agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni43Beğeniler
  • 3 Gönderen eylems
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 4 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 1 Gönderen malina
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 1 Gönderen Ga2084
  • 2 Gönderen Engin37
  • 1 Gönderen malina
  • 4 Gönderen Engin37
  • 2 Gönderen kelebek çalısı
  • 2 Gönderen Ozlem A
  • 3 Gönderen alaoğlu
  • 3 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen Ozlem A

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-09-2008, 14:27   #1
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Kastamonu yaş tarhana

Aygut (tarhananın cacık türü hammaddesi)

5 kg torba yoğurdu (kese yoğurdu)
1 demet dere otunun çiçekleri (dorak ta derler)
1 demet nane
1 demet maydanoz
5-6 adet orta boy baş soğan
1/2 kg acı biber
4-5 yemek kaşığı tuz
1-2 ayva
1-2 elma
malzemeler gelişigüzel doğranır yoğurtla karıştırılıp 9 ile 12 gün karanlık bir yerde bekletilir. Arada karıştırılır.
9-12 gün sonunda aygut süzülür. Süzgeçte kalan posa atılır. Derince bir leğene dökülen aygutun içine iç malzeme hazırlanır.

Kararınızca karabiber, kimyon, yenibahar, pul biber
İncecik kıyılmış; 1 demet maydanoz, nane,taze dereotu ya da robotta çekilmiş 2-3 yemek kaşığı dereotu tohumu
5-6 adet orta boy baş soğan, 1/2 kg acı biber

Bu malzemeler aygutla karıştırılır ve alabildiğince un konularak sert bir hamur yoğurulur. Hamur kabardıkça karıştırılır. Hamur kabarmaktan vazgeçene kadar beklenir. Tarhananın olduğuna kanaat getirince buzdolabında saklanabilir. İsteğe göre ufalanıp kurutularak kuru tarhana da elde edilir. 1 yemek kaşığı maya tarhanadan 5 porsiyon çorba çıkmaktadır.

Ayva ve elma hoş bir koku vermektedir.
Aygut içine ayva ya da salatalık ilavesi ile cacık gibi tüketilebilmektedir.


Düzenleyen eylems : 03-09-2008 saat 14:29 Neden: eksik harf
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 13:50   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Madem yaş tarhana yapacaktınız neden kuruttunuz?

M.Fıstık beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2013, 22:34   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Madem yaş tarhana yapacaktınız neden kuruttunuz?
Zaten yazımda da belirttim dolapta fazla yer olmayınca bir kısmını yaş bırakıp artakalanını kuruttum.

fatitoo beğendi.
Ga2084 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2013, 15:19   #4
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Ben de geçen sene ilk denemeyi tarif edildiği gibi yaş yapmıştım ama bu sene bir kısmını kuru denedim. Mecbuuur; dolap doldu, derin dondurucu doldu. Bu durumda tarhanamın ismini değiştirmem gerekiyor. Evde kurutmak tahmin ettiğim kadar zor olmayınca kızılcık tarhanasının da tamamını kuruttum.

Ga2084 beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 15:45   #5
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Alıntı:
Tabii benim tarif biraz bol oldu hepsini de buzdolabına koyacak kadar yerim olmayınca geri kalan tarhanalar masa üzerinde kurumaya bırakıldı. Onun aşamalarını günler geçtikçe fotoğraflayıp koyacağım şimdiden herkese afiyet olsun.
Bu bölümü 8 nolu mesajın başına ekler misiniz? Benim gibi başka sazan çıkabilir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 18:14   #6
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Değerli dostlar,
Ben doğma büyüme Kastamonuluyum.Tarhananın içindeki tüm malzemeleri rahatça bulabilir ve tarifi uygulayabilirsiniz.

Ancak bu işin püf noktası bizim DORAK dediğimiz çiçek açmış dereotudur.O olmadan asla işe yaramaz. Olmazsa olmazdır.

Bu malzeme yoksa kimse Kastamonu tarhanası yapmak için zaman harcamasın.

Kiraz ve eylems beğendi.
Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 12:29   #7
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Engin37 Mesajı Göster
Değerli dostlar,
Ben doğma büyüme Kastamonuluyum.Tarhananın içindeki tüm malzemeleri rahatça bulabilir ve tarifi uygulayabilirsiniz.

Ancak bu işin püf noktası bizim DORAK dediğimiz çiçek açmış dereotudur.O olmadan asla işe yaramaz. Olmazsa olmazdır.

Bu malzeme yoksa kimse Kastamonu tarhanası yapmak için zaman harcamasın.
Sn. Engin37, bana tarifi veren Kastamonulu kişi de tarhana otu adı verdiği bitkiyi tarif etti, buy otu da diyorlarmış, onsuz tarhana yapmazlarmış, araştırınca çemen olduğunu bulduk, kurumuş otları da Kasatamanu'dan getirtti. Sanırım tarhana otu olarak orada da farklı otlar kullanıyor. Çemeni çok az sürede sıcak karışımda bekletip çıkardığım için kokusu tam karar oldu, ağır olmadı. Orijinalinde tahananın içinde bırakılıyormuş. Dorak katılanı merak ettim, seneye deneyeceğim.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:26   #8
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Sayın Kiraz,
Buy otunun dorakla bir ilgisi yok.Buy otu dediğiniz gibi çemen yapmakta kullanılır.Pastırmanın olmazsa olmazı da odur.Dorak başka bir bitkidir.Çiçek açmış dereotudur.Çiçekleri sarı renkte açar.Toplandıktan sonra güneşte değil gölgede kurutulur.Rengi kaçmasın ve çiçekleri dökülmesin diye.Çok güzel bir kokusu vardır.Beğeneceğinizi tahmin ediyorum.

Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2013, 18:26   #9
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Manisa tarhanasının da olmazsa olmazıdır

eylems beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2013, 21:44   #10
Yeni Üye
 
Engin37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
Dorak otu

Kastamonu tarhanasında kullanılan dorak otu budur.

Eklenen Resimler
 
Engin37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 16:45   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
O kadar güzel kokuludur ki, mevsimli mevsimsiz sadece tarhana içi hazırlayıp yedirir

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2017, 22:40   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Yaş tarhanayı saklarken buzdolabı ya da derin dondurucu hangisi daha uygundur acaba? Ne tür bir muhafaza kullanmalı? Kapaklı kaplar mı yoksa buzdolabı poşeti mi kullanmalı?

Siyez unlu yaş tarhana siparişi verdim ve ilk kez yaş tarhana ile tanışacağım için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Nasıl saklamalı?

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 21:21   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Kapağını açar açmaz böyle mayalanarak kabardı. Ben de kendi kafama göre iki yöntemi de deniyorum. Derin dondurucuya da attım. Buzdolabına da koydum. Sanırım çabuk tüketip bitiririm. Tadını çok sevdim .

Name:  Siyez unlu yaş tarhana.jpg
Views: 11410
Size:  45.7 KB

alaoğlu ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 21:34   #14
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Sevgili kelebek çalısı, bir arkadaşımın annesi yapar yaş tarhanayı, kavanozda ve buzdolabında saklıyor.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-01-2017, 23:13   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 30-08-2011
Şehir: Çorum
Mesajlar: 76
Sayın kelebek çalısı. Annem derin dondurucuda saklıyor. (Has İneboluludur) Yaş tarhanayı yağda kızartıp bize de yedirirdi. O zamanlar pek hoşlanmazdım.(40 yıl önce) Geçen yaz bir kez daha yedirdi. Süpermiş. Pırasayı da sevmezdim. Şimdi ise muhteşem. Boy dalı denen bir şeyden bahseder. Nedir bilmiyorum. Tarhana için Kastamonu yöresinde olmazsa olmazmış.

alaoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 11:31   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Genel olarak tarhana genç yaşlardaki kitlenin çok haz ettiği bir çorba değil galiba ya da ben en azından kendimden ve bugüne dek gördüğüm örneklerden dolayı bu fikre kapıldım. Ben de şimdilerde tarhanayı mutfaktan eksik etmiyorum.

Yaş ya da kuru kendimce aradığım tat ekşi ve bol aromalı, hani un tadı değil de içindeki biberin, soğan ve domatesin, otların tadını özümsediğim o lezzet. Bu en son satın aldığım tarhana bana pek bir uydu. Yaş tarhana benim deneyimime göre kurudan daha kullanışlı, pratik bence. En son edindiğim tarhanayı da doğala en yakın hazırlanmış bir tarhana diyerek güvenip aldım. Asıl Kastamonu tarhanası bu mudur idda edemeyeceğim ama içinde siyez unu kullanılmış.

Kastamonu lezzetleri ile bundan sonra tarhanası haricinde daha yakından tanışmak arzusundayım. Ama zaten dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı ile benim gönlümde zaten birinci.

alaoğlu, Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 12:42   #17
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
Tarhana fermente, probiotik, çok faydalı bir besin. Çocukları küçükken bıktırmadan alıştırmak lazım. Bizimki çok seviyor mesela.

Kelebek çalısı'cığım, üyelerimizden güvenilir gıda arayanlar için aldığın yerin linkini verebilir misin, ben mesela yaş tarhananın satıldığı bir yer görmemiştim bugüne kadar. Hep arkadaşım getirir.

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2017, 13:31   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Elbette paylaşırım. Ben de burayı yeni keşfettim ve içime sindirdim bu sebeple naçizane tavsiye de edebilirim. Probiyotik beslenmeye ben de çok önem veriyorum sevgili Ozlem A. Fermente mutfağım adı altında facebook sayfaları da var. Blog da mevcut. Tarifler ve faydalı bilgiler paylaşılıyor

Satış içinse, Fermente Mutfağım gerçek ekmek, temiz gıda, alternatif temizlik adresinden ulaşabiliyoruz.

Ben şimdilik beş farklı ürün denedim. Takibe de aldım. Dönemsel olarak çıkardıkları istisna lezzet ve ürünleri var. Ürün ambalajı, kargo paketlemesi ve müşteri dönüşleri olsun gayet titiz ve ilgililer.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025