resimlerimde ana tam oluşmamıştı,anladımki sirke oluşumunda sıcaklık önemli bir faktör,sıcaklık biraz daha artınca sirkede,analarıda oluştu.Bu arada anaları saklamaya uğraşmadım,attım.Yeni sirke yaparsam mevcut sirkelerimden ekleyeceğim.
Şişelerde,üzüm,nar,elma ve elmanın saf suyundan birde portakal ile limon karışımı sirkeler var.Portakal limon karışımını temizlik amaçlı yaptım,odayada spreyle sıkıyorum,güzel bir koku veriyor.

Erdal Hoca 29-04-2017 22:06

2 Eklenti(ler)
Birkaç kez boşa giden çalışmadan sonra bu son denemede başarılı oldum. Erkan Bey'in söylediği gibi sıcaklıkla çok yakından ilgisi var. 12 Mart günü yaptığım sirkeyi dün süzdüm. Anasını da kavanoza aldım, duruyor. Çok lezzetli ve keskin bir sirke ortaya çıktı. Küçük kızım da yarım litrelik bir şişeyle kendine aldı, götürdü.

Sirke olup olmadığını denemek için de küçük bir oyun düzenledim. Cam sürahide yaptığım sirkeyi kavanoza aktarırken lavaboya ve mutfak tezgahına da birazcık dökülmüştü.Bilerek temizlemedim oraları. Biraz sonra içeri giren eşim : Bu ne yaaa, ne yaptınız burada? Her taraf sirke kokuyor! deyince başarılı olduğuma emin oldum. :cool:

Şimdi sorularım şunlar: 1-Bu sirkeyi ağzı sıkıca kapalı olarak buzdolabında mı saklamalıyım :confused:

2- Zincir bozulmasın diye hemen güzel elma bulup yenisini hazırlamak istiyorum. Bunun için maya olarak sirkenin kendisinden mi, yoksa anasından mı faydalanmak daha doğru ve etkili olur :confused:

Bunlar da fotoğraflar:

erkanbey 29-04-2017 22:57

Hocam ağzı kapalı ama dolapta değil,serin karanlık bir yerde muhafaza edin,mutfak tezgahının altı olabilir.Yeni yapacağınıza ana veya yaptığınız sirkeden ikiside olur,hiç bir şey katmasanızda oluyor ama imkanınız varken istediğinizi katın.

Erdal Hoca 01-05-2017 19:36

1 Eklenti(ler)
Bu başarımdan :p cesaret alarak bugün hemen yeni sirkemi yaptım. Bu sefer kavanozu da büyüttüm :cool:

Umarım bu da güzel bir sirke olur. Havalar bizim buralarda çok sıcak. Bundan öncekini 47. günde süzdüm. Sanırım bunun için 40 gün yeter. ( Bu mesajdan tarihi de takip edebilirim. )

Bekleyelim, görelim ;)

Erdal Hoca 20-05-2017 15:38

20. Gün
 
4 Eklenti(ler)
1 Mayıs'ta yaptığım elma sirkesinin bugünkü görünüşü. 2-3 gün önce elmalar dibe çökmeye başlamıştı. Ben de karıştırma işini bırakmıştım. Bugün gördüm ki elmaların tamamı dibe inmiş. Ve sirke anası oluşmuş.

İlk sirkeyi baharın başlangıcı gibi yapmıştım ve 47. günde süzmüştüm. Buralarda havalar bir ara o kadar sıcak gitti ki 20. günde sirkemiz bu hale geldi.

Peki şimdi ne olacak, hemen süzmeli miyim, yoksa birkaç gün daha beklemeli miyim? İşte fotoğraflar :

erkanbey 20-05-2017 16:33

O ana kalınlaşacak dibe çökecek,acele atmeyin,toplamda en az bi 45 lük olsun.

Erdal Hoca 05-06-2017 10:02

3 Eklenti(ler)
36. günde durum aşağıdaki gibi.. Sirke anasının üzeri küf değil ama küf benzeri bir görüntü almış. Aynı durum Erkan Bey'de de olmuş ve sıkıntı çıkarmamış. O nedenle telaş etmiyorum.

