![]() |
Sirke olacaktır az sabredin,küfe benzemiyor.
|
Alıntı:
Ben 8 litrelik 2 kavanoza elma sirkesi yaptım. mutlu mesut köpürmeye başladılar. Şimdi Yaban mersini arıyorum. Bizim buralara gelmemiş henüz sırada yaban mersini ve ilk defa yapacağım hurma sirkesi var. Hurma sirkesini geçen sene yapamamıştım. |
Alıntı:
|
Benim sirkeler şu anda 1 aylık oldular,kalınca ana da oluştu, dün akşam süzdüm,tekrar ana bağlayıp dibe çökünce bende şişelere alırım.Bu bahsettiklerim üzüm posasından yapmış olduklarım.Saf üzüm suyundan yaptığım hala ana bağlamadı,hafif alkol kokusu var gibi,şeker miktarı bol heralde ki süreç yavaş ilerliyor.Sonuca bakacağız artık geç olsun da iyi olsun.
|
Peki üzümü taneleriyle sıkmadan yapsak olmaz mı ki, illa sıkmamız mı lazım
|
Alıntı:
|
Alıntı:
burada en önemli kısmın karıştırmak olduğunu çok sonra farkettim çünkü ben günde 1 kez **** 2 güne 1 kez karıştırıyordum daha doğrusu hep unuttuğumuzdan geç karıştırıyorduk. sonra üzüm üzerinde kef oluşmaya başladı hemen burada yukarıda da yazdım. bir arkadaş kefi al karıştırmaya devam et muhtemelen yine oluşum devam edecektir demişti. dediği gibi kef i attım 2 hün günde 2-3 defa karıştırınca şuan sirke anası oluşmaya başladı. yani velhasıl kelam ister suyunu çıkarın ister çıkarmayın olay karıştırmakta :) :) :) |
Teşekkür ederim..
|
Bu sene yaban mersini senesi galiba yaban mersininin padişahını buldum. 8 litrelik kavanoza kurdum... Her gün karıştırıyorum... yarın öbür gün çarşıya inip hurma aşacağım ve hurma sirkesi kuracağım. Çok faydalı olduğu söyleniyor.
|
@ şehirliköylü, sanırım bu beyazlıklar (selülözik yapı) birleşip sirke anasını oluşturacak tekrar.
|
@şehirliköylü tekrar süzüp ağzı dar şişeye koyun ve buz dolabında saklayın.
@erkanbey sizin üzüm suyundan yaptığınız sirke ne durumda benim yaptığımda henüz ana oluşumu yok .Aynı gün elma suyundan yaptığım sirkede ana oluşmaya başladı .Her sirke deneyimi ayrı bir olay oluyor .İlk defa trabzon hurması sirkesi de kurdum onun oluşumunu merak la beklemekteyim |
Posalardan yaptığım üzümler bayağı bir kalın ana oluşturdular,saf üzüm suyu oluşturmuyor diye,ananın birini onun içine atıverdim,biraz zamana bırakacağız artık.
|
Alıç Sirkesi 1cm'e yakın ana yaptı. Arkadaşım annesine şifa olsun diye isteyince süzüp hepsini verdim. Posayı atmadım. Üzerine su Küçük bir ana parçası ve şeker ilave ettim bakalım ne olacak diye beklemeye aldım. Bir kaç gün geçti tekrar ana yapmaya başladı.
Bir kaç yıl önce sirke yapan bir arkadaşım bizim yaptığımız sirkeler için. "Biz sizin sirke dediğiniz şeye tükenmez" deriz. "Sirke öyle olmaz. Biz meyvenin suyunu sıkarız içine hiçbir şey katmadan sirkeleşmeye bırakırız. Esas sirke böyle olur." demişti. Haklı mı ne? Amaan neyse ne. Ben bizim yaptığımızı sirke niyetine içiyorum, salatalarıma koyuyorum. Önemli olan niyet. Bahçe alıp bolluğa kavuşunca sirkeyi birde onun tarifine göre yaparım. :) |
arkadaşlar bu sirke olayı gerçekten çok güzel bir şey. sadece merak ettiğim konu ise şu. daha önce üzüm sirkesi denemiştim lakin karıştırma sürecinde biraz geç davrandığım için sirke kötü kokulu bir sirkeye dönüşmüştü bende tavsiye üzerine temizlik malzemesi olur diye ayırıp ağzınıda kapatıp komuştum sonrasında baktım üzerinde epeyce kalın sirke anası oluştu ancak ben onu da attım kötü kokulu sirkeden oldu diye şimdi sorum şu kullanılabilir miydi? elimde mevcutta halen elma sirkesi anası mevcut.
|
1 Eklenti(ler)
Bu yılın üzüm sirkesi, oldukça berrak ve güzel çıktı. :D
Eklenti 687518 |
Şuraya bir nokta koyayım da daha sonra bir sorum olacak.
|
Sirkeleri 5 - 10 lt. lik cam kavanozlarda yapıyorum. Altı kavanozun ikisinde sirkenin üzerinde sirke anası ile camın birleştiği sınırda renk koyulaşması oldu. Küf gibi. Temizledim baktım iki hafta sonra tekrar. Bu iki kavanozun birindeki sirkenin tadı da kokusu da sirkeye benzemediği için döktüm. Diğerindeki oluşumlar çok fazla değil, tadı da kokusu da sirke ancak değişik bir koku ve aroma da var. Tüm işlemler aynı olmasına rağmen niye iki kavanoz böyle oldu anlamadım.
