agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-06-2012, 01:34   #1
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Kahvaltılık domates biber sosu

Merhabalar,
yıllar önce Bulgaristan'dan göçmen gelmiş bir tanıdığımda tattığım ve kalbî duygularıma tavan yaptıran bir tariftir. Kahvaltılarda masadaki popüleritesini hiç yitirmeyen bu sosu bir kez denerseniz, her yaz başınıza iş alacak ve eminim bundan hiç gocunmayacaksınız)

2 kg. kırmızı salçalık biber

2 kg. domates

6-7 adet patlıcan

20 diş sarımsak ( taşköprü ise yeterlidir, iri dişlerdense aldanmayın, miktarı 2 katına çıkarın, zira anca lezzetini buluyor )

18-20 adet acı sivri biber ( acı secmeyenler tatlı kullanabilirler )

2 su bardağı zeytinyağı

4 çorba kaşığı tuz.


- Kırmızı biberleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz.
- Patlıcanları közlüyoruz ya da daha kolayı yağlı kağıt serili tepsiyle fırına verip içi yumuşayana kadar pişiriyoruz.
- Domatesleri, haşlanıp soyulmuş kırmızı salçalık biberleri, kabukları temizlenmiş patlıcakları ve tohum yatakları temizlenmiş sivri ( tercihen acı ) biberleri, soyulmuş sarımsakları rondodan geçiriyoruz.
- Büyükçe bir tencereye hepsini boşaltıp tuz ve yağını da ekleyip kaynatmaya başlıyoruz.
- Orta ateşte ara ara karıştırarak 1/3 oranında suyunu kaybedip koyuca bir sos kıvamına gelene dek ( yaklaşık 2 saat kadar ) sabırla kaynatıyoruz.
- Temiz ve kuru kavanozlara sıcak sıcak boşaltıyoruz ve kapaklarını kapatıyoruz.
- Kavanozları kapakları üzerine ters çevirip soğuyana kadar yerlerinden kıpırdatmadan dinlendiriyoruz ( 10 - 12 saat kadar ). Küçük kavanozlar seçelim ki tek kullanımlık olsun.
- Afiyet olsun!

Sağlıcakla...

Eklenen Resimler
 
mrduran, Sudenur ve Jakin beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 08:26   #2
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,033
Bu tarif için teşekkürler deneyip sonuçlarını yazacağım inşallah, saygılar

Bir soru geldi aklıma biberleride közlesek daha iyi değil mi?

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 08:39   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-07-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 568
ah ben bunu çok severim yapıp koysam evdekiler bir saatte bitirir

dünyam1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2012, 10:25   #4
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Sevgili ayhat ve dünyam1, ilginize teşekkür ederim

Bir keresinde biberleri közleyerek de yapmayı denedim. Ama lezzet açısından emin olun pek bir fark olmadı. Sadece fazladan 2 saat daha ter dökmüş oluyorsunuz. Ben de tarifin aldığım şekline sadık kalmayı yeğledim. Yine de geliştirilmeye açık bir tarif. Keyfe keder, maydonoz,reyhan, nane ya da kişniş ile de takviye edilebilir.

Sağlıcakla...

LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025