![]() |
Billur Hanım borcam değil de fırının tepsisi daha iyi oluyor. Daha çok alan, güneş görüyor. Güneşin kızgınlığına göre süre değişiyor. Bu günkü sıcaklarda 3-4 bilemediniz en fazla 5 gün yeterli olabiliyor. o kendisini belli ediyor zaten. Her gün biraz daha azalıyor. Kaşıkla karıştırmakta zorlandığınızda salça olmuş demektir.
Ben kabuklarını sevdiğim ve sağlıklı bulduğum için elekten(kalbur muydu yoksa) geçirmiyorum. İstemezseniz kabuklarını, geçirebilirsiniz. Aman yazmayı unutmuşum, arada bir kaşıkla karıştırmak gerekiyor. |
Sağolasınız Nevsune Hanım, bende kabuklarında olduğuna inanıyorum vitamininin, bu sebeble siz nasıl yaptıysanız aynen uygularım..
Engin bilgi ve tecrübelerinizden faydalandığımız için kendimi şanslı addediyorum.. Saygılarımla... |
Beni utandırmayın Billur Hanım. Ben de sizin ve bütün arkadaşlarımızın bilgilerinden yararlanıyorum. Yatıp, kalkıp internete teşekkürler ediyorum ki, geç de olsa bana sizleri tanıma şansı verdi.
Mutfak dostluğu da, bir başka oluyor sanki;) |
Aynı kanaatteyim.. :cool:
|
Billur Hanım
Ben o fırında bekletme süresini 15 olarak değiştirdim. Aklım bir anda domates kurutmaya gitti. Güneşe koymadan önce, domateslerin suyunu fırında biraz çektirmek gerekiyor. Duruma göre süreyi biraz daha arttırabilirsiniz. |
Sevgili Nevsune hanım en kısa zamanda soracağım...
|
Tamam Nevsune Hanımcığım teşekkür ederim..
|
Benim ikinci posta domatesler de kurudu. Sıcaklardan 3. günde kuruyorlar bile.
Su sorunu aşılırsa, bu hafta salçaya geçeceğim. Yalnız fırın aşamasını atladığımda, küflenme olur mu diye düşünüyorum. Neyse bir partiyi deneyeyim bakalım. |
Domates ve biber salçası
Salçaları bende Nevsune Hanım'ın yaptığı gibi yapıyordum.Ancak fırın yerine azıcık kaynatıyordum.Bu sene bu tarifi denemek istiyorum çünkü kaynatmak çok zahmetli(tencereye boşalt/tepsiye boşalt-tencereyi yıka-duvarları sil..).Ancak sormak istediğim bir konu var ben 10 kg domates/bibere 7 ya da 8 tepeleme dolu turşu tuzu atıyorum yeterli olur değil mi?
|
Nevsune'ciğim yapacağım salçayı ama güneşi yakalayamıyorum ki. Malum burası çok rutubetli bugün pazar vardı onu bekledim hava kapalı ve yağmurlu diye tekrar vazgeçmek zorunda kaldım. Kesin rutubet olurdu yoksa. :(
|
Herşeyi ölçüyle yaparım da bir salçayı el kararı.
Önce tuzunu az koyarsınız, ağzınıza tuzlu gelene dek ilave edersiniz:) Ne güzel tarif değil mi. |
Eeee tabi insanlar ustalaştıkça ölçmekten çok el kararı / göz kararı demeye başlıyor.Ben de dediğiniz gibi tadına bakıp dil kararı vereyim bari.:)
Aslında tuzun üzerinde bu kadar durmamın sebebi salçanın üzerinde beyaz küf oluşumu ; suyunun yeterince çektirilmemesinden (fırında-ocakta-güneşte...) ve/veya hava almasından ve/veya tuzunun azlığından kaynaklanıyor diye biliyorum.Hepimize kolay gelsin. |
Sevgili Nevsune kusura bakma soruna biraz geç cevap buldum:) Babaannemin dediğine göre 10 kg domatese 5 kilo biber ve 5 kilo patlıcan...
|
Ah Ahh Nevsune Hanımcığım, bir gün kaybolduk nasıl da farkettiniz..:D Düğünümüz var haftasonu onun telaşındayız, salçalar önümüzdeki haftaya kaldı, hem zaten pek güneşli geçmedi bu hafta..
Ellerinize sağlık iyi etmişsiniz, görüntüsü çok mükemmel duruyor.. Afiyetle yiyiniz Efendim. :) Fotoğraf boyutlandırma konusunda, Forum başlıklarında "Yaşama dair herşey" başlığı altında Fotoğraf ile ilgili kolay programlardan nasıl faydalanacağımız anlatılmış.. Umarım sizede faydalı olur, keza ben çok faydalandım sağolsun Kürşat.. |
Teşekkürler Sercan'cığım. Babaannene saygılarımı ilet lütfen. İlginç başka tarifleri de bekleriz.
Billur Hanım siz oralarda güneş bulamazken, biz yanıyoruz. Salçam 2. günün sonunda kurudu biliyor musunuz, öylesine sıcak. Su da yok, mutfak girilmez halde ama olsun, küçük bir kavanoz salçam var;) Düğününüz hayırlı olsun. Olsun, salça her zaman yapılır. |
Teşekkürler Nevsune Hanımcım..
Bir kaç yıl önce salça yapmaya üşenip, domatesleri yıkayıp doğrayıp buzdolabı poşetlerine doldurup dondurucuya atmıştım.. Güneşi yakalayamazsak son çare öyle olacak sanırım.. :D |
Şişe domat zamanı gelmeye başladı :))
|
Doğrusu ben salçadansa domates sosu kullanmayı daha çok seviyorum kışın. Arkadaşımın bahçesinden gelen hormonsuz domatesleri yıkayıp "kabuklarıyla birlikte" rondodan geçiriyorum, tencerede 1 taşım kaynatıyorum. Sonra kavanozlara koyup ters çevirip soğumaya bırakıyorum. Kışın hormonsuz olduğunu bilerek, tadına vara vara domates yemek gibisi yok:) Aspirinli tarifleri okudum, annem de yapardı, şişe domates de yapardı. Fakat hiçbiri bu tarif kadar harika domates tadı vermiyor bence. Aspirin çok garip bir koku veriyor, turşu kokusu gibi, şişede de plastikle devamlı temas halinde olması hiç hoşuma gitmiyor. En sağlıklısı cam gibi geliyor. Bir de hem kolayıma geldiği için hem de daha faydalı olduğunu düşündüğüm için domatesleri kabuklarıyla geçiriyorum rondodan. Bütün kış yetecek kadar domatesim oldu mis gibi:))
|
Sevgili Sdcrmn haklısın illada şişede olmalı. Pet şişelere konulan domatlar çok tehlikeli. Açarken inanılmaz derecede fışkırır bütün mutfağı kırmızıya boyar.İllada bir taşımlık kaynatılmalı ve kavanoza **** geniş ağızlı meyve suyu şişelerine konulmalı. En lezzetlisi bu. Afiyet olsun.
|
Benim salça hayallerim suya düştü. Gerçi Nevsunecim de bir kavanoz salçam var ama:) rutubetten dolayı burada güneşte kurumuyormuş. E ben de kavonoz da domates sosu yapayım en iyisi. Acaba küçük kavonozlar daha mı iyi olur küflenmemesi açısından? Ben de aspirin koymayı düşünmüyorum başka hiçbirşey ilave edilmiyor mu tuz vs gibi.
|
Meyva suyu şişeleri bu iş için ideal. Sadece bir taşımlık kaynatıyor ve sıcak sıcak şişelere dolduruyorsunuz. Şişe ağızına doğru bişr parmak boşluk bırakın orayada sıvı yağ ilave edin. Kapağını kapatıp su dolu bir kaba baş aşağı dikin ve soğuyana kadar öyle kalsın. Yani bir tür konserve yapmış oluyorsunuz.
|
Teşekkür ederim Mahmut Bey.;)
|
Alıntı:
Tarifinizi dün denedim, şimdi kuruma aşamasında. İlk defa salça yapıyorum. Paylaşımınız için teşekkürler |
Elinize sağlık:) Ne iyi etmişsiniz. Umarım memnun kalırsınız.
