agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Tarhana (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1550.htm)

kaju 11-09-2008 17:48

Bizim tarhana oldu. Dün test bile ettik. Kendim yaptım diye söylemiyorum güzel olmuştu. :) Yeni tarhana pişirme şekli öğrendim. Tencerede biraz yağ eritip tarhanayı koyuyorsunuz ve biraz kavurup su ekliyorsunuz, karıştırarak pişiriyorsunuz.

berduray 11-09-2008 23:29

Allah güle güle yedirmeyi nasip etsin inşallah.

Kavuruken sarmısak ve kuru nane koymayı denediniz mi?

berduray 11-09-2008 23:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mermaid (Mesaj 284523)
Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?


Teşekkür ederim efendim ot tarhana otu ben de burada bulamadım İzmir'den getirttim.İstanbul gibi baharat cenneti bir şehirde mutlaka bulursunuz gibi geliyor bana.

Yüklediğim resme dikkatlice bakın bakalım belki baharatçılarda görünce tanırsınız, çalımsı bir şey.
Size de kolaylıklar dilerim.

Ali H. ALI 15-09-2008 13:17

1 Eklenti(ler)
Kibrislilarin en sevdigi corba. Hellimli tarhana corbasi.

Eklenti 47191

Ali H. ALI 15-09-2008 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 265463)
Rahmetli nenemin, kocaman, disi kara ici bakir(kalayli) bir kazani vardi. atesi yakar uc ayak uzerine kazani oturtur, haftalarca eksittigi yogurt ve bulguru
kazana ekler, cali cirpi ile yanan hafif ateste karistira, karistira pisirirdi.

Tarana(tarhana) pistikten sonra, buyukler avuc icinde onu parmak uzunlugunda kesip, selelere siralarken biz kucukler de o taranayi cimcikleyip yemeyi cok seviyorduk.

Taranalar(tarhanalar) selelere dizildikten sonra duz dam uzerine, gunes altinda kurumaya birakiliyordu. Kuruduktan sonra da bez torbalara konup kis icin saklaniyordu.
Kis aylarinin en guzel corbalarindan biridir kavrulmus hellimli tarana(tarhana) corbasi.

Sergul hanim teskkurler, beni yine yillar oncesine goturdunuz.
Tarana(tarhana) corbaniz hellimli olacaksa ben de buyuk bir tahta kasikla gelirim :)

K. Kibris sayfasindan bir eklenti.

amalia 20-09-2008 00:10

bir tarifte ben vereyim istedim.bu tarif Ege yöresine ait Uşak ve Denizlide (bazı yerlerinde ) yapılır.

Uşak ve Denizli yöresi tarhanası

1 kg domates
1 kg kırmızı biber (kapya denilen cinsinde)
1 kg sogan
1 kg yogurt
1 lt süt ( istenirse sadece yogurt koyulabilir yani 2 kg yogurt olur)
1 tane mayalanmış ekmek hamuru (kendiniz mayalayabilirsiniz )
tarhana otu ( yoksa bir bag nane)
acı olması istenirse minik acı biberlerden yaklaşık bir avuç
rengini daha kırmızı olması istenirse salça
aldıgı kadar un

yapılışı : hamur mayalanır ,tarhana yapılacak kaba alınır orda mayalanması beklenirken biberler biraz haşlanıp püre haline getirilir.Domates ve soganda robottan **** rendeden geçirilir.

hepsi hamurun üstüne alınır.yogurt ,süt ,istenen otlar ve acı biberde çekilip hepsi bir güzel karıstırılır.koyu bir kek hamuru oluncaya kadar un eklenir.

ilk yapıldıgı gun kabarma olacagı için sürekli karıstırılır.üstüne bir örtü kapatılıp beklemeye alınır ama her gun mutlaka karıştırmak gereklidir.

Havanın sıcaklıgına göre 15 ila 21 gun arası bekletilir ama en az 15 gun beklemelidir.parçalara ayırıp kurutmaya bırakılır ve ufalanarak kurutma işlemine devam edilir.iyice kurumaya başladıgında elekten ufalanır ve bu şekilde sıcak ama GÜNEŞ ALMAYAN bir yerde bir kaç gun daha bekletilir ve cam kavanozlara alınır.

yapılırken içine sarımsak konulur ve sıcacık içilir.Benim tavsiyem naçizane ; her ne kadar teknoloji artık işlerimizi kolaylastırsada ufalanırken robot KULLANMAMAK tır.El teması ve lezzeti bir başka oluyor.

ben bekleme süresindeyim,kurutup bir an önce tadına bakmak istiyorum ve her ne kadar yazı sevsemde kışın gelmesine sadece tarhana çorbası için katlanabilirim.

Kemal Kutlu 25-09-2008 19:43

Ankarada, akrabalarım ve babaannem tarhanya ne koyduklarını tam olarak kestiremiyorum.Herşeyi katıyorlar (allah ne verdiyse) birde içine bolca az acılı biber turşusu katıyolar.

Ağzım sulandı şimdi karnım aç tabi :D

Sevgiler..

zenfree 25-09-2008 23:17

Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit

berduray 27-09-2008 21:55

Tarhana
 
3 Eklenti(ler)
Tarhanada son durum, sofra bezine alıp, kurtma işlemini bitirdim.


Eklenti 48318

Eklenti 48319

Eklenti 48320

susam 12-11-2008 15:21

TARHANA (Denizli-Acıpayam)

Bizim oraların tarhanasının lezzeti bir başka olur. Tarhana olunca çorbayı yapmak marifet değil, asıl marifet tarhanasını yapmaktır. O yüzden belki evinde kışlık tarhanasını yapmak isteyenler olur diye yazayım dedim.

Önce bir ölçü nohut, bir ölçü kuru fasulye ayrı ayrı haşlanır. Suyuyla birlikte süzgeçten geçirilir. (Gerçi artık rondolar var. Onunla daha kolay olur.)

Bir tarafta süzme yoğurt suyla ezilip hazırlanır.
Domatesin kabukları soyulup salçalık biberle rondodan geçirilir.

Bunların hepsine yetecek kadar un (mümkünse bire bir buğday unuyla has un karışımı) büyükçe bir leğene konur. Üstüne hazırlanan bütün malzeme konup tuzu eklenir. Bir güzel yoğrulur. Cıvık bir hamur halini aldığında tarhana hamurumuz tamamdır.

Hamurumuzun üzerini bir örtüyle kapatıp 20 gün sabah akşam tahta kepçeyle karıştırarak iyice mayalandırılır.

Sonrasında güneş gören bir yere bez serilip o bezin üzerine parça parça hamur dökülür. Ara ara mıncıklayarak iyice kuruyana kadar birkaç gün bekletilir. Sonrada avuçlarınızla öğütülür.

Bez torbaya konulup canınız çektikçe bol biberli, sarmısaklı, naneli nefis tarhana çorbası yapılarak bir güzel yenilir.

denizakvaryumu 17-03-2009 16:30

Tarhana otu bulamayanlara :)

ÇÖRTÜK OTU BİTKİSİ :

Latince adı : ECHİNOPHORA ANATOLİCA

Maydanoz giller familyasından, bodur çalı görünümünde, çok yıllık bir bitkidir.

Tarhana otu olarak da bilinir.


FAYDALARI:

Sindirim sistemi rahatsızlıkları ve mide ülserine karşı etkilidir.

İştah açıcıdır.

Çocuklarda zayıflık, gelişememe ve kansızlığa iyi gelir.

Şeker hastalığı, öksürük , balgam sökme ve göğsü yumuşatmada iyi sonuç veren bir bitkidir.

Hazımsızlığı giderir.

Uyarıcı ve kuvvet vericidir.


http://www.sahamarket.com/index.php?.../product&pid=9

denizakvaryumu 17-03-2009 19:44

TARHANA YAPIMI

Tarhananın Hazırlanışı:Buğday özel olarak değirmende öğütülür. Bu öğütmeden göce denilen iri parçacıklı bölüm ile un elde edilir. Elekle birbirinden ayrılan göce ile un hafif rüzgarda savrulur, kepeğinden ayrılır.

Tarhana pilavı:Göce, pilav şeklinde pişirilir. İçine dorak otu konur, değişik bir tat ve koku alması sağlanır. Üzerinden yağlanarak naneli ayran ile yenir.

