agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni136Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-08-2009, 12:12   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2008
Şehir: antalya
Mesajlar: 3,093
Ürün Kurutma, Aflatoksin ( Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.)

http://www.roa-turkiye.com/ROA%20AKA...20Kurutma.html


Günlük yaşantımızda sık görülen ve hemen her çeşit gıda maddesinde üreyebilen küfler, uygun koşullarda ham ve işlenmiş materyalde çoğalarak bir yandan kalite ve kantitesini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı için çok zararlı toksik maddeler oluşturabilmektedirler.

Funguslar (küfler), bitki, hayvan ve insanlarda birçok hastalığa sebep oldukları gibi her yıl tarımsal ürünlerin büyük bir çoğunluğunu da kayba uğratmaktadırlar.

Küfler, üzerinde geliştikleri ürünlerde belirli koşullarda toksinler oluşturur ve bunların canlı organizmaya etkileri farklılıklar gösterir.

İnsan, bitki ve sıcak kanlı hayvanlar için zehir etkisi gösterenlere, MİKOTOKSİN ismi verilmektedir. Mikotoksinler, funguslar (küfler) tarafından üretilen sekonder metabolitlerdir.

Doğal koşullarda insanlar ve hayvanlarda kitle halinde zehirlenmeler yapan en önemli mikotoksinler ise Aspergillus, Penicillium ve Fusarium cinsi küfler tarafından oluşturulmaktadır.

Bitkisel ürünlerin, gıda maddesi ve baharat olarak kullanılmak üzere kurutulmaları sırasında, doğal yollardan bu materyallere bulaşarak onları kokuşturan ve çıkardığı mikotoksin ile onları KANSEROJEN maddeler haline dönüştüren, en bilinen ve tehlikeli fungal etmen, Fungus Aspergillus Flavus adlı küftür.

Bu fungusun salgısı olan mikotosine, fungusun latince isminin başında bulunan “A” harfi ile “FLA” harflerinden oluşan “AFLATOKSİN” adı verilmiştir.

Mikotoksinler üzerindeki çalışmalar, 1960'da aflatoksinin bulunmasından sonra yoğunluk kazanmış, bütün dünyada inceleme konusu olmuş ve insanlarda karaciğer kanseri nedenlerinden birisi olduğu kesinlikle ispatlanmıştır.

Yapılan çalışmalar, aflatoksinin B1, B2, G1, G2 olmak üzere dört temel bileşiği olduğunu göstermiştir.

Ultraviyole ışık altında bunlardan ikisi mavi, ikiside yeşildir. Bu fluoresans renklere göre ortaya çıkan toksinlerden mavi olanlarına Blue'nun baş harfi olarak B1 ve B2, yeşil renkli görünenlere de Green'in baş harfi olarak G1 ve G2 adları verilmiştir. Bu dört temel bileşik içerisinde en baskın ve zehirli olanı ise, AFLATOKSİN B1 tipi küf zehiridir.

Oğuz Alper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 12:57   #2
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Bu konuda ki tüm sayfaları okuduktan sonra, ben de şu noktaların altını çizmek istiyorum müsadelerinizle: Sevgili Berduray'ın belirttiği gibi patlıcan tepesi dahi çıkarılmadan yıkanıp kurulandıktan sonra kurutma işlemine geçilir. Biz bu yıl şöyle yaptık:Elazığ'da, 1450 rakımlı bir bölge, güneş var, sürekli hafif bir esinti var.
-Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra ikiye bölüp içlerini oyduk. Tepelerine yakın oyulmamış kısıma gelecek şekilde iplere dizdik.
-Biberler ise yörenin çıtır çıtır sarı dolmalık biberleri, hem dolma yapmak hem kızartmasını yaparken kullanılmak üzere hiç yıkamadan başlarını tohumlarıyla birlikte çıkararak ipe dizdik.
-Acı minik biberleri ise yıkanmadan, sapları ve tohumları üzerlerindeyken ipe dizdik.
Burada dikkat edilecek konulardan biri de ipe dizerken çok sıkı dizmeyip, biraz boşluk bırakmak. Aşşağıya eklediğim resimdende görüleceği üzere direk güneşe değil ağaçların dalları arasına/altına biraz güneş ve biraz rüzgar alacak şekilde germek gerekiyormuş.
Bir başka püf noktasıda dizdiğiniz ipin iki ucunu sıkıca bağlarsanız dalların arasına yerleştirmek, gerektiğinde çıkarmak çok kolay oluyor. Mesela ani bir yağmur indirmesi gibi bir sorun olduğunda iple-düğümle uğraşmak yerine doğrudan dalı üzerinden alıyorsunuz. 3-5 gün içinde takır takır kuruma gerçekleşiyor. Bu süre zarfında yağmur hariç gece-gündüz yerinden kaldırmadık
Patlıcanlar ve biberler kullanılmadan önce haşlandığı için yıkamaya gerek yok aslında.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:02   #3
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Resimden de görüleceği gibi minik acı biberler iyice kurutulduktan sonra mutfak mikserinde ya da rondo da bıçak yardımıyla çekilir. Çekerken dikkat ağzınızı burnunuzu bir örtü ile iyice kapatın yoksa hapşırmaktan nefes alamaz hale gelebilirsiniz. Böylece kendi ellerinizle mis gibi acı biberiniz oldu.

Tüm bu işlemlerden sonra yaptıklarımızı bez torbalarda saklıyoruz. Mesela ben Ankara'ya gelince kapalı balkonumda kapalı bir dolapta bez torba içinde saklıyorum şimdiye kadar hiçbir sorun olmadı.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:07   #4
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup, altıya ya da sekiz dilime bölünerek (amaç ince olması) direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 5-6 gün sonra Elma ya da armut kakınız hazırdır. Bunlarıda bez torbada saklıyorum. Aksi taktirde cam kavanoz bile olsa kurtlanma olabiliyor.

mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:11   #5
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Kayısı da yıkanıp kurulandıktan sonra ikiye bölünerek çekirdeği çıkartılarak direk güneşin altına temiz bir bez/örtü üzerine yayılıp, günde bir kontrol edilir, üst üste gelmeler engellenir ve 8-10 gün sonra kurumuş olur. Bunu da bez torbada saklıyorum.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:25   #6
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Gelelim dutun kurutulmasına, eş dost toplanılır; bir kişi duta çıkar, beş-altı kişi ise hasavan dediğimiz beyaz oldukça geniş bir bezin köşelerinden, yanlarından tutar. Sirkelenecek dut ağacının altında bez açılır, dutun üstünde ki kişi gerektiğinde ayağı ile duta vurarak, gerektiğinde dalları silkeleyerek dutları sirkeler. Aşşağıda bezi tutanlarda bezi iyice gererek dutların yerlere dökülmesini engellerler. Bu işlem sirkelenen dut ağacının çevresinde dönerek tüm ağaç sirkelenene kadar devam eder.
Hasavana dökülen dutlar hemen sepet-yerel adı kufa ya da aleminyum kovalara-yerel adı sitil konulur. Bunları içinde fazla bekletilmeden kurutulacak yere çıkartılır. Kurutma işleminin yapıldığı yer evin damı ya da fazla dolaşılmayan boş bir yerdir. Buraya serilmiş olan bir bezin üzerine dutlar iyice yayılır. Üst üste gelmemesine dikkat edilir.
Dikkat yıkama yapılmadı.3-4 gün sonra şüyle elle biraz hareketlendirilir, alt üst edilir. 7-8 gün de kurumuş olur. Mutlaka bez torbada serin bir yerde tüketilmeyi bekler.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:28   #7
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Kurutma işleminin yapılacağı dam dolu ise elinizde kalan dutu heba etmemek için bir tepsi üzerinde de kurutabilirsiniz elbette.

Eklenen Resimler
 
mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 13:31   #8
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Bir şey daha belirmek isterim. Sevgili Selis'e katılıyorum eğer olanağımız varsa tabi, mikrodalga veya fırın kullanmak yerine bedava ve yeşil enerji olan güneşi kullanmakta fayda var.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 16:37   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema Mesajı Göster
Elma ve armut kurutması da yıkanıp kurulandıktan sonra kabukları soyulup,
Sevgili M.Sema, elmaların kabuklarını soymasam (vitamini üzerinde kalsın istiyorum) kurumaz mı, denedin mi hiç?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 17:07   #10
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sevgili Nevsune, bu sefer elmaların yarısının kabuğunu soydum, yarısınıda denemek amacıyla başka bir sebeple değil inan olsun sıkılmış falan değilim soymadan kuruttum. Ancak ailede ki büyükler ( işin duayenleri ) soyup da kurutulmalı, olmaz böyle dediler. Ben de çok yorulmuştum sebebini sormadım. Soyulanda soyulmayanda aynı zamanda kurudu bakalım tüketirken ne fark olacak.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 18:54   #11
Ağaç Dostu
 
efe-can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
KURUTMA HAKKINDA DENEYİMLERİM;

* Biber, patlıcan kuruturken; münkünse üstü kapalı bir ortamda (garaj'da ) kurutun. Sahil bölgelerinde gece çiğ düşmesi sonucunda nemleniyor.

* Kuruduktan sonra; bir ekmek fırınına götürüp kolayca fırınlama işlemi yaptırabilirsiniz. Daha sonra temiz naylon torbaya koyun, elektrik süpürgesi ile havasını alıp buzdolabında saklayabilirsiniz.( havası alındığından fazla yer kaplamaz) Çünkü sahil bölgesinde nem fazla olduğundan küfleniyor ve böcekleniyor.

* Geçen yıl kılolarca kayısı, erik, domates, biber, patlıcan vs vs kuruları telef oldu. Oysa bez torbalarla tavana asmıstım, emeklerim boşa gitti.
İç anadoluda nem problemi olmadığından sağlıklı saklanabilir.
Saygılarımla.......

mrduran beğendi.
efe-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 11:52   #12
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sayın Efe-can, size nemli bölgelerle ilgili tüm söylediklerinizde tamamen katılıyorum. Zaten dikkat edilmesi gereken konulardan en önemlisi kurutmadan sonra ki bekletme aşamasında ki koruma koşulları. Dediğiniz gibi nemli ortamlarda (ki benim Anneannemler İzmir/Torbalı'da onlardan çok net biliyorum) herşeyi tüm kurutmalıkları, baharatları ve salçayı bile kavanozda ve buz dolabında saklamak gerekiyor.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2009, 19:21   #13
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Hoşafını yaparken kabuklu kalmasın diye evin büyükleri kabuklarını soymanı istemiş olabilir M.Sema.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 15:59   #14
Ağaç Dostu
 
efe-can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2008
Şehir: Menderes-İZMİR
Mesajlar: 113
Ben her zaman kabuklarını soymadan kurutuyorum, gayet güzel oluyor. Yazık kabuklarına da kıymayın. Kolay gelsin.. selamlar

efe-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2009, 17:49   #15
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sevgili Sakagun ve Efe-can, dilerim daha yıllarca bizimle sağlıkla, mutlulukla yaşarlar ama iki adet yetmişbeşin üstünde (anneannem ve babaannem) birde altmışın üstünde (annem) yanınızdaysa siz siz iş yaparken orta noktayı bulmak için yarısını soyup-yarısını soymadan yaparsınız. Neyse şaka bir yana dediğim gibi bu sene soyulmuşlarla soyulmamışlar arasında ki farkı göreceğim. Sizlere de haber veririm. Sevgilerimle.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 17:36   #16
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Arkadaşlar kurutma için bulabildiğim bir kaynağı aktarmak istedim:

Standart Gıda Kurutma İşlemleri

Kurutma islemi yiyecekleri koruma icin kullanılan en eski metodtur,ilk Amerikan yerlileri mısır ,dilimlenmiş elma,kuş üzümü,üzüm ve et gibi yiyecekleri kurutmuşlardi.Diğer yöntemlerle karşılastırıldıgında yiyecekleri kurutma oldukca basit,.Aslinda elinizin
altinda kurutma aletlerinin coguna sahip olmus olabilirsiniz.Kurumus yiyecekler iyi korunur ,cunku ihtiva ettigi su miktari düşük oldugundan yiyecegi bozacak organizmalar gelismez.

