02-04-2013, 13:09 | #121 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-10-2012
Şehir: İstanbul/Fatih
Mesajlar: 3
|
Merhaba ; uzun zaman internetim yoktu ,sırf sirke hakkında sormak için 'wın' aldım . Ben elma sirkesi yaptım .Oldu. Fakat ben çok asitli bir sirke istiyorum .Asit istiyorum .Sirkemi nasıl asitlendirebilirim? Tam iki ay oldu .İçilebilir sirke oldu .Sirke dediğin asitli olmalı ,tıpkı hazır sirke gibi .Asit için yine ve yine asitlenene kadar şeker ,bal ,pekmez vs mi katmalıyım .Neyi eksik yaptım ? Yoksa daha fazla mı zaman gerekiyor ? Lütfen tecrübeli arkadaşlar yol göstersin ,teşekkürler . |
23-07-2013, 00:30 | #122 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
|
Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi: Bahar ayları geldi mi bizim evde evlere şenlik durumlar yaşanır! Büyük anneannemden başlayan, anneannem ve annemden bana gelen bitki yetiştirme, üretme geleneği ile bir yanda annemin kuruttuğu çiçekler, otlar... Diğer yanda benim (tabi düne kadar annemindi) sirkeler... Merak işte, İnşaAllah birgün "doğal sirke" fabrikası kuracağız. Gül, çilek, üzüm, karadut, elma, vişne... Hepsi ayrı güzel, hepsi farklı lezzette... Evet, siz de vişne sirkesi yapmak isteseniz; ilk deneme için 1 kg. vişne alın, saplarını ayıklayıp güzelce yıkayın. Çekirdeklerini ayıkladıktan sonra cam bir kavanozun içine koyun ve iyice ezin, üzerine bir çay bardağı kadar su, 2 yemek kaşığı kadar da toz şeker (%100 pancar şekeri) ilave edin ve hava alacak şekilde üzerine bir tülbent veya iki-üç kat gazlı bez örtüp gölgede ama sıcak bir ortamda beklemeye bırakın. Ara ara kontrol edin 5-6 gün sonra mayalanmayma başlar, 10-15 gün sonra süzüp cam bir şişeye alın. 40 gün boyunca; 10 günde bir süzmeye devam edin, keskin sirke tadını ve kokusunu aldıktan sonra koyu renkli bir şişeye alıp muhafa edebilirsiniz. Vişne sirkesi; havuç, pancar ve marul gibi yeşilliklerle yapılan salatalarda harika oluyor ve hazımsızlık problemi çektiğinizde çok fayda sağlıyor... Fatma Nihal Doğan'ın "vişne sirkesi" tarifi: |
15-08-2013, 09:38 | #123 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Ben de elma sirkesi sevdiğimden şu şekilde kendim yapıyorum: Yaklaşık 2-3 lt. lik kavanoz içindir. Bu ölçüyü arttırabilirsiniz. 3-4 tane kırmızı elmanın kabuklarını soyup kavanoza koyuyoruz üzerine dolana kadar su ekliyoruz. 8-10 tane kuru nohut 2 tane küp şeker 1 dilim kuru ekmek (ince) kapağını sıkıca kapatıp sıcak bir yerde mayalanmasını bekliyoruz. Bu süre en erken 3-4 haftadır. Sonra tadına bakıyoruz sirkeleşme oluşmaya başlayınca istediğimiz sertliğe gelmeye başlayınca süzüp üzerine biraz elma sirkesi ekliyoruz mayalamayı hızlandırması için, birazcık ta tuz. Ben bunu genelde kışın yapıyorum... |
17-08-2013, 01:01 | #124 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
Şehir: Almanya
Mesajlar: 261
|
Her sene deniyorum nerdeyse bakalim belki bu sene tuttururum. |
23-08-2013, 21:39 | #125 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Sağolsun ''meyvelitepe'' sayesinde üzüm ve elma sirkesi yapmayı merak ettim.Son sirkeler ise harika oldu.Elma suyunu ve üzüm suyunu önce şaraba sonrada sirkeye çevirdim.Anladığım kadarıyla en iyi sirke en iyi şaraptan oluyor.Sezon sonu olması sebebiyle sirkelerden birer şişe kaldı.Bitecek diye kullanmaya kıyamıyoruz desek abartı olmaz.Elma sirkesini şifa niyetine yemeklerden yarım saat önce bir bardak suya bir çorba kaşığı kadar katıp içiyorum. Özellikle de gece yatmadan önce. |
24-08-2013, 09:26 | #126 |
/
Giriş Tarihi: 21-04-2013
Şehir: Ğ—anakkale
Mesajlar: 213
|
Deneyiyim bakalım becerebilecekmiyim.. |
05-09-2013, 21:16 | #127 |
Ağaç Dostu
|
Üzüm sirkesi yapımı.
