![]() |
Alıntı:
Belki bir kısmı maya oluşturmak için süzmeden muhafaza edilebilir, her yıl yeniden kullanmak için. |
nar sirkesi
merhaba nar sirkesi yaptım 28 gün beklettim.28. gün süzmeye karar verdim ancak sirkenin üzerinde plastik benzeri silikonada benzeyen kavanozun ağızının şeklini almış kalıp gibi bir madde oluşmuş bu ne olabilir bilen arkadaşlar yanıtlarsa sevinirim.
|
Alıntı:
|
Merhabalar yaklaşık 5 ay önce üzüm sirkesi yapıp kuzeydeki balkona bırakmıştım. Kocaman bir anası var dibinde yatıyor. Ama tadı bir değişik olmuş. Acı gibi sanki ama birazda yavanlığı var. Ph ına baktım az önce 3 müş. Neden tadı böyle oldu acaba.?
|
Elimde don vurduğundan yumuşamış limonlar ve bir miktar portakal var.Bunlardan biraz temizlik sirkesi yaptım ama merak ettiğim bir şey var. Neden limondan sirke yaparken normal sirke aşamalarını takip etmiyoruz. Nette bulabildiğm bilgilerden kabuğu soyulmus limon ve tuz ile kuruluyor.Bilgisi olan varmı acaba?
|
Arkadaşlar yaptığınız yöntemler farklı farklı fakat size yöntemlerden bir tanesini anlatım. Öncelikle kullanacağınız elmalar organik olmalı ve kesinlikle yıkanmamalı.
Malzemeler 2 kg elma Bulgur ( Mümkünse Siyez Bulguru) Elma şırası pekmezi veya bal ************************** 3 Lt lik cam kavanoza doğal kaynak suyu veya Distile olmadı kaynatılıp soğutulmuş şebeke suyunu koyunuz. Elmaların kabuklarını kalın bir şekilde doğrayınız. Üzerine Bulgur ve Yarım çay bardağı elma şırası pekmezi veya bal dökmelisiniz. Kavanozun kapağını hava girişi olacak şekilde tülbentle sarıp karanlık ve 15 C derecenin altına düşmeyen bir yere koyun arasıra tahta kaşıkla karıştırabilirsiniz. 4-5 hafta sonra karışımı süzdükten sonra 2-3 ay içinde sirke hazırdır. |
Teşekkürler sayın hexus.
Aklıma takılan birkaç soruma açıklık getirirseniz konu daha iyi anlaşılacaktır. a- Siyes bulguru dediğiniz esmer bulgur mu, ince ya da kalın olması önemli mi? b- Elmalar kalınca soyulur demişsiniz, sadece kabuk kısmı mı kullanılıyor, etli kısım kullanılmayacak mı? c- Kesinlikle yıkanmayacak demişsiniz, nedeni ne dir? d- Konulacak bulgur miktarı ne kadar olmalı? Teşekkürlerimle. |
Siyes bulguru aynı Karakılçık gibi Anadolu'nun doğal buğdayından yapılan bulgur. Bu bulguru ben Antalya'da 2-3 ayda bir yapılan yöresel ürünler fuarından bulabiliyorum. Kastamonulu bir firma ticari olarak bu ürünü pazarlıyor. Gerçekten vazgeçilmez bir tad...
|
Merhaba,ben de 2 ay bekleterek elma sirkesi yaptım fakat az önce açtığımda üzerinde ince bir küf tabakası olduğunu gördüm.Sirkem zarar görmüş olabilir mi?Yardımcı olursanız memnun olurum,teşekkürler..
|
Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.
İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur. Sirke yapımı ile ilgili görsellerden fikir edinmeniz mümkün olmadı ise, buraya bahsettiğiniz tabakanın iyi çözünürlükte fotoğrafını çekerek yüklerseniz küf mü sirke anası mı olduğunu anlamanıza bilen üyelerimiz yardımcı olabilir. |
selam arkadaşlar. bende kiraz sirkesi yaptım zahidenin programında tarif vermişlerdi. fakat kiraz sirkesini süzdüm henuz ustunde ana olmadan kullanmaya başladım çünki tarife göre kısa surede oluyor ve kullanıyorsun. ama yanlış bişi yapmaktan da korkuyorum kiraz sirkesi deneyen bilen varmı
|
ha unutmadan şimdi çilek sirkesi kurdum daha 15 gun oldu ilk süzme işlemimi yaptım, tarife göre her 10 gunde suzulecekmiş bakalım nasıl olacak onuda paylaşırım. birde enginar sirkesi yapmıştım suzup karanlık yere kaldırdım sanırım anası oluşacak gibi duruyor ellemedim. unuda olunca anlatırım
|
Sayın Neslihank4, öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler.
