![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Kastamonu yaş tarhana
Aygut (tarhananın cacık türü hammaddesi) 5 kg torba yoğurdu (kese yoğurdu) 1 demet dere otunun çiçekleri (dorak ta derler) 1 demet nane 1 demet maydanoz 5-6 adet orta boy baş soğan 1/2 kg acı biber 4-5 yemek kaşığı tuz 1-2 ayva 1-2 elma malzemeler gelişigüzel doğranır yoğurtla karıştırılıp 9 ile 12 gün karanlık bir yerde bekletilir. Arada karıştırılır. 9-12 gün sonunda aygut süzülür. Süzgeçte kalan posa atılır. Derince bir leğene dökülen aygutun içine iç malzeme hazırlanır. Kararınızca karabiber, kimyon, yenibahar, pul biber İncecik kıyılmış; 1 demet maydanoz, nane,taze dereotu ya da robotta çekilmiş 2-3 yemek kaşığı dereotu tohumu 5-6 adet orta boy baş soğan, 1/2 kg acı biber Bu malzemeler aygutla karıştırılır ve alabildiğince un konularak sert bir hamur yoğurulur. Hamur kabardıkça karıştırılır. Hamur kabarmaktan vazgeçene kadar beklenir. Tarhananın olduğuna kanaat getirince buzdolabında saklanabilir. İsteğe göre ufalanıp kurutularak kuru tarhana da elde edilir. 1 yemek kaşığı maya tarhanadan 5 porsiyon çorba çıkmaktadır. Ayva ve elma hoş bir koku vermektedir. Aygut içine ayva ya da salatalık ilavesi ile cacık gibi tüketilebilmektedir. Düzenleyen eylems : 03-09-2008 saat 14:29 Neden: eksik harf |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
agaclar.net
|
Madem yaş tarhana yapacaktınız neden kuruttunuz? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-09-2013
Şehir: marmaris
Mesajlar: 33
|
Zaten yazımda da belirttim dolapta fazla yer olmayınca bir kısmını yaş bırakıp artakalanını kuruttum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Ben de geçen sene ilk denemeyi tarif edildiği gibi yaş yapmıştım ama bu sene bir kısmını kuru denedim. Mecbuuur; dolap doldu, derin dondurucu doldu. Bu durumda tarhanamın ismini değiştirmem gerekiyor. Evde kurutmak tahmin ettiğim kadar zor olmayınca kızılcık tarhanasının da tamamını kuruttum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
|
Değerli dostlar, Ben doğma büyüme Kastamonuluyum.Tarhananın içindeki tüm malzemeleri rahatça bulabilir ve tarifi uygulayabilirsiniz. Ancak bu işin püf noktası bizim DORAK dediğimiz çiçek açmış dereotudur.O olmadan asla işe yaramaz. Olmazsa olmazdır. Bu malzeme yoksa kimse Kastamonu tarhanası yapmak için zaman harcamasın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
|
Sayın Kiraz, Buy otunun dorakla bir ilgisi yok.Buy otu dediğiniz gibi çemen yapmakta kullanılır.Pastırmanın olmazsa olmazı da odur.Dorak başka bir bitkidir.Çiçek açmış dereotudur.Çiçekleri sarı renkte açar.Toplandıktan sonra güneşte değil gölgede kurutulur.Rengi kaçmasın ve çiçekleri dökülmesin diye.Çok güzel bir kokusu vardır.Beğeneceğinizi tahmin ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
agaclar.net
|
Manisa tarhanasının da olmazsa olmazıdır ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
Şehir: İstanbul-Kastamonu
Mesajlar: 21
|
Dorak otu
Kastamonu tarhanasında kullanılan dorak otu budur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
agaclar.net
|
O kadar güzel kokuludur ki, mevsimli mevsimsiz sadece tarhana içi hazırlayıp yedirir ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Yaş tarhanayı saklarken buzdolabı ya da derin dondurucu hangisi daha uygundur acaba? Ne tür bir muhafaza kullanmalı? Kapaklı kaplar mı yoksa buzdolabı poşeti mi kullanmalı? Siyez unlu yaş tarhana siparişi verdim ve ilk kez yaş tarhana ile tanışacağım için yanlış bir şey yapmak istemiyorum. Nasıl saklamalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sevgili kelebek çalısı, bir arkadaşımın annesi yapar yaş tarhanayı, kavanozda ve buzdolabında saklıyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-08-2011
Şehir: Çorum
Mesajlar: 76
|
Sayın kelebek çalısı. Annem derin dondurucuda saklıyor. (Has İneboluludur) Yaş tarhanayı yağda kızartıp bize de yedirirdi. O zamanlar pek hoşlanmazdım.(40 yıl önce) Geçen yaz bir kez daha yedirdi. Süpermiş. Pırasayı da sevmezdim. Şimdi ise muhteşem. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
|
Genel olarak tarhana genç yaşlardaki kitlenin çok haz ettiği bir çorba değil galiba ya da ben en azından kendimden ve bugüne dek gördüğüm örneklerden dolayı bu fikre kapıldım. Ben de şimdilerde tarhanayı mutfaktan eksik etmiyorum. Yaş ya da kuru kendimce aradığım tat ekşi ve bol aromalı, hani un tadı değil de içindeki biberin, soğan ve domatesin, otların tadını özümsediğim o lezzet. Bu en son satın aldığım tarhana bana pek bir uydu. Yaş tarhana benim deneyimime göre kurudan daha kullanışlı, pratik bence. En son edindiğim tarhanayı da doğala en yakın hazırlanmış bir tarhana diyerek güvenip aldım. Asıl Kastamonu tarhanası bu mudur idda edemeyeceğim ama içinde siyez unu kullanılmış. Kastamonu lezzetleri ile bundan sonra tarhanası haricinde daha yakından tanışmak arzusundayım. Ama zaten dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı ile benim gönlümde zaten birinci. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Tarhana fermente, probiotik, çok faydalı bir besin. Çocukları küçükken bıktırmadan alıştırmak lazım. Bizimki çok seviyor mesela. Kelebek çalısı'cığım, üyelerimizden güvenilir gıda arayanlar için aldığın yerin linkini verebilir misin, ben mesela yaş tarhananın satıldığı bir yer görmemiştim bugüne kadar. Hep arkadaşım getirir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Elbette paylaşırım. Ben de burayı yeni keşfettim ve içime sindirdim bu sebeple naçizane tavsiye de edebilirim. Probiyotik beslenmeye ben de çok önem veriyorum sevgili Ozlem A. Fermente mutfağım adı altında facebook sayfaları da var. Blog da mevcut. Tarifler ve faydalı bilgiler paylaşılıyor Satış içinse, Fermente Mutfağım gerçek ekmek, temiz gıda, alternatif temizlik adresinden ulaşabiliyoruz. Ben şimdilik beş farklı ürün denedim. Takibe de aldım. Dönemsel olarak çıkardıkları istisna lezzet ve ürünleri var. Ürün ambalajı, kargo paketlemesi ve müşteri dönüşleri olsun gayet titiz ve ilgililer. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|