Geçen ay sağlam kavanozun birini süzdüm, kalan posanın üzerine yine su doldurdum ;) Yeni elmalar olana kadar böyle devam, bakalım nasıl olacak. |
2 Eklenti(ler)
Merhabalar sirke sever arkadaşlar bende ilk defa karışık sirke demiyorum .Malzemeler yeşil çay ,zeytin yaprağı, biberiye ,zencefil ,elma ,yarım greyfurt, bir limon ,bir avuç kuru üzüm ,bir acve hurması ,bir kabuk tarçın ve şeker yarım çay bardağı ev yapımı elma sirkesi koydum .Malzemelerden hangi amaçla kullanmak istediğimi anlamışsınızdır .:p Bakalım sonuç nasıl olucak :confused:
Üç kiloluk kavanoza yapmıştım .Beşlik kavanoza boşalttım |
3 Eklenti(ler)
Bir sirke sezonu daha geldi.Geçen yıl yaptığım çeşitli sirkelerden,saf üzüm suyuyla yaptığımı daha yapmayacağım,Üzümü ezerek içerisine su ilave ederek yaptığım sirke hem daha erken oldu hem daha hoş oldu gibi,saf üzümde berrak ve keskin oldu ama ben dediğim gibi üzüm tanelerini ezerek yaptığımdan daha çok hoşlandım.Su katkısı olmayan baya geç olgunlaşıyor.Saf üzüm suyu için uğraşmaya gerek yok yani,hatta suyunu sıkıp içtiğim,posasıyla da su ekleyerek yaptığım sirke bile baya iyiydi.
Bunlar saf üzüm suyundan,su katılmadan yaptığım sirkeler,görünüşü çok güzel.Diğerleri daha koyu görünüme sahip. |
Alıntı:
|
Merhaba,
15 Eylül 2019'da elma sirkesi kurdum. 3litrelik cam kavanozumun yarısının bir tık fazlası kadar organik elma koymuştum. Süreç güzel başladı, köpürdü elmalarım. Her gün karıştırdım. 20 günün sonunda hepsi çöktü. Şuan sirke anası oluşması için bekliyorum, hiç karıştırmadan. Keskin kokusu var, odada baya hissediliyor. Sirkeyi kuralı bugün 39 gün oldu ancak sirke anası oluşmadı henüz. Yalnızca bal, içme suyu ve nohut kullanmıştım yapımında. Şuan daha sirke anası belirtisi olmaması normal mi? Gözüm gibi bakıyorum, umarım başarıya ulaşırım. |
Ortam sıcaklığı fazla olursa ana oluşmayabilir ve veya oluşması gecikebilir, küflenme yoksa sorun yoktur, bekleyin.
|
Evde Üzüm ve Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Ben sirkemi bu tariften yaptım memnun kaldım. Tavsiye ederim:
|
Alıntı:
Probiotik Sirke Mayası içeriği. Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus asidophilus, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus jonhsonii, Acetobacter pasteurianus, Acetobacter aceti, Saccharomyces cerevisiae, |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
5-6 ay önce yaptığımız elma sirkesinin asiti yok gibi rengi kötü tadı pek iyi sayılmaz. EC değeri 5.2 falan, hazır aldığımız beyaz sirkenin ec değeri 087 fln. Yarın bir de ph ile ölçeceğim. Bu değerlerin ortalamasını bilen varmı. Ayrıca sirkenin son halinin resmi bu. Sizce ne olabilir?
|
Ben de ilk kez elma sirkesi deniyorum. Bir ay oldu dibe çökme yok ama problem de görünmüyor. Süzdüm, ana oluşumunu bekliyorum. Bir yerde görüp plastik yoğurt kabı kullandım. Camlara nazaran daha iyi oluyor sanki.
|
Sirke asit olduğundan yoğurt kabında yapmanın sağlıklı olacağını zannetmiyorum.
|
Ben sirkemi 2.anadan sonra süzüp sonra içine 1 lt ye yarım yemek kaş. kaya tuzu **** salamura tuzu koyuyom üzerindeki o beyazlıklar çok nadir oluşuyor
|
https://imgyukle.com/f/2022/05/31/VkHDT1.jpg
Birkaç başarısız denemem oldu. 3.kez kuruyorum. https://imgyukle.com/i/VkHPls Elmalar dibe çöktü. Süzüp ağzını açık mı bırakayım? (bezle kapalı) Süzmeden ağzını açık mı bırakayım? Sirke olması için daha ne kadar beklemeliyim? Yardım için teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025