![]() |
karogaki
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar geçen sene denediğim karogakilerin tadını çok beğendiğim için biraz daha fazla kurutuyorum. 50 kilo aldım dip kısımları biraz yumuşamışlardı daha sertlerini bulamadığım için aldım bakalım sonuç ne olacak.
|
Görüntüler süper
bende yaptım yaklasık 20 adet bakalım ne olucak |
Alıntı:
|
Sevgili Dansel, Trabzon hurmasını oldum olası severim. Pek çok kişi de sayemde sevmiştir. Sevmeyenler inanın ki yeme zamanını bilmediklerinden sevmiyorlardır.
Çocukluğum hep hurma ağacı tepelerinde (o zamanlar ağaçlar bodur değil, aksine kocaman iri ağaçlardı) geçmiştir. Ben ağaca tırmanır, aşağıda beni bekleyenlere kopardığım hurmaları " bu dişi, bu erkek diye - şekillerinden ve üzerindeki yatay siyah çizgilerden anlardım- atardım. Onlarda yere düşmesin diye eteklerini açar, attığım hurmaları tutarlardı. Erkek olanları orada yerdik, çekirdekleriyle de iddiaya tutuşurduk. Çatal mı, kaşık mı diyerek. Dişi olanları da paylaşır ipe bağlar asardık. Dişi olanlar olmadan yenmez. Kimisi çok olgun sever, hemen sap kısmından kapak açarak tatlı kaşığı ile yer. Ben, çok olgununu da sevmem. Olgun olacak ama bıçakla dilimlenecek kadar olgunlukta olacak. Onu güzelce soyarsınız, ince bir dilim kesersiniz, dilinizin üzerine koyun, o kaymak gibi kayar... öyle lezzetlidir ki sormayın. Bir dilim, bir dilim daha diyerek en azından 3 tane hurmayı rahatça yerim. Ben böyle yerken, adeta kendimden geçmişcesine, karşımda bulunan da imrenir. Bana da versene bir dilim der. Size bir şey söyleyeyim mi; oğluma hamileyken, eşime sabah kahvaltı hazırlardım, kendime de kocaman bir kaseye koyduğum tam da benim sevdiğim kıvamda 4 hurmayı alır gelirdim. O çay içerken ben hurma yerdim. Bana derdi ki " valla senin bu yiyişini gören sanki kaymaklı-ballı bir şey yiyorsun sanır." Ve inanın bana öyle bir zevk verir bu güzelim hurmalar. Şimdi de kurutulmuşunu öğrendik, o da çok güzel. Bahçede 3 ağaç hurma var. İki ağacın meyvelerini kurutuyoruz, birini de sadece ben (Oğuz sevmez- Allahtan sevmiyor) doya doya yiyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum ama çok da vitaminli bir meyve diyenler var. |
Sayın aslan k,umarım başarılı olurum,göreceğiz.Olgunlar tam ağıza layık,hergün kendimi tutuyorum ve 2 tane yiyiyorum.biliyorsunuz oldukça kalorili meyveler.
Güler hanımcığım ,sizden neler öğrenmedik ki!Zeytinyağlı-şekerli biber turşusundan,patetesli böreğine.Şimdi sıra sizin hurmalarda.Sayenizde öğrendiğim turşu ve böreği becerdim,bakalım hurma kurusu nasıl olacak. |
Alıntı:
... içerdiği demir nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanıldığını söyleyenler de var. Ayrıca Çinlilerin binlerce yıllık deneyimleri bu meyveyi yalnızca ateş düşürücü ve akciğer temizleyici olarak kullanmakla sınırlı kalmamış, Çinli kadınlar taze dilimleri ciltlerini nemlendirmek ve güzelleştirmek için de kullanmışlar. ..." Hurmayı kurutsakda mı saklasak 2/12/2007 Olgunlaşmış hurmadan cevizli kek de yapmayı ihmal etmeyin, çok şaşıracaksınız :) |
Sayın MeyveliTepe, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Demek ki ben bilmeden de bütün bu şekillerde tüketmişim.
