View Single Post
Eski 23-08-2009, 15:39   #78
kasap.94
Ağaç Dostu
 
kasap.94's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-09-2008
Şehir: balıkesir gönen
Mesajlar: 1,196
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Pekmez toprağı niçin kullanılıyor? Kullanmasak olmaz mı? Önce bu soruya cevap verlelim.

Kullanamsak olur. Olur da pekmezimiz ekşi olur.

Kırşehir'de pekmezlik üzümler ayıklanırken, tam tatlanmamış salkımlar ayrılıp, ayrıca sıkılır ve topraksız olarak işlenir. Özel bir ekşi pekmez elde edilir. "eşgi" denilen bu pekmez sulandırılıp şerbet olarak tüketilir. Çok hoş bir içeecektir. Özellikle yazın, ağır tarla işleriinde çalışanlar için hayat iksiri gibi gelir.

Yani, katılan toprak şıranın içindeki ekşiliği gidermektedir. Ben kimyacı değilim. Okuduklarımdan aklımda kaldığı kadarı ile şıradaki asidik özelliği yok etmeye yönelik bir işlemdir. O zaman katılan toprağın uygun özellikli olması gerekir. Şayet kullandığınıız toprak da asit özellikli ise beklenen faydanın sağlanması mümkün olmaz.

Bitkiler için bile artık toprak tahlili yaptırdığımız bir çağda, kendi yiyeceğimize katacağımız katkı maddesine biraz daha dikkat etmek pek boş bir çaba olmayacaktır.

Hele tarlalarımız tarımsal ilaçlama, kimyasal gübre, çeşitli atıklar yüzünden kirlenme tehdidi altında iken, herhangi bir toprağın alınıp yiyecek katkı maddesi olarak kullanılması, ya da kullanılmasının önerilmesi, doğrusu benim kafama yatmıyor. "agaclar.net"e de pek uygun düşmüyor.

Bilimeyen bir zamandan beri kullanılan pekmez toprağı beyhude bir seçim değildir.

Pekmez toprağı, tarımsal alnlardan ve kirlilik kaynaklarında uzak, kirliliğe maruz olmayan ocaklardan alınmalıdır.
arkadaşlar sıradan toprak kullanmak yanlış bizim dedelerimizden gördüğümüz bir miktar beyaz toprak birbez içerisine sarılarak kaynamakta olan şıranın içerisine sarkıtılır rengi siyahlamaya başlayınca çıkarılır...beyaz toprak kildir bazı bölgelerde toprağın işlenmemiş alt bölümünden çıkarılır

kasap.94 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön