agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Tarhana (https://www.agaclar.net/forum/kiler/1550.htm)

memet 28-07-2012 10:12

Bence hazır diye bir şey yok. Biz üç gün mayalandırıp kurutmaya başlıyoruz. Bekleme süresi uzadıkça, tarhana pişirildiğinde süreye göre tadı, ekşiliği değişiyor.

üzüm 28-07-2012 11:50

Bizde un, maya hariç bütün malzeme çiğden karıştırılıp ekşitilir; daha sonra un ve maya ilave edilir. Un katılma zamanını kokusundan anlarız; dökme işleminide hamur göz göz olunca yaparız.

limon 28-07-2012 15:16

Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.

Köy pazarında evde hazırladığı ürünleri satan bir abladan aldığım tarhanayı da çok beğenmiştik. Onda da hafif kereviz kokusu vardı, sanırım kereviz sapı katıyor.

...nokta 28-07-2012 17:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 1003336)
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.

Sevgili limon...
Ben bu başlığı görünce şaşırmıştım...çünkü tarhananın Uşak yöresine ait bir çorba olduğunu biliyordum...çevreden hep öyle duymuştuk...ama baktım insanlar farklı farklı yapıyor...denemek lazım tabi...ve doğru hatırlıyorsun Uşak ta uzun süre bekletiliyor...fakat soğan konusunu bilmiyorum...kişiden kişiye göre değişiyor...öyle yapan da vardır muhakkak...:)

üzüm 28-07-2012 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 1003336)
Biz de tarhanasını çok beğendiğimiz Uşaklı komşulamızdan bu şekilde öğrenmiştik. Özellikle soğanı piyaz şeklinde doğrayıp yoğurda katıp sanırım 1 gün bekletiyorlardı. Tam tarifini (ben hiç yapmadım) annem gelince tarhanayı yaparken paylaşırım. Yalnız öyle 3-5 gün değil oldukça uzun süre bekletiyorlardı diye hatırlıyorum.
...


Domates, kapya biber, sivri biber, kuru soğan, nane ve maydanoz kullanarak tarhanayı yapıyorum. Bu malzemeleri salata yapımına göre biraz daha irice doğrayıp, yoğurtla karıştırıyorum. Yoğurt mayalar gibi beze sarıp günde bir kaç kez karıştırıyorum. Yaklaşık 3 gün sonunda un ve maya katılacak hale geliyor (kokusu belirleyici oluyor). 2-3 gün sonrada hamur göz göz olunca dökme işlemi başlıyor.

Pişirilmesi ile ilgili bir bilgide vereyim. :)

15-20 dakika önceden un tarhanası (1 küçük çay bardağı) ufak bir kasede çok az suyla ıslatılır; 1-2 kere karıştırılır. Sürenin dolmasına yakın tencerede yağ ve su kaynatılır. (Eğer kıyma ile yapılacaksa kıyma yağda kavrulur, su ilave edilir). Karışım kaynayınca boza kıvamına gelen tarhana tencereye karıştırılarak ilave edilir. Su tekrar kaynayana kadar karıştırma işlemi devam eder. Bu yöntemle karıştıma işlemi kısa sürede biteceği için topaklanma riski olmaz.

sakagun 31-07-2012 20:31

1 Eklenti(ler)
Tarhana hamuru kızartması.

Kiraz 31-07-2012 21:00

Kızartmayı denemedim, deneyeceğim. Bugün olmakta olan tarhanadan çorba yaptım, hiç fena değildi. Kızartma örneği, beni tarhanalı, ekşi mayalı, minik ekmekler denemeye kışkırtıyor:-)

sakagun 31-07-2012 21:05

Denenebilir, bu kızarmayı ekmek yerine yedik. Oldukça doyurucu.

limon 31-07-2012 23:45

Uşaklı komşumuz bükme yaparken otlu içlerin içine biraz tarhana da serpiştirirdi. Ben sevmezdim ama herkes bayılırdı.

...nokta 31-07-2012 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 1004683)
Uşaklı komşumuz bükme yaparken otlu içlerin içine biraz tarhana da serpiştirirdi. Ben sevmezdim ama herkes bayılırdı.

Benim bilmediğin ne çok şey yapıyorlar ya...memleketimden şüphe edeceğim yakında ya da kendimden...bükme bizde yapıyoruz ama hiç içine tarhana falan serpmeyiz...büyük bir ihtimal ben de sevmem... :)

Kiraz 01-08-2012 09:11

Bir arkadaşımız, hamsileri una değil de ince elenmiş tarhanaya bulayıp kızartmıştı, harika olmuştu.

selis 12-08-2012 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ...nokta (Mesaj 1002940)
malzemelerin hepsini robotta çekip karıştırıyoruz...maya ve un ile yoğurup hamur haline getiriyoruz...