Erkek hurmaları yemek için o an bıçak bulamasak da dişliyerek soyardık kabuklarını, bakın orada bile bilmeden de olsa faydalı şeyler yapmışız. Hele kurutmayı da sizden öğrendik ya, deymeyin keyfimize..... sağ olun. |
Sayın MeyveliTepe ve Sevgili Güler'e çok teşekkür ediyorum. Hem bu konu ile bizleri tanıştırdıkları, hem de her soruya içtenlikle yanıt verdikleri için ;)
Ben de deneme amaçlı 4 adet dışarı dizmiştim ama baktım kuruyacağı yok Sevgili bettyycim'in mesajını gördükten sonra petek üzerine aldım. Gayet güzel kurumaya başladılar. Eşim Zonguldak-Ereğlide şu an. Ona hem bulabilirse hurma, hem de fidanını sipariş verdim :D (Ankara da yetişir diyen ve yetişmez diyen mesajlar var. Ama denemek istiyorum) Deli ettiniz bizi deli :D Bitkilere gözucuyla bakmayan ben, şimdi ağaç yetiştirmek istiyorum ;) |
Sevgili gülenmelek, boşu boşuna dememişler bu delilik sarîdir diye. :D
Ama doğruyu söyleyin bu deliliğinizden memnun değil misiniz? |
herkese iyi akşamlar bu bölümü takip ediyorum eşime bahsetmiştim dünde eşim emiralemden bir kasa hurma almış sert olgunlaşmamış dün akşam sizin anlattıgınız gibieşimle beraber hazırladık fakat astıgımız yer güneş görmüyor sadece rüzgar alıyor çokmu geç kurur acababugün bütün komşular soruyor onlar portakalmı neden astın diye anlatıyorum ama kimseye tadı pek inandırıcı gelmiyor aslında tadını bizde bilmiyoruz olursa eger ilk defa tadacagız eşim bügünde tekrar aynı yere gitti fidanını almış satıcı 15 tl demiş dün akşamki yaptıgımızı anlatmış sende dene satar para kazanırsın demiş konuşmuşlar 5 tl ye fidanı almış fakat dikerken dikkat etmemiz gerekenler neler anlatırsanız memnun olurum boyu 1.5m civarı kaç sene sonra meyve verir acaba
|
Anneme bu gün tüm bitkilerimin videosunu çekip yolladım, "kızım, sen şaşırdın mı" diyor :D
Bu forumun sayesinde şaşırdım, ama mutluyum ;) Bu gün peteğin yanına bir gidip bir geliyor ve kendimi zor tutuyorum, ama sabıııır. Olana kadar beklemek lazım ;) |
Sayın Aşkan
Benim oğlum izmir /bergamada okuyor. Sizin yazınızı okudum, dilerseniz bizim hurmalardan kurumuşunu gönderebilirim. |
Sayın Üzüm,
Eskişehir ile Akçakoca çok uzak bir yer değil. Buyrun bekleriz hem hurmamızı yersiniz hemde tanışırız. Birde hurmanın yapılışını tarifini canlı alırsınız. Bu sitede yazılanların hoşuma giden yerlerine cevaplıyorum. SAYGILAR :))))))) |
Az önce ben de deneme amaçlı on adet Trabzon hurması hazırladım, balkona astım, fakat on dakika sonra yağmur başladı, askıdakilerin hepsi ıslandı, kuru bir yere aldım. Acaba bu ıslanmadan dolayı bozulur mu? Ne yapmam gerekir sizce, yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler...
|
Bir kere ıslanmakla bir şey olmaz. Mümkünse etrafı açık, rüzgar alan ama üstü kapalı bir yere alın.
|
Sn. Meyvelitepe; dediğiniz gibi rüzgar alan, etrafı açık, üstü kapalı bir yer diğer balkonda buldum, kağıt peçeteyle kurulayıp yeni yerlerine astım.
Bu arada, Ağustos ayından beri, sizin yeni kaolin karışımınızın formülünü beklediğimi söyleyeyim, inşallah açıklamalarınızı ben kaçırmamışımdır. Hasattan sonra diyordunuz bizim buralarda hasat bitti :)) Zeytin sineği zararlısı ölçülemeyecek kadar az, onbinlerde 3-5 belki. Hem bunun için hem de korogaki yardımlarınız için çok teşekkürler..... |
:)
Korogaki 10 tane pek az olmuş, sonradan pişman olmayasınız, bir sene bekleyeceksiniz. 2007'de denediğimizde biz de 10 tane kurutmuştuk. 200 kilo hurmayı da yok pahasına vermiştik. Dövünmesi tam bir sene sürdüydü. |
Sn. Meyvelitepe; dediğim gibi bu 10 adet bir denemeydi, nasıl yaparım öğreneyim diye, çok okudum sizden ama bildiğiniz gibi yapmak ayrı bir şey, oldukça kolaydı bu arada belirteyim. Bu gece karla karışık yağmur başladı, havalar düzelir düzelmez; bahçelerde, ağaçlarda kalan hurmaları yüzümü kızartıp istemeye başlayacağım, sert olanları sizin usulde, biraz olgun olanları dilimleyip yağlı kağıt üzerinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmaya çalışacağım. Geçen gün bu şekilde kurutulmuş olanlardan bir kaç adet yedim, mükemmeldi gerçekten. Daha önce yapmadıysanız denemelisiniz bence...
