agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Evde elma, üzüm sirkesi yapımı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2324.htm)

TCM 26-11-2017 19:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1523541)
Benimkiler de aynı durumda, karıştırmayı ben de bıraktım, ne zaman süzmemiz gerekli onu da bilmiyorum, ilk defa denedim.

Süzme zamanı, damak tadına bağlı değişiyor diye biliyorum. Yaklaşık dibe çöktükten iki ay sonra olmalı.

sardunya18 27-11-2017 11:24

Benim gözlemime göre elma sirkesinin anası kalın olmuyor .Üzüm sirkesi anası kalın oldu .Elma sirkesini nardan önce kurdum narda sirke anası oluşmaya başladı ama elma da henüz bir oluşum yok .

Erdal Hoca 01-12-2017 16:20

2 Eklenti(ler)
İşte, 17 Ekim'de mayaladığım elma sirkesi, 1 Kasım'da dibe çöken elmalar ve üstte görünen oluşum(?)

Kavanozu fotoğraf çekmek için olduğu yerden alırken sarsıldığı için bulandı. Aslında sirke kısmı çok berrak. Aklıma takılan esas durum o üstteki tabakayla ilgili. Hala kalınlaşıp sirke anası oluşturmadı. Ama o tabakanın arasında dikkatli bakılınca jölemsi bazı şeyler de görünüyor.:mad:

Bugün elmalar dibe çökeli tam 1 ay oldu. Sanırım en az 1 ay kadar daha beklemeliyim süzmek için.:confused:

Tadına hiç bakmadım; ama kokusu sirke gibi.

Ayazkızı 01-12-2017 16:59

Bence de sıvayın kollarınızı Güler hanım. :) Ben bir önce yaptığım alıç ve kuşburnu sirkelerimi kullanıyorum çok bekletmemiş olmama rağmen tatları harika. Bundan sonra dışarıdan sirke almam.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1523542)
Sevgili Ayazkızı, mesajlarınız beni bayağı iştahlandırdı, inşallah seneye bu konuda kolları sıvayacağım.
Teşekkür ederim.


Ayazkızı 01-12-2017 17:17

Hünnap sirkem hepsinden önce fermente olmaya başlamıştı bir kaç gün önce üzerinde tül gibi beyazlık oluşmaya başladı ( sanırım sirke anası) bu beyazlık gün geçtikçe yoğunlaştı artık karıştırmıyorum. Bu gün bir şey fark ettim kavanozun üst kısmı ılıktı. diğer kavanozlarda böyle bir ılıklık yok.

Zerdeçal sirkem diğerleri gibi aştın taşkın köpürmedi hatta yüzeyinde yağ'a benzettiğim bir tabaka da vardı "galiba zerdeçaldan sirke olmayacak" diye düşünürken nazlı nazenin baloncuklarını da gördükçe ümit etmeye devam ettim. Bu gün kotrol ettiğimde onunda üzerinde tül gibi bir oluşum fark ettim.. Galiba zerdeçal sirkesi de olgulaşma yolunda. Onuda karıştırmayı bıraktım.

Kuşburnu sirkem de meyveler büyük oranda dibe çöktü ama coşkulu coşkulu köpürmeye devam ediyor bende karıştırmaya devam ediyorum.

Yaban mersini sirkemde, yaban mersinleri yüzeyde duruyor dibe çöken olduysa bile çoğunluk yüzeyde...Köpürmeye devam ediyor. Bende karıştırmaya devam ediyorum.

Hani sirke 40 günde oluyor diyorlar ya benim sirkelerim kendi olgunlaşma tarihlerini kendileri belirliyorlar.. Diye düşünüyorum. Bakalım sirke anaları her birinde kaç gün sonra dibe çökecek ve seneye kuracağım sirkeler nasıl olacak.

Güler 01-12-2017 18:31

Elma sirkelerimi 3 Ekimde kurmuştum, aşağı yukarı 20-25 gün her gün karıştırdım. Elmalar dibe çöktü gibi diyorum zira suyu o kadar berrak değil.
Hiç sinek oluşmadı ama sirke anasını da tam göremiyorum, üzeri aynen Erdal Hoca'nın kurduğu sirke gibi ama sıvısı o kadar berrak değil.
Süzmem gerekir mi gerekmez mi bilemediğimden öylece bırakıp gideceğim İstanbul'a.

