agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni84Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 06-10-2015, 13:53   #1
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe Mesajı Göster
Kıklareli, Kofçaz'ın Kocayazı ve Kula köylerinde çakal eriğinden yapılma mayalı bir içecek hatırlıyorum da tarifi yok. Bilginiz var mı veya bağlantılarınız, soracak birileri
Mayalı değil ama annemin hemen her sene hazırladığı bir formu var, sulandırıp içecek haline getiriliyor ve çok lezzetli. Marmelattan epey koyu/katı kıvamda, birkaç yıl sapasağlam kalıyor.

Acaba anımsadığınız böyle bir şey miydi?

Kavanozdaki görüntüsü:
Name:  Kavanoz.jpg
Views: 5385
Size:  56.6 KB

Kaşıkta kıvamı daha net görülebilir:
Name:  Kaşık.jpg
Views: 5373
Size:  32.9 KB

Güngör Salman ve pria beğendi.
A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 13:56   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Mayalı değil ama annemin hemen her sene hazırladığı bir formu var, sulandırıp içecek haline getiriliyor ve çok lezzetli. Marmelattan epey koyu kıvamda.

Acaba anımsadığınız böyle bir şey miydi?

Kavanozdaki görüntüsü:
Eklenti 580113

Kaşıkta kıvamı daha net görülebilir:
Eklenti 580114
Ben bu formüle de talibim.

pria beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2015, 14:46   #3
Ağaç Dostu
 
A_NOMAD's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Ben bu formüle de talibim.
Hemen annemi aradım

Efendim doğadan topladığımız güvemleri, adet yerini bulsun diye bir kez sudan geçirip tenceremize alıyoruz.

Üzerini örtecek kadar su ekleyerek güvemler iyice yumuşayıp, yırtılmaya başlayana kadar haşlıyoruz.

Haşlandıktan sonra sıcak karışımımızı delikli süzgeçten, elimizle bastıra bastıra geçiriyoruz.

Elde ettiğimiz püreye 1/4 oranında şeker ekleyerek (4 kilo güveme 1 kilo şeker ama isteğe göre hiç şeker eklenmeden de yapılabilirmiş) ocağa alıyoruz.

Eğer şeker kattıysak, kaynamaya başladığında 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave ediyoruz ve üzerinde oluşan köpükler kendiliğinden kaybolmaya başlayana, koyu bir marmelat kıvamı elde edene kadar kaynatıyoruz.

İstediğimiz kıvama geldiğinde ocağı kapatıp hemen (sıcak sıcak hatta kaynar halde) kavanozlara dolduruyoruz, kuru olduğundan emin olduğumuz kapakları sıkıca kapatıp kavanozları ters çeviriyoruz, tamamen soğuyana kadar böyle baş aşağı şekilde kalacaklar.

Bir ay boyunca hiç kapağını açmıyoruz, daha sonra kullanmaya başlanabilir.

Karanlık ve serin bir yerde ya da buz dolabında çok uzun süre muhafaza edilebiliyor.

Soğuduktan sonra, o istediğimiz koyu/katı kıvama kavuşuyor. Kansızlığa çok iyi geldiğini de hatırlatmak isterim

1 litre suya 1-2 yemek kaşığı karıştırarak (istediğiniz oranda karıştırabilirsiniz) harika, hafif ekşi-hafif tatlı, ferahlatıcı ve canlandırıcı bir içecek elde edebilirsiniz.

******************************************

Bir de şöyle bir yöntem varmış:
Aynı şekilde hazırladığımız karışımı çok koyulaşana kadar kaynatıp bir tepsiye döküyoruz, tahta bir kaşığın sırtıyla güzelce yayılmasını sağlıyoruz. Üstüne temiz bir tülbent örterek soğuyana kadar bekliyoruz.
Soğuduktan sonra minik kareler olacak şekilde keserek bir sürü küp elde ediyoruz.

Çocukken annem bize bundan yapar ve şeker diye kandırırdı, bayıla bayıla yerdik

A_NOMAD Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025