agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

dronewerq 24-01-2010 17:17

Bu civarda trabzon hurması,hatay hurması ve ismini bilmediğim üzüm tanesi büyüklüğünde hurma yetişiyor.
Bir Hataylı olarak ilk defa hurmanın kurutulduğunu gördümO.oTadını merak ettim bende hurma stoklayıp bu yıl deniyeceğim tadını merak ettim:):P

nariçi 24-01-2010 17:50

İmdat !!!
 
3 Eklenti(ler)
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Eklenti 122958
Eklenti 122959
Eklenti 122960

Pamuklanmış küf oluşmuş.

nariçi 24-01-2010 18:15

Bir yıl bekletecektik bir ay sonra böyle oldu, henüz iki tane yemiştim.

Güler 24-01-2010 18:51

Büyük geçmiş olsun, uzmanına müracaat......

MeyveliTepe 24-01-2010 18:56

Sn.Nariçi, geçmiş olsun. Sanırım nem almışlar, bu da küflenmelerine sebep olmuş. Bizimkiler de içeride ama delikli selede, rutubetsiz ortamda duruyor. Geçen yıl da uzun müddet bir sepette tutmuş, sonra da sıkıca, hava boşluğu bırakmadan jelatinlere sarmıştık.

nariçi 24-01-2010 19:13

Ben de kapalı tutmak istedim ki hava almasın diye. Oda sıcaklığında duruyordu. Eğer ısı etkilese yaz sıcaklarına hiç dayanmaz.
Açıkta da kalsa çok kururdu.

Şimdi önemli olan saklama koşullarını iyi öğrenmek. Seneye yine deneyeceğiz. Şimdi bunu dökeceğiz, tavaklar yese zararlı olur mu?

ismail seyrek 24-01-2010 21:17

Sn. Nariçi
Çok geçmiş olsun. Gerçekten üzüntü verici bir görüntü.
Ama yeniliğe açık her girişim ve deneyimin riskli sonuçları da var.
Bence açıkta bırakıp kuruyabildiği kadar kurusaydılar. Yani içindeki nem oranı azaldıkça
saklaması daha uygun olur.
Ayrıca onları heba etmeyin, toprağa gömün gübre olmasını sağlayın.

nariçi 24-01-2010 21:24

Bütün arkaşlara teşekkür ederim, yılgınlık yok başladığımız işi başarıncaya kadar devam edeceğiz, türkler gibi bitirdi olumsuzluğu olumluya dönene kadar.

Lilium 24-01-2010 21:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 568440)
Kurutulmuş Trabzon hurmasının kutuda ki haline bakın.

Pamuklanmış küf oluşmuş.

Geçmiş olsun.

Nem rutubet küf yapmış, hava almıyan poşetlerde sanırım saklanabilir.

Kiraz 24-01-2010 21:35

Sn Nariçi geçmiş olsun. Kötü tecrübeler de en az iyileri kadar öğretici oluyor.

Anlatılan yapım aşamalarından çok şey öğrenildi ama bunun yanında meyvenin cinsi, olgunluğu, sıcak suya daldırma tecrübeleri, kurutma sırasında hava akışının önemi, saklama yöntemleri de bazı (maalesef) kötü sonuçarla daha da kalıcı halde belleklere yerleşti.

Seneye denemeler çok daha başarılı olacak, şimdilik iyi sonuçların fotoğrafları ile avunacağız.

akcan67 24-01-2010 21:37

Kuruttuğunuz hurmaları poşetlere koyduktan sonra elektirik süpürgesi ile çekerek hava almayan poşetler elde edebilirsiniz.

Not:Belki yeri değil ama evlerinizdeki kullanmadığınız silikon yastık ve yorganlarınız içinde aybı işlemi yapabilirsiniz.Hacim olarakda epey bir tasarruf etmiş olursunuz.

nariçi 24-01-2010 22:22

Aslında kapalı kutuda yağlı pişirme kağıdı arasında koymuştum. Açıp kapayınca hava almış olabilir. Değişik alternatifli şekilde ambalajlamak gerekiyor. Araştırmaden net sonuçlar alıncaya kadar.

Lilium 31-01-2010 15:27

2 Eklenti(ler)
Bir kaçtane hurmayı naylon poşetlere koymuştum dayanamayıp yimiştim, hanım iki tanesini saklamış, bak bunlar küflenmiş diye getirdi bugün, baktım küf değildi üzerlerinde beyaz pudra şekeri gibi beyazlık oluşmuştu.
Dayanamadım hemen kalite kontrolü yaptım, Hanım mı o bağırıyordu küflü şeyleri yedin diye, ama çoktan mideme inmişlerdi.

