agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni136Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-08-2009, 12:25   #11
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Gelelim dutun kurutulmasına, eş dost toplanılır; bir kişi duta çıkar, beş-altı kişi ise hasavan dediğimiz beyaz oldukça geniş bir bezin köşelerinden, yanlarından tutar. Sirkelenecek dut ağacının altında bez açılır, dutun üstünde ki kişi gerektiğinde ayağı ile duta vurarak, gerektiğinde dalları silkeleyerek dutları sirkeler. Aşşağıda bezi tutanlarda bezi iyice gererek dutların yerlere dökülmesini engellerler. Bu işlem sirkelenen dut ağacının çevresinde dönerek tüm ağaç sirkelenene kadar devam eder.
Hasavana dökülen dutlar hemen sepet-yerel adı kufa ya da aleminyum kovalara-yerel adı sitil konulur. Bunları içinde fazla bekletilmeden kurutulacak yere çıkartılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer evin damı ya da fazla dolaşılmayan boş bir yerdir. Buraya serilmiş olan bir bezin üzerine dutlar iyice yayılır. Üst üste gelmemesine dikkat edilir.
Dikkat yıkama yapılmadı.3-4 gün sonra şüyle elle biraz hareketlendirilir, alt üst edilir. 7-8 gün de kurumuş olur. Mutlaka bez torbada serin bir yerde tüketilmeyi bekler.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025