agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 05-05-2008, 22:01   #11
Ağaç Dostu
 
imgelem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-01-2007
Şehir: Cunda Adası / Ayvalık
Mesajlar: 312
Galeri: 25
Deniz Akvaryumunun yazdığı evde yoğurt yapımı şimdiye kadar yazılan yöntemlerin en sağlıklısı.

Suyunu uçurmak üzere uzun süre kaynattığınız yoğurt sütte bulunan kazeinin ve ısıyla parçalanan diğer proteinlerin çökerek tencerenin dibine yapışmasına yol açar.

Mayalanma süresi ve sıcaklığı yoğurt yapımında çok önemlidir.Mayalanma süresi tam olmadan soğutulan yoğutlarda pıhtı gevşek olur,mayalanma süresi uzun tutulan yoğurtlarda da asitliğin yükselmesi sonucu su salma oluşur.Mayalama sıcaklığı 43-45 derecede oda sıcaklığında 4-6 saattir.Süre bitince sarsmamaya dikkat ederek buzdolabına kaldırılmalıdır.

Yoğurtta sünme denilen yapı genellikle inkübasyonun çok düşük sıcaklıkta yapılması ve ısıtma sırasında ölmeyen bazı sporlu bakterilerden kaynaklanır.Çözümü steril çalışmak,kullanılan mayayı değiştirmek ve sıcaklığa dikkat etmektir.

Yoğurdun gevşek yapıda olması nedeni ;sütün kuru maddesinin düşük olması(bunu önlemek için süttozu-1kg.süte 1 çorba kaşığı-eklenebilir.), kullanılan mayanın zayıf olması,mayalama sıcaklığının düşük olması,sütte antibiyotik kalıntısı bulunması,yoğurt kabının çalkalanması v.b. nedenlerden kaynaklanır.

Serum ayrılması ise sütün ısıtma derecesi ve süresinin yetersiz olması,kullanılan mayanın düzgün olmaması,kapların çok erken hareket ettirilmesi ve yetersiz soğutmadan kaynaklanır.

imgelem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025