Eklenti 123687

Eklenti 123688

muratkoç 31-01-2010 15:33

Sayın Lilium
Trabzon hurması kurutulmuşu benim ilgimi çekti. Ne şekilde saklandığı ile ilgili bilgi verebilirmisin acaba?

MeyveliTepe 31-01-2010 17:21

1 Eklenti(ler)
Eklenti 123710

ismail seyrek 03-02-2010 13:57

1 Eklenti(ler)
dört cins hurmanın kurusu

Güler 03-02-2010 14:49

O ne güzel bir tattı yaaa.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe. Öyle de bereketli olduki şaşarsınız. Bir tane Ferda'ya verdim ailede 3 kişi tadına baktı. Bir tane malina'ya verdim, yemek için oğlunu bekledi. İki tane oğluma verdim 6 kişi tadına baktı. Biz Oğuz'la birer tane yedik. İki tanesini dilim dilim yaptık en az 6-7 kişi yedi.
Kalanları da ben yedim.
Netice: Herkes çok beğendi.

MeyveliTepe 03-02-2010 14:52

Afiyet olsun :)

cukurovalı 03-02-2010 15:38

Beyaz şekerimsi kısım toplayıp saklam kabına alınca ortaya çıktı. Rüzgar da çok bekletmişim , beyazlaşacak diye.

Her gelene, bakın size ne tattıracağım diye yaptığım test çalışmalarım bitti.

Sonuç, herkes sevdi en çok da kızım.

tropik 14-07-2010 10:27

Çikolatalı trabzon hurmasıyla güzel olurmu? :D
Canım çekti. :D :D

Güler 14-07-2010 11:13

Güzel olur mu da lâf mı? H a r i k a. :D :D

tropik 15-07-2010 09:49

Güler abla canım çok çekti ya bir olgunlaşsalar. :D

borap 20-07-2010 09:35

Değerli hurma kurutan arkadaşlar,
Anlaşılan kurutulan hurmaların tadını çıkartıyorsunuz. Ben çıkartıyorum. Enfes bir kuruyemiş oldu. Normal olarak çevresi beyazlandı (tartarik asit). Haftada 3-4 adet tüketiyorum. 130 adet (yedi kasa) kurutmuştum 20 adet kaldı. Yalnız birkaç tanesinin içi yesil küflü olarak çıktı. Derhal çöpe attık tabii ki. Ortalama ağırlıkları 50 gr. civarınd (tazeyken 150 gr.'dı). Herkese afiyet olsun.

denizakvaryumu 21-09-2010 15:32

2 Eklenti(ler)
Değişik kurutmalar ,bizim kayısı ve incirler gibi

Eklenti 172251

Eklenti 172250
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Or...ried_fruit.jpg

Güler 22-09-2010 14:51

Ayyy ne güzel. Beni bunların bulunduğu yere kapatsalar, dibine darı ekerim.

asbilgiç 22-09-2010 22:04

Kurutulmuş Trabzon Hurmasını ilk kez bu sitede duydum.Arkadaşlar öyle güzel anlatmışlar ki bir çıksa da bende kurutsam diyorum.

Güler 23-09-2010 00:05

Sevgili asbilgiç, eğer korogaki yapmayı düşünüyorsanız mutlaka başlığı tepeden tırnağa okumalısınız.
Ben dahil site arkadaşlarımızın çoğu bunu denedik ama başarılı olanlarımız çok az.
Arkadaşımız MeyveliTepe nasıl yapılacağını çok güzel anlatmış. Mutlaka okumalısınız.

asbilgiç 23-09-2010 07:52

Teşekkür ederim Güler Hanım.Dönüp dönüp okuyorum.Bu tadı gerçekten çok merak ettim.Deneyeceğim.

fatma sunay 25-09-2010 19:26

Sevgili hurma sever arkadaşlar hepinizin yorumlarını okudum ve bilgiler çok güzel. Hurma kurutma işlemini gayet iyi öğrendim sayılır.Benim bahçemde de çok miktarda hurma var ve her sene toplayıp eşe dosta dağıtıyorum. Çünkü İstanbula götürme imkanım yok. Şimdi tek sorunum bu hurmaları kurutmak istiyorum ama asılı şekilde kalırlarsa bahara kadar kalırlarmı **** başka bir yöntemi varmı.Mesela dlimlense acaba öylede kururmu.Sayın Meyvelitepe bu işin uzmanı olarak sizin bilgilerinizi bekliyorum.

