![]() |
Yeşil tarhana denedim :)
Yeşil yağlı (salçalık) biber Yeşil domates Bol yeşil dereotu Yabani rezene Kuru soğan, un, kuru dereotu vb. klasik malzemeler Farklı olarak, haşlanmış buğday... Fena olmadı :) |
Yeni yeni icatlar cıkartmayın sevgili Malina:)
Atadan gördüğümü zor yaptım, birde buna heveslendirmeyin şimdi. |
1 hafta önce tarhana yoğurdum ilk kez..cıvık bir hamur elde ettim.her gün karıştırmama rağmen bozulmuş galiba..üzeri küflendi ve çok pis kokuyor..neden böyle oldu anlamadım:((
|
Nasıl yaptınız?
|
domates, biber gibi tüm malzemeleri rondoya çekip yoğurt ve unla yoğurdum.
|
5 Eklenti(ler)
Sevgili Malina nın yeşil tarhanasından yapayım dedim, ama abarttım yine.:p
Bahceden yeşillikleri topladım. Sirkeli suda bekletip, güzelce yıkadım. Kullandığım yeşillikler. Kereviz, yeşil domates, yeşil biber,fasulye, pazı, nane, maydanoz, reyhan, havuç. Sarımsak ve soğanı ilave ettim. Eklenti 448034 |
5 Eklenti(ler)
Bi ryerde buğday eklendiğini duymuştum. Buğdayı haşladım.
Buğday olursa mısır da olur diyerek, mısırı da haşladım. Biraz daha abarttım, bulguru da haşladım. Bir yandan da korkuyorum ama, rezil birşey olacak diye:)) Eklenti 448039 Eklenti 448040 Eklenti 448041 Bir yandan guzinede salcalık biberleri kızarttım. Eklenti 448043 Biberleri temizleyip süzdürdüm. (biberi fazla yapmıştım dondurucuya koymak için.) 5-6 biber ve yarım litreye yakın biber suyunu ayırdım. Süzme yoğurt ve tarhana baharatı sırasını bekledi:) Eklenti 448042 Tüm malzemeyi pişirdim. |
3 Eklenti(ler)
Pişirdiğim malzemeyi robottan geçirdim.
Yoğurt, kırmızı biber suyu, tuz ve tarhana baharatını kattım. Yorgunluktan beynim durmuş olmalı ki, el blenderiyle bıztttt etmek aklıma gelmemiş:)) Eklenti 448044 Unu katmadan malzemenin durumu. Eklenti 448045 Ve nihayet oflaya poflaya yoğurmayı başardım. Eklenti 448046 İlk gün hamurda tık yok. Naptım ben ya olmıcak bu dedim. 2. gün hafif kabarma başladı. 3. gün derken fos fos kabarıyor, günde 2 kez karıştırıyorum. 6. gün epey oldu bu dedim ve tarhanayı serdim. 1 gün boyunca gidip gelip tarhanayı alt üst ettim. Ertesi gün tam kıvamındaydı, robottan çektim ve kuruması için serdim. Henüz pişirip tadına bakamadım tabii:) Tarhanayı yaptıktan 2 gün sonra sağolsun eşim, fotoğraf makinamın üstünden arabayla geçti:((( Makinamın içi dışına cıktı:eek: Yeni makina aldığımda çorbanın fotoğrafını eklerim inşallah. Neden bu kadar abarttım:confused: Ehh torun yiyecek organik olsun, o da olsun bu da olsun derken, böyle birşey oldu işte.;):)) |
Benim tarhana yeşillikten cıktı tabii:))
Salçalık biber ve domates katınca kırmızı tarhana oldu yine. Daha önce yaptığımdan daha açık oldu rengi, ama doğal oldu .. |
Ellerine sağlık cemo görüntüler harika, eminim tadı daha da güzel olacak. Sağlıkla tüketin, toruna şifa olsun.
Tarhana baharatı kattığını söylüyosun içinde neler var merak ettim. Sevgiler. |
Canım, 7 çeşit baharat var içinde rengarek. Ama isimlerini bilmiyorum inan. Annemler tarhana yoğururken hep bu baharatı katarlardı.