Eşimin anne ve babası Uşak'lı.. Sanki bu malzemelerin hepsi pişiriliyor diye hatırlıyorum..

Uşak'lılar tarhanayı ekşi sevdikleri için 15 günden fazla bekletiyorlar.. Ben geçen sene yaptığım tarhananın içine eklediğim malzemeleri pişirmeden doğrayıp koymuştum, hepsi çürüyene kadar (1 hafta kadar) bekletmiştim..

Bugün bir kök tarhana otu kopardım.. Kimse onu kullanmıyor sanırım..
Yarın ben de yapayım :)

elve 12-08-2012 22:16

ne güzel tarifler vermişsiniz hangisini yaspacağıma karar veremedim
çok güzel tarifler var teşekkürler....

...nokta 13-08-2012 00:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1008417)
Eşimin anne ve babası Uşak'lı.. Sanki bu malzemelerin hepsi pişiriliyor diye hatırlıyorum..

Sevgili selis...
Biz hepsini çiğ olarak robotta çekiyoruz daha sonra yoğurt,un ve mayayı ekliyoruz...Uşak'ta olsa dediğim gibi farklı farklı yapanlar var...Uşak'ın ilçelerinde bile farklı şeylere rastlıyor insan...pişirenlerde vardır muhakkak...mesela biz nohut katmayız ama dedemler nohutta koyarlar...bunun gibi... :)

ilksenozturk 17-08-2012 10:41

ben beceremedim tarhanayı a dostlar.

sizin anlattığınız gibi kabarmadı, hatta hafiften küflenmeye durmuştu bile :(
neyseki deneme boyu olarak az yapmıştım.
muhtemelen dolapta saklamalık birşey olacak benimkisi

bir dahaki sefere artık...

selis 17-08-2012 12:36

2 Eklenti(ler)
Benimki de 5 gün oldu yapılalı.. 10 gün beklese iyiydi, çok zamansız yapmışım, bayramı hesap etmedim..
Eklenti 326001
Bayramda uğraşmayayım diye, sabah örtüye serdim ufalıyordum..
Gidip gelip 2 kulaç atıyorum, sonra biraz daha mola.. :)
Henüz şu aşamadayım, çok zor iş yahu :p
Eklenti 326002

MOKAY 18-08-2012 10:02

Tarhana
 
Bende tarhana yapımını okuyunca yeniden yapmaya karar verdim.İki sene once yapmıştım ama başarılı olamadım.Daha doğrusu istediğim tadı yakalayamadım.Dün akşam yeniden denedim.Ölçüleri azaltarak yaptım.Soğan,kırmızı biber ,domates,sarımsak ,taze maydanoz,dere otu,dere otunun tohum vermiş olan sapları ve nane ve tuzu tencereya koydum.Bir su bardağı su koyarak iyice pişirdim.Soğuyunca ilistirden geçirdim.İçine yoğurt kattım.Saat çok geç olduğu için karışımı buzdolabına koydum.Bundan sonra içine mayalı ekmek hamurumu katıp mayalandırsam mı ? yoksa oda sıcaklığında ekşiyip direk un katarak yunursam mı ona karar veremedim.Sizlerin bu konuda önerisini bekliyorum.

malina 18-08-2012 16:29

Un koyup yoğurun. Nasıl olsa 9-10 gün boyunca kendi mayalanacaktır...

selis 18-08-2012 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MOKAY (Mesaj 1010161)
ilistir

O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek ;)

İlistir

Sevgi Durul 18-08-2012 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1010284)
O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek ;)

İlistir

Biz de kevgir diyoruz.:)

Sevgili selis, tarhana fazla kurursa ovalaması zor olur. En iyisi robottan geçirmek.:) Bazıları eleştirse de, ben robottan geçirmeyi tercih ediyorum.

ilksenozturk 22-08-2012 06:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selis (Mesaj 1010284)
O süzgeçlerin bir ismi de varmış demek ;)

İlistir

samsunlular ilistir der :)

hosseda 22-08-2012 10:45

Geçen yıl bu zamanlar, elde malzeme torbaları kafa önde bahçeye doğru inerken köylü komşulardan bir tanesi evin önüne çıktı, abi içerde tarhana aşı kaynıyor sanada bir tas koyalım istedik beklede al götür dedi. Ben tarhana çorbası pişirdiler onu ikram ediyorlar sandım, sağolun almayayım hanımında olduğu başka bir zamanda içeriz dedim yürüdüm.