MeyveliTepe 25-09-2010 21:37

Sn.Fatma Sunay,

Hurma kurutma ve saklamada en pratik yol, bu başlıkta okuduğunuz üzere hurmaları kabuğunu soyup bir sundurma altında, bol hava akımı ile kuruttuktan sonra (2-3 ay kadar) toplayıp jelatine sararak veya vakumlayarak saklamak. Toplama kıvamına iyi karar vermek lazım. Çok kurursa çarık gibi oluyor ve çok sertleşiyor. Az kurursa küflenmeye aday olabiliyor. Yani, bahara kadar asılı kalmamalı. Ekim ayında iplere dizilip asılırsa en geç Ocak ayında toplanması gerekir.

Dilimlenerek kurutma işinin karadenizde yapıldığını duydum ama bana çok pratik gelmedi. En azından o şekilde fazla bir miktar kurutmak kolay olmayacaktır.

fatma sunay 27-09-2010 18:39

Sn. MeyveliTepe bilgileriniz için teşkkür ederim. Kasım ayında İstanbula döndüğüm için hurmaları bahara kadar nasıl değerlendiririm diye çareler arıyorum ama asılı bırakıp gitmek akılı bir iş değil.Malesef bütün hurmaları gene dağıtacağım. Sağlık olsun.

ihsankaya45 25-10-2010 14:59

hurmalar kızarmaya başlıyor

aslan_k 25-10-2010 16:01

Bir aydır bahçeye gidemedim, bu hafta gideceğim hurmalar toplanma kıvamına gelmiş midir acaba merak ediyorum?

Vonalı 01-11-2010 09:09

Bizim buralarda hurmalar sarardı ama tam olgunlaşmadı.

Kurutmayı bir deneyeyim dedim.

Tarifteki gibi kabuklarını soydum sıcak suya daldırdım.

Havalar güzeldi önceleri. balkona astım. dışı kabuk bağladı biraz.

Bir hafta sonra yağmur başladı. içeri aldım. kaloriferin üstüne astım.

ikinci günü üzerinde küfler oluştu.

baktım ki çürüyecek. bende koparıp tadına bakayım dedim.

sapının meyveye bağlandığı o damarsız kısım çürümeye başlamıştı.

o kısmı attıktan sonra içini yedim. çok ama çok güzeldi. şekerlenmiş ve iyice olgunaşmıştı.

sanırım bu hurmayı kurutma için soğuk ve kuru hava yani ayaz gerekli.

onun haricinde ne olursa olsun küflenecekler gibi.

benim tavsiyem tam kurumasını beklemeden suyu çekilip rengi kiremit rengine dönünce alıp afiyetle yemek. o zaman çok lezzetli oluyor.

Güler 01-11-2010 12:54

Bizim bahçedekiler daha korogaki yapılacak kıvamda değil. Yeşilliği tam gitmedi ama aralarında bir iki tane de olmuşları çıkıyor. Yemesi de öyle güzel ki. Tabii kuşlardan kurtarabilirsem.
Ağacın yaprakları tam dökülmedi bu kadar yaprak arasında olmaya yüz tutanlarını da nasıl bulup da gagalıyorlar anlayamıyorum. Ben bile ağacın altına girip yaprakların arasından olmuşları zor buluyorum.

MeyveliTepe 02-11-2010 00:09

Biz başladık üretime. Daha soyulacak çok hurma var :)

acemifüsun 03-11-2010 21:41

Beni de heveslendirdiniz:) Bugün pazardan kendi ürettiğini satan köylü satıcıdan denemek için 1,5kg. Trabzon hurması aldım, umarım küflendirmeden kurutabilirim:)

Vonalı 04-11-2010 07:51

Kapalı mekanda hemen küfleniyor.
Açık havada kurutmak gerekiyor.
Yağmur vurmayan ve güneş gören bir balkon ideal bir kurutma yeri.
henüz olgunlaşmamış olanları yavaş yavaş kurumalı ki hem olgunlaşsın hemde kurusun.
renginin yavaş yavaş turunculaşmasından olgunlaştığı belli oluyor zaten.

acemifüsun 04-11-2010 20:53

Yarın hurmaları soyup, kaynar suya batırıp, ön balkona asacağım. Saksı çokluğunun yanında bir de iplere asılı hurmaları gören komşular ne düşünür bilmem artık:)

Lilium 04-11-2010 23:43

İlk etepta bu kadın kafayı yemiş diyecektir,(bana da öyle dediler) hurmayı yiyince de bu kadın akıllı kadınmış diyecektir.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025