![]() |
Ben domatesleri blenderden geçirip kaynatıyorum daha sonra kabuklarını çıkarmak için kevgirden geçiriyorum.Tuzlayıp kışın biriktirdiğim maden şişelerinin içine koyarak ağzını sıkıca kendi kapağı ile kapatıp şişeleri konserve gibi yeniden kaynatıyorum.Tek seferlik kullanım olarak hem pratik hemde açılınca hemen tüketmek durumunda kalmıyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Önceleri domatesleri kaynar suya atıp, kabuklarını soyardım. Şimdi, hiç uğraşmıyorum, yıkayıp, ayıklayıp, enlemesine ortadan kesip, hafifçe çekirdeklerini sıkıyorum. Ve süzgüde biraz bekletip, gök suyunu süzdürüyorum. Bu dometesleri robottan geçirip, bir litresine 1 çay kaşığı tuz ilave edip soda şişelerine dolduruyorum.
Şişeleri büyük bir tencerede,ben düdüklü tencere kullanıyorum, 12 şişe alıyor suyun kaynamasından itibaren 15 dk. kaynatıyorum. Kışın kullanması pratik, bir şişesi bir kullanımlık. Hele bulgur pilavında çok güzel oluyor. Gazoz kapağı kapatma aleti Eklenti 171750 |
Konservelerin iyi tutması için bulaşık makinesine attıklarını duydum. Deneyen var mı?
|
biz de domtes salçasını, kaynatmadan güneşten faydalanarak yapıyoruz, çok daha lezzetli ve uzun ömürlü oluyor.
|
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Halil Bey dün gece, sizin sevdiğiniz kırmızı renkler, benim sevdiğim siyah renge dönüşmeye başlamış..
Bir anlamı olmalı ;) Eklenti 331280 Selis: Domatesler çürümeye başlamış.. Halil Önen: Sana domatesleri tuzlamanı söylemiştim.. Acilen saçlarını siyaha boyat (Hayali bir diyalog olsa da, ben olsam öyle derdim) :p |
Domatesleri aynı yöne bakar şekilde dizersen normal.
;) Malum, " Üzüm üzüme baka baka kararır." |
Selisçim, çeyrek domateslerin, sıra sıra gondollara benzemişler... ;) ;)
|
Alıntı:
Ancak kendisiyle barışık, kendisini çok iyi tanıyan insanların geliştirdiği bir yetenek... Hayaller olmasaydı yapmakta zorunlu olduğumuz uğraşların sıkıntı ve zorluklarına nasıl katlanırdık...:) Sizi tanımak güzel(miş)... Siz bir harikasınız...;) |
1 Eklenti(ler)
Yani, ''Şu saatten sonra tuzlasan da, kurtaramazsın'' mı diyorsunuz? :D
Ben de sizi seviyorum.. Eklenti 331303 |
Alıntı:
Bence _ değince bilimsel olmuyor_ sevgili sakdağ' ğın dediği gibi olmuş; domatesleri enine tam göbeğinden ikiye kesip tuzlayıp kurutmak gerekiyor... böyle daha dolgun oluyor_ ki ben de böyle seviyorum, tabii bir de kurutmalık domates olmalı...;) |
arkadaşlar sizlerin paylaştığı bilgileri harmanlayarak 60-70 kavanoz domates konserve yaptım,sanırım birza limon tuzunu fazla kaçırdım,artık zamanı geldi kullanayım dedim bir kaç tane açtım ,fakat muazzam limon tuzu tadı var yani ekşilik,bana akıl verin ne yapmam lazım,yoksa atayımmı çöpe,şimdiden yardımlarınıziçin teşekkürler
|
Geçen salı aldığım ampül domateleri kurutmayı denedim ve olacağına inandım. Her ne kadar altlarında ve üstünde birer tuz tabakası olsa da;)
Acemi şansı mı:confused: Tuz miktarını ayarlarsam daha da iyi olacak umarım:) |
Küçük Domates Konservesi
1 Eklenti(ler)
Önceki senelerde kiraz domatesle yaptığım konserveyi bu sene Principe borghese domatesi ile denedim. Kiraz domateste iyi sonuç alıyorum, bakalım geleneksel İtalyan domatesi ile nasıl olacak. :) Kiraz domatesler ikiye bölünür. (Bütün olarak kullanınca sonuçtan memnun kalmadım.) İçinde kaynatılacak kaba göre uygun kavanoza koyulur. (Kazanda kaynatacaksam 1lt'lik kavanozları kullanıyorum. Miktar azsa kaynatma kabı olarak eski bir çaydanlık kullanıyorum. Bu çaydanlık 600gr'lık kavanozu içine alıyor.) Kavanozun boğumuna kadar domatesler ezilmeden sıkıca doldurulur. Domateslerin