![]() |
Domates (konserve, kurutma, sos)
Domatesi kışa hazırlama yolları :)
|
gün kavurması domates
iri domateslerin kabukları soyulur.
ceviz iriliğinde doğranır çekirdekleri ayıklandıktan sonra..biraz süzgeçte bekletirir. suyu aksın.. tuzla harmanlanır güneşte kurumaya bırakılır.karıştırılarak. normal salçadan farklı tatta içinde parçacıklar olan bir salça olur . yapımı daha kolay yemeklerde de farklı bir tat oluyor.. |
Gün kurusu domatesi evde kendi kullanımınız için üretmek istiyorsanız kurutmaya uygun domatesler (sert, etli, salçalık, kuru maddesi yüksek çeşitler) seçmelisiniz. Domatesi dörde bölüp tuzlayıp güneşe serersiniz. Domatesi önce sirkeye batırıp sonra tuzlayarak bu işlemi yapmanız da mümkün. Tercih sizin. :)
|
mine hanım sizin tarifiniz hani sonradan ipe dizilen domatesler var onlar mı oluyor.sizinkini okuyunca benim tarifimi tamda anlaşılır yazmadığımı düşündüm.
benim tarifimde kapta kalmalı domatesler çünkü salça olacak aslında. içinde domateslerin parçalar halinde olduğu bir salça |
Alıntı:
|
Bir de kuru domatesin yağlısı var. O tümüyle kuruduktan sonra mı yağa konuyor?
|
Evet iyice kuruduktan sonra yağa konuyor, istenirse baharatlar da, balsamik sirke de yağa ekleniyor.
|
salça sohbetine derinleştik iyice ,bazen küfleniyor bizim salçalar bazen küflenmiyor.nedenini bilemiyoruz çarede bulamıyoruz..üstüne yağ dökmekte bir derece etkili oluyor.
|
Hava ile teması kesmeniz gerek.Saklarken mutlaka tuzla ve yağla karıştırın, üzerini de yağla örtün.Tuz antiseptik görevi yapıyor. Tuzlamazsanız küflenmeyi önleyemezsiniz. :)
|
Mine Hanım her zamanki gibi doğru bilgilendiriyor bizi.Ufacık bir öneri de benden,salçanın küflenmemesi için kavanozdan alırken kullandığımız kaşığın temiz ve kuru olmasına dikkat etmeliyiz. Burada temizden kastım,pişirme esnasında kullanılmayan kuru bir kaşık tabiiki. Selam ve sevgiler ..
|
Domates Konservesi,Ketçap
Domates Konservesi
Olgun, beresiz, çatlak olmayan domatesler seçilir. Bol suda iyice yıkanır. İp fileye konarak sıcak suya 1-2 dakika süreyle batırılır. Sonra soğuk suya daldırılıp, kabukları soyulur. Yeşil kısımları kesilir. Küçükleri bütün, büyükleri 2-3 parçaya ayrılır. şırası ile birlikte kavanozlara doldurulur (Kavanoz ve kapakları iyice yıkaynıp, 5-10 dakika sterilize edilmiş olmalıdır). Üzerine 1 çay kaşığı tuz konur. Havası çıkarılır. Kavanoz ağızlarında 2-3 cm.lik boşluk bırakılır. Ağız ve kapaklar kurulanır ve kapatılır. Kaynamakta olan suda 45 dakika pastörize edilir. Bir gün bekletilip, soğuyan kavanozlar serin, kuru ve cereyansız yere kaldırılır. Ketçap yapımı Ketçap yapımıcı gerekli malzemelr; 6 kg. olgun domates, 3 adet orta boy soğan, 8-10 adet kırmızı sivri biber (acı), 5-6 adet dolmalık kırmızı biber, 2 yemek kaşığı sirke, 1,5 yemek kaşığı kırılmış tarçın, 1 yemek kaşığı tane karanfil, 3 diş iyice dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı şeker, 2,5 tatlı kaşığı tuz. Dometesler iyice yıkanır. Sap yerleri kesilir. Küçük küçük doğranır. Soğanlar soyulup, ince ince