Forumumuzun aşağıdaki bölümlerine uğrarsanız hem biz sizi daha iyi tanıyabiliriz, hem de forumumuzun işleyiş kurallarına göz atmış olursunuz. http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm SIK SORULAN SORULAR / FORUM KULLANMA KILAVUZU - agaclar.net http://www.agaclar.net/forum/sik-sor...avuzu/1669.htm |
[QUOTE=Ozlem A;1388730]Öncelikle agaclar.net'e hoşgeldiniz.
İnce tabakanın sirke anası olmayıp küf olduğundan eminseniz, evet bozulmuştur. Eğer sirke anası ise, sirkenin doğla oluşumudur ve olması istenen bir unsurdur. Merhaba, Ben de yıllardır ilaçlamadığımız ağacımızın elmalarından sirke yapıyorum. zaman zaman üstünde küf oluştuğu olur ama ben o tabakayı atıp gerisini süzerim. ben yanlış mı yapıyorum. üzerinde küf oluşmuşsa bozulmuş mu demektir. hepten dökmeli miyim bu durumda. ama tadı ve kokusu güzel oluyor rengi de öyle. |
Küf olduğunu düşündüğünüz tabaka beyaz ve köpüksü ise, küf olmayıp turşularda da oluşan fazla fermentasyon ile oluşan hafif katman olabilir. Küfü süzseniz bile geride kalan sirkede kokusu olacağından kullanamayacağınız düşüncesindeyim.
|
1 Eklenti(ler)
Bu da benim elma sirkesi denemem. Tarif, İbrahim Saraçoğlu'nun çıktığı bir tv programında verdiği tarif.
Elmalar, köyden getirdiğim ilaçsız, kurtlu, çürük elmaların sağlam yerleri. İki litre suya, 9-10 elma (çekirdek yatakları alınacak), bir tatlı kaşığı tuz, iki yemek kaşığı bal. Üzeri bir tülbentle bağlanıp karanlık bir köşede bir ay bekleyecekmiş, sirke sinekleri ve ekşi koku oluşunca olmuş demekmiş. :o İlk bir hafta her gün çalkalanacakmış, sonra arada bir. Şişenin ağzındaki tülbentin kenarı işlemeli olsun isterdim:D bayılıyorum o minik işlemeli tülbentlere:D ama kayınvalidemle tülbentten süzek yaparken bu kumaş arttı, kenarını dikmeye vakit bulamadan kavanoza geçiriverdim. Eklenti 569250 |
Fırsat bulursanız aşamalardan da notlar ve fotoğraflar bekleriz.