Kurutma asla ,konserveleme ve dondurulmanin yerini hicbir zaman almiyacaktir, cunku bu yontemler taze yiyecegin ,tadinin,goruntusunun ve ihtiva ettigi degerlerin korunmasinda daha iyi iş yaparlar.Fakat kurutma ,sofralara zengin çesit sunan, besin
değeri yüksek, lezzetli aparatif sağlayan mükkemmel yiyecek koruma yontemidir.
Kuru yiyeceklerin konservelenmiş ve dondurulmuş yiyeceklere oranla en büyük avantajlarindan birisi depoda çok daha az yer kaplamasıdır.
Konserveleme ve dondurulma ile ilgili onerilen yontemler,arastirmalardan ve cok genis olarak bilinen deneyimlerden etkilenmistir, Evde kurutma yine de,saglam kurulmus prosüdure sahip degildir.Yiyecek cok degisik yollarla kurutulabilinir.Örnegin eger
hava sicak ve yeteri kadar kuru ise güneş ile veya fırında ve ya kurutucuda
eğer ortam(iklim) nemli ise ..

Hazır, endustiriyel olarak kurutulmuş yiyeceklerdeki yüksek maliyetlerden
dolayi, bahçecilik ve doğal ürünlere ilgi yeniden artmıştır . Evde yiyecek
kurutma tekrar popular olmaya baslamistir . Kurutma isi zor değildir,fakat
uzun zaman almakta ve dikkat istemektedir.değişik kurutma yöntemleri olmasina
ragmen , takip etme yontemleri ayni kalmaktadir.

Bazı durumlarda güneş enerjisi ile kurutma popüler ve pahalı olmamasina ragmen kurutma icin uygun ortama sahip degildir. Örnegin: bagimli güneş enerjisi ile yiyecegin dehidrasyonu (suyun uzaklastirilmasi), sıcaklık 95F,nem nem orani cok düşük oldugunda
3 ile 5 gunluk periyoda ihtiyac duyar .Sicakligin 95F oldugu gunlerde
,ortalama bağımlı nem oranı yuzde 86 dir.Bundan dolayi güneş enerjisi
ile kurutma uygun değildir.
Mutafak tipi fırında yiyecek kurutma obur taraftan cok pahalı olabilir.Bir
elektirikli fırında ,yiyecek kurutma ,9 ile 12 kat arasinda konservelemeden
daha pahalı oldugu bulunmustur.Yiyecek dehidrasyonu(suyun uzaklasirilmasi),
yontem kullnimi olarak az pahalıdir,fakat yilin sadece birkac ayi icin
faydalidir.bir hava isitmali fırın,en ekonomik yatirim olabilir eger uygun
model secilirse,kontrol edilebilinir sıcaklık ozelligine sahip ve 120F
sıcaklıktan basliyan,devamli kullanim ozellikleri(zaman conrolunden ayri)
olan bir hava isitmali fırın,cok iyi is gorecek ayni zamanda , bahcecilik
kurutma makinesi olarak ta kullanilabilinir. Kilavuz

Hiz Iyi kaliteli bir urun icin sebzeler ve meyveler hasattan mumkun olan
en kisa sure icinde kurutma icin hazirlanmalidir.onlar gecikmeden kisa
sure kaynatilsa ,sogutulup kurumasi icin serilse iyi olur.yiyecekler cabuk
kurutulsa iyi olur fakat dis kısmınin sertlsip ic kısmındaki sivinin buharlasmak
icin bir disiklige sahip olacak kadar da cabuk olmamali.

Kurutma kesinlikle kesintiye uğratılmamalı ,bir kere yiyecegi kurutmaya basladinizmi ,onun ileride tekrar kurutmaya baslamak icin soğumasına izin vermeyiniz.küf ve bozucu
organizmalar kısmen kurutulmus yiyecegin uzerinde ureyebilir,gelisebilir.
Kurutmanin birinci bolumu boyunca hava sicakligi ozellikle 150F tan160F(65C,70C)
kadar yüksek olabilmelidir ki besin sivisi kolaylikla yiyecekten buharlasabilsin.cunki
yiyecek hizli buharlasma boyunca isi kaybeder,hava sicakligi yiyecegin
sicakligini arttirmadan yüksek olabilir.,fakat yiyecegin dis kısmınin
sivisi kayboldugunda(dis kism kurumayi hissetmeye baslar) ve buharlasma
orani yavasladiginda ,yiyecek isinir.bundan sonra hava sicakligi yaklasik
140F(60C) dusurulmelidir