Konu başlığına yüklemeleri yaptıktan sonra, sucuklu tarhana yaptım. Tat bildiğin tarhana. Mısır buğday belli değil içinde. Epey besleyici oldu bence. Kahvaltı yapmayı sevmediğimden, kışın tarhana içerim genelde. |
Alıntı:
|
Biz Kastamonuluyuz.Annem yıllardır aynı tarhanayı yapar.10 kg yoğurt alınır.Biz dorak deriz fakat doğrusu dereotunun karta kaçmışıdır.2 demet dorak yoğurdun içine katılır.Bidona basılır. Bir hafta dorakla kalır. Bir hafta sonra yoğurdun içinden dorak çıkartılır,2 kg sivri biber(isteyen acı biber de katabilir.Biz çocuklardan dolayı katamıyoruz.)2 kg soğan gelişi güzel yoğurdun içine doğranılır.Soğan ve biberle de bir hafta kalan yoğurdumuzu 10 gün sonra;aldığı kadar un,3 demet maydanoz,3 demet dereotu,3 demet nane ve aktarlarda satılan karışık baharatlar var paketli 2 tane de onu katıp büyükçe bir leğende iyice özleşene kadar yoğururuz.Bu hamur karışımının ağzını tülbentle örter,2-3 gün gider gelir karıştırırız;yoksa taşar.Kabarması ve taşması durduktan sonra da kavanozlara doldurur,üstüne zeytinyağı gezdiririz(üzeri küf olurmuş annem öyle söyler)yiyeceğimiz kadarını dolaba,kalanını da balkon gibi serin bir yerde muhafaza ederiz. Biz buna hamur ya da yaş tarhana deriz.Daha önceden ev müsaitken yaş halini bezlere serer kurutur,daha sonra elekten geçirir kuru tarhana yapardık.Şimdi yapmıyoruz.Hamur haliyle tüketiyoruz. Yiyeceğimiz zaman da; kavanozdan 3 yemek kaşığı alır,bir kasenin içine sıcak suyla beraber koyarız.Bu arada tencerede yağ ve salçayı istenirse kıymayı kavururuz. Kavrulma işi bitince kasedeki tarhanayı ezip yumuşatır tencereye alırız. Üzerine sıcak su ilave eder,kaynayana kadar karıştırırız. Tuzunu karabiberini ekler,altını kapatırız.Bir alternatif de (bunu genellikle sabahları kahvaltı yerine içeceğimiz zaman yaparız.) Tarhanayı yağ ve salça ile pişirir,inmeye yakın üzerine tuz ile dövülmüş sarımsak katar öyle içeriz.Bu haliyle işkembe çorbasına benzetirim.Şu an tarhanaya soğan ve biber doğradım,haftaya yoğuracağım.Unutmazsam resimlerini eklerim.
|
Ben bu yıl annemle Ege tarhanası yaptım. Tarifi 40 Fırın Ekmek sitesinden uyarladım, yapılışı düşündüğümden çok basit oldu ve malzemeler de yazın her evde bulunabilir şöyle ki:
Malzemeler: 1 kilo domates 3 adet kapya biber 3 adet orta boy kuru soğan Yarım kilo süzme yoğurt 1 adet ayva (eğer bulabilirseniz) (Özlem A - yabani armut yani çördük koyabilirisiniz ben ikisini de bulamadığım için koymadım) 2 silme çorba kaşığı tuz 1,5 kg un (gerekirse artırın) (Özlem A notu : Ben malzemelere undan aynı miktarda eksilterek 250 gram irmik ve 1 demet tarhun otunun yaprağını da yakıştığını düşündüğüm için ekledim. Annem nane koyar. Sonuçta 2 kg kadar tarhana elde ettim.) Yapılışı: Domates, biber, kuru soğan ve ayvayı gerektiği gibi ayıklayıp güzelce yıkayın. İri parçalara kesip düdüklü tencereye alın. Düdüklünün basıncı istenen seviyeye ulaştıktan sonra (düdüğü çıktıktan sonra) 15-20 dakika pişirin. Normal tencerede pişirecekseniz, malzemelerin yumuşaması 40-45 dakika sürebilir. Tencereyi kenarda ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra pişen malzemeleri el blenderi kullanarak hafifiçe parçalayın. Bu işlem, malzemenin kevgirden süzülmesinde büyük kolaylık sağlar. Tenceredeki malzemeyi kevgirden veya süzgeçten ezerek geçirip posayı atın. Tuzu ilave edip karıştırın. Unu geniş bir karıştırma kabına alın, ortasını havuz biçiminde açın. İçine yoğurdu ve kevgirden geçen karışımı ilave edip yoğurun. Hamurunuz ekmek hamurundan daha sert kıvamda olmalıdır. Hamurun üstünü temiz bir mutfak beziyle örtün ve 7 gün boyunca hergün 2-3 dakika kadar yoğurun. (Özlem A - İlk 3 gün çok fazla kabarma oldu, pay bırakacak büyüklükte bir kapta mayalamaya dikkat edin) 7 günün sonunda hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yassıltın ve temiz bir bez üstüne büyük bir masa üstüne veya ayak altı olmayan bir alana serin. 