|
Alıntı:
|
1. Kapalı ve sıcak bir ortamda hurma kurutmaya çalışmak çok riskli. Çünkü hemen üzerinde küfler oluşmaya başlıyor.
2-Açık havada ve güneş gören yağmurdan etkilenmeyen bir yerde normal hava şartlarında (biraz yağmur, biraz soğuk, biraz sıcak, biraz kuru, biraz nemli havada) yani Türkiyenin sonbahar şartlarında tam 30 günde kurumuş oluyorlar 3-Sıcak ortamda hızlıca kurutmanın kaliteye pek etkisi yok. Hatta kaliteyi bozabiliyor. Kurumanın zamana yayılıp hem içinin olgunlaşması hem su kaybederek yavaş yavaş kuruması gerekiyor. 4-Çok yeşilken kopartılıp kurutulan hurmalar bile kurutulabiliyor. Ancak bunların kurumuş kabukları daha kalın ve içindeki tatlı kısmı daha az oluyor. Yani kalite düşüyor. 5-Olgun hurmalar bile kurutulabiliyor. Elinizde dağılmadan kabuğunu soyabiliyorsanız ve ipe asabiliyorsanız bu hurmalarda kurumaz diye birşey yok. Kuruyorlar. Hatta bunların rengi o kadar güzel oluyorki kururken turuncu turuncu.(Yalnız bunlarda ideal hava şartlarının olması gerekiyor. güneşli, sıcak ve kuru hava) Yemesenizde doyuyorsunuz. , 6- İdeal kurutma zamanı ise hurmanın yeşil renginin tamamen gidip portakal gibi sapsarı olduğu ve portakal sertliğinde olduğu zaman. 7- Herşeyde olduğu gibi kalitesiz olan hurma da kuruduğu zaman kaliteli olmuyor. Bu yüzden sapının kenarında veya üzerinde çatlak, yarılma olan, ezilmiş olan, bir kenarı çürümüş olan, pek küçük kalmış gelişmemiş olan vb. hurmaları kurutmak yerine en sağlam, en güzel görünen en büyüklerini kurutursanız emekleriniz boşa gitmiyor. 8- Uzakdoğu ülkelerinde satışı yapılan ve fotoğrafları internette bulunan hurmaların görüntüsüyle bizim kuruttuğumuz hurmaların görüntüsü pek benzemiyor. Ordakiler sanki daha şeffaf ve daha turuncu görünüyor. Bizim kuruttuklarımız ise gün kurusu kayısı rengine dönüyor. Kurutma yönteminin farklı oluşunda oluyor sanırım (Onlarınki kükürt işlemi görmüş kayısı bizimki gün kurusu kayısı gibi) Bizimkilerin kuruyunca görüntüsü o kadar güzel olmasada tadının diğerlerinden daha güzel olabileceğini tahmin ediyorum. 9-Son olarak da ilk defa deneyeceklere tavsiyem. 3 tane 5 tane kurutayımda güzel olursa seneye daha çok yaparım diyenler. Çok pişman olursunuz. Denedikleriniz kuruyunca hurma mevsimi de geçmiş olacak. O yüzden ne kadar bulabilirseniz o kadar çok kurutun pişman olmazsınız.Denemeye gerek yok. |
Aynen katılıyorum Vonalı
Ben dalında hiç bırakmadım. Düşünün. Tamamını kurutmalık yaptım ! Çünkü geçen seneden tecrubem var. |
Ammaaa, birkaç tane de meyve olarak yiyin a dostlar, o da çok güzel.
|
Sayın vonalı yazdıklarınız çok güzel size katılıyorum renkleri koyulaşınca çok güzel oluyor inanırmısınız kururken dayanamıyorum ve devamlı yiyorum ben tatlıyı çok severim kabe hurmasını bu varken yemem seneye allah kısmet olursa daha çooooooook yapıcam ve ağaç alıcam 10000 20000 tane yapıcam.
|
3 Eklenti(ler)
kurutmuş ve paketlenmiş halleri.
|
Güzel olmuşlar. Diplerini kestiniz mi? Kesilmediyse poşetleri delebilirler.
|
çok güzel görünüyor tebrık ederım
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Eklenti 259397
Resimde sarı çizgi ile gösterdiğim yerden kesilip öyle paketlenirse daha iyi. Kesilen bölüm sert kabuk ve sap olduğu için ambalajı delebiliyor. |
Bugün sonun da meşhur korogakinin tadına baktım:) Çok güzel, bayıldık eşim de ben de.