Aslında geçen yıla kadar hiç sirke yapmayı beceremeyen ben, geçen yıl Ürgüp'lü akrabamızdan tarifini aldığım ve o yaparken fotoğrafladığım üzüm sirkesi bilgilerini fotoğrafları ile paylaşıyorum. İhtiyacımız olan malzemeler; Tercihen 5 litrelik cam kavanoz, pet kavanoz da ola bilir ama, sirke olgunlaşıp süzülme aşamasına geldiğinde mutlaka cam kavanoza konmalı. 2 kg. kadar üzüm, biz siyah Dimrit üzümü kullandık. Bir kâse üzüm pekmezi Bir dilim ekmek 1 tane elma 2 yemek kaşığı tuz Bir çay bardağı kadar eski sirke veya sirke mayası(sirke mayasının nasıl bir şey olduğunu elma sirkesini yazarken paylaşacağım). Üzümleri yıkayıp sirke yapacağımız kabın içine koyduk. Elimizle sıkarak suyunu çıkardık. |
05-09-2013, 21:34 | #130 |
Ağaç Dostu
|
Ekmeği de ilâve ettik. Bu arada, sirke mayası evde yokmuş komşudan bir kaç saat sonra geldiği için fotoğraflayamamıştım. Son hali bu, ağzı bir bezle kapatılıp fermantasyon için beklemeye alındı. Sirkenin olgunlaşması ısıya göre değişiyor. |
05-09-2013, 21:38 | #131 |
Ağaç Dostu
|
Mersin'e döndüğümde, yukarıdaki tarifi aynen uygulayarak "bir kez daha deneyeyim bakalım" dedim. Bahçemde beyaz üzüm vardı, iyice olgunlaşmışlar, ben 10 litrelik kavanoz kullandım, tabii malzeme de ona göreydi. Sonuç; Mükemmel bir sirke oldu, bundan iyisi balsamik sirke |
05-09-2013, 21:43 | #132 |
Ağaç Dostu
|
Elma sirkesi yapımı.
Geçen seneden cesaretlendim ya, bu sene de evdeki elmalardan elma sirkesi yapayım dedim 3 kg. kadar elmadan kışlık komposto yapmıştım, kabuklarını değerlendirdim. 1,5 kg. kadar da elma dilimledim. 3 yemek kaşığı tuz 2 yemek kaşığı şeker Bir parça ekmek. |
03-10-2013, 00:09 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 11
|
ellerinize sağlık
1 hafta kadar önce pazardan danelenmiş üzüm aldım. ekonomik oldu ama beyaz ve çekirdeksiz izmir üzümü diye hayıflanıyordum. sirke yapmayı kafaya koyduğumdan dolayı önce tarifini bulmam lazım dedim. tarifine bakmadan 1 hafta yıkanıp temizlenmiş şekilde ağzı kapalı bidonda bekledi şeffaflaştılar ama hareket yok... şimdi baştan sona hepsini okuduğum bilgilerden şu sonuca vardım. önce alkol oluşması için havasız ortamda bekletilmesi gerekiyor. yani kapalı olarak durması doğru. bu şekilde keskinliği artacak. ama üzümleri ezmediğim için uzun süreceğini anlıyorum. sıcaklık yüksek ve loş olacak bunuda bilmeden yapmış durumdayım. rengini biraz kırmızı istediğimden birazda siyah üzüm katmayı düşünüyorum. kapalı ve havasız şekilde şaraplaştıracağım. dertlenip şarap yapmayı becerdiğim halde içmezsem 4 hafta kadarfermantasyon yani mayalanma devam edecek. ben bu suyu süzüp ekmek şeker ve nohut ekleyerek birazda tuz katkısıyla sirkeleşme bölümüne geçeceğim. bu bölüm hava alması gerekiyor. bakteriler havasız ortamda alkol havalı ortamda ise alkolü sirkeye çevirecek. bu süreç üstte kalın ana tabir edilen bakteri tabakası oluşuncaya kadar devam edecek. sıcaklık ve bu sefer loş ortamda( loş kısmından emin olamadım. güneşte bekletilecek kısmı kafamı karıştırdı.) en son gaz çıkarmayı kestiği ve bakteri