domateslerin üzerine doğranır. Acı ve tatlı biberler yıkanır. Sap yerleri ve tohumları ayrılır, ince ince doğranır. Domates, soğan ve biberler hepsi ezilecek hale gelinceye kadar kaynatılır (ara sıra karıştırılır). Karışım değirmenden geçirilir. Değirmenden geçirilen karışımın içine bir tülbent içine bağlanmış olan tarçın, karanfil ve döğülmüş sarmısak katılır. Bu baharatlı karışım yarı yarıya azalıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır. İçine şeker, sirke, tuz konur. Kuvvetli ateşte istenilen koyuluğa gelinceye kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara doldurulur (sıcak, sıcak). Ağızları kurulanıp, kapatılır. Not: Baharatın toz halinde kullanılmaması gerekir. Toz baharat ketçapın rengini karartır. Alıntı: Karışık turşu, domates konservesi ve ketçap yapımı Aynur ÇETİNKAYA Ev Ekonomisi Tek. |
Domatesli-Acı Biberli-Salatalıklı Turşu-sos
Domatesleri ikiye bölüp rendeleyin, çekirdeklerini ince bir elekten geçirip ayırırsanız daha iyi olur. Sonra küçük (atom) acı biber ve minik salatalıklar (adını hatırlayamadım) ekleyin. Sirke **** üzüm suyu ekleyin. Tuz ve Sarmısak katın. Çok az miktarda da sıvı yağ ekleyin. Domatesin suyu olduğu için su eklemeye gerek yok. İçindeki malzemelerin oranını siz hangisini daha çok seviyorsanız ona göre ayarlayabilir veya biber-salatalık ikilsinden birini **** hiç birini katmayabilirsiniz. 15-20 gün sonra (Ortamın ısısına bağlı) Turşu-sos tadında bir yiyecek elde edeceksiniz.
|
Belkide malina'nın o kabukları salça yapmaya ihtiyacı yok ama bu sitenin baş aktörüde herhalde öyle davranmalıydı, doğaya ve bitkilere saygı hiç ihtyacı olmayan birisinin bişeyleri değerlendirme kaygısında gizli...
|
KAHVALTILIK SOS:
dometesler rendeleniyor, kırmızı biberler rondodan geçiriliyor, patlıcanlarda soyulup küçük küçük doğranıp tuzu eklenerek hepsi bir tencerede, kısık ateşte uzun süre pişiriliyor. kavanoza konup buzdolabında saklanıyor. lezzetli bir sos. DOMATES SUYU TURŞUSU: domatesler rendelenip suyu süzgeçten geçiriliyor bir kapta ayıklanmış sarımsakları(doğramadan) ve dometesleri kaya tuzu ile karıştırıp kavanozlara dolduruluyor. turşu olarak yeniyor. not:bu karışıma dometes ilacı denen bir şeyde katıyorlar(strik asit sanırım) ama annem bu ilacı katmadan yapardı. MENEMEN HARCI: sivri biberler yağda kavrulup üzerine doğranmış domates eklenir piştikten sonra sıcakken kapağı sıkıca kapanır. kışın menemen yapmak için kullanılır not:biraz turşu kokuyor **** bana öyle geliyor. |
Alıntı:
|
sevgili eski kayınvalidem (SEK) -ondan zaman zaman bahsedeceğim için bu kısaltmayı kullanacağım artık. gerçi SEK beni daha da kısaltır ve sadece o derdi:)- benzerini farklı bir yöntemle yapardı. kaynattıktan sonra hemen kavanoza koyar, üzerine biraz zeytinyağı ekler, ağzını sıkıca kapatır ve kavanozu suyun içinde soğuyana kadar bekletirdi. oda sıcaklığında hiç bozulmadan 7 ay bile kalırdı. buzdolabında ise bir yıl kullanırdık. eski işyerimde bunları bolca tükettim. SEK bir sene daha yaptıktan sonra bu işten vazgeçti:)