arasına acı biber de koyabilirsiniz. Yedi kardeş biberi (çok küçük acı biber çeşidi) kullandığım için fotoğrafta çıkmamış. :) 1lt'lik kavanoza 1 dolu tatlı kaşığı tuz, 600gr'lık kavanoza 1 silme kaşıği tuz koyup, kavanozun boğumuna kadar su ilave edilir. Kapak sıkıca kapatılır. Kaynatma kabının içine 2-3 kat bez serilir; kovanoz yerleştirilir, üzerine ağırlık konulur, kavanozun üzerini geçecek şekilde su ilave edilir; ateşe, ocağa konulur. Kaynatma kabındakı su kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra ateşten indirilir, soğumaya bırakılır. Kaynatma suyu ilınınca kavanozları çıkrarıp ters kapaklayıp tamamen soğumasını bekliyorum. Tamamen soğuyunca kilere kaldırıyorum. Kışın hamur işlerinde, pizzada, menemende, fırında peynirli yumurtalı ekmekde kullanıyorum. |
Kuru domates yapımı
Değerli Ağaçlar.net üyeleri merhabalar uzun bir aradan sonra tekrar sizin kıymetli yorumlarınıza ihtiyacım var :rolleyes:
Ben bu sene tuzlu kuru domates yapmak istiyorum. Kuru domatesleri yaylada yapmayı planlıyorum yaylanın yüksekliği yaklaşık 1350 metre yazın gün boyunca sıcak oluyor birde rüzgar oldu mu güneş de durulmaz güneş yanığı olunuyor (tecrübeyle sabittir;)) ancak geceleri serin oluyor gündüzleri ve geceleri nem yok. Benim korkum ; -Bu kadar yüksek bir yerde domates kurur mu ? -Gece serin oluyor bu domates için sorun olur mu ? (Geç kuruma yapması küflenme gibi v.s.) -Ortalama kaç günde kurur ? -Rüzgarın olması domates kurutmak için bence bir avantajdır. Sizin fikirleriniz nelerdir. ? Sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim. Görüşmek üzere. Saygılarımla ;) |
1 Eklenti(ler)
Bahçemden topladığım turuncu domateslerimin sap kısımlarındaki yeşilliği kestim. Bu kısım tavuklara, ördeklere verildi. Sonra domatesleri ortadan yatay olarak kestim. İçlerindeki çekirdekleri ve suyu çıkardım. 1 kavanoz kadar tohumluk ayrıldı. Kalanı domates çorbası olmak üzere dolaba kaldırıldı. Kalan etli kısmı irice doğrayarak zeytinyağı ve iki yemek kaşığı kalın tuz ile pişirdim ve 1/2 lt'lik kavanozlara doldurdum.
Kışın makarna sosu, menemen ve domates çorbası yapmada kullanıyorum, yemeklere katıyorum. |
herkese selam,salisik asitle domates ve biber karışık yapmak istiyorum,menemen tarzı,deneyeyen varsa tecrübelerinizi bekliyorum
|
1 Eklenti(ler)
Ben beş kilo domates ve yarım kilo acı ve tatlı karışık biberden yaptım turgutluda tukaş domatesi diye geçiyor sivri domates... Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğradım ve tencerereye koyup zeytinyağ ve tuzunu katıp kaynatım ayrı bir tavada da biberleri biraz kızarttim.sonra domateslerin pişmesine yakın biberlerinide katıp ikisini bir süre daha kaynatıp kavanozlara koydum...
|
Kahvaltılık Sos
5 Eklenti(ler)
Malzemeler:
2 Kg. Domates 1,5 Kg. Kapya Biber 1 Kg. Patlıcan 2 Ad. Havuç 1 Baş Sarımsak 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı 1/2 Çay Bardağı Sirke Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber Yapılışı: Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi. Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı. Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi. Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı. Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi. Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi. Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum. Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım. Yaparsanız afiyet olsun. Eklenti 581907 Eklenti 581908 Eklenti 581909 Eklenti 581910 Eklenti 581911 |
1 Eklenti(ler)
Domatesli közlenmiş kapya biberi.
