Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn
Ben bu formüle de talibim. 
|
Hemen annemi aradım
Efendim doğadan topladığımız güvemleri, adet yerini bulsun diye bir kez sudan geçirip tenceremize alıyoruz.
Üzerini örtecek kadar su ekleyerek güvemler iyice yumuşayıp, yırtılmaya başlayana kadar haşlıyoruz.
Haşlandıktan sonra sıcak karışımımızı delikli süzgeçten, elimizle bastıra bastıra geçiriyoruz.
Elde ettiğimiz püreye 1/4 oranında şeker ekleyerek (4 kilo güveme 1 kilo şeker ama isteğe göre hiç şeker eklenmeden de yapılabilirmiş) ocağa alıyoruz.
Eğer şeker kattıysak, kaynamaya başladığında 1 çay kaşığı kadar limon tuzu ilave ediyoruz ve üzerinde oluşan köpükler kendiliğinden kaybolmaya başlayana, koyu bir marmelat kıvamı elde edene kadar kaynatıyoruz.
İstediğimiz kıvama geldiğinde ocağı kapatıp hemen (sıcak sıcak hatta kaynar halde) kavanozlara dolduruyoruz, kuru olduğundan emin olduğumuz kapakları sıkıca kapatıp kavanozları ters çeviriyoruz, tamamen soğuyana kadar böyle baş aşağı şekilde kalacaklar.
Bir ay boyunca hiç kapağını açmıyoruz, daha sonra kullanmaya başlanabilir.
Karanlık ve serin bir yerde ya da buz dolabında çok uzun süre muhafaza edilebiliyor.
Soğuduktan sonra, o istediğimiz koyu/katı kıvama kavuşuyor. Kansızlığa çok iyi geldiğini de hatırlatmak isterim
1 litre suya 1-2 yemek kaşığı karıştırarak (istediğiniz oranda karıştırabilirsiniz) harika, hafif ekşi-hafif tatlı, ferahlatıcı ve canlandırıcı bir içecek elde edebilirsiniz.
Bir de şöyle bir yöntem varmış:
Aynı şekilde hazırladığımız karışımı çok koyulaşana kadar kaynatıp bir tepsiye döküyoruz, tahta bir kaşığın sırtıyla güzelce yayılmasını sağlıyoruz. Üstüne temiz bir tülbent örterek soğuyana kadar bekliyoruz.
Soğuduktan sonra minik kareler olacak şekilde keserek bir sürü küp elde ediyoruz.
Çocukken annem bize bundan yapar ve şeker diye kandırırdı, bayıla bayıla yerdik