agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Kurutulmuş Trabzon hurması (Korogaki) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/14422.htm)

Güler 22-11-2010 10:34

Sevgili acemifüsun, siz erken başlamadınız mı?
Beyaz beyaz şekerleri daha üzerine çıkmamışlardır, en az 2,5 ay beklemek gerekiyor diye biliyordum.

KAPTANzst 22-11-2010 12:23

Bende tadına ilk baktım....S Ü P E R ... İncir kurusuna benziyor.
Ama meyvelitepenin dediği gibi kurudukça kararmalar oluyor.

acemifüsun 22-11-2010 16:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 717718)
Sevgili acemifüsun, siz erken başlamadınız mı?
Beyaz beyaz şekerleri daha üzerine çıkmamışlardır, en az 2,5 ay beklemek gerekiyor diye biliyordum.

Güler hanımcığım dediğiniz gibi beyaz beyaz şekerleri daha üzerlerine çıkmadı, fakat epey kurudular. Tadını çok merak ettiğim için dayanamadım, birini kesip baktım:) Arkadaşımın benzettiği kuru incir tadına katılıyorum, çok güzel:)

Güler 22-11-2010 16:06

Bence siz bırakın iyice kurusun, sonra dilim dilim keser de yersiniz. Hem bereketli olur hem de öylesini de tatmış olursunuz.

MeyveliTepe 22-11-2010 16:16

İstediğiniz kıvamda tadına bakabilirsiniz, her durumda güzeller. Tek sakıncası çabuk bitecekler :)

KAPTANzst 22-11-2010 17:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 717811)
İstediğiniz kıvamda tadına bakabilirsiniz, her durumda güzeller. Tek sakıncası çabuk bitecekler :)


Çok haklısınız sayın Meyvelitepe.
Çok erken bitecekler:p
Az önce 2 tane daha gitti.:D

Vonalı 23-11-2010 15:57

2 Eklenti(ler)
Yemeye gerek yok ki. Baktıkça doyuyor insan.

KAPTANzst 23-11-2010 17:28

Sayın Vonalı sizdede iyi sabır var yani:=))

Güler 23-11-2010 17:29

Öyle hoşuma gidiyor ki; herkesin balkonunda penceresinde asılı olan bu derya kuzularını seyretmek.

Bugün sayın malina'nın kuzularını da gördüm, gayet güzeller. Acaba benim derya kuzularım ne alemdeler?

Lilium 23-11-2010 18:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun (Mesaj 717801)
Tadını çok merak ettiğim için dayanamadım, birini kesip baktım:) Arkadaşımın benzettiği kuru incir tadına katılıyorum, çok güzel:)

Kuruyunca ikiye yarıp içine yarım ceviz yerleştirip kapatın ısıra ısıra yiyin, ıııııımm bir harika oluyor. Parmaklara dikkattt.

Lilium 23-11-2010 18:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 718247)
Acaba benim derya kuzularım ne alemdeler?

Korogaki kalite kontrolörlüğü emrinizdedir, isterseniz manyasa uğrayıp kontrol edeyim, tek tek hepsicini kontrol ederim :D eminim sizin kontrol etmenize bile gerek kalmayacaktır :D

Güler 23-11-2010 18:26

Yok yok, o zaman uzak dur. :D

MeyveliTepe 23-11-2010 19:53

Çok güzel. Bu haberleri okuyunca çok seviniyorum.

Bu arada, sanırım bu yıl hurma kurutmada sorun yaşayan yok. Bu yıl hava geçen yıla göre çok daha kuru ve küflenme olasılığı çok az :)

Güler 23-11-2010 23:32

Bunu size borçluyuz sevgili MeyveliTepe, sağ olun.

Kiraz 24-11-2010 08:58

Belki Türkiye'de de satışları olur artık. Yaşını hiç sevmem, evde durur, eşim yemezse çürür gider ama Gürcistan'dan gelen kurunun tadına baktım, bayıldım.

elek 24-11-2010 09:20

Dün akşam bu başlığı başından sonuna okuduktan sonra rüyama girdi, yere düşen hurmalarla uğraşıp durdum bütün gece sayenizde :D Öyle güzel ve eğlenceli anlatmışsınız ki.. Mevsim biraz geç oldu farkındayım ama haftasonu bir umut karpitsiz hurma bakacağım bakalım. İstanbul'da (Kurtköy'deyim) "şurada kesin bulursun" diyeceğiniz bir yer önerebilirseniz sevinirim.

KAPTANzst 24-11-2010 10:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 718311)
Çok güzel. Bu haberleri okuyunca çok seviniyorum.

Bu arada, sanırım bu yıl hurma kurutmada sorun yaşayan yok. Bu yıl hava geçen yıla göre çok daha kuru ve küflenme olasılığı çok az :)

Sayın Meyvelitepe sizin ve havaların sayesinde ilk denemede harika bir ürün elde ettik. Hafif kararmalar var ama sizde olacağını söylemiştiniz.
Bu arada ilk defa Trabzonda kurutulmuşunu satılırken gördüm. 10 tl

Hani bir oyun vardır ya:
Bir kelime söylenir siz ne çağrıştırıyorsa onu söylersiniz..
İşte bende hurmaları gördümmü Meyvelitepe aklıma geliyor inanın.
Kuru hurmalar sizinle özdeşleşti bende.

denizakvaryumu 24-11-2010 10:21

Kararmanın hafif değil tüm meyvede olması gerekmiyor mu?

Tam kararmadan meyvenin uzun süre saklanması mümkün olmayacaktır.

Gerçi bu meyveyi tüm kış boyunca saklayabilen de şimdiye kadar görülmedi :)

Vonalı 24-11-2010 10:39

Ne inciri ne üzümü.
En güzel kurutulmuş meyve
Trabzon hurması kurusu.

Güler 24-11-2010 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elek (Mesaj 718506)
Dün akşam bu başlığı başından sonuna okuduktan sonra rüyama girdi, yere düşen hurmalarla uğraşıp durdum bütün gece sayenizde :D Öyle güzel ve eğlenceli anlatmışsınız ki.. Mevsim biraz geç oldu farkındayım ama haftasonu bir umut karpitsiz hurma bakacağım bakalım. İstanbul'da (Kurtköy'deyim) "şurada kesin bulursun" diyeceğiniz bir yer önerebilirseniz sevinirim.

Güler'in bahçesinde dermişim...:D

Hafta sonu gitmeye niyetliyim eğer ağaçta halâ sert olanlar var ise sizden adres isterim.

MeyveliTepe 24-11-2010 11:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 718521)
Kararmanın hafif değil tüm meyvede olması gerekmiyor mu?

Tam kararmadan meyvenin uzun süre saklanması mümkün olmayacaktır.

Gerçi bu meyveyi tüm kış boyunca saklayabilen de şimdiye kadar görülmedi :)

İşin sonunda hepsi koyu kahverengi olur. Üzerlerinde beyaz şeker tabakası oluşur.

Bende hala geçen seneden ne olur ne olmaz diye sakladığım bir miktar var.

Uzun süreli saklamada iyice kuruyup taş gibi olması engellenmeli. Askıdan indirildiğinde ince jelatinler ile iyice ambalajlamak iyi sonuç veriyor. Bu yıl farklı olarak vakumlamayı deneceğim.

elek 24-11-2010 11:39

Güler Hanım çok teşekkür ederim, ağaçta kalmamış olsa bile düşünmeniz yeter bana :)

KAPTANzst 24-11-2010 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 718548)
İşin sonunda hepsi koyu kahverengi olur. Üzerlerinde beyaz şeker tabakası oluşur.

Bende hala geçen seneden ne olur ne olmaz diye sakladığım bir miktar var.

Uzun süreli saklamada iyice kuruyup taş gibi olması engellenmeli. Askıdan indirildiğinde ince jelatinler ile iyice ambalajlamak iyi sonuç veriyor. Bu yıl farklı olarak vakumlamayı deneceğim.


Sayın Meyvelitepe. Askıdan indirme zamanı ne olmalı ?

Vonalı 24-11-2010 14:42

2 Eklenti(ler)
İpe asmadan da kurutuluyormuş. Yalnız ipe asarak kurutmak daha pratik bir yöntem olarak görünüyor.

MeyveliTepe 24-11-2010 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaptanzst (Mesaj 718639)
Sayın Meyvelitepe. Askıdan indirme zamanı ne olmalı ?

Hurmaların içi iyice kıvamlı duruma geldiğinde askıdan indirilip ambalajlanabilir.

denizakvaryumu 24-11-2010 14:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 718645)
İpe asmadan da kurutuluyormuş. Yalnız ipe asarak kurutmak daha pratik bir yöntem olarak görünüyor.



Bu yöntemi öğrendiğimiz iyi oldu, ortadan ikiye keserek mi kurutmuşlar?

Resimlerde sap kısmı üzerinde duruyor gibi?

Vonalı 24-11-2010 14:59

Sanırım bütün halde kurutmuşlar. Benim en çok üzüldüğüm yıllardır çürüyüp, ziyan olup giden hurmalar.Japonlar bu işi biliyor. Biz niye düşünemedik acaba. Herhalde böyle bir meyvenin kuruyabileceğine ihtimal vermemiş olmamız. kocaman, taş gibi sert, yiyince insanın ağzını buruşturan bir meyve.kurumaz bu kurumaz. kurusada bir işe yaramaz diye düşündük herhalde. Meyvelitepeyi bu konuda yaptığı öncülükten dolayı kutluyorum.

