agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Tarhana (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1550.htm)

Billur Korkmaz 23-08-2007 14:55

******* bu; miktarları ve usülü ile tarhana yapmasını bilmeyenlere yol gösterecek düzgün bir tarhana tarifi.

Ellerinize sağlık.. :)

GLCN 23-08-2007 15:06

Bende size babannemden bir tarif vereyim malzemelr birtz çok çünkü biz çok yaparız..Bu malzemeler

1 kilo kırmızı biber
1 kilo domates
1 kilo soğan
1 bağ sarımsak
bunlar pişirilp salça gibi yapılır (bir nevi salça)
sonra içine
2 paket margarin
2 kilo yoğurt
istediğiniz miktar tuz
ve aktardan aldığınız tarhana kokusu ve fırından alınan çiğ ekmek atılır unla birlikte yoğrulur
gerisi ise sayın müjganın dediği gibi

kabarması için beklemeye alınacak. Her gün yoğurulacak(taşırmadan). Bu kabarma eskisi gibi çok olmayıncaya kadar sürecek. Hamur minik, yassı parçalara ayırılıp kurutulacak, elle ovup elekten geçirerek un kıvanmına getirilecek.hepsi bu


yanlız hamur kabardığı zamanda kullanabiilirsiniz oda çok lezzetli oluyor..BİR MİKTAR HAMURU SULANDIRIP KAYNAYAN YAĞLI SALÇALI SUYA BOCA EDİYORSUNUZ GERİSİ AFİYET OLSUN:::===

Müjgan 23-08-2007 16:46

Yukarıda ölçülerini verdiğim sebzeler pişirildikten sonra, bir miktarı alınıp üzerine yoğurt dökülerek de yenilebilir. Nefis, serinletici bir yemek oluyor.

memet 23-08-2007 17:17

Ben geçen sene tarhana tarifi yapmıştım, konudan geri kalmayayım diye böceyi anlatayım.
Böce yapılınca komşular çağrılır, bu ekşi, acı ılık "çorba" sunulur. Hangi komşuları böce içmeye çağırdıysan, tarhana ovalama vakti geldiğinde hepsi yardıma gelir.

Anem "dokuz gün bekleyen tarhana çok ekşi olmaz mı , iki gün neyinize yetmedi" dedi, şimdi.

Billur Korkmaz 23-08-2007 17:27

Böce: henüz olmamış tarhanadan yapılan çorba mı? Böceyi ilk kez duydum da..
Hangi bölgeye mahsus?

memet 23-08-2007 17:37

Narlıdere'li Tahtacılar yaparlar.
Tarhana malzemeleri karıştırılıp pişirildikten sonra, yoğurt katılır, un katılmadan önce, karışımdaki su ayrılır, o böce olur.

Billur Korkmaz 23-08-2007 17:42

Anladım, teşekkürler..

Müjgan 28-08-2007 12:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 145654)
Anem "dokuz gün bekleyen tarhana çok ekşi olmaz mı , iki gün neyinize yetmedi" dedi, şimdi.

Tarhanadaki sır bu 9 günlük süre zaten... içine konan sebzeler ve yoğurt ile mayalanması gerekiyor. 9 günde maya ekşiyor, köpürüyor ve nihayet tatlanıyor. Bütün sebze özsuları fermentasyonla homojen hale geliyor. Bu tür tarhanayı kışın üşütüp, hasta olan birine içirdiğinizde gerçekten de farklı bir tarhana olduğunu içen kişi anlıyor. Gözü hemen açılıyor. :p

İştahsız birine yemek beğendirmek zordur, ama bu tarhanayı kime sunsan içiyor. Kokusu ve lezzeti muhteşem. Tarhanayı yapan kişi 9 günlük sürede sevgisini ve enerjisini de ona aktardığında bu sonuçların ortaya çıkmaması mümkün mü?;)

Müjgan 28-08-2007 12:34

Çok mu abartmışım ne :)

habibe 28-08-2007 14:26

))))) hayır

Billur Korkmaz 28-08-2007 14:37

Bence çok mantıklı, hayatı hep pozitif yönüyle değerlendiren hoşgörü ve sağduyu sahibi sevgi dolu bir insanın yorumları diye niteledim ben kendimce..
Tarhana yoğururken de pozitif ve sevgiyle yapmalı ki yiyenler de şifa bulsun değil mi ama? ..:o

nevsune 29-08-2007 05:03

Benim annem de bu dokuz günlük süreyi dolduranlardan.

Sanırım bu süre içinde tüm sebze tatları ve kokuları kaynaşıyor. Biz tarhana otu veya tarhana kokusu kullanmamamıza karşın, mis gibi bir tarhana kokusu sarar ortalığı.

Biz diyorum, çünkü evvelki yıl ununu biraz kaçırmakla birlikte (acemilikten, cıvık olacak korkusuyla), anneminkine yaklaşan bir lezzette tarhana yapabilmiştim. Bu yıl şu kereviz yaprakları bir çıksa hemen yapacağım.

mehtap051 05-11-2007 23:23

Bizde tarhanayı süzme yoğurt,tarhanalık buğday(yarma deriz)ve tuz atarak yaparız.
3 kilo tarhanalık buğday
3 kilo süzme yoğurt
tuz
Süzme yoğurt ve buğday iyice karıştırılır.su dökülerek ayran kıvamına getirilir ve ocakta pişirilir.Soğuduktan sonra elimizle şekil vererek güneşte kuruturuz..Çorba yapacağımız zaman tarhanalar sıcak suya ıslatılır.Yumuşayınca üzerine su ilave edilerek pişirilir.Daha sonra tereyağ,salça ve naneden sos yapılıp çorbaya dökülür.Artık içilmeye hazırdır.
Un tarhanası da yapılır ama ben bunu tercih ederim.Özelliklede soğuk havalarda pişirilirki içimiz ısınsın diye.

malina 03-09-2008 13:14

Eylül geldi, tarhana yapan yok mu? Ben bugün yarın yapacağım... :)

kaju 03-09-2008 13:49

Bir hafta önce denedim.
Birer kilo domates, biber kullandım. Biber sulanmasın diye buharda pişirip kabuğunu soydum. Domatesi süzdüm. Yoğurt olarak 1 kilo süzme yoğurt kullandım. Dereotu, maydanoz, taze nane kullandım. Bu malzemelere 2 kilo un ekledim. Ne çok katı ne de sıvı oldu.
Annemle bu un miktarı aramızda çekişme halini aldı. annem un koyalım diyor ben hayır diyorum. sanırım benden habersiz bir kilo un daha eklemiş. :)
Bana fazla un tadını bozucakmış gibi geliyor. Hem kalorisini de yükseltir diye az un kullanmaya özen gösterdim.

Sizler un miktarını nasıl ayarlıyorsunuz?

malina 03-09-2008 13:59

Sonuçta bu hamurun kuruması gerek... Hazırladığın malzemeye uygun miktar un koymalısın ki bir gün içinde tava gelsin ve ufalanabilsin... Yani göz kararı :)

malina 03-09-2008 14:03

tarifdefteri.com adresinde böyle bir tarif gördüm. Nohutlusunu hiç denememiştim..

Alıntı:

3 kg domates , 2 kg kırmızı biber , 1 kilo yeşil biberi (acı isteğe bağlı) doğrayıp kaynatıyorum , el blendırı ile parçalıyorum , çekirdeklerini temizlemek için kevgirden geçirip , bir bez torbaya döküyorum.Bez torbada biraz suyunu süzüyorum ,çok sulu olursa kıvamı tutturmak için çok un ilave etmek gerekir.

Akşamdan ıslattığımız yarım kilo nohutu yumuşayıncaya dek haşlıyoruz.Fırından bir ekmek hamuru alıyoruz, veya kendimiz mayalayarak hazırlıyoruz.1-2 demet naneyi ve 1 kilo kadar kurusoğanı ince ince doğruyoruz.