|
Sirke
5 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Özlem A, Meyvelitepe yanıtlayabilirseniz sevinirim. Yaklaşık altı-yedi aydır evde sirke yapımına başladım. İnternetteki bilgi kirliliğinden dolayı bazı bilgilere ulaşmam kolay olmadı. Özellikle sirke yapımında buradan doyurucu bilgiler edindim. Halen tam emin olamadığım sirkeleşmenin son bölümüyle ilgili sorularım var. Birincisi; Buradaki yazıları okuyup küflenmeyle, sirke anası oluşumu arasındaki farkı öğrenmişken, şimdi beni bu kez çiçeklenme korkusu sardı:) Yaptığım elma, üzüm ve armut sirkelerinde sirke anası oluştu. Oluşan sirke anaları tabaka halinde ama renkleri farklı. Armut sirkesi daha beyaz ve silikon şeklindeyken, elma sirkesinin anası biraz daha sarıya çalan renkte oldu. Özellikle bunu tabağa koyup daha ayrıntılı fotoğrafladım. Bu durum çiçeklenme değildir umarım:( İkincisi; Meyve posalarını ilk aşama olan gaz çıkışı bittikten sonra atıp sürece sadece sirke anasıyla mı devam etmeliyim, yoksa sirkeleşme tamamlanıp küçük şişelere alıncaya kadar tüm içerik kavanozda durmalı mı? Üçüncüsü; Sirke anası oluştuktan sonra karıştırmak gerekir mi? Dördüncüsü; Sirke belli bir olgunluğa eriştikten sonra (45-60 günün sonunda) bir süre daha keskinleşmesini istiyorsak yine tülbentle mi kapanmalı, yoksa artık kavanozun kapağını kapatabilir miyiz? Yardımcı olabilirseniz sevinirim. |
Aranıza yeni katıldım arkadaşlar bu sirke konusuyla çok ilgiliydim çok denemeler yaptım fakat istediğim kıvama ulaşamamıştım birgün bir tv kanalında dr.ümit aktaşın verdiği bir sirke tarifini gördüm ve denedim sonuç harikaydı çok keskin bir sirkem olmuştu Tarif şöyleydi 2kg üzümü cam kavonozun içinde elinizle ezip bırakın 1 litre su ilave edin 2 yemek kaşığı bal karıştırıp ağzını tülbentle kapatıp hergün tahta kaşıkla 1 kere karıştırıyorsunuz 4-6 hafta sonra sirkeniz oluşuyor süzüp cam şişeye koyuyorsunuz sirkeniz hazır size çok sert gelirse biraz suyla hafifletiyorsunuz ben çok memnunum bu tariften dr.ümit aktaşın sayesinde sağlıklı sirke yapımını öğrendim dr ümit beyede teşekkür ederim.(Ben süzdürdüğüm posalarıda bir sonraki sirkemede mayasıyla birlikte bir miktar koyuyorum.
|
2 Eklenti(ler)
3 lt. lik (galiba) iki cam kavanoza koyduğum elma, bal, ekmek, nohut, su, karbonat karışımı bir süre sonra köpürdü, sineklendi, üzeri kaymak bağladı (kavanozun birini hala ellemedim) ve sonunda geçen hafta süzerek üç ayrı kavanoza koydum. Üzerindeki kaymakımsı (sirke anası) tabaka ile daha büyük cam kavanozda tekrar elma sirkesi kurdum. Süzerek ayırdığım küçük kavanozdaki elma sirkelerinin üzeri ise tekrar tabaka bağlamaya başladı, sanırım süreç devam ediyor. Tadı mükemmel, 'bedava sirke baldan tatlıdır' diyen halt yemiş. İki gündür orta tabakadan enjektörle birer kaşık alıp içiyorum. Tat muhtemelen zaman geçtikçe ekşiyecek.
Eklenti 588495 Eklenti 588496 |
4 Eklenti(ler)
İlk fotoğraf yukarıdaki mesajda yaptığım elma sirkesinin bir hafta sonraki hâli. Üzeri beyazlaşıp sirke anası oluştu zamanla. Süzdükten sonra maalesef sirke anasını attım.:( Şişeleyip buzdolabına koyduktan sonra bir tane daha sirke anası oluştu. Bunu çamaşır makinesinde yumuşatıcı yerine kullandım.
Eklenti 588759 Eklenti 588760 Bu da üzüm sirkesi denemem. Köyde kır gezilerimde rastladığım koruklardan salkım salkım koparıp kovama atıyordum. Sirkem kırmızı olsun istediğim için daha çok mor koruk topladım. Arada evlerde atılacak gibi olan sarı üzümleri de kıyamayıp kovama atıverdim. Üç ay ağzı kapalı karanlık bir yerde bekledi. İçine elma, armut kabukları haricinde hiçbir şey atmadım. Tarsus'ta komşu teyzenin her yıl yaptığı tarifi uyguladım. Bol kurtlu (sirke sineği kurdu), sinekli ve ekşi kokulu bir sürecin ardından dün süzüp şişeye aldım. ;) Teyzeye tattırıp olup olmadığına göre salatalarda kullanacağım:D Eklenti 588761 Eklenti 588762 Buzdolabı kapağındaki ilk şişe sirke değil, yabanî (taş eriği) erik ekşisi. Elma sirkesi yaptığım şişenin iş bittikten sonra yıkadığımda elmas gibi parladığını eklemeden edemeyeceğim :) |
Yukarıdaki sirkeyi dün salatada kullandım, market sirkesinden çok rahatsız olan eşim buna bayıldı. Ben de çok beğendim tadını.