|
Turşu-Sos
Çok güzel bir konu açılmış, ben de yemiştim tadını tarif edemem, yalnız sanırım kornişon salatalık demek istediniz onun yerine küçük lahana parçaları vardı. Ben de tarifini arayıp duruyordum. Tarifini biraz daha ayrıntılı yazabilir misiniz? Birkaç ölçü olsa elimizde daha kolay yaparız diyelim ki bir litrelik bir kavanoz için ne kadar malzeme, sirke, yağ vb gerekir.Selamlar
|
Alıntı:
Eğer salçaya küflenmesin diye yağ koyarsanız, yağ oksitlendiği için, o güzelim kırmızı renk, koyu kırmızıdan, zaman içinde kahverengine doğru değişiyor ve bittabii tadı da bozuluyor. |
Kış için domates
Biz her yaz Yalakderede bahçemizden **** çevreden aldığımız domatesler den domates suyu yaparız ve bütün kış kullanırız. Fakat sağlık açısından hiç araştırmadık.
Şöyle : Domatesleri rondodan geçiriyoruz. 1Kg için 1 aspirini ezerek karıştırıyoruz. Sonra mutlaka ağzı geniş meyve suyu şişelerine dolduruyoruz. Üzerine 2 parmak kadar ayçiçek yağı koyup ağzını sıkı sıkı kapatıyoruz. Serin ve gölge bir yerde saklayıp kış boyu salça yerine domates suyu kullanıyoruz. Şimdi soruyorum bu sağlığa aykırı mı değilmi? |
bunu hep yaparlar bilirim, bugüne kadar sağlığa sakıncalı bir yanı olduğunu duymadım..
Aspirin allerjisi yoksa tabi.. Aspirin yerine eczaneden alınan bir ilaç da kullanılıyor.. |
Teşekkürler memet dostum sağol.
Bak birşey daha tarif edeyim Domatesi rondodan geçirip bir taşımlık kaynatıyoruz, patlıcanları küp küp doğrayıp kızartıp domatesle karıştırıyoruz bu karışıma bir baş sarmısak ayıklayıp rendeliyoruz birde yeşil acı biberleri rondodan geçirip hep birlikte kaynatıyoruz ( yeteri kadar tuz atmak gerekiyor) Bu karışımı ağzı dar kavanozlara **** meyve suyu şişelerine kaynar kaynar doldurup ağızlarını sıkıca kapatıp soğuk su dolu leğene ters kapatıyoruz. Soğuyunca serin yerde **** buz dolabında saklıyoruz. Acı sevenler ister meze olarak kullanın ister makarna üstü sos olarak kullanın afiyet olsun. |
Sitede gezerken arkadaşlardaki çiçeklere iç geçiriyordum. Şimdi birde tarifler çıktı bol acılı. Bu bölüm biraz sakıncalı galiba insanın azı sulanıyor canı çekiyor yahu :)
|
Alıntı:
|
Aspirinli domatesi, arnavut biberlerini turşu yapmak için de kullanabilirsiniz. Kavanoza biberleri doldurun. İçine asririnli domates karışımını dökün. Turşudan daha iyi oluyor, suyunu(!) da sos yerine yiyorsunuz... :)
|
Merhaba Mine hanım . Dün akşam yedek buzdolabında sakladığımızı 'ŞİŞE DOMAT' lardan biri patladı . İnanılmaz birşey. 10 yıldır hep yaparız ilk kez böyle birşey yaşadık. İçi kırmızı bir buzdolabı düşünün evde kıyamet kopuyor.Kabahat hemen bana yüklendi dolayısı ile temizlemekte. Kızlar anneden taraf oluverdiler bir anda .Allahtan kapalı arka balkonda idi dolap şişeleri boşaltıp taktım hortumu şarıl şarıl yıkadım dolabı,şişeleri,balkonu. Hepsinin kapaklarını tekrar kontrol edip sıkılaştırdım Hepsini tek tek poşetlere koyup bağladım sıkıca bakalım ne olacak? Şişe domat hikayesini paylaşayım dedim.Selamlar
|
Doldurma yüksekliğinden kaynaklanıyor olabilir mi?
