![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Yaptığım maya ile uzun süre çok lezzetli yoğurt yedik ama bir seferinde hatalı bir mayalama sonucu yoğurt ekşi oldu ve mayayı kaybettim. Yeniden maya yapmayı denediğimde de elimde beklettiğim toprakla beceremedim. Yaz tatilinde tekrar denemeyi düşünüyorum. Çok lezzetli bir yoğurt oluyor. Tavsiye ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
İLK YOĞURT NASIL MAYALANDI? Sütten ürettiğimiz besinlerden biri de yoğurtur. Yoğurt, süt proteinlerinin fermentasyonla çökelmesi sonucu oluşan pıhtıdan ibarettir. Genellikle kaynatılıp ılık hale getirilen süte az miktarda eski yoğurdun eklenmesiyle yapılır. Ilık olan sütün ortasına, daha önceden ayrılmış ve suyla karıştırılarak inceltilmiş bir miktar yoğurt yavaş yavaş eklenir. Üzeri kapatılır ve soğumaya alınır. Burada en önemli girdi, sütün yoğurt haline dönüşmesini sağlayan mayadır. Ve yoğurt yapımında bu görevi eski yoğurt üstlenir. Peki elimizde yoğurt mayalamak için eski yoğurt bulunmuyorsa ne yapmalıyız? Ya da ilk yoğurdun mayası nedir? Bu soruların yanıtları araştırıldığında, göçebe olarak yaşayan atalarımızın karınca yumurtasından yoğurt yaptığına dair bilgiler edinildi. Bunun üzerine ilk yoğurdun karınca yumurtasından mı, karınca toprağından mı, ya da normal topraktan mı mayalandığını kanıtlamak için araştırmalar yapıldı. Oktay İnce de çalışmasında, eski yoğurt dışındaki doğal mayaların, sütün yoğurda dönüşmesinde işe yarayıp yaramayacağı ve eğer doğal mayalardan yoğurt olursa, ne kalitede olacağını inceledi. Araştırmasında deneysel olarak süte ev koşullarında değişik oranlarda standart (ticari) yoğurt ve doğal mayalar (normal toprak, karınca yuvası çıkışındaki toprak ve karınca yumurtası) ekleyip, elde edilen yoğurtların ve bunlarla hazırlanan yoğurtların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerini beş gün süreyle araştırdı. İnce, araştırmasının sonuçları konusunda şu açıklamayı yapıyor: "Araştırmamızda denenen yoğurtların her bir neslinin, zamana bağlı olarak pH değerinde azalma olduğu saptandı. Doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 2, 3 ve 4. nesillerinde ölçülen pH değerinin, standart yoğurt pH'sı ile aynı düzeylerde olduğu saptandı. Yoğurt fiziksel görüntüsü bakımından doğal mayalarla elde edilen yoğurtların 3. ve 4. nesillerinde hemen hemen hiç serum ayrılması gözlenmezken, ev yoğurdunda az da olsa serum ayrılması oldu. Duyusal test sonucunda yapı bakımından en iyi yoğurt, karınca toprağıyla mayalanan yoğurt oldu; görünüm olarak karınca toprağı ve karınca yumurtası olumlu sonuçlar verirken