Yılbaşında gelir miyiz gelmez miyiz onu da tam bilemiyorum. Umarım bekledikçe başına bir şey gelmez. Ağzı tülbentli olarak karanlık mekanda bekleyecek.

muratcolak 02-12-2017 06:44

suzun kavanoza alin agzini tulbntle kapatin yine eger bi sure gelemeyecekseniz ve beklemeye birakin.
Konuyla ilgili gruba bekleriz..

https://www.facebook.com/groups/1900404140279748/

Erdal Hoca 05-12-2017 19:00

4 Eklenti(ler)
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık :p Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun :p :p

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum :confused:

Asoo 12-01-2018 19:57

2 Eklenti(ler)
.



Birkaç sirke yapımı denemem, gerek bilgi noksanlığı, gerekse ihmallerim neticesinde hüsranla neticelendi.

Meyvelitepe'nin eldivenli tarifi beni tekrar heveslendirdi. Ve ayva sirkesi yapmaya niyetlendim.

Reçel yapmak için soyduğum ayvaların kabuklarını, bir miktar şekeri ve suyunu koyup, eldiveni geçirdim kapağına. Başladım beklemeye. Kaloriferin yakınında olduğundan sıcaklık ihtiyacını da hallederiz diye düşündüm.

Gerçekten de bir kaç hafta sonra eldiven şişti "Benim artık oksijene ihtiyacım var." demeye başladı. Fakat ben oksijenle buluşma işini 3-4 hafta daha ertelemiştim dünya telaşına dalıp. Bu gün aklıma gelip kontrol ettiğimde bu manzara ile karşılaştım.


Eklenti 664278


İlginç bir şekilde eldiveni bir balon gibi şişiren gaz yok olmuş hatta öyle vakum yapmıştı ki eldivenin bazı parmak yerleri ters dönmüş, bazılarının da iki yüzü birbirine arada boşluk kalmamacasına yapışmıştı.


Eklenti 664279


Meyva parçaları dibe çökmüştü. Sıvı bulanık ama tortusuz görünüyordu. Alkol kokusu olduğunu sandığım bir koku da vardı. İkinci aşama için başına yazmasını bağlayıp, kırk günlük çile odasına terk ettim.

Ama her gün kontrol edip karıştırmaya gerek var mı bilmiyorum. Yoksa kendi haline mi bırakmalıyım?

Bir de bu vakum işinin açıklaması nedir?


.

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 08:26

1 Eklenti(ler)
Yeni yılın elma sirkesi. Ben Saraçoğlu tarifini uyguluyorum. Geçen yıl da yapmıştım, çok güzel sirke anası da oluşmuştu. Bu anayı nasıl olup da çöpe attığıma bugün hala akıl erdiremem. Yarım aklım benim. :mad:

Neyse yeni analar için hazırlıklar başladı. Portakal sirkesi de yaptım.

8-9 elma (kabuklarını soydum, onları da ayrıca sirke yaptım.)
2 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
2 lt su

Hepsini şişeye koyup karıştırıp ağzını tülbentle bağladım, karanlık yere bıraktım. Bir iki hafta her gün karıştıracağım. Yaza kadar dursun. Geçen sene mayısta yapmış ve eylüle geldiğimde sirke anası ile karşılaşmıştım.

TCM 09-02-2018 09:59

Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Sûz-i Dilârâ 09-02-2018 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1530695)
Niye kabukları ayrı sirke içi ayrı sirke?

Kabukları soymamam gerektiğini sirkeyi kurduktan sonra hatırladığım için:D Hem bir deneme olur içi nasıl oluyor kabuğu nasıl?

sardunya18 12-02-2018 09:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1524392)
Sirkemizin neden tam bir ana oluşturmadığı ve ne zaman süzülebileceği hakkında çok net yanıtlar alamadık :p Ama biz yeni fotoğraflar ekleyelim, maksat hareket olsun :p :p

Sirke anası olması gereken şey neden kalınlaşmıyor, hâlâ bu sorunun cevabını merak ediyorum :confused:

Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Erdal Hoca 14-02-2018 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1530937)
Merhabalar erdal bey elma sirkesinin anası çok kalın olmuyor .Birde içinde meyva az gibi geldi bana .Ben meyveli tepenin önerisiyle elmayı katı meyva sıkacağından sıktım suyundan yaptım hem daha aromalı hem de çok sirken oldu .Sirke anası dibe çökünce de süzdüm .Kolay gelsin bereketli olsun

Sayın sardunya18, merhabalar. Cevabınız ve tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Sirkemi süzdüm ve posaları attım. Yaklaşık 1 aydır sirkem içinde oluşan sirke anasıyla birlikte süzülmüş halde bekliyor.Bu kez acelem yok. Şu an 4 ay oldu kurulalı. En az 2 ay daha beklemeyi planlıyorum. İlk fırsatta fotoğrafını yüklerim.