Tarhana çorbası için tarhana hazırlama:Öğütülen buğdayın unlu bölümü ayran ile hamur haline getirilir. Hamurun içine domates, nohut, yoğurt, boy otu, nane, dorak otu, kırmızı etli biber ve tuz konularak güzelce karıştırılır, yoğrulur. Koyu bir bulamaç elde edilince bir bez torbaya doldurulur.

Hazırlanan karışım bez torbada 3 hafta kadar bekletilir. Bu beklemede tarhana biraz sertleşmiş, mayalanmıştır. Üçüncü haftanın sonunda tarhana çıkarılır, bezlere serilir, kurutulur. Kuruyan tarhana elle övelenir un haline getirilir. Kışlık tarhana hazırlanmıştır.

http://bucakhem.meb.gov.tr/bucak.htm

maki01 05-06-2009 21:04

ECHİNOPHORA ANATOLİCA yı nereden bulabiliriz?

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:15

Ekşi Tarhana
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 291264)
Burada çok ilginç bir tarhana var.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...date=lastvisit


Yaz gününde çok uygun olmadı ama, burada Zenfree nin dikkati çektiği Antalya- Akseki yöresine özgü ekşi tarhanayı biraz anlatayım istedim.
O bölgede yetişen bir yabani erikle yapılan tarhana çeşidi bu. Çocukluğumda sık sık babaannem yapardı. Biz torunları, bu çok lezzetli çorbayı, tabağında en fazla çekirdek bulma yarışına döndürür ve çok eğlenirdik..
Öğrendiğime göre, son yıllarda Akseki dağlarında eskisi kadar bol yabani erik bulunmadığı için yapımı azalmış ..
Elde edilen az miktar da, özenle kavanozlarda saklanıp, " birer çorbalık " benim gibi çok özleyenlere hediye edilir hale gelmiş..

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:21

3 Eklenti(ler)
Yaz gününde tarhana çorbası içilir mi ? Dün öğleyin ben afiyetle içtim ve merak edenler için de fotoğrafladım.. Aslında daha önce geçen yılki Akseki ziyaretimde Ekşi tarhanayı fotoğraflamıştım.Yapımında kullanılan yabani eriği de. Bütünlük oluşturması açısından buraya tekrar küçülterek ekliyorum ve ardından da çorbanın tarifini yazacağım...

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:31

Akseki Yöresi Ekşi Tarhana Çorbası
 
1 Eklenti(ler)
Çocukluğumdaki bu lezzeti tekrar tadabilmek çok hoştu.

Çorbayı bana pişiren kuzenim şöyle anlattı :

Parça kemikli dana eti, haşlanmış nohut, kuru börülce , salça , 1-2 çorba kaşığı tahin, yağ , ekşi tarhana , su..

Tüm malzeme bir arada pişiriliyor. Nohut geç piştiği için önceden haşlanıyor sadece. Son derece besleyici ve lezzetli bir kış çorbası.

Ekşi tarhananın yapılışını öğrenebilirsem daha sonra onu da eklerim..

Ayşe Özdil 30-06-2009 15:35

1 Eklenti(ler)
Görüldüğü gibi, dün benim tabağımda sadece iki yabani erik çekirdeği çıktı !

berduray 01-07-2009 13:58

Ben de adının nereden geldiğini merak etmiştim hep..Bilmem gerçek, bilmem rivayet...Paylaşayım.

Tarhana Çorbasının Hikayesi...

Devrin sultanı, Ramazan ayında, bir gün tebdil-i kıyafetle şehri dolaşmaya çıkar. Yanında baş veziri vardır. Sultan; Paşa, akşam ezanı kimin kapısının önünde okunursa o evde iftar edelim, der. İftar vakti yaklaşmıştır. Ara sokaklara girerler. Her evin kapısının önünde bir kişi beklemektedir. Bir misafir bulup evlerine iftar için çağıracaklardır. Başkalarına iftar ettirmenin zevkine tadacaklar ve sevabını alacaklar.

Sultan ve veziri kendilerini tanıtmadan, herkese selam vererek giderler. İftar topu atılıp akşam ezanı okunmaya başladığında, fakir ama gönlü zengin bir Müslümanın evinin önündedirler. Zaten ev sahibi de iftara birilerini çağırabilmek için kapıda beklemektedir. Sofra hazırlanmış. İftar sofrasında ekmek, tuz ve mis gibi tüten bir çorba vardır. Tuzla iftarlarını açarlar, ekmek ve çorba ile karınlarını doyururlar. Çorba, sultanın çok hoşuna gitmiştir. Ev sahibine;

-“Bu çorba çok hoşuma gitti. Ne çorbasıdır bu?” diye sorar.

Çok zeki ve ferasetli olan ev sahibi;

-“Darhane çorbasıdır, sultanım” diye cevap verir.

Darhane, Anadolu insanının dilinde “tarhana” olarak yerini alır. Bazı yerlerde ise daha da kısaltılarak “tarana” olarak kullanılır.

züleyha 02-08-2009 17:08

Arkadaşlar afiyet bal şeker olsun, tarhana çorbalarınızı büyük bir iştahla ve afiyetle yudumlayınız. Bu sene bende niyet ettim tarhana yapmaya ama aklıma takılan bir soru var. Tariflerden anladığım kadarıyla tarhana otu genelde ege yöresinde kullanılan bir ot. Daha önceden hiç kullanmadım ama bu sefer kullanmak niyetindeyim. Bu hafta tarhana otunu buldum ve aldım hamurun içine koymak için. Ama merak ettiğim konu bu ot haşlandıktan sonra çıkartılıp atılıyor mu, yoksa hamurun içinde bırakılıyor mu?

acemifüsun 02-08-2009 17:22

Sevgili züleyha domates,kırmızı biber, soğan, birlikte pişirilirken;kuru bir çalı demeti olan bu ot da tencereye konur,pişme bitince,soğuduktan sonra,demet halindeki otlar içinden alınır.

züleyha 02-08-2009 17:35

Teşekkür ederim sevgili acemifüsun, dediğiniz şekilde yapacağım.

Fatih 02-08-2009 18:03

DENİZLİ ---KAKLIK YÖRESİ---TARHANA---YAPIMI

Önce kese yoğurdunu bir iki gün ekşimesi için beklenir(kaymaklı olursa yemede yanında yat:D).
Domatesle kırmızı salçalık biberi doğrayıp bir iki gün güneşte erimesi için bekleriz.
Daha sonra çörtük otunu kaynatıp soğuturuz.
Domatesli biberi kevgirden geçirip azcık ocakta pişiririz.
Nohutla buğday öğütülüp tarhanalık un haline gelir.
Yoğurdu da ayran yapıp bekleriz.
Kaynattığımız domatesle unun bir kısmını pişirip kalan unun üzerine dökeriz.
Sonra yoğurtla yoğururuz. Kaynattığımız çörtüğün suyunu da döküveriz.

Mayalanması için bir deri (biz keçi derisi kullanıyoruz.) içine suyunun süzülmesi için üç hafta bekletiriz. Kabardıkça yani mayalandıkça karıştırır derinin dışını hergün yıkarız (tarhananın akan suyunun temizlenmesi için.).

3 hafta sonunda tarhanayı çıkartır küçük parçalar halinde kuruturuz. Kuruyan tarhanayı robottan geçirip hazırlığımızı tamamlarız. (Yaptığımız tarhanayı pişirirken kaymak yağı ve bir diş sarımsak çok güzel tat verir.)

Telefonda sizin için aneannemden aldığım tarif. Yedikten sonra mide ağrısı yapmaz. Çünkü ekşi suyu deriden akar. Deri yerine çok sık akıp gitmeyeceği bir kesede kullanılabilir.

erolhas 02-08-2009 23:19

kızılcık tarhanasını üst ve alt solunum yolları ilacı larak denemelisiniz bence.. kızılcıkın içine un katılarak yoğrulur ve elekte elenir.. sonra kurutulur.. kışında.. kaynatılan suyun içine katılarak bol sarımsak damates veya salça ile karıştırılıp çorba yapılır..en sonda bol karabiber eklenir.. mükemmel bir ilaç denemelisiniz..

maki01 02-08-2009 23:43

Muğla'dan bir arkadaşımın annesinin yaptığı tarhana nefisti. O yöre, nohutla birlikte kuru börülce de koyuyormuş tarhana hamuruna.

selis 26-08-2009 15:39

Hiçbir tarifi baz almadan hayatımda ilk defa tarhana yaptım.. Normalde içinde olması gereken tarhana otu, soğan ve yoğurt yok..Kurubakliyat, biber çeşitleri ve yeşil otlarla çok farklı bir şey oldu.. Sadece bir deneme idi bu nedenle 2 kg unu feda ettim.. Bence tadı çok güzel ve bana özel oldu.. ;)

habibe 27-08-2009 14:45

Annemin yaptığı tarhana; Afyon yöresi.