Geçen yıl yaptığım domates ve biber salçalarını bütün bir kış kullandım. Dün, domatesin sonuncu kavanozunu açtım. Bu yıl yapma olanağı bulabilecek miyim bilemiyorum ama zamanı olanlar lütfen bir deneyin. Öyle fazla bir eziyeti yok. Tek sorun, arada bir karıştırmak için evde olmak:) Son derece dayanıklı. Kapaklarını iyi vakumlamışım ki hiç fire vermedim. Aynı zamanda çok sağlıklı, içinde katkı maddesi yok. Ne yediğinizi biliyorsunuz. |
Alıntı:
|
merhaba ben yeni üyeyim. foruma evdeki 5 kg. domatesi nasıl değerlendirebileceğime dair çözümler ararken rast geldim. pek çok seçenek sunulmuş gerçekten ama hala emin değilim. bir kere benim domateslerim ayaş domatesi, sulu.. ama gördüğüm kadarıyla yukarıdaki seçenekler daha çok yumurta domates gibi suyu az olan ve dolayısıyla çabuk kuruyabilen domatesler için daha uygun.. diğer seçenekler ise riskli geldi biraz, patlama tehlikeleri filan :) şu patlıcanlı, biberli tarif çok hoşuma gitti.. ama zahmetli ve zaman alıcı geldi o da..sizce çalışan, zaman kısıtı olan, ve ilk kez deneyecek biri için en garantili seçenek hangisi olabilir?
|
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates.
***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım. ***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım. Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir. (Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır) ***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım. ***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar. ***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım. 3 sene bozulmadan salçam durur. Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok. ***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu. Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil., sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı... |
Sevgili Berduray öyle güzel anlattınız ki ben de mi yapsam :)
Ama İstanbul'un havası sizinki gibi değil. Sayın Nisalp, çalışırken yaptığım alışkanlığımı devam ettiriyorum: Domatesleri yıkayıp, kaynar suda bir kaç dakika beklettikten sonra soyuyorum. Dilimleyip sonra da bir müddet kaynatıp (kıvamı önemli değil), uygun poşetlere yerleştirip derin dondurucuda saklıyorum. Bu şekilde yaptıklarımı yemeklerde kullanıyorum. Bir de yıkanan domatesleri kabuklarıyla beraber doğrayıp biraz pişiriyorum, blender ile iyice parçalayıp, poşetlerde derin dondurucuda saklıyorum. Bunu da mis gibi domates çorbası yaparken kullanıyorum. Ayrıca bazen de bütün(doğranmamış) domatesleri yıkayıp kabuklarıyla beraber derin dondurucuda saklıyor, yemek yapacağım zaman suyun altına tutup kabuklarını soyuyor, sonra da kesip kullanıyordum. Ama forumda bazı sebzelerin kaynatılmadan dondurulduğunda bakteri problemi yaşayabileceğini okudum. Bu nedenle domatesteki durumu bilemediğimden tavsiye de edemiyorum, zira en pratik metod buydu. |
Bodrum sıcağında öyle yapılır tabi buralar serin diye düşünenler olabilir ancak ben Ankara'da yaşadığım yıllarda da bu yöntemle yaptım, dediğim gibi salça gündüz güneşten, gece ayazdan kıvamını bulur, az bir kısmı da bu yöntemle deneyin, olmazsa bildiğinizden şaşmazsınız.
Sevgiyle kalın, "AĞAÇLAR"la kalın. |
Merhabalar,
Daha öncede yazmıştım başka bir başlık altında ama iyi bir cevap gelmemişti. Marketlerde satılan dogranmış domatesler nasıl diri duruyorlarmı yoksa ezik domates gibilermi. Şayet durumları iyise kışın kullanmak üzere o şekilde dogranmış domates saklama şansımız varmıdır varsa nasıl. İlker |
Salatada kullanılır halde değiller. Sormak istediğiniz bu mu?
Ya da şöyle sorayım, nasıl bir kullanım için düşünüyorsunuz? |
Alıntı:
Sormak istedigim buydu "Salatada kullanılır halde değiller". Tesekkürler. İlker |
domates reçeli tarifi yazım mı?
|
Tabii, bekliyoruz :)
|
Küflenme ; suyunu yeterince çekmediğinden ya da tuzunun azlığından kaynaklanır, bu sizi yıldırmasın arkadaşlar,
ben dayanmasını istediğim salçaya tuzu biraz fazla koyunca yemeğe pişerken hiç tuz koymuyorum böylece dengeliyorum, denemelerinizde başarılar, hemen pes etmeyin. |
1 Eklenti(ler)
Domates reçeli
Domates Reçeli yunan mutfağına ait bir tarif. Yunanlılar kahve yanında misafirlerine ikram ediyor. Türkiye sınırlarında Bozcaada da bulabilirsiniz. Malesef bozcaada'da satış fiyatı bana çok yüksek geldi. Küçük bir kavanozu 7-7.5 ytl'ye satıyorlar. Bende evde kendim yapmaya karar verdim ve bire bir aynısını yaptım. Bu arada ben ölçüleri tahmini olarak kullandım. Size en yakın ölçüleri vermeye çalışıcam. Öncelikle gerekli olan kireç suyu. 6 litre suya 250 gram toz kireç ekleyip suda eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenarda 6 saat unutun. Daha fazla unutmanızda sakınca yok. Bu kireç suyunu kabak tatlısında, kivi gibi yumuşak meyve reçellerinde kullanabilirsiniz. Fazla yapıp şişeleyip saklayabilirsiniz. 6 saat sonunda dibe çöken kireci havalandırmadan suyu süzerek ayırın. Reçel için erik domates gerekiyor. Cherry domates boyutunda ama yumurta gibi olan küçük domateslerden. Diyelimki 1 kilo domates kullandınız 1 kilo domatese 1 kilo şeker 500 lt su kullanın. Domatesleri yıkayıp kabuklarını domatesleri zedelemeden soyun. Soyulmuş domatesleri 2 saat kireçli suda bekletin. Bu arada domates adedi kadar kavrulmamış bademi sıcak suya atıp kabuklarını soyun. 2 saat sonunda domatesleri bol su ile 2-3 kez yıkayın. Yıkadıktan sonra domateslerin üst veya alt tarafından bir delik açıp, elinizde hafifçe sıkın. İçinde suyu ve çekirdeği kalmasın. ve her birinin içine soyulmuş bir badem koyun. Bütün domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra domatesleri içine atıp kaynatmaya devam edin. İçine yarım limon sıkın. Ekşi olmasını isterseniz limon tuzu kullanın veya limon miktarını artırın. Diğer reçellerde olduğu gibi şeker kıvama gelince olmuş demektir. En son üstüne bir paket vanilya ekleyip karıştırın. Zahmetli gibi görünse de yapımı çok eğlenceli. Tadı, kokusu domatese hiç benzemiyor. Tadanların aklına domates reçeli olabileceği hiç gelmiyor. Sofrada güzel bir ayrıntı oluyor. |
Sevgili kaju,
Tarıfi çok detaylı anlatmışınız,görüntüde mükemmel.Ben ki tatlı yiyemem, inanın canım çekti:) |
Salçanın küflenmemesi için benden bir kopya size:Kullanmadığınız salçanın üzerini düzleyin ve sıvı yağ (zeytinyağı tercih) dökün.Hava ile teması kestiğiniz için küflenmez..
Küçüklüğümde anneanneme yardım ederdim.Büyüdüm evin salçasını ben yaptım.Evlendim mecburen ben yapıyorum:D |
Sarıgöl'de gördüğüm domates saklama veya domates sosu vs. vs. ne derseniz bir sos var (Kusura bakmayın cümleyi nasıl toparlayacağımı bilemedim)..
1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz. 2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz. 3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz. 4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz. 5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz. 6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz. 7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz. 8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor. 9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum. 10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yaptım. Kayısı, erik, şeftali...Çocuklar kahvaltıda çay içmedikleri için bunu çok sevdiler. Tabi tuz yerine şeker koydum. Açtığımda çok koyu oluyor biraz sulandırıyorum. 70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar:D Cam şişeler de değerlendirilmiş oluyor. |
Sn öğretmen,
Çok ilginç ve güzel bilgiler denemek gerek bence. İlker |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025