Saygılar,

Erdal Hoca 17-02-2018 10:12

1 Eklenti(ler)
1 ay önce süzülmüş elma sirkemin hali böyle. Renk açık sarı. Görünüm şeffaf..Süzmeden önceki sirke anası dibe çöktü. Üzerinde yine çok ince bir tabaka var.

Sûz-i Dilârâ 17-02-2018 16:59

Sayın Erdal Hoca sizin yerinizde olsam dibe çöken sirke anasını alır başka bir kavanozda tekrar sirke kurardım, elma sirkesi sürekli lazım oluyor, temizlikte, bulaşıkta, çamaşırda.

Üstteki ana oluşumundan anlaşıldığı gibi fermantasyon devam ediyor, ikinci ananız da oluşur bir süre sonra. :)

Erdal Hoca 18-02-2018 19:03

Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

TCM 18-02-2018 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531704)
Çok teşekkürler sayın Sûz-i Dilârâ, tavsiyeniz için. Söylediğinizi en kısa zamanda yapmak isterim. Ancak semt pazarlarında bir türlü organik ( ya da organiğe benzer ) elma göremiyorum. Hepsi aynı tornadan çıkmış gibi olan elmalarla da sirke yapmak istemiyorum. Ama bu hafta fırsat buldukça yeniden ve daha dikkatlice göz atayım. Belki şansım yaver gider. ;)

Saygılar,

@ Erdal Hoca m, elma zamanı değil artık, şimdi pazarda satılanlar soğuk hava deposunda bekleyen ticari elmalar. Kendi yemeklik elmasını topalayanlar yedi bitirdi elmalarını. Belki az bir kısmı benim gibi yaylada duruyordur ancak yumuşamaya başlamıştır kalanlar da. Önümüzdeki hafta yukarı nasipse çıkıp depodakilere bakayım diyorum ben de, yenilecek gibileri yer kötüce olanları sizin gibi evdeki dibe çöken analarla sirke yaparım.

Erdal Hoca 19-02-2018 19:33

Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

Kozanli 19-02-2018 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531921)
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

SİRKE | İçmeli Doğal Ürünler

Daha geniş bilgi edinmek için bakalım.

Sûz-i Dilârâ 21-02-2018 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erdal Hoca (Mesaj 1531921)
Sayın TCM, desenize benim vuslat ağustos-eylüle kaldı :D Ne yapalım, bekleriz.:D

Sirkeyi kullanacaksanız, dipteki anayı, bir şişeye bir miktar sirkeden koyup bu anayı da bu şişeye alıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Bir dahaki sirke kurumunda hem anayı hem de şişedeki sirkeyi katarak sirke oluşum sürecini hızlandırırsınız.

Geçen gün manavda kurtlu mu kurtlu elmalar buldum aldım ama kızım ben sirke kurana kadar bitirdi (kurtlu yerlerini bana ayıklatarak)

Sûz-i Dilârâ 11-06-2018 21:55

Nar, portakal, limon ve elma sirkesi çalışmalarımdan sadece elma sirkesi başarıya ulaştı.

Limon ilk havlu atan oldu, daha havalar soğukken koktu, küflendi.

Portakalda hiç sirkeleşme olmadı, üstte anaya benzer bir mantar vardı ama kokuda sirke kokusu olmayınca hepsini döktüm.

Nar sirkesi az kalsın olacakmış:D üstte ana da oluştu, baskın sirke kokusuna rağmen burnuma hafiften çalınan kötü koku yüzünden onu da çöpe attım.

Elma en çalışkanları çıktı. Hem sirke hem de anası oluştu. Sirke kokusu mis gibi. Kavanozlardan biri ilerideki sirke çalışmalarım için mayalık olarak ayrıldı.

Artık elimde mayalık sirkem de olduğuna göre (yukarıdakilerin tamamı mayasız denendi) inşallah nar ve portakal, limon, hünnap, zencefil gibi sirke denemelerim devam edecek mevsimleri geldiğinde. :D

Başarana kadar devam:D

Resulgur 30-09-2018 12:36

Elma Ve Üzüm Sirkesi
 
1 Eklenti(ler)
02.09.2018 tarihinde sürece başlamıştık.

Sirke analarımız oluşmuş durumdalar. Mis gibi kokusu var. :cool:

Eklenti 681328

erkanbey 30-09-2018 17:55

1 Eklenti(ler)
Sayın Resulgur,sirkeleriniz güzel görünüyor,erken olmaya başlamış gibi geldi bana,inşallah sonuçda güzel olur.

