agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni136Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 27-08-2009, 11:12   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Ürün Kurutma, Aflatoksin ( Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.)

http://www.roa-turkiye.com/ROA%20AKA...20Kurutma.html


Günlük yaşantımızda sık görülen ve hemen her çeşit gıda maddesinde üreyebilen küfler, uygun koşullarda ham ve işlenmiş materyalde çoğalarak bir yandan kalite ve kantitesini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı için çok zararlı toksik maddeler oluşturabilmektedirler.

Funguslar (küfler), bitki, hayvan ve insanlarda birçok hastalığa sebep oldukları gibi her yıl tarımsal ürünlerin büyük bir çoğunluğunu da kayba uğratmaktadırlar.

Küfler, üzerinde geliştikleri ürünlerde belirli koşullarda toksinler oluşturur ve bunların canlı organizmaya etkileri farklılıklar gösterir.

İnsan, bitki ve sıcak kanlı hayvanlar için zehir etkisi gösterenlere, MİKOTOKSİN ismi verilmektedir. Mikotoksinler, funguslar (küfler) tarafından üretilen sekonder metabolitlerdir.

Doğal koşullarda insanlar ve hayvanlarda kitle halinde zehirlenmeler yapan en önemli mikotoksinler ise Aspergillus, Penicillium ve Fusarium cinsi küfler tarafından oluşturulmaktadır.

Bitkisel ürünlerin, gıda maddesi ve baharat olarak kullanılmak üzere kurutulmaları sırasında, doğal yollardan bu materyallere bulaşarak onları kokuşturan ve çıkardığı mikotoksin ile onları KANSEROJEN maddeler haline dönüştüren, en bilinen ve tehlikeli fungal etmen, Fungus Aspergillus Flavus adlı küftür.

Bu fungusun salgısı olan mikotosine, fungusun latince isminin başında bulunan “A” harfi ile “FLA” harflerinden oluşan “AFLATOKSİN” adı verilmiştir.

Mikotoksinler üzerindeki çalışmalar, 1960'da aflatoksinin bulunmasından sonra yoğunluk kazanmış, bütün dünyada inceleme konusu olmuş ve insanlarda karaciğer kanseri nedenlerinden birisi olduğu kesinlikle ispatlanmıştır.

Yapılan çalışmalar, aflatoksinin B1, B2, G1, G2 olmak üzere dört temel bileşiği olduğunu göstermiştir.

Ultraviyole ışık altında bunlardan ikisi mavi, ikiside yeşildir. Bu fluoresans renklere göre ortaya çıkan toksinlerden mavi olanlarına Blue'nun baş harfi olarak B1 ve B2, yeşil renkli görünenlere de Green'in baş harfi olarak G1 ve G2 adları verilmiştir. Bu dört temel bileşik içerisinde en baskın ve zehirli olanı ise, AFLATOKSİN B1 tipi küf zehiridir.

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025