|
Galiba aspirin ölçüsünde bir yanlışlık yaptım **** domateslerin cinsinden kaynaklandı.
|
selam arkadaşlar..domatesle ilgili herşey deniyor fakat...burda salçadan başka birşey konuşulmamış...domat nasıl yetiştirilir,hangi havayı sever,neyi sevmez filan bilgilerine gerek yok galiba....haklısınız...
|
Alıntı:
İlk mesajınızda forum kurallarını takip etmediğiniz anlaşılıyor. Lütfen forum kullanma klavuzunu izleyerek önce kendinizi tanıtınız. Daha sonra yine forumda domatesle ilgili herşeyi bulacaksınız. |
Yazın ortasını geçtik. Eli kulağındadır, yakında kış gelir. Yumurta domatesin çıkmasıyla, kış hazırlıklarına başladım.
Pazardan almış olduğum yumurta domatesleri kurumaları için güneşe bıraktım. Bu sıcaklarda kısa sürede kuruyacağa benzer. Ben daha önceleri kuruttuğum domateslerin rengini hiç beğenmezdim, kahverengiye çalardı. Geçen yıl, annemin komşusu olan Adana'lı bir hanımdan bir püf noktası öğrendim. Domatesleri istediğiniz büyüklükte kestikten ve tuzladıktan sonra sıcak fırında 3-4 dakika bekletip ardından güneşte kurumaya bırakıyorsunuz. Geçen yıl uyguladım, sonuç gayet iyi idi. Rengi tam kırmızı, ekşiliği gayet iyi idi. Kuru domatesin yemeklerin dışında bir kullanımı da, sıcak suda biraz bekletip açılmalarını sağladıktan sonra, zeytinyağ, nar ekşisi(veya isteğe göre limon, sirke) ve olmazsa olmaz sarımsak üçlüsünde meze olarak veya sabah kahvaltılarında çeşit olarak yemektir. Sarımsak kokmak istemeyenler için artık her türlü koku giderici var nasılsa;) . |
Nevsune Hanım sıcak fırında derken? Fırında bir şeyler pişirdikten sonra fırını kapatıp domatesleri mi koyuyoruz? (Bayat ekmek kuruturken yaptıpımız gibi mi?) Ben hiç yapmadım hayatımda kuru domates. Ama hazır gördüklerim hep yuvarlak dilim kesilmiş haldeydi.
|
1 Eklenti(ler)
Bir fikir versin diye fotoğrafını ekliyorum. Genelde domates ikiye veya büyükse dörde bölünüyor(yani benim gördüklerim böyle). Ama ben yukarda sözünü ettiğim meze türü veya yemeklerde kullandığımdan, küçükleri dörde, büyükleri altıya gibi kesiyorum.
Bunlar dün öğlen hazırladığımda tıkış tıkış duruyorlardı. Bugün, bu saatte kuruma aşamasındalar. Dediğiniz gibi, bir anlamda buzluğa koymak için sebzelere yaptığınız bir ön haşlama gibi sanki. Çok az bir ısıya tutmak. Yalnız fırını kapatmaya gerek yok, çok az duracaklar zaten. Bu fırın işinin sanırım bir özelliği daha var. Geçmiş yıllarda kuruttuğumda, geceleri bazen küfleniyorlardı. Böyle bir kaç tepsi atmışlığım oldu. Geçen yıl ise herşey yolundaydı. Hiç zararım olmadı. |
Ben domatesi güneşte kurutarak salça yapıyorum.