12 saat sonra hamurları kontrol edip alt üst edin. Ertesi gün kurumayı kolaylaştırmak için parçaları elinizde kırarak küçültün. Hamurları ertesi gün tekrar kontrol edip avucunuzda ufalamaya çalışın. Elinize yapışmadan ufalanıyorsa toz haline getirmeye hazırdır. Hamurları parça parça mutfak robotuna alıp toz haline gelinceye kadar çekin. Toz haline gelen tarhanayı geniş bir tepsi veya siniye alıp üstüne mutfak bezi serin. 1-2 gün daha masa üstünde veya temiz bir yerde iyice kuruması için bekletin. Bu esnada arada karıştırmak kurumasını kolaylaştıracaktır. Cam kavanozda serin bir yerde saklayabilirsiniz. (Özlem A : Ben bez torbaya koyup bir ay kadar havadar bir yerde tuttum) Sonuç mükemmel çıktı tavsiye ederim. |
geçenlerde komşuyla otururken tarhanadan açıldı laf. ben yapacaktım geç kaldım bu sene onunda kaynanası yapmış bana da biraz denemelik verdi yoğurt, un, soğa, fasülye nohut yeşil mercimek haşlayıp koymuş onlar alışmış seviyorlar ama bana biraz ağır geldi kokusu zaten rengi de kaverengimsi
|
selamlar,
tarhana yapımıyla ilgili konuları okudum. her yöreye göre **** her şehre göre tarhana yapımı değişiyor. bırakın şehri her mahallede bile farklı yapılabiliyor... ben sadece şuana kadar baktığım tariflere ek olarak anneannemin kattığı bir agacın yapraklarınıda sizlere tavsiye edeceğim tadına ayrı bir tat katıyor.... malzemeleri; un, tuz, salçalık biber, domates, sogan, sarımsak, tarhana otu, çötük otu, haşlanmış nohut,yogurt yani genel malzemeler... bunlara ek olarak melengiç agacı yaprağı sogan, çötük otu, sogan, sarımsak, biber, dometes, tarhana otu, melengiç yapragı ve diger koymak istediğiniz yeşillikler hepsi bir kazanda kaynatılıp süzgeçten geçirilerek çıkan su ile yogurt karıştırlıp unla yogrulur en az 15 gün alt üst edilerek mayalandırılır...gerisi aynı zaten .... tekrar yazayım melengiç agacı yapragı kaynatılıp konuluyor malzemeye....ayrı bir tat veriyor... saygılarımla durdu |
Merhaba, hepiniz nasılsınız? Artık evde kendi yaptığım mayamı kullanarak ekşi maya ekmeğimi sürekli yapıyorum. ek olarak marketten yoğurt da almıyorum, yoğurdumu da kendim yapıyorum. Son yıllarda çoğunluk yoğurdunu evde yapmaya başladı. Şu anda çok sevinçliyim çünkü uzun bir aradan sonra yine buradayım. Bir sonbahar videosunda tarhana otu, kürdan otunu görünce Google'da Tarhana otu yazıp arattım. Tanımadığım bir ot çıkıyor, çürdük otu imiş. İzmir-Tire'liyim. Çocukluğumda evimizde tarhana yapılırdı, sebzelerin haşlandığı suyunda bir demet tarhana otu da bulunurdu. Ölçü oranı: 1 kg una 1kg. tam yağlı süzme koyun (kese) yoğurdu idi. Bizim tarhana otumuz dere otunun çiçeklenmiş tohuma kaçmış olanı dır. Bu otun kozalak gibi baş vermiş kurumuş kısmının minik dalları kürdan olarak da kullanılabilirdi. Burada okudum, meğer sevgili Malina da İzmir'li imiş ve o da ayni tarhana otunu tanıyormuş. Buna da sevindim, çok memnun oldum. Herkese sevgilerimi gönderiyorum.
Belki Ağaçlar Net'te Tire'den İzmir'den ortak tanıdıklarımız çıkar kim bilir. Şu anda Ziraat Fakültesi mezunlarından kimse aklıma gelmese de belki çocukluk komşumuz rahmetli veteriner Hurşit Keser, veya yine komşumuz Kemal Yılmaz'ı ya da başkalarını, öğretmenleri doktorları veya başka meslekten olanları tanıyanlar olabilir belli mi olur . |
Alıntı:
küçük demetler yapılır haşlanır, zeytin yağı limon dökülerek salata gibi (Turp otu, hardal vb. gibi) yenir, nefis olur. Melengiç haşlamasının üzerine su içerseniz ağzınızda şeker tadı oluşur. Ayni filizler haşlanıp sirkeye yatırılarak melengiç turşusu yapılır. Filizler toplandıktan sonra minik demetler halinde bağlanır öyle haşlanır, haşlandıktan sonra servis tabağına alınırken bağcıklar çözülür çıkarılır. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025