16-10-2010, 13:20 | #1 |
Moderatör
|
Zeytinyağlı, şekerli biber turşusu
Yeğenim Karadenizli ailenin gelini. Kayınvalidesi hem çok becerikli hem de mutfağı çok lezzetli. Yaprak da ondan güzel şeyler öğrenmiş. Bize geldiğinde bahçedeki sivri yeşil biberlerden kurduğu turşu hepimizin çok hoşuna gitti. Oğuz sırf o turşudan yemek için hemen hemen haftanın iki günü ya kurufasulye ya da nohut ister oldu. Sizlere bu turşunun tarifini vereyim. 1 kg.lık kavanoza sivri biberlerin en küçüklerinden (serçe parmağımız kadar olanlarından ve daha küçüklerinden) yıkayıp, saplarını temizleyerek doldurun ve iyice bastırın. On diş kadar da sarımsağı temizleyip aralarına sıkıştırın. Bir iki tane de acı biber koymak daha da lezzet veriyor. Üzerine, (Çukur bir kap içinde) 2 çay bardağı toz şeker, 2 çay bardağı zeytin yağı, 2 çay bardağı limon suyu, 2 çay bardağı sirke ve arzunuza göre tuz koyarak karıştırın ve bu malzemeyi kavanoza boşaltın. Ağzını iye kapattıktan sonra kavonozu baş aşağı, daha sonra düz, daha sonra da yan yatırın. Bu işlemi aşağı yulkarı on gün yapın ki şeker dibe çökmeden iyice karışsın. Biberleriniz iyice sarınca ki bu 10-15 gün içinde oluyor,turşunuz hazırdır. (Bu sosu sakın atmayın, salatanız için de güzel bir sos oluyor) Buyrun, Afiyet olsun. Bir arkadaşımız bu mesajımın da buraya taşınmasını önerdi, daha yardımcı olabilir. http://www.agaclar.net/forum/851281-post45.htm Düzenleyen Güler : 02-08-2017 saat 10:53 |
16-10-2010, 13:31 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
|
Güler Hanım ağzımın suyu aktı. Sivas'ta yaşadığımız dönemlerde buna benzer bir turşu yapılırdı. Acur ve kereviz sapı da kullanırlardı. Onlar ekmekle yerlerdi. Babama getirirlerdi. Ben de bayıla bayıla yerdim. Bu tarifi uzun zamandır arar bulamazdım. Bulduğuma çok sevindim. Çok teşekkür ederim. Acaba diğer turşuluk sebzelerle de olur mu? |
16-10-2010, 13:44 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,013
|
Güler Hanım, bu turşuyu tanıdığımda ilkokul 2.sınıftaydım. Apartman görevlisinin kızıyla çok iyi arkadaştık. Annesi bir tabağa koyar bize verirdi. Ekmek de alırdık bir bütün. Sivas hatıralarım ve çocukluğum da varmış meğer tarifinizin içinde. Nasıl canım çekti anlatamam. Ben cuma pazarını bekleyip, bu biberlerden alıp mutlaka deneyeceğim. |
06-11-2010, 00:16 | #5 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
|
Alıntı:
|
|
06-11-2010, 10:33 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 611
|
İlk fırsatta bende yapacağım. Yoruımları paylaşırım. |
09-11-2010, 15:19 | #8 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Önerim, malzemeyi koyduktan sonra, kavanoza ölçü ile su doldurmanız. Bu ölçüyü daha sonra 4'e bölüp, eşit miktarda limon suyu, sirke, şeker ve zeytinyağı ile gerekli sıvıyı oluşturmanız... |
|
09-11-2010, 15:23 | #9 |
Moderatör
|
Benim kavanoz bir veya bilemediniz 1.5 litrelik. Biberleri sıkı sıkıya doldurdum bu miktarları da karıştırıp üzerine boşalttık ve kalan boşuğu ki kalıyor siz de göreceksiniz suyla doldurduk. Şimdi de afiyetle yiyoruz. |
09-11-2010, 18:33 | #11 |
Ağaç Dostu
|
1/2 lt'lik kavanoza yarım ölçü kullanarak yaptım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave ettim. Şeker kullanarak hiç turşu kurmamıştım; tadını merak ediyorum. Bugün yaptım, 15 gün beklemem gerek... |
13-11-2010, 22:46 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-01-2010
Şehir: istanbul-kemaliye
Mesajlar: 1,281
|
Sevgili Güler hanım bu turşuyu ilk defa duydum ve denemek istiyorum. Ben hep sirke koyarak yapıyorum. Bu ölçü nekadar biber için acaba.. |
13-11-2010, 23:31 | #15 |
Moderatör
|
Sevgili fatma sunay ben de ilk defa yeğenimde yemiştim ve çok hoşuma gitmişti. Bu sene bana Manyas'a geldiğinde bahçede kalan ufak tatlı sivri biberleri topladı ve 1.5 litrelik kavonaza doldurdu ve yukarıda verdiğim ölçülerle yaptı. Çok da güzel oldu, denemenizde fayda var. Suyunu da sakın atmayın salata sosu olarak da çok yakışıyor. |
24-11-2010, 17:35 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Bugün turşumu tatdım. İlk mesajdaki gibi sararmamakla beraber 15 gün geçtiği için dayanamayıp açtım ve çerez gibi gitti. Bugün bahçeden 1 litrelik kavanozu dolduracak kadar biber topladım; tekrar kuracağım. Gerçekten çok lezzetli bir turşuymuş. Güler Hanım tarifiniz için teşekkür ederim. |
29-11-2010, 21:57 | #20 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Bu mevsimde tarifte geçen biberlerden bulamadım ama dayanamayıp, kıl biber denilen biberlerin küçüklerinden seçip kurdum turşuyu. Gel 15 gün gel... |
24-01-2011, 18:37 | #21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-01-2011
Şehir: KONYA
Mesajlar: 32
|
kısırın yanında da ne gider şimdi bu turşu. |
24-05-2011, 19:31 | #22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-05-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
|
Şeker tadı?
Güler hanım, Tarifinizi denemek isterim değişik buldum.. Ammaaa, şeker tadı çok baskınmı oluyor?? Şekerli tuzlulardan pek hoşlanmam; bu açıdan bir tereddüdüm var.. Teşekkürler.. |
24-05-2011, 23:54 | #23 |
agaclar.net
|
Şeker tadı baskın olmuyor, yarım litrelik bir kavanozda deneyebilirsiniz... Bu arada başka bir haber Kavanozda arta kalan sıvı (biberler bitince) salatalarda kullanılabilir deniyordu. Merak ettim, denedim. İki kavanozdan çıkar sıvı, yeni bir kavanoza yeter görününce onları kullandım. Ortaya çıktı ki, benim gibi sirkeyi salata sevmeyenler için, ne yapacağım şimdi bunu, döksem yazık olacak durumu ortadan kalktı |
25-05-2011, 00:08 | #24 |
Moderatör
|
Taze biberler çıkmaya başlayınca daha minicikken heman başlayacağım bu turşudan yapmaya. Depoda hiç kalmadı, eee leblebi gibi atıştırırsan böyle olur tabii. Mevsim biberlerini kaçırmayın derim. Daha sonra biberler kartlaşınca pek de istenilen gibi olmuyor. Sayın patroniçe bu işi tükenmeze çevirdi, suyunu hiç ziyan etmeden yenisini kuruyor. |
25-05-2011, 00:20 | #25 |
agaclar.net
|
Acı kıl biberlerle çok iyi oldu |
18-08-2011, 23:54 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
|
Yarın bahçeden biberleri büyümeden toplamak şart oldu. Deneyen herkes çok beğenmiş. Ben de bir kavanoz tarifteki gibi. Bir kavanoz da domates rendelisini denemek istiyorum nasipse... Teşekkürler Güler hanım... |
19-08-2011, 00:13 | #28 |
Moderatör
|
Belki inanmayacaksınız ama bir kere kurdum Oğuz'un çok hoşuna gitti. İkinci kuruşumda yanımdan ayrılmadan beni inceledi ve şimdi her sabah erkenden bahçeye iniyor, minik minik biberleri toplayıp geliyor ve her gün ama bir kilo ama iki kilo turşu kuruyor. Zaman zaman ona takılıyorum; " biberlerin biraz büyümesine müsade et de kahvaltıda şöyle ağız tadı ile yiyelim" diyorum. Sevgili sakagun, yeğenimin kayınvaldesi bunu sadece biberden kuruyormuş, zaten küçük, küçük körpe biberlerden olunca güzel oluyor, çerez gibi yiyorsunuz. Salatalıktan kursanız o tadı alabilir misiniz bilmiyorum. Biz bunu bir lokmada, leblebi gibi yiyoruz. Ufacık biber, biberin şapkasından tut, ısır ve şapkasını at. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|