Bende bu sene ki çalışmamı paylaşayım o zaman.Şu anda sadece üzüm yapma niyetindeyim,baya yüklü miktarda üzümle başladım,bir kapta elimde plastik eldiven ile hiç erinmeden 7 lt saf üzüm suyu çıkacak kadar üzüm ezdim.El ile sıkılan üzümler tamamen sıkılamıyor,geriye kalan posanın bir kısmını içine su ekleyerek içmek için kaynatalım bakalım sonuç ne olacak diye denedim,gayet kıvamlı bir içecek çıktı ortaya.Geri kalan posayıda iki ayrı 8 er lt lik kavanozlara koydum 3 er lt kadarda su ekledim eski elma sirkemden ve şeker ekleyip işe başladık.İki kavanoz posalı üzüm,bir kavanoz saf üzüm suyu kurdum yani.12 eylülde başladım,ilk üç gün bez taktım,sonra eldivene geçtim,yalnız eldivenin parmak uçlarını delmeyi unutmamalı,aradada havasını elle kaçırmalı.28 eylülde eldivenleri çıkardım,bez taktım üstlerini örttüm,3-4 gün daha,günde bir kere karıştırırım.Sonucu gene burada paylaşırım.

Ayazkızı 01-10-2018 20:28

Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sardunya18 02-10-2018 16:03

2 Eklenti(ler)
Sirke sezonu hepimize hayırlı olsun :pBende elma ve üzüm sirkesi kurdum .Üzümü ve elmayı katı meyva sıkacağından sıktım .Üzümün çoğu posaya çıktı öyle olmaz deyip ayran süzdüğümüz torbalara koyup iyice sıktırdım .İçine biraz kendi bahçemizin üzümünden elimle ezip de attım.Süzmeden önceki hali böyleydi .
Eklenti 681384


Bu da son halleri .Tabi sinir bozucu sinekler baş rolü aldı .Bir an önce olsa da sineklerden kurtulsam :(

Musa Gündoğan 02-10-2018 16:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayazkızı (Mesaj 1548906)
Benimde sirke sezonum başladı. Alıçla başladım. Henüz 2 gün olmasına rağmen üzerinde sirke sinekleri uçuşmaya başladı. Sinekcikler bana sürecin iyi gittiğini düşündürüyor. Dikkatli olmak gerektiğini hatırlatıyor. Bu yıl starter olarak geçen yıl yaptığım alıç sirkesini kullandım ve miktarı biraz çoğalttım.

Perşembe günü pazara gidip siyah-beyaz üzüm, hünnap, hurma ve elma alacağım. Bu arada çarşıya gidip yabanmersini de alacağım. Geçen yıl yaptığım yaban mersini sirkesini gözlerinde "sarı nokta" başlangıcı olan bir arkadaşa hediye etmiştim. Bu sene kendim içeceğim.

hepimize kolay gelsin.

sirke sinekleri iyiye gittiğine işareti normal bir durum mudur? çünkü benim sirkelerde bir tane bile sinek yok yanlış yöne mi doğru giiyorum acaba

Musa Gündoğan 09-10-2018 15:46

şimdi sirke oluyor mu olmuyor mu ?
 
2 Eklenti(ler)
evde sirke yapmaya başladım fakat elma sirkesinde hiç bir sorun yok gayet her şey yolunda üzüm sirkesi daha önce baktığım fotolarda genel olark herkes elma sirkesinin fotosunu paylaşmıştı o nedenle üst kısımlarını takip etmek pek mümkün olmadı. aşağıda resimde olanlar sirke anası mı yoksa küf mü söyler misiniz?
Eklenti 681680
Eklenti 681681

TCM 09-10-2018 18:44

@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

Musa Gündoğan 10-10-2018 08:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1549500)
@ Musa Gündoğan, küfün kokusunu alırsınız, bu anaya benziyor.

bir kaç kişiye sorduğumda kef dediler sonra küf olur dediler.
iyic derinlemesine koklamaya çalıştım. sirke mi değil mi bilemedim. kötü kokan bir kokusu değilde alkolle sirke arasında bir koku var sanırım. akşam başka kişilerede koklatacağım. üzerini aldım yeniden karıştırdım umarım bundan sonraki süreçte sirke oluşumuna devam eder


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025