faaliyetlerinin sonlanmaya başladığı aşamada üstteki ana denilen mayayı alacağım. ve limon tuzu atıp şişelere dolduracağım. limon tuzunun amacı bakteri faaliyetini durdurmasından kaynaklanıyor. çünki koruyucu madde olarak kullanılan sitrik asitin öbür adı limon tuzudur. tabi aromayı bozmaması için az kullanacağım. belki kaşık ucuyla. sorular şunlar : üzümleri hırpalamadan atmak hatamıydı? üzerine sonradan siyah üzüm katmak işi bozarmı? ve en önemlisi ana denen maya tabakası nasıl muhafaza edilir? öldürmeden yoğurt gibi sonraki sirke yapımlarımızda daha kaliteli ve hızlı sonuç için bunu öğrenmem şart. komşunun bahçesinde elma ağacının altında tenezzül edip toplamadığı çürük kurtlu elmalar ilaçsız ve doğal. onları hırhızlasak elma kıymete binermi? o elmaları toplayıp çürüklerini kesip temizleyerekmi temizlemeden mi bir kaba doldurmalıyım? ne yaparsam yapayım önce şaraplaştırma aşaması yanı ağzı kapalı ortamda bekletmem en doğrusumu ? hatamı ediyorum? kavga edecek birini bulup hır çıkarınca hakkaten sirke güzel ve keskinmi olur? keskin olunca kavga çıkardığım kişi ile arayı düzeltebilecek kapasitede bir sirke elde edebilirmiyim? elde edemezsem bilgiyi sunan arkadaşı dava etmelimiyim? hayat memat meselesi. kırkımdan sonra sirke üretmeye merak saldım sayenizde. hemde burada eski üye olup geç farketmekten utandığımı söyleyeyim peşinen. arzederim. saygılarımla. |
22-10-2013, 20:42 | #137 |
Ağaç Dostu
|
Sayın abrakadabra; Önce mesajınızı geç görüp geç cevaplayabildiğim için üzüldüğümü ifade edeyim. Şimdiye kadar olan olmuştur artık, bundan sonra bir şekilde müdahil olup, kavga, gürültü, adliye avukat uğraşmayı göze alamadım doğrusu Benim verdiğim tarif denenmiştir, yani şahitim ve ispatım vardır, ama siz tarifi saptırmışsınız, ne diyeyim, inşallah bomba gibi bir sirkeniz olur. Neticeyi buradan bizlerle paylaşırsanız seviniriz. |
19-11-2013, 15:31 | #138 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 11
|
Alıntı:
hanım söyledi ben dinledim yani. biraz tuz atsam berraklaşır diye düşünüp tuzda kattım korkarak. önce macun rengindeydi bugün baktım sirke rengine dönmeye ve dpte tortulanmaya başlamış. bu arada bikaç damla limonu koruyucu madde olarak ekledim. renk ve kalite bozulmasın diye düşünmüştüm. içine az miktarda piyasadan aldığım sirkedende kattım. bakteri aşılamak maksadıyla tabi. yoğurt gibi mayaladığımı düşünüyorum. ağzı açık olarak rengini almaya berraklaşmaya başladı. hayırlısı olsun. umarım başarmışımdır. kurban bayramı arefesinden beri bekleyen ve dün süzdüğüm malzemem den çok az posa kalmış geriye. nerdeyse malzemem kadar özüt elde ettim. |
|
19-11-2013, 15:34 | #139 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 11
|
malzemeyi tamamen değil ama mayalanma başlamadan önce(alkol fermantasyonu) arasıra açıp elimle ezdim öfeledim. malzeme çok bulanık hal aldı. bu malzemenin tamamen suya geçmesini sağladı. hanımın süzgeç mafoldu ama oda kavga için lazımdı... |
19-11-2013, 18:30 | #141 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
|
Ah şuan öyle kötü oldum ki sormayın, çok üzüldüm. Ağaçlar net in evde sirke yapımı sayfasından habersiz, geçen sene (aslında bütün sayfalara bakarım ama gözümden kaçmış demek ki) elma sirkesi kurdum, hemde organik on kg kadar. Her gün ağzını açık bırakıyorum belli sürelerde, açık zamanda tülbentli. Gaz çıkması bitince koydum bir köşeye epeyce ilgilenemedim hastalık olayları yüzünden. Ağzını açtığımda üzerinde şu an (maya) olduğunu öğrendiğim tabakayı görünce bu bozulmuş diye döktüm.Kısmet değilmiş demek ki. |
20-11-2013, 12:16 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 204
|
Sayın Adalet Yağcı, teşekkür ederim. Bir sene geçmemişti ama üç ayı geçkin kaldı. Uzun süre hastalık üç, dört ay geçmişti ve durduğu yer sıcak bir ortamdı. Dediğiniz gibi bundan sonrakiler iyi olur. |
04-12-2014, 13:44 | #144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2014
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
|
İlk defa sirke yapıyorum. Bir şişe elma bir şişe üzüm sirkesi yaptım. Fotoğraflarından yola çıkarak gidişatı hakkında bilgi verebilir misiniz? İlk 4 fotoğraf üzüm sirkesi. 15 gün sonra üzümlerini süzdüm bu sadece suyu. 2 gündür üzerinde böyle birikmeler oldu. Bunlar ne ola ki??? |
04-12-2014, 13:48 | #145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2014
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
|
Bu fotoğraflar da yani son üç fotoğraf elma sirkeme ait. Bunun seyri daha farklı üzümden. Meyveleri içinde duruyor. Yapalı 20 gün oldu. Üzerinde beyaz birikimler var. Hangi aşamadalar? Doğru mu ilerliyorlar? Bilgi verirseniz sevinirim. |
07-12-2014, 14:29 | #146 |
Ağaç Dostu
|
Kavanozun üstündeki sıvıda oluşan kısım fermantasyonun başladığını gösteriyor. Ancak, üzüm sirkesindeki harcı 15 gün sonra neden süzdünüz anlayamadım. İçine karıştırdığınız her şey sirke olgunlaşıncaya kadar kalacaktı. Hava soğuk, bu mevsimde birkaç ay beklemesi gerekirdi olgunlaşması için, ama artık çıkartmışsınız yapacak bir şey yok. Ara sıra tadına bakıp anlayabilirsiniz sirkenizin olgunlaşıp olgunlaşmadığını. Sabırlı olun |
07-12-2014, 21:39 | #147 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2014
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7
|
Alıntı:
|
|
08-12-2014, 08:52 | #148 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-03-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 50
|
Alıntı:
Ben de evde elma ve üzüm sirkesi yapıyorum. Ancak sirkeyi süzdükten sonra eğer buzdolabında muhafaza etmezsem tekrar ana oluşturmaya başlıyor. Rengi bulanıyor. Yani çalışmaya devam ediyor. Siz nasıl saklıyorsunuz sirkenizi ? |
|
08-12-2014, 16:33 | #149 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
|
Limon tuzu katıyorlar. Yalnız sirkenin aroması bozulmasın diye çok az miktarda olması gerekiyor. Kendi yaptığım sirkeyi ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza ettiğimde, bir daha ana oluşmamıştı. |
08-12-2014, 19:01 | #150 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Siz tadına bakın, sirke tadı gibi gelmiyorsa bozulmuş demektir. |
|
|
|