6 kilo domates 3 kilo yeşil kapya biberi 3 büyük boy kuru soğan 1 baş sarımsak 1 su bardağı zeytinyaı, ya da sıvı yağı yeterince tuz. Domatesler iyice yıkandıktan sonra tek tek kabukları soyuldu. Soyulan domatesler doğrandı ve büyük bir tencereye alıp ocakta pişmeye alındı. Öte yandan kapya biberler közlendi, soyuldu ve çekirdeğini ayırıp iri iri doğrandı, soğanlar da doğrandı, sarımsaklar ezildi. Domatesleri epey suyunu çekip koyulaşana kadar pişirdim, inmesine yakın soğanları zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavurdum, doğranmış biberleri ilave ettim, biraz daha soğanla biberleri kavurdum, sarımsakları ve tuzunu da ilave ettikten sonra karışımı domateslerin üzerine ilave ettim. 5 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup sıkıca kapaklarını kapatıp ters çevirdim. Eklenti 630184 |
Kışlık patlıcan,biber,domates
1 Eklenti(ler)
Kış için domates, dolmalık biber ve patlıcan kuruttum.
Eklenti 657647 Adana'nın tatlı dolmalık patlıcanı epeydir elime geçmediğinden pazardan aldığım kemer patlıcanı yıkayıp ikiye böldüm; içlerini oyup yorgan iğnesi ve ipliğiyle (oyuk yerleri aşağıya bakacak şekilde) dizdim. Patlıcan gölgede ve sıcak rüzgarla kurur. Evimin iyi rüzgar alan bir odasında iki sandalyenin arasına ipleri bağladım. Yazın esen sıcak rüzgarla 4-5 gün içinde kurudu. Dolmalık biberleri de aynı şekilde ipe dizdim ama balkonumda güneşte kuruttum. Biberin kuruması en az iki hafta sürüyor. Yumurta şeklindeki domatesleri yıkadım, elma dilimi şeklinde dörde böldüm. Bölerken elimle çekirdeklerini çıkardım. Çamaşırlığı balkona çıkarıp ince tülleri üstüne serdim ve yanlarından mandalla tutturdum. Hazırladığım domatesleri dizdim, her birinin üstüne kaya tuzu serptim. Tülün üzerinde olduklarından güneş ve rüzgarla arkasını çevirmeye gerek olmadan kurudular. Kuruması üç hafta sürüyor. Kurumaya başladıklarında içe doğru kıvrıldıkları için elle hafifçe açmak gerekiyor. Biber ve patlıcanı mutfağımda asarak, domatesi torbada muhafaza ediyorum. Domatesi kullanmadan önce kolay kesebilmek için beş- on dakika sıcak suda bekletiyorum. Biberi bir kez haşlamak yeterli ama patlıcan acı olduğu için haşlama suyunu kaynadıktan sonra her 5 dakikada olmak üzere 3 kez (yine kaynar su kullanarak ) değiştirmenizi öneririm. Her yıl yeniden kurutuyorum, hiçbirini ikinci bir kış kullanmıyorum. |
ayaş domatesi kurusu
1 Eklenti(ler)
merhabalar ,
genelde az sulu , bol etli , kara denizde anarşist tabir edilen salçalıkta kullanılan domates yerine tam tersi ; bol sulu , ekşili , ince kabuklu ayaş domatesini kuruttum.ilk seferde oldu. sadece tüm domatesleri 4 **** büyüklüğüne göre 5- 6 parçaya bölüp bolca tuzladım iri tuzla . balkon küçük olduğundan ara ara fırında + 30 +50 derece fanlı olarak kurutarak süreci kısalttım. 4 - 5 parti , 60 kilo domatesi her seferde 10 kiloluk partilerle tuzlayıp bitirdim. 10 kiloda bir kilo kalıyor kabaca. bakalım mevsim tadını verecek mi kışın . |
Tarifler çok güzel. Özellikle aspirin kullanımı ilgimi çekti. Teşekkürler
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025