Hiç bir şeyini ayıklamadan, robottan geçirdikten sonra, 5 dakika kadar, sıcak fırında tutup sonra doğrudan güneşe koyuyorum(domatesin kabuklarına asla kıyamam). Suyunu çekince tuzunu ve sıvıyağını ilave edip, kaynatılarak dezenfekte edilmiş kavanozlara(kapakları da) doldurup, üzerlerine biraz daha sıvıyağ gezdirerek kaldırıyorum. Geçen yıl yaptığım bu salçayı, bu yaz başına kadar kullandım. Kırmızı biber salçasını da, çekirdeklerini çıkartıp, aynı usulle yapıyorum. Ankara'da acısına hiç denk gelemediğim için, kuruma aşamasında içineçok acı biber ilavesi yapıyorum. |
Burada domates muhabbeti almış başını gitmiş :D
Penelophe, bidonda bekletilerek yapılan salça gerçekten dayanıklı oluyor iki yıl falan yağlama ya da herhangibir işleme gerek duymaksızın bozulmadan kalabiliyor, herhalde fermantasyonu tamamladığı için (bir uzman belki nedenini açıklar) biraz tuzlu olmasına karşın tadı çok güzeldir. Ayrıca, dövülmüş ceviziçi, değişik baharatlar, zeytinyağı, salça kullanılarak yapılan kahvaltılık bir sos vardı tadı damağımda kalan.. Bilen var da anlatırsa çok memnun kalırım ;) |
İşte bu Nevsune'ciğim ben de ne yapsam diye düşünüyordum. :D Acaba sıcak fırın derken kaç derece gibi mesela? Suyunu çekene kadar kapğı kapalı şekilde mi bekletiyoruz güneşte? Bir de şu yumurta domateslerden mi kullanıyorsunuz? Gördüğünüz gibi hiç birşey bilmiyorum da:dilli:
|
Filiz o sorduğun şey, muhammara mı acaba? Kilis
Biber salçası, ufalanmış ekmek içi, ceviz, zeytinyağı, acı biber, kimyon başta olmak üzere dilediğin baharatla tatlandırabilirsin. Coyote'ciğim 250 derece fırında 15 dakika bekletsen yeterli. Güneşte ağzı açık olacak ki, suyunu çeksin. Geceleri üstüne bir tülbent kapatabilirsin. Yumurta domates etli ve az sulu olduğu için tercih ediliyor. Benim de deneme, yanılma yöntemiyle bulduğum aynı sonuca vardı. |
Nevsune ismini bilmiyorum ama ekmek içi yok sanki içinde diğer malzemeler doğru.
|
Ekmek içi kendisini belli etmez zaten. O kıvam ayarlamak için konulan bir malzeme olabilir. Kilis'liler böyle yapıyor.
|
:D Teşekkürler Nevsune'ciğim. Çarşamba pazara gidip alıyorum o yumurta domateslerden yapıyorum salçayı buraya resmini ekliyorum.:D (fotoğraf makinasını ele geçirebilirsem tabii)
|
Nevsune Hanımcığım, domatesleri robottan çektikten sonra borcama aldık, fırına sürdük, 5 dakika beklettik te güneşte kaç gün bekleticez?.. Suyunu çektiğine kani olmamız için ortalama bir süre lütfen? Keza, ben bu sizin usül salçayı denemek istiyorum bu sene.. Daha önce şişelere rendeledim aspirin koydum içine de başıma bir kaza geldi ki sormayın, cam şişeler patladı 5 kg boya vız geldi zor kapattı mutfak duvarlarını, zahmetide cabası.. Sizin usül daha bir hoşuma gitti..
Aydınlatıcı bilgileriniz için şimdiden teşekkürler.. :cool: |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025