Tazesi arayıp durmuştum, bir türlü kısmet olamamıştı. Sonun da Artvinli bir arkadaşım süpriz yaptı bugün, annesinin kuruttuğu ve güzelce paketleyip Artvin'den bize gönderdiği korogakileri(mandalina ve kiviler de bonus) getirdi, hediye etti. Ben paketi parçalar gibi açtım neredeyse, hemen tadına baktım. Muhteşem bir tat gerçekten. Gelecek yıl kendim yapacağım kesinlikle, kurutulmuşu değil bahçeden tazesi gelecek Artvin'den:) |
Teşekkür ederin sayın MeyveliTepe.
Daha tam kıvamına gelmedi İstanbul'a getirdiklerimiz ama maşallah Oğuz 5 diziyi bitirdi. Şimdi de diyor ki " hadi Manyas'a gidelim de diğerlerini alalım, onlar açıkta olmuştur". :D |
merhaba benim bir trabzon hurması agacom var hersene meyvekerini dagıtacagım diye göbegim çatlardı ona buna komşulara zorla verirdim eşimde hiç sevmez bende taze olarak birkaçtane yerdim şimdi bu kurutma işini ögrenmem çok güzel oldu artık seneye bende deniyecegim burda yazılanları okuduktan sonra eminim güzel olacak bu bilgiyi verene şimdiden çok teşekür ederim
|
Merhaba,
Bu sene ilk defa, kurutma işlemini -balkonda- deniyorum. Maalesef kış havası malum, pek temiz olmuyor; ayrıca çok sinek oldu. Açıkcası pek hoş bir görüntü deyil. Tam kuruduktan sonra sıcak suya daldırp, 70 derecede yarım saat fırınlamayı düşünüyorum. Gerekirse seneye ,-sineklik tel ile-bir dolap yapabilirim. Havası kirli olan şehirlerde, yollara yakın yerlerde kurutulmasını tavsiye etmem. Tabii ki, sineklik muhafaza şart. |
Bir ara fotoğraf çekerim ama benimkiler daha koyu renkte oldular. Çikolata diyorsunuz ya tıpkı çikolata rengi. Terslik mi var sizce?
Gerçi inceliyorum hiç bir yerinde küf vs.. belirti yok, üzerinin beyazlaşmasını bekliyorum ama şekerlenme de yok. Ama lezzeti ve içinin kıvamı pek güzel. |
Kurudukça çikolata rengi gibi oluyor.
|
Herkese merhaba.Bu bölümü sessiz sedasız takip ediyordum. Samimiyetiniz ve güzel olanı paylaşımcılığınız beni son derece memnun etti. Hepinize teşekkür ediyorum. Verdiğiniz bilgiler ışığında 200 adet hurmayı kurutmak üzereyim. Henüz tam kurumasalarda çok lezizler. Bize bu farklı lezzeti tattıran herkese tekrar teşekkür ederim.
|
Yalova oldukça rutubetli bir bölge olduğu için hurmaları kalorifer peteği üstüne asarak kurutuyorum. Şimdilik herhangi bir sorun çıkmadı. Becerebilirsem eğer bir iki resim yükleyip fikirlerinizi almak isterim
|
arkadaşlar bahçemde bu sene ilk defa mahsül aldığımız hurmaları denemek için 15 adet kuruttum fakat sanırım bu damak tadı belkide ilk begenmeyen ben olacam. cokta anlatıldıgı kadar olağanüstü bir tad alamadım tabii bu benim görüşüm ve damak tadım, size daha farklı gelmiş olabilirm görüntüsü harika oluyor ama tadı sanki bildiğimiz hac hurmasını biraz andırıyor. biraz daha az şekerlisi.
yinede korogakiyi anlatanlardan ALLAH razı olsun bişey daha öğrenmiş olduk. |
Doğru, damak tadı. Ama şunu itiraf edeyim ki şimdiye kadar beğenmeyen ilk siz oldunuz. ;)
Elinizde kalanlara zevkle talip olabilirim. |
2 Eklenti(ler)
Ben de bu sene denedim, daha önce sağolsun Güler ablam sayesinde tadına bakmıştım ama bir sapları olmayan ları hava sirkülasyonuna açık bir yerede bezin üzerine koydum ipte olanla bezin üzerindeki farkı resimdeki gibi seneye ipe asmayacağım, solda olan bezin üzerinde kutulan sağda olan ipte kurumaya alınan her ikisi de aynı gün işlem görmüştür :D
|
Soldaki daha çabuk kurumuş ama sağ taraftaki de zamanla kurur ve bence yavaş yavaş kuruyanın tadı daha iyi olur diye düşünüyorum. Hani yemekler nasıl ki kısık ateşte daha iyi pişer, lezzetli olur ya onun gibi. ;)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025