Ama sirke anasının benim beklediğim kalınlığa neden ulaşmadığını da merak ediyorum.:o

Acaba sirke anasına zarar vermeden süzüp elma posalarını atayım mı? Yoksa en az 45. güne kadar bu şekilde mi bekleteyim?

aydemiraydın 17-06-2017 16:48

1 Eklenti(ler)
Eklenti 651982


fermentasyon tankında sirke yapımı. 8 litrelik damacanalar yetmiyor .

tarku 17-06-2017 18:19

Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)

mutlu_inan 18-06-2017 02:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1511169)
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)

Sadece olgun olması bile olmuyor benim bildigim şekeri bol olan meyvelerden olması lazım mesela ekşi elma olmuyor limonda olmuyor vb.. Ancak baldan sirke yapan gördüm "en azından ikram etmişti ve baldan şöyle şöyle yaptım demişti şimdi hatırlamıyorum"

aydemiraydın 18-06-2017 09:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarku (Mesaj 1511169)
Sirke yapmak için, mutlaka olgun meyve mi olması gerekiyor? Şu anda bahçemde şeftali ve elma seyreltmesi yapıyorum. Bu seyreltmede yere attığım meyvelerden sirke olur mu? Kusura bakmayı biraz absürd bir soru oldu galiba. ;)


toz şeker ilavesi yapabilirsiniz bakterilerin çalışması için. kışın temizlikte kullanmak için turuçgillerden sirke yapıyorum.

fakat sirke yapımında nohut ,ekmek v.b. kullanmayın. klorsuz su, meyve, birazcıkta fermente sirke katın içine yeterli . meyveler çökene kadarda çelik malzeme ile karıştırın. sirke anası çökene kadarda dinlensin.

muratcolak 26-07-2017 11:41

Biz dibe dusen butun elmalari olgunlassin **** olgunlasmasin aliyoruz sirke icin

nkutsay 29-07-2017 20:41

Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.

erkanbey 30-07-2017 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay (Mesaj 1514459)
Daha dun kurdugum 5 litrelik elma sirkesini ilk gun sık sık karistiracagim diye agzini acik birakmistim. Hemen bulmuş minicik sinekler. 3 tane gordum kavanozun icinde cikarmaya calistim. Daha sonra da karistirip orttum agzini. Icine sinek karisti mi tam olarak emin olamiyorum.
Devam edeyim mi dokeyim mi bilemedim.

Dökmeniz yerinde olacaktır malesef.

nkutsay 04-08-2017 10:54

2 Eklenti(ler)
Kıyamadım dokmedim sirkeyi. Temizlikte kullanirim dedim. Uzeri beyazlandi. Kopuklenmeden mi kaynaklaniyor bilmiyorum. Alkol kokusu da baskin. Meyvelerin dibe cokmeye hic niyeti yok gibi.

Işlem dogru ilerliyor mu sizce?

sardunya18 04-08-2017 17:03

1 Eklenti(ler)
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?

sardunya18 14-08-2017 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1514884)
Bir soruda benden 15gün önce kurduğum üzüm sirkesinin üstü bu şekilde beyazladı .Bu nedir acaba çiçek mi ?

Soruma cevap gelmedi ama o sirke anası galiba resimlerde gördüğüm gibi oluşum oldu .Üzümler dibe çöktü.Aynı zamanda elma sirkesi kurmuştum onda da elmalar dibe çöktü sirke anası oluşmaya başladı .Bu sefer olacak inşallah .

nkutsay 15-08-2017 17:34

1 Eklenti(ler)
Umarim dogru yoldadir ama sivi bulanik ve sallamalardan vebuharlasmadan kaynakli kavanozun üst bolumu 1-2 cm. tortu tutmus. Alkol kokusu azalmis ama hala var meyve kokusuyla yarisiyor.

Kavanozu oldugu gibi temiz bir kavnoza aktarasim var. Uygun olur mu?

sardunya18 16-08-2017 11:01

2 Eklenti(ler)
Elma sirkemin üsten ve yandan görüntüsü aslında üstünde daha bütün bir oluşum vardı .Ben elimi sürünce oluşum alta indi .
Bende doğru yolda olmayı umuyorum :p


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025