Güler 24-11-2010 17:16

Fotoğrafı incelediğimde ben de bütün olarak kurutulduğunu düşündüm.

Size kim dedi ki çürütüp ziyan edin, hiç mi olgunlaşanların tadına bakmak aklınıza gelmedi? :p :p :p
Dedim ya bende üç ağaç var, ama birini olgunlaşması için bırakıyorum veeee o zaman inanın günde en az dört-beş tane yiyorum. Ama ne güzel bir meyve bu yaaa diyerek hem de. :D

denizakvaryumu 24-11-2010 17:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 718645)
İpe asmadan da kurutuluyormuş. Yalnız ipe asarak kurutmak daha pratik bir yöntem olarak görünüyor.

Bir de doğrudan güneş altında...Bu husus da önemli.

KAPTANzst 25-11-2010 17:11

Daha önceleri bu hurma fidanları fazla ama yine dikeyim diyerek 4 adet daha dikmiştim.Bu sene vermediler ama seneye mutlak verirler. Yani yaptığım yatırıma değdi. Pişmanlığım şimdi boşa çıktı. keşke biraz daha dikseymişim. Bu sene 1 ağacı paylaşamadık:=))
Bunun fazlası zarar olmaz:=))

nariçi 25-11-2010 17:13

Bu yıl kurutma yapmadım. İnşallah gelecek kış düşünüyorum.

KAPTANzst 25-11-2010 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 719141)
Bu yıl kurutma yapmadım. İnşallah gelecek kış düşünüyorum.



Sayın nariçi.
Neler kaybettiğinizi bir bilseniz:)

nariçi 25-11-2010 17:44

Öğrenelim de zaman geçmeden ikame edelim.

Siyah hurmayı bilmiyorum ama turuncu hurma kurutulduğunda saklamaya gelmiyor. Geçen yıl denedim.

Güler 02-12-2010 10:43

Ahh kaptanzst ahh, ben de başladım hurmaları sizin gibi yemeğe. İçleri daha kurumamış ama sanki " gel de beni ye" diyorlar askıda sallanırken.

Vonalı 02-12-2010 15:54

Bir kurutulmuş trabzon hurması alınır.
sap kısmı bıçakla kesilir.
dövülmüş fındık,ceviz,antepfıstığı balla karıştırılarak hurmanın içine sıkıca doldurulur.
hurma bir tabağa ters olarak çevrilip koyulur.
üzerine eritilmiş çikolata dökülüp hindistan cevizi serpiştirilir.
buzdolabında soğutulduktan sonra bıçakla dilim dilim kesilerek yenir.

KAPTANzst 02-12-2010 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 722074)
Bir kurutulmuş trabzon hurması alınır.
sap kısmı bıçakla kesilir.
dövülmüş fındık,ceviz,antepfıstığı balla karıştırılarak hurmanın içine sıkıca doldurulur.
hurma bir tabağa ters olarak çevrilip koyulur.
üzerine eritilmiş çikolata dökülüp hindistan cevizi serpiştirilir.
buzdolabında soğutulduktan sonra bıçakla dilim dilim kesilerek yenir.




Ohooooo...
O kadar sabır yokki..
Bir adet hurma alınır teli çekilir sap kısmı kopar.
Sonra ballandıra ballandıra tadını çıkara çıkara (Sabrın varsa) yenir.
Afiyet olsun
Bu kadar basit. Çin işkencesıne ne gerek var:D:D:D

Acarextt03 02-12-2010 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aslan_k (Mesaj 523072)
merhaba,
inanın bu konuyu yeni gördüm demeye utanıyorum :( :o


ben 2. oldum ...

KAPTANzst 02-12-2010 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 722126)
ben 2. oldum ...

Herşeyin bir ilki vardır.
Bende ilk okuduğumda şaşırdım.
Daha 4 ay oldu okuyalı ama şimdi kurumuş hurmalarımdan ner akşam arada kaçamak yapıyorum:D

acemifüsun 02-12-2010 20:07

Benim kuruttuklarım bitti:)) En az 7_8 kişi tadına baktı ve çok beğendi. Dün pazardan 4 kg. daha aldım, yarın onları kurutmak için hazırlayacağım. Satan köylü de çok merak etti, ona da kurutup, götüreceğim:)

Güler 03-12-2010 12:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı (Mesaj 722074)
Bir kurutulmuş trabzon hurması alınır.
sap kısmı bıçakla kesilir.
dövülmüş fındık,ceviz,antepfıstığı balla karıştırılarak hurmanın içine sıkıca doldurulur.
hurma bir tabağa ters olarak çevrilip koyulur.
üzerine eritilmiş çikolata dökülüp hindistan cevizi serpiştirilir.
buzdolabında soğutulduktan sonra bıçakla dilim dilim kesilerek yenir.

Bakın bunu denememiştim.
Bu akşam bir tane daha hurma gidecek desenize. :(


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:11.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025