Kurutmanin sonuna dogru yiyecek kolay yanabilir,bu yuzden onu dikkatlice
izlemelisiniz.her bir meyve ve sebze ,yanik tadinin gelistigi bir kritik
ust sicakliga sahiptir.sıcaklık siviyi yiyecekten buharlaştırmak icin
yeteri kadar yüksek olsa iyi olur fakat, yiyecegi yakacak kadar da degil.sicakligi
duzenlemek icin izlenecek yollari dikkatlice takip ediniz.

KURUTMAK ICIN YIYECEK CESITLERI

Cok cesit taze meyveler, sebzeler,sifali bitkiler,et ve balik kurutulabilir.fakat
eger onceden yiyecek kurutmayi denemediyseniz ,az miktardaki yiyecegi
fırında kuturak ilk deneyim yapmak iyi bir fikirdir,bu yolla kurumus yiyecegin
tadini ve seklini begenip begenmiyecegninzi gorebilisiniz.ayni zamnada
kurutma prosezine tanidik olmaya baslarsiniz..

Meyveler sebzelere oranla daha kolay kurular,cunki sivi buharlasmasi daha
kolaydir,urunu korumak icin sebzedeki kadar cok sivi uzaklastirilmak zorunda
degildirolgunlasmis elmalar,cilekgiller,visne(kiraz),seftalilar,kayasi lar
ve armutlar kurumak icin pratiktirler

Bezelye, misir,biberler,kabak,bamya,soganlar ve yesil fasulye dahil kurutmak
icin pratik sebzelerdir. Supermarketlerden uretim genellikle daha pahalı
ve kuruma icin olmasi gereken tazelikte degildir.serin ve kuru bodrumda
veya killerde aylarca saklanabilecek havuc gibi sebzeleri kurutmak zamanin
ve enerjinin telef olamsidir

Her turlu taze sifali bitkiler,kurumaya uygundur.bitkinin kuruyacak parcalari
cok çeşitlidir,fakat yapraklar,tohumlar veya çiçekler genellikel en iyi
sonuclar verir .

Dana ,kuzu,geyik gibi az yagli etler kurutulabilinir,balikta çok iyi kurutulur.
Ancak ozellikle bazi yiyecekler ,yüksek sivi icerdiklerinden dolayi kurutmaya
musait degildir.marul,kavun,ve salatalik iyi kurumuyan az sebzelerdendir.



NEMLILIK VE HAVALANDIRMA

Hizli dehidrasyon arzu edilebilir.sıcaklık daha yüksek ,daha düşük nem
,daha fazla cabuk buharlasma orani olacaktir.nemli hava buharlasmayi yavaslatir.eger
sicak,nemli yaz gunlerinde yiyecek kurutmayi palanliyorsaniz bunu aklinizda
tutunuz.eger kurutma cok hizli olursa,yinede “sertlesme durumu “ gelisecektir.
Bu yiyecegin dis kısmındaki parcasinin hucrelerinin sivisini ic kısmındaki
hucrelere oranla daha cabuk birakmasi demektir/,dis yuzey sert olur ,buharin
ic kisimdan kacisini(uzaklasmasini) engeller. Besindeki sivi havaya buharlasark
kacar,sinirli hava sonunda alabilecgi,tutabilecgi kadar cok alacaktir,bundan
sonra kurutma meydana gelemiyecektir.bu sebebten dolayi ,fırıninizin etrafinda
veya kurutucunun icinde yeterli havalandirma oldugundan emin olunuz.

DUZENLI KURUTMA (tum yuzeyin ayni oranda kurumasi) Yiyecek kurutma esit olarak
az bir effort ve dikkat alir.yiyecek parcalarini siklikla karistirmak,fırındaki
veya kurutucudaki suruculeri degistirmek hayati oneme sahiptir(rack tepsi
yerleri,alt ust orta ),cunki sıcaklık fırınin tum parcalarinda ayni degildir.en
iyi sonuc icin ,ayni buyuklukteki ince yiyecek katlarini kurutma raflarina surunuz

BESIN DEGERI,

Kurumus meyveler iyi bir enerji kaynagidir,cunki onlar konsantre meyve
sekeri icerirler.meyveler ayni zamanda onemli genis miktarda vitamin ve
minaral icerirler .fakat kurutma prosezi bazi vitaminleri yok eder ozelikle
vitamin A ve C .meyveleri kurutmadan once sulfurlemek vitamin A ve C nin
kalmasina yardimci olur.sulfur B vitaminlerinden biri tamini yok eder
,fakat meyve zaten onemli bir tamin kaynagi degildir..cogu kurumus meyveler
riboflin ve demir acisindan zengindir Sebzeler iyi bir minareller ve B
vitaminlerinden tamin,riboflavin ve niasin kaynagidir.her ikisi meyveler
ve sebzeler ihtiyac duydugumuz, faydali miktarda (genis) lif saglarlar.kurumus
yiyecekleri islatmakta veya pisirmekte kullanılan suyu saklayiniz ,cunki
besin degeri yüksek olan su corbalar ,soslar ve etli sos yapmak icin recetelerde
kullanilabilinir. .

Çeviri olduğu için cümle düşüklükleri olabilir.
Kaynak forumfood.net

Dadaloğlu beğendi.
imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2009, 17:23   #17
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.

Eklenen Resimler
  
mrduran ve Muda beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 17:26   #18
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,412
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema Mesajı Göster
Bu da dut kurutma yöntemimiz. Temiz bezlerin üzerine bol güneş alacak bir yere yayılır. Arada bir şöyle bir hava aldırılır. 3-5 günde kurur. Bez torbalarda saklanması önerilir.
Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 16:50   #19
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Çarşıdan kurutulmuş dut (tut kurusu) aldım, bazılarında görünüşte dikkati çekmeyen küfler var ki ağız tadını bozuyor.
Bu küflenmeler çok zararlı mı, bunu önleyip korumanın yöntemi nedir?
özelikle yeşil küfler tehlikeli
karaciyerde kalcı hasarlar bırakabiliyor
beyaz küfse zararı yok diye biliyorum ama siz yinede konuyu hekime sorun

mrduran beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 16:54   #20
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Aslında yüzeysel bilgilerimle hemen size, elbette zararlı cevabını verecektim ki bana pek yeterli gelmediği için şuraya bir göz atmanızı tavsiye ederim. Selam, sevgi ve saygılarımla.

mrduran beğendi.
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2009, 00:13   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 20
Ben de sebze kurutmaya çok meraklıyımdır;
Bu sene bahçemde yetiştirdiğim bamya, biber , domates, nane, kekik, reyhan kuruttum.

Domates kuruturken bayağı sıkıntı yaşadım.
Kilerimin üstünde serdim örtüleri, tuzlamadan bol güneş ve rüzgarda... Yanlara tuğla sıraladım, öyle bir rüzgarlı yerdeyim ki bir de dam üstü olunca rüzgarın etkisi daha da artmıştı, biraz kuruyunca yerlerinden kalkıp uçmaya başladılar.
Akşam olunca topluyor, ertesi gün tekrar yayıyordum.
İki günde kuruttum. Buzdolabı poşetine koyarak defrezee attım.
Çünkü Yalovada yaşıyorum.
Emeğimin ziyan olmasını istemem.
Biberleri ve bamyaları ipe dizerek güneşte ve rüzgarda kuruttum.
Biberlerim çok güzel oldu, bamyaların özellikle küçüklerini seçerek kuruttum, çorbasını yapacağım...

Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.

Ama burada yazılan bilgiler ışığında bundan sonra daha fazla kurutma yağacağım ***.
Daha meyve ağaçlarım meyve vermeye başlamadılar, özellikle onların kurutmayı sabırsızlıkla bekliyorum.

harun25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-03-2010, 22:43   #22
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harun25 Mesajı Göster
...
Nane,reyhan ve kekikleri yıkadım, ince ince doğrayıp örtüye sererek evde, gölgede kuruttum.
...
Sayın harun25,
Ellerinize sağlık. Nane, reyhan, kekik, maydonoz gibi bitkileri dallarından temizleyip bütün olarak kurutursanız; kullanacağınız zaman ufalarsanız aroması daha yoğun oluyor; vitamin kaybının daha az olduğunu düsünüyorum. Büyük kavonozlarda saklıyorum; elimin altında olan küçük kavonozdaki bitince ufalayıp küçük kavanozu dolduruyorum.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 19:42   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Altın çilek

Bugun bu kurutulmus meyveden aldim. Internete latince veya ingilizce adi ogrenmeye calistim, bulamadim. Biraz bilgi olan var mi? Cok yaraliymis, tadi mayhos.
Bu sitede cok az bilgi buldum:
http://www.altincilek.com/

Eklenen Resimler
   
istcallst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 19:47   #24
Ağaç Dostu
 
egetropical's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-06-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 526
altın çileğin latince adı bizim yakından bildiğimiz physalis dir.
veya diğer adı yer kirazı

egetropical Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2009, 20:05   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Tesekkur ederim, kurutulmus yer kirazi daha once hic gormedim, kilosu 70tl'den satiliyor.

istcallst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2009, 22:35   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-12-2009
Şehir: İstanbul-K.çekmece
Mesajlar: 101
Arkadaşlar yerkirazı nasıl kurutulur bilginiz varmıdır?

muratkoç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2009, 21:50   #27
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Sn Harun25, ellerinize sağlık, kuruttuklarınızı afiyetle yemenizi dileyerek hoş geldiniz demek istiyorum.

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 17:14   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-01-2010
Şehir: BURSA
Mesajlar: 10
Arkadaşım,Şekerle kaynatılır,dediğin nokta biraz basite indirgenmiş geldi bana.Lakin kabuk haşlandıktan sonrası da bir iki su devridaimi yerine,her su doldurumu,bir iki saat bekletilmeli,bu böylesi enazında 3 bilemedin 4 kere yapılmalı,kabuğun acılığının gitmesi için.Bunda mutabık olduğumuzu zannediyorum.Sonrasıipe dizilir,doğrudur.İpe dizilen kabuklar tencere **** kazana yerleştirilir,üzerine tencere **** kazan çapı kadar tozşeker olası en üst düzeyde dağ olurmuşcasına,dökülür.Bu deneyimlerimizin standartlarıdır.Kısık ateşle bekletilir,nezaman şeker şurup haline gelir orta ateşe alınarak,kabımızın ölçüsüne göre en az 25 dakika kaynatılır.indirmeye yakın, ev yapımında limon (kabuğuyla birlikte)sanayi yapımında ise limontuzu kullanılır.soğutulur,mümkünse süzülüp kaymakla yemeye sunulur

kestaneci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 17:01   #29
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Nane kurutma zamanı geldi, geçiyor.

Nanenin aroması yağışlı mevsimlerde yani bahar ve sonbaharda yoğun olduğundan kış için kurutulacak nane bu dönemlerde hazırlanır. Son iki aydır yağmur damlası bile görmedim ama naneler bolca sulandı. Yeni çıkışlarında da dallansın diye başlarını koparmıştım.

Naneler toplandı, yıkandı; şimdi kurumayı bekliyorlar.

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2010, 22:29   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Bahçemizde 1.5 metrekare kadar nanemiz var,sezonun ilk hasadını yaptık ve içerde gölgede kuruttuk. Bir kg lık cam kavanoz doldu.Kavanozun ağzını bir tülbentle kapayıp pencerenin önüne koyduk bir kaç saat da güneşlendi işi iyice garantiye almak ve son nemi de,kaldıysa, yok etmek için. Dün de kavanozun kapağını kapatıp kilere kaldırdık.Artık bir dostu gönüllemeye mi yarar yoksa kışın çorbaları dolmaları tatlandırmaya mı ya da kekikle beraber çay yapmaya mı yarar bilmem.Bildiğim bi şey ikinci biçim için nanelerimiz hızla büyüyorlar..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025