Büyükçe bir kabın içine domates ve biber püresini , 1 kilo süzme yoğurdu , kıyılmış nane ve soğanı , haşlanmış nohutu koyup karıştırıyoruz .Ben bu yıl maydanoz da ilave etmeyi düşünüyorum , bakalım yakışacak mı? Tarhanamızı un ilave ederek mantı hamuru kıvamına getiriyorum, tabii ekmek hamurunu da unutmuyorum , hamur tarhananın mayalanmasını sağlıyor.Hamura tuz ilave etmeyi unutmayalım.

Geniş bir kapta tarhanayı yoğurup , kapağını biraz aralık bırakalım.İlk bir kaç gün çok kabarabilir.Hergün hamuru biraz süt ile yoğuruyorum.Ben tarhanayı bu şekilde 10 gün kadar mayalandırıyorum.Bildiğim kadarıyla bu süre tarhananın içinde B vitaminlerinin oluşması için gerekli.Bu süre için de yaş tarhanayı çorba pişirip tadına bakabilirsiniz.

Mayalanma sürecinin sonunda biraz un ilave ederek katı hamur kıvamında yoğuruyorum.Daha sonra masanın üzerine sofra bezi örtüyorum, tarhanadan el büyüklüğünde parçalar kopararak masanın üzerine aralıklarla dağıtıyorum.

Tarhana gölge ve havadar yerde kurur.Bundan sonra hergün tarhana parçalarını ikiye bölerek hamurları kurutuyorum.Çok kuru da olmasın çünkü kuruyup sertleşince toz haline getirmek de kolay olmuyor.

Dahasonra hamur parçaları mutfak robotu ile toz haline getirilir. Robotla çekildikten sonra toz tarhanayı bir kaç gün serip kurumasını sağlıyorum.Yeterince kuruyunca biraz tuz ile karıştırıp bez torbaya koyarak muhafaza edelim
www.tarifdefteri.com

Passion 03-09-2008 15:19

Ben de bu günlerde tarhana yapmayı düşünüyorum. Annem bu sene kızılcıktan yaptı. Ben sebzeli olan diğer tür tarhanayı sevdiğimden - üşenmezsem eğer- bir miktar yapmayı düşünüyorum.

Annem kızılcık tarhanasını şöyle yapmış. Ölçüler göz kararı , yaklaşık miktarlar şöyle :

2 kg kadar kızılcık püresi ( Kızılcığı kaynatıp kevgirden geçiriyor . Kevgirden geçen ilk suyunu atıyor. Daha posalı olan kısmı alıyor. )
1 kg yeşil mercimek ( bir gün önceden ıslatılıp , robottan parçalanıyor)
5-6 kaşık yoğurt
Yarım demet dere otu
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış bir avuç kadar hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.


Annemin diğer sebzeli tarifi ise şöyle :
1/2 kg kırmızı etli biber ( kapya)
250 g yeşil biber
4 büyük baş soğan
5-6 adet iri domates
1/2 demet dere otu
1/4 demet nane
1/2 demet maydanoz
Yeşillikler doğranıyor, sebzeler ise isteğe göre ya küçük küçük doğranıyor ya da robotta parçalanıyor.

Bütün malzeme çiğ olarak karıştırılıyor. Bu karışıma
1 kg yoğurt ekleniyor.

Bu karışım 3 gün bekletiliyor ve bekleme süresi boyunca her gün sıkça karıştırılıyor.

3. günün sonunda
1 kg nohut ( akşamdan ıslatılıp, hafif haşlanıp , robotta parçalanmış ) - Nohut eklemek zorunda değilsiniz, tercih meselesi.
1 çay kaşığı bira mayasıyla yapılmış hamur
Aldığı kadar un ( kulak memesi yumuşaklığında)

8-9 gün fermentasyona bırakılıyor. Günde 5-6 kez karıştırılıyor.

Bekletme süresi isteğe bağlı. Eğer tadını ekşi seviyorsanız daha uzun süre, istemiyorsanız daha az bekletebilirsiniz. Eğer ilk kez yapıyorsanız şu şekilde anlayabilirsiniz. Tarhana fermentasyondayken 1-2 kaşık alıp pişirebilir ve tadına bakarak fermentasyon süresine karar verebilirsiniz.

