agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni114Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 25-12-2007, 00:28   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,028
Karamürsel-Su ve Samanlı

Teşekkürler Denizakvaryumu, biraz önce bu sayfaya rastlayıp tarifleri görünce bizim usul Kalamata yapımını yazayım demiştim ki, benden önce davrandığınızı farkettim

Zeytin konusunda çok deneyimli olmamamıza rağmen bu usul çok başarılı oldu. Yanlız bir konuda pişman oldum. Kalamata'ların çoğunu, köyden arkadaşların da tavsiyesiyle, dalında iyice siyahlaşınca toplamıştık. Oysa henüz kırmızıyken topladıklarımızdan yaptıklarımız bambaşka bir şey oldu. Seneye inşallah siyahlaşmadan toplayıp hepsini üşenmeden çizeceğim.

Sanırım zeytin cinsi, zeytin yaparken çok önemli. Bizim kalamata'lar Karamürsel-Su denilen cins. Diğer zeytinlerimiz de Samanlı cinsi. Bu cins konusunda literatürde hiç bir şey bulamadım. Gemlik genel türü içinde yer almasına rağmen gerçekte bir benzerliği yok. Samanlı cinsinin acısı çok çabuk çıkıyor. Hatta dalında biraz fazla bekleyeni biraz acısı olmasına rağmen dalından koparıp yiyebiliyorsunuz.

Bu zeytinlerden yine ev yapımı laktik asit ile yaklaşık 6-7 kilo kadar yeşil çizik salamura yapmıştık. Bu da benzerini daha önce tadmadığım lezzette bir şey oldu. Şu anda salamurada yaklaşık 250 kilo siyah samanlı var. Daha 4 hafta oldu, fermantasyon neredeyse tamamlandı. Acısı tamamen çıktı ve çok lezzetliler. Bu hafta sonundan itibaren parti parti çıkarıp ikişer gün havalandırıp (olabildiğince kararması için) sonra vakumlu paketler haline getirmeyi planlıyorum.

Laktik asit kullanımı ve salamura asitinin sürekli izlenmesi açısından ilginç ve başarılı bir deneyimdi. Sele zeytinini yine olgunlaşmış Samanlı'dan yaptık. Onlar da çok lezzetli oldu, yanlız 4 hafta fazla geldi. 3 hafta yeterli olacakmış.

Samanlı salamurası ile ilgili önümüzdeki günlerde Meyvelitepe'de detayları yazacağım. Ancak ilgi duyan arkadaşlar çok güzel bir zeytin ezmesi tarifini buradan okuyabilirler.

Bu arada, yarım tonu aşkın zeytin için evde yoğurt ile uğraşmaktan mandıracılığa meyil etme durumu oluştu. Hazır, gıda laktik asiti sorduğumda 255 kiloluk fıçılarda satıyorlar. Daha azını temin edebileceğim bir yer bilen arkadaş varsa çok makbule geçer.


Düzenleyen malina : 25-12-2007 saat 13:05
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025