Süzme koyun yoğurdu
Un
Kırık pirinç yarım kilo
Biber salçası 1 ölçü
Domates salçası 2 ölçü
Tuz
Nane' den oluşan sert bir hamur yapılır.

10-15 gün boyunca, her gün yoğurulur. Ekşime tamamlanınca parçalar halinde güneşte kurutulur. Kuruyan parçalar robot ya da el ile ufalanır. Parçaların tamamının ufalanması bitince, son kalan neminin de kuruması için 3-4 gün güneşe çıkarılır.
Pişirilirken arzuya göre kıymalı veya kıymasız pişirilir.

Bulunduğum yerde ise tarhananın hamuruna ayva rendesi ve çemen katıyorlar. Kokusu çok güzel ve lezzetliydi.

maki01 14-10-2009 22:25

Kimse tuzdan bahsetmemiş. Tuz konulmuyor mu?

almira 14-10-2009 22:45

Bende size bizim yörenin tarhanasından bahsedeyim. Yarma buğday(döğme) güzelce yıkanıp süzülüyor. Kazana konup üstünü biraz geçecek kadar suyla pişiriliyor. Yarmalar hafif açılınca üzerine keçi sütü ekleniyor. ( 4 kilo yarmaya 10 kilo süt şeklinde) yarma sütü çekene kadar sürekli karıştırılarak pişiriliyor. İçine kesinlikle tuz ekleniyor. Pişen yarma güneşe ince bir tabaka halinde serilerek kurutuluyor. Aynı tarif yoğurtla da yapılıyor. Kurutulan tarhana bez keselere doldurularak saklanıyor. Akşamdan ıslatılan tarhana sade olarak pişirilip yenildiği gibi üzerine toz biber, nane kurusu yağda kavrularak sos hazırlanıp dökülerek te tüketiliyor. Afiyet olsun.

acemifüsun 14-10-2009 23:09

Tuzun mutlaka konması gerek , miktarını tadarak ayarlıyabilirsiniz.

Hhatice 05-12-2009 08:16

trakya un tarhanası

enaz yapılan ölçü
1 kilo domates
2 kilo kırmızı biber
2 kilo soğan
yarım kilo irmik
1 kilo yoğurt
1 kilo süt
aldığı kadar un tuz
un 2kilodan biraz az olabilir

domates yıkanıp doğranır tencereye alınır
kırmızı biberlerde aynı şekilde tencereye konur
soğanlar ayıklanır piyaz şeklinde yani yarım ay doğranır
suyunu salan ve çeken domates biber yoğurt süt ve soğanlar harmanlanır tuz konur ve un yavaş yavaş yoğurarak ilave edilir hamur ele yapışacak çok katı olmayacak ,üzerine temiz bir bez serilir hava alması sağlanır
beş gün sonunda ceviz büyüklüğünde ciğ ekmek hamuru ilave edilir 2 gün daha bekletilir yoğurmaya devam
8. gün temiz bir çarşaf üzerinde ben salonda kurutuyorum genelde balkon ve bahçalerde kurutuyorlar ama salonda daha hijyen :)
2 günde kuruyor zaten çok kurumasın ki robottan rahat çekilsin
robottan çektiğim tarhanayı kevgirden veya makarna süzgeçinden tekrar geçiriyorum
içine asla salça koymayın çok ekşi oluyor
un tarhanası hiç pütürsüz hafif koyu ve çok lezzetli besleyici bir çorba biraz uğraşsanızda bütün kış elinizin altında oluyor :)


7 gün aklımıza geldikçe yoğurmamız gerekiyor


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025