Kesinlikle tavsiye ederim, yapımı da öyle kolay ki! At kovaya üzümleri üç ay karanlık kullanılmayan bir odada ya da balkonda sineklensin, kurtlansın :) -yoğun sinek çok rahatsız edici ev içini tavsiye etmem- sonra da ez, süz, kullan, misler gibi. |
2 Eklenti(ler)
Üstteki kavanozdaki elma sirkeleri ağızlarında ters konmuş kavanozlarla (yani hafiften havalansın diye) karanlık serince bir yerde bekliyorlar. İkinci sirke analarını 10 gün kadar önce almıştım resimdeki gibi...
Eklenti 592607 Eklenti 592608 Baktım hala sirke anası oluşumu kavanozlarda devam ediyor. Bu kaç tur devam edecek acep? |
Elma ve portakal sirkesi
Merhaba, yaklaşık 55 gün önce internetten araştırıp elma sirkesi yaptım. Tarife göre 5 litrelik kabın yarısına elma doldurdum. Üzerine dolacak şekilde içme suyu koydum. Sonra içine 1 çay bardağı sirke, 1 avuç nohut, 2 kaşık bal ve 1 çorba kaşığı kadar salamuralık tuz koydum. Ağzını tülbent bez ve lastikle kapattım. 15-20 gün boyunca her gün tahta kaşıkla karıştırdım. Sonra aklıma geldikçe karıştırdım. Bir süre sonra su bulanıklaştı. Elmalar dibe çökmeye başladı. Üzeri beyazlaştı. Bugün sirkeyi süzdüm. Tadına baktım. Genzimi yakacak keskinlikte sirke oluşmuş. Şaşırdım. 55 günde sirke mi oluyormuş? Şimdi süzdüğüm sirkenin içine yine bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tekrar tülbentle kapattım. Normalde şu an sirkem kullanılabilecek durumda. Bundan sonra sirkeyi kullansam mı yoksa böyle bir süre daha bekletmeli miyim?
Bu arada 1 ay önce temizlik için portakal sirkesi de yaptım. Yıkayıp suyunu sıktığım portakalları 5 litrelik kabın 4'te 3'üne doldurdum. (Suyunu ailecek afiyetle tükettik. :) ) Üzerini içme suyuyla tamamladım. Sonra içine 1 çorba kaşığı salamuralık tuz ve 1 çay bardağı sirke attım. Onu da aynen elma sirkesinde olduğu gibi 15 gün boyunca her gün karıştırdım. Bugün süzdüm. Tadında portakal kabuğunun acılığı ve sirke tadı vardı. Bu sirkenin içine de bir avuç nohut ve tuz attım. Ağzını tülbentle kapatıp bekleteceğim. |
Sn. ekinnaz yaptığınız sirkeye nohutu niçin atıyorsunuz ? Ben atmadım faydası nedir?
|
Alıntı:
|
sirke yapımıyla ilgili o kadar çok tarif varki hangisi doğru şaşırdım. kimisi karanlık ve sıcak ortam diyor. kimisi güneşe koyun diyor. kimisi serin yere koyun diyor.
sirke yapımının bilimsel mantığa uygun tarifini bilen yazabilirmi? |
Alıntı:
Sirke yapmamak olmaz! | Meyvelitepe - Çılgın Kalabalıktan Uzak |
Alıntı:
tek derli toplu ev sirkesi yapımınıda Meyvelitepe nin blogunda gördüm. |
Sayın aydemiraydın bende sirke yapımını merak ederek en sonunda başardım. Benim gözlemlediğim çok sıcak ve güneş olmaması gerektiği. Aksine karanlık ve normal bir sıcaklık yetiyor. Sormak istediğiniz başka bir şey varsa ben kendi yaptığım kadarı ile cevaplayabilirim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025