Fermentasyon süresi bitiminde temiz bir beze , parça parça serilerek kurutuluyor. Robottan geçirilip tekrar kurumaya bırakılıyor.

Ayrıca benim gibi siz de yaş tarhana seviyorsanız ; tek pişirimlikler halinde buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atabilirsiniz. Ben kurusundan daha çok seviyorum bunun tadını.

Afiyet olsun :) .

berduray 06-09-2008 23:02

Annem temel malzemelere ilave nohut ekler, geçen sene ben de öyle yaptım.Daha önce yaptıklarım anneminkine benzememişti,o lezzeti veren nohutmuş meğer.

Ben bu sene içine soya fasulyesi de ekleyeceğim kızlar için, belki böylece çaktırmadan yedirebilirim.

Nasipse yarın yapmayı düşünüyorum.

Gelişmeleri bildiririm.

eylems 07-09-2008 00:36

Arkadaşlar, kendi kendine mayalanıp kabaran tarhana hamurundan çörek yapmayı düşünen **** yapanlarınız var mı?. Denemenizi tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli bir çörek oluyor.

berduray 09-09-2008 10:16

Tarhana
 
5 Eklenti(ler)
Benimki tarhanadan ziyade ne bulduysam koydum çorbası oldu.Kızlara besin değeri daha fazla çorba yapmak adına...


Malzemeler, soya fasulyesi, nohut, azıcık kuru bakla, yarma(göce de deniyor, aşurelik buğday kısaca) haşladım.

Eklenti 46846

Domates,soğan, sarmısak,yeşil biber
Eklenti 46850
Meşhur otumuz
Eklenti 46851

Eklenti 46852
En alta otu yerleştirdim.soğanı, biberi doğrayıp, en üste domatesi rendeledim.

Ocakta hafif suyunu çekip, ot yumuşayana dek kaynattım.
Ot altta olunca sebzelerin suyuyla yumuşuyor, aroması çıkıyor, geçen sene domatesi de doğramıştım ama domates yumuşayıp suyunu verene dek otu yakmıştım, o yüzden bu sene rendeledim, otu yakmadan olayı hallettim.

Eklenti 46853

berduray 09-09-2008 10:24

Tarhana
 
5 Eklenti(ler)
Pişince böyle bir şey oldu.

Eklenti 46854
Haşlanmış bakliyatı pişen domateslerle karıştırdım.Kekik, kuru nane,tuz ekledim.
Eklenti 46855
Bahçede tohuma duran rezene tohumlarından koydum
Eklenti 46856

Eklenti 46857
Hepsini karıştırıp, bir bağ maydanoz ekledim.
Eklenti 46858

berduray 09-09-2008 10:32

Tarhana
 
4 Eklenti(ler)
Biraz normal un, biraz mısır unu ekledim.Süzme yoğurdu da karıştırdım.

Eklenti 46860
İki gündür güneşte bekleyen kapya,salçalık biber vardı, onu da ekledim,çiğ olarak biraz daha domates rendesi ilave ettim
Eklenti 46862
Hepsini elimle güzelce karıştırdım, son durum bu
Eklenti 46863
Şimdi mayalanmaya başladı.
Eklenti 46864

berduray 09-09-2008 10:40

10 gün sonra çok sık gözenekli bez torbaya aktaracağım,orada da mayalanmaya devam eder,3 gün sonra da sofra bezine alırım,geriye ufalayıp, kurutmak kalıyor.

eylems 09-09-2008 10:44

Berduray şimdiden afiyet olsun. Senin de dediğin gibi ne bulduysam koydum çorbası olmuş. Yalnız bir sorum olacak domates çorbayı ekşi yapmıyormu? Mayalanma esnasında da bir ekşi tat oluşuyor. Duble eşki olur gibi geldi bana.

berduray 09-09-2008 10:48

Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.

Sebahattin Sargın 09-09-2008 18:14

Uzun süredir bu bölüme yazılar yazamıyordum, kaynaklarımdan aktarım yapmaya başlayalım bakalım...

Öncelikle Sevgili Berduray bu güzel paylaşım için teşekkür ederiz, ellerine sağlık...

Derslerde gördüğümüz 2 çeşit tarhana yapımını yazayım dedim...

Yoğurt Tarhanası

Malzemeler:

1 kilogram yağlı yoğurt
Aldığı kadar,un tuz

Yapılışı:

Yoğurdu büyük bir kaba koyup, içine aldığı kadar un koyunuz. Yeterince un ilave edip, ekmek hamurundan biraz daha katı olacak şekilde hamurunu yoğurunuz. Üzerini kapatıp bir gece kendi haline bırakınız. Ertesi gün hamuru küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine koyup kurutunuz. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçiriniz ve toz haline getiriniz. Tekrar serin bir yere koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca serin bir yere koyup kışa saklayınız...

Domatesli Tarhana

Malzemeler:

1,5 kg yağlı yoğurt
2 kg domates
3-4 acı biber
3-4 adet soğan
Aldığı kadar un
Nane, maydanoz, tuz

Yapılışı:

Soğanları doğrayıp, geniş bir tencereye koyunuz. İçine doğranmış biber, domates, nane, maydanoz ve 1-2 bardak su ilave edip iyice kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp soğuyunca içine yoğurdu ve alabildiği kadar unu koyup hamur yapınız. Ağzını kapatıp 3-4 gün mayalanmaya bırakınız. Bu süre zarfında zaman zaman hamuru yoğurunuz. Sonra hamuru küçük parçalara ayırıp kurutunuz. Hafif nemli iken elek veya kalburdan geçiriniz. Tekrar bez üzerine koyup kurutunuz. Tamamen kuruyunca torbalara koyup saklayınız...

Belki aynı tarifler yayınlanmıştır ama ben de yazayım dedim...

Sevgiler ;)

berduray 11-09-2008 12:57

Teşekkür ederim Sebo, yollayayım istersen sana da tadımlık, kaktüs kardeşliği, yüzük kardeşliği oluyor da tarhana kardeşliği neden olmasın:)

Mermaid 11-09-2008 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi berduray (Mesaj 283522)
Valla ben kızlarımın doğru beslenmesi için herşeyi yaparım, çok faydalı olduğu halde soya fasulyesini yediremiyordum, tarhanaya da bayıldıkları için çaktırmadan yedirmek için yaptım, diğerleri temel tarhana malzemeleri zaten.

Bez torba orada devreye girecek ,çok fazla ekşilik akıp, gidecek.

Konu çoçukların gıdası olunca anneler nasılda mucit oluyor.
Kutlarım sizi Berduray;

bende çoçuklarımın sevmedikleri şeyleri değişik atraksyonlarla sunuyorum onlara hiç haberleri olmadan yemiş oluyorlar.
Ama tarhanaya soya fasulyesi karıştırmak hiç aklıma gelmezdi. Fikir için teşekkürler. Hafta sonu kısmet olursa deneyeceğim
Elinize sağlık


Meşhur otunuz nedir? İstanbul'da bulabilirmiyim acaba?

Emel Yılmaz 11-09-2008 14:51

Arkadaşlar bizim burada yani aydın yöresinde tarhana şöyle yapılır:

Büyük bir tencerenin içine mesela iki kilodanmı yapacağız
2 kilo yağlı yoğurt 2 kilo dometes 2 kilo kırmızı etli biber, 2.5 kilo kuru soğan 1 bağ tarhana otu doğranacak

olanları doğradıktan sonra iyice kaynatın. Bunlar kaynadıktan sonra soğutun.

Soğuyan malzemenin içine yoğurt un birde eklemek isteyen olursa tereyağını ekleyip iyice karıştırsın.

Bu hamur çok fazla katı olmayacak. Bunu bir kaşık yardımıyla unlanan tepsilere birer kaşık aralıklarla dökün.

Bu döktüğümüz tarhana hamurlarını suyunu çektikçe parçalara ayırın.En sonunda çok kurutmadan ****** avucunuzla avkılayın. Sonra süzgeçten geçirin. Çok ince isteyen olursa bunu ince elektende geçirebilir.

AFİYET OLSUN. Buda bizim aydın yöresinde çok yaygın bir tariftir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025