Bahçede yardım eden köyden başka komşuya sordum tarhana aşı ikram ettiler almadım ayıp etmedim demi diye. Ayıp olmaz ama kısmetini tepmişsin alsan iyimiş; " O senede bir gün olan bir şey, saati bile denk gelmesi şansdır" dedi.

Köylü tarhana malzemelerini kaynattığı gün, o kaynayan malzemeden içer ayrıca yakınlarına da ikram edermiş.

gulşen 22-08-2012 17:10

bu sene hayatımda ilk defa tarhana yapayım dedim;kızılcık tarhanasını yaptım fakat maalesef bayramı hesaba katmamışım,3 günde yaydığım tarhanalar bezin üzerinde küflenmiş.hepsini atmak zorunda kaldım :((

memet 11-09-2012 14:49

5 Eklenti(ler)
Tarhana yapıyorum. Bunlar malzemeler.
Eklenti 330880
Dereotu, nane, maydanoz.
Eklenti 330881
Acı biberler.
Eklenti 330882
Kurusoğan
Eklenti 330883
Domates.
Eklenti 330884
Sarmısak.

memet 11-09-2012 14:52

4 Eklenti(ler)
Eklenti 330888

Salçalık biber

Eklenti 330885

Önce soğanı sonra salçalık biberi pişirmeye başladım.

Eklenti 330886

Tarhana otunu başka yerde pişirip suyunu aldım. Biraz da çiçeklerinden kattım.

Eklenti 330887

Hepsi pişiyor. Daha sonra yoğurt katacağım pişme bitmedi daha.

memet 11-09-2012 16:54

4 Eklenti(ler)
Tüp bitti madara olduk.

Eklenti 330913
Malzeme yumuşayana kadar pişti.

Eklenti 330914
Suyundan birazını süzdüm.

Eklenti 330915
Bu tarafta buna böce deniyor. Böce içmeye komşular çağırılıyor. Daha sonra o komşular ovalamaya yardıma geliyor.

Eklenti 330916
Unu da kattım, biraz dinlensin akşama hemen taze hamurdan biraz pişireceğim onun da tadı ayrı oluyor.

malina 11-09-2012 17:53

Senin tariften yararlanacaklar için ekleyeyim :)

Tarhana otunu, sebzeleri pişireceğin tencerenin dibine yerleştirirsen, pişme süresi boyunca bitkinin aroması tüm sebzelere siner. Böylece daha yoğun bir aroma hissedersin.

Suyunu olabildiğince uçurman ya da baştan dikkatli koyman iyi olur, böylece çok fazla un eklemek zorunda kalmazsın. Yoğurdu, süzme yoğurt olarak kullanmanın da amacı budur.

Eline sağlık, afiyetler olsun :)

Sakaki 11-09-2012 22:10

Bir bonsaiciden tarhana da ancak bu kadar olur :)
Eline sağlık Memet hocam. Tarhanalara hangi tarzda şekil vereceksin?

kelebek çalısı 12-09-2012 00:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1017506)

Suyunu olabildiğince uçurman ya da baştan dikkatli koyman iyi olur, böylece çok fazla un eklemek zorunda kalmazsın. Yoğurdu, süzme yoğurt olarak kullanmanın da amacı budur.

Bu durum annemin ilk defa tarhana yaptığında ortaya çıkan bir oda dolusu kurutulmaya çalışılan tarhanaları aklıma getirdi :D, iki katlı evin her köşesi haftalarca tarhana kokmakla kalmayıp, bir yanda kuruyan bir yanda çekilen tarhanalar, nereye başımı çevirsem tarhana deryasıydı sanki :p. Zaten o dönem yapılan tarhanadan eş, dost, akraba herkese bir kavanoz tarhana düşmüştü. Annem de yorgunluktan mahvolmuştu.

memet 12-09-2012 07:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1017586)
Bir bonsaiciden tarhana da ancak bu kadar olur :)
Eline sağlık Memet hocam. Tarhanalara hangi tarzda şekil vereceksin?

Sakaki efendi, ilk defa yapmıyoruz herhalde bu işi.
:D
Suyunu böce olarak lıkır lıkır içtiğimiz için dört kilo unla işi bağladık.
Zaten genellikle dört beş kilo un kullanıyoruz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025