agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni305Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 22-04-2008, 11:30   #11
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,025
Arkadaşlar, yoğurt konusuyla en çok zeytin salamurası için evde laktik asit üretmeye çalışırken uğraşmış, asitlik derecesinden emin olmak için de epeyce yoğurt mayalamıştık. Bu konudaki deneyimlerimizi ve edindiğimiz bir bilgiyi paylaşmak isterim.
İnek besleyen birinden aldığımız ve hilesiz hurdasız olduğundan çok emin olduğumuz sütü marketten aldığımız Danone marka yoğurt ile mayaladığımızda sonuç sümüksü bir yoğurt olmuştu. Bu market yoğurdunun bir ay geçip de ekşimemesi de normal gelmemişti. Firmaya bir mesaj yazarak durumu anlattım, hangi bakterilerin kullanıldığını, başka bir katkı olup olmadığını detaylı olarak sordum.

Bir kaç gün sonra telefonla aradılar. Yoğurtta hiç bir katkı olmadığını, yoğurt kültürü olarak da iki tür bakteri kullanıldığını (lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus - her ikisi de farklı türlerdeki laktik asit bakterileri), bu kültürle mayalanmanın son derece hassas bir ısıda (43 derece) ve sürede gerçekleştiğini, bu koşul birebir sağlanmaz ise mayalanmanın gerçekleşmiyeceğini, bu kültürün yoğurtta ekşimeyi geciktirmek için asitliğinin düşük olduğunu ve yavaş geliştiğini (bu sebeple asidik yoğurt suyu elde etmek için işe yaramıyor) uzun uzun ve detaylı olarak anlattılar.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, bu yoğurdu rahat rahat yiyebilirsiniz ancak mayalama için kullanmak pek mümkün değil zira ısı ve süresinde o kadar hassas koşulları evde sağlamak mümkün değil. Sonuçta, evde yoğurt mayalamak için çabuk ekşiyen bölgesel bir markayı kullanmak gerekiyor. Ya da bir kez başarılı bir yoğurt yaptıktan sonra mayayı kaybetmemek gerekli. Yani o yoğurdu maya olarak kullanın, yeni yoğurt yaparken de bir öncekini maya olarak kullanmak şeklinde devam ettirmeli.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Etiketler
doğal yoğurt, evde yoğurt yapımı, yoğurt mayası


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025