15-07-2011, 11:17 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Çok enteresan |
15-07-2011, 11:58 | #33 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
|
Çok ilginç dedem bugday sapından maya yaptıklarını anlatırdı,ilk defa duydum ilk fırsatta bende deneyecegim |
15-07-2011, 11:59 | #34 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-04-2009
Şehir: Balıkesir /Bandırma
Mesajlar: 336
|
Alıntı:
Duman karıncaları kaçırır. Körüğünüzz yoksa saman dumanı, sigara dumanı vs. deneyiniz. |
|
15-07-2011, 14:32 | #35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
|
Çok ilginç bilgiler, paylaşımlar, teşekkürler. |
30-07-2011, 09:28 | #36 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 75
|
Her konuda yeni bir şey öğrendiğim en güzel site, düşününlere, paylaşanlara herkese çok teşekkürler. |
14-08-2011, 11:02 | #37 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprağın bir kısmı sütün üstünde kaldı, artanı dibe çöktü. Amacım sadece deney yapmaktı. Bu yüzden hiç özenmemiş ve resim çekmemiştim. Bardağı mutfak dolabında sakin bir köşeye bıraktım ve iki gün unuttum. İkinci günün sonunda beni yine sürpriz bekliyordu. Bardaktaki süt kaskatı olmuştu. Bir çay kaşığı yardımı ile üst kısımdaki toprak kalıntılarını temizledim. Toprağın bir kısmıda çay bardağının dibinde görünüyordu. Orta kısım tertemiz bir yoğurt halini almıştı. Kaşık yardımı ile tabandaki çamurlu bölgeye dokunmadan bana yetecek kadar mayayı başka bir kaba aldım ve kalan çamurlu kısmı döktüm. Ertesi gün kendi ineğinin sütünü satan komşudan süt sipariş ettim ve gelen sütten bir litrelik kavanoza elimdeki maya ile yoğurt mayaladım. Sonuç yine mükemmeldi. Bu kavanozu sadece tadımlık olarak sakladım. Yan komşuma iki kaşık mayalık olarak verdim. Olayı anlattım, yoğurt mayalayıp tadını bana söylemelerini rica ettim. İki gün sonra gelen tepki mükemmeldi. Bunun üzerine elimde kalan maya fazlasını süt getiren inek sahibi komşuya verdim ve onada maya yapımını tarif ettim. İki gün sonra o da mayaladığı yoğurdu gösterdi ve tadını diğret yoğurtlara nazaran sanki biraz tatlı olduğunu söyledi. Gerçekten de diğer yoğurtlardan lezzet ve tat olarak biraz farklı. Lezzetini seveceğinizden eminim. |
|
15-08-2011, 16:04 | #38 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
merhaba arkadaşlar, ben de kendi yoğurdunu kendi yapanlardanım. ama karınca toprağı ile doğal yoğurt mayasını yeni duydum ve sizlerin deneyimlerinizi görmesem inanmazdım. ellerinize sağlık. ilk fırsatta deneyeceğim. |
26-04-2012, 15:21 | #40 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 15
|
Alıntı:
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü? |
|
26-04-2012, 18:17 | #41 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 15
|
Alıntı:
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü? |
|
30-04-2012, 21:27 | #42 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
karınca toprağı
Nihayet karınca toprağı ile yoğurt elde etmeyi başarabildim.Karınca toprağını küçük bir tülbent parçasına koyup bir bardak sütün içine üzerini örtmeden mutfak dolabına(karanlık ortam) bıraktım.24 saat sonra sütün mayalanmış olduğunu gördüm.Artık sütü mayalayacak olan karınca toprağından elde edilmiş 2 kaşık yoğurdum hazır...Yarında 1 kg süt ile ikinci aşamayı gerçekleştireceğim. |
01-05-2012, 19:23 | #45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
Şehir: Tayland
Mesajlar: 202
|
Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim.... Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta. Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi..... Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz ! O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim... Saygilar |
06-05-2012, 15:52 | #46 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Karınca toprağı ile yoğurt mayalama
Dün aynı süt ile iki ayrı yoğurt mayaladık.Karınca toprağı ile mayalanmış yoğurt tatlımsı diğeri ise bildiğimiz hafif ekşi ev yoğurdu.Denemeyi başarı ile neticelendirmenin ötesinde tercihim damak tadıma daha yatkın olan hafif ekşimsi ev yoğurdunda...Fayda açısından birbirlerine üstünlükleri varmı bilemiyorum. |
24-08-2012, 17:07 | #47 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 4
|
Burada okumuş olduğum karınca yumurtası ve toprağı ile yapılan yoğurtla ilgili olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk mayayı karınca yumurtasından yaptım.Çok az bir maya elde ettim.o,5 kg lık cam kavanozun dibinde yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar yoğurt oldu.Kavanozun üst kısmında da pütürlü biraz da sert yoğurt gibi birşey vardı.Ben her ikisi ile ayrı ayrı kavanozlarda tekrar sütü mayaladım.İlk kavanozun altında bulunan üç kaşık kadar mayayla yapmış olduğum yoğurt güzel oldu.Biraz sulu oldu ve 24 saatde mayalandı.Sonra bahçeden aldığım karınca toprağı ile mayaladığım yoğurt daha lezzetli geldi Ondan sonra yaptığım yoğurdu manda sütü ile yaptım.Bekleme süresi 24 saat olunca hafif bir ekşilik oldu.Ekşiliğini yoğurt üzerine koyduğum bezle suyu alınca geçti.Ondan sonra mayalanma süresini 6 saate indirdim.Yoğurdun mayalanma süresi dolduğunda kapağını açtığımda bir koku oluyor ama yoğurdun kapağı açık yarım saat bekledikten sonra koku kalmıyor.Ben buzdolabına koyduğum yoğurdun üstüne mutlaka bez örterim her kullanmak için açtığımda da bezi sıkar tekrar koyarım.İnanın ilk kavanozda bulunan puturlu olan maya 1 aydır buzdolabında ve tadında hiç bir bozulma olmadı.Artık komşularıma bu yoğurttan mayalık veriyorum onlarda çok güzel olduğunu söylüyor.Bu yoğurdu öğrendiğim için mutluyum burada deneyimlerini paylaşan herkeze teşekkür ediyorum.Bende deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. |
24-08-2012, 21:05 | #49 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
04-01-2013, 13:35 | #50 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: manisa
Mesajlar: 3
|
bi belgeselde seyretmiştim,yeri tam hatırlayamıyorum ama anadoluda biyer.baharda nisan aylarında sabahın erken saatlerinde buğday tarlalarıdan çiy damlaları toplayıp mayalamada kullanıyorlardı.heryıl yinelenen bir ritüel.... |
05-01-2013, 12:11 | #51 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 208
|
bildiğim kadarı ile her yıl 6 mayıs hdırellez günü sabahı erkenden çimenlerin üzerinde çiğ taneleri toplanarak süt öğütülüyor ve bir daha ki 6 mayısa kadar bu maya devam ettiriliyor. karınca toprağını deneyeceğim: |
05-05-2013, 23:56 | #52 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
Yoğurt mayalama (Karınca Yumurtası ile)
Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz, hem lezzet katar hem de yemeğin boğazdan aşağıya kolay inmesini sağlar ev yoğurdu. Ya faydaları... Peki ya hazır yoğurtlar... yanında bir içeceğe ihtiyaç duyarsınız, adamın ağzına dolanır inmez bir türlü aşağıya yapışır adeta boğaza.
Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla ilk deneme olmasına rağmen sonuç oldukça başarılıydı. Ama resimleri maalesef yok. Karıncaların yuvalarından çıkardığı bir çorba kaşığı kadar taze toprağı bir su bardağı ılık süt içine bıraktım. Mayalanma oda sıcaklığında 3 gün sürdü. Henüz tadına bakmadan toprak bulaşmamış taraflarından bir miktar mayalık almak suretiyle tekrar mayaladım bu yaklaşık 6 saat kadar sürdü. Karınca yumurtası bulmak kadar, onları karıncalardan almak da uğraştırıcı. Bulduğum yumurtalar arasında içerisinde karınca oluşumu başlamamış olanları kullandım. Yumurtaları bir bardak ılık süt içerisine bıraktım. Sütün yumurtalara tamamen temas etmesini sağlamak için bir kürdan yardımıyla hafifçe karıştırdım. Sıcaklığını mayalanma sıcaklığında tutmaya yardımcı olmak için içinde takriben aynı ısıda su bulunan bir başka kaba koydum. Üzerini kapattım. Bu kabı bir ısı kaynağına yakın yerde muhafaza ettim. ikinci günün sonunda kontrol ettiğimde mayalanmanın tamamlandığı gördüm. Düzenleyen mumunal : 06-05-2013 saat 00:20 Neden: cümle düşüklüğü |
06-05-2013, 00:02 | #53 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
Kokusu, görünümü gerçekten heyecan verici. Yumurtaları ezmeden içinden mayalık alıp bir sonraki aşamaya geçtim. Resimdeki maya miktarı cam kasedeki sütü mayalamak için yeterli geldi. Yoğurdun tutma süresi sanırım 4-5 saat olabilir. Evet, tadının neye benzediğini anlamak için birçok kaşık almak zorunda kaldım. Görünümü, kıvamı resimde göründüğü gibi… |
06-05-2013, 00:18 | #54 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
. Aşağıdaki resimler başarısızlıkla sonuçlanan çalışmalardan. Yumurta, yumurta ve toprak kullanarak denedim. Mayalık almak uğraştırdığı için sallama çayın malzemesini kullandım bu defa. Oldu mu? olmadı mı? deme şansınız yok. Daha ikinci gün bu koku nereden geliyor dediğimde benim çalışmanın bozulduğu hiç aklıma gelmemişti. Her şey ortada, maalesef çok kötü kokuyor. Sonuç; sanırım bu başlık altında konu ile ilgili bir çalışmanın sonucu aktarılmıştı. Bu sonuca ben de katılıyorum; karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla yapılan yoğurt en lezizi. Sonraki sıra, karınca yumurtasıyla yapılan yoğurtta. Daha sonra harnup ile yapılan yoğurt sıralamada yerini aldı. İlk ikisi ile yapılan yoğurdu tadanlar beğendi. Harnup ile mayalanan ikinci yoğurtta bile yoğurtta olmaması gereken aromalar mevcuttu, eşim dışında kimseye tattırmadım, ikimizde beğenmedik. En lezzetli olmasına rağmen zorluk derecesi en yüksek toprakla olan yoğurt; 3-4 defa denedim, yukarıdaki sonuncusuydu. Hepsi bozuldu. Yukarıdaki iştah kapatıcı resimleri özellikle aktardım, bu başlığı okuyupta denemek isteyenlerin nelerle karşılaşabileceklerini bilmelerini istedim. Denemek isteyenlere başarılar. |
06-05-2013, 09:17 | #55 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Sayın mumunal, Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi Diğerini deneyeceğim...Elinize sağlık... |
01-10-2013, 18:08 | #56 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
bende yaptım olduuuuu saat 16:00 civarı bahçeden aldığım karınca toprağını tülbent kesenin içine koyup 2 su bardağı kadar ılık günlük sütle bi kavanozda buluşturdum. üzerini örtüp ılık biyerde tuttum. şimdi saat 18:00 kontor ettiğimde yoğurt kıvamına geldiğini gördüm ve çok mutlu oldum. acaba yarına kadar beklemeye devam etmeli miyim? bilen arkadaşlar fikir verirse çok sevinirim. |
01-10-2013, 18:09 | #57 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
afedersiniz eksik yazmışım. dün 16:00 da mayaladım bugün 18:00 da tutmuş. hemen yoğurt yapımına geçmeli miyim? |
02-10-2013, 10:59 | #59 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
Merhaba Sındırgılı, dün akşam 18:30 gibi mayalama yaptım ve gece kontrol ettiğimde tutmamıştı. sabah uyanır uyanmaz büyük heyecanla baktığımda hüsrana uğradım yoğurttan çökeleğe dönük bi tortuyla karşılaştım. üst kısım öyleydi ve altında da ( kavanozun yarısından çoğu) hafif yeşilimtırak su olmuş. tadına bile bakasım gelmedi. uzun zamandır karınca toprağından yoğurt tüketen varsa lütfen fikirlerini yazsınlar. araştırırken birkaç olumsuz yazıylada karşılaştım. karınca toprağıyla mayalananın yoğurt değilde süt peltesi olduğuna değinmişler. tecrübelerinizle beni aydınlatırsanız sevinirim. |
12-07-2015, 19:25 | #60 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-07-2015
Şehir: -
Mesajlar: 1
|
arkadaşlar hala daha yapan var mı karınca yumurtası /toprağından yapıyorlarsa yumurta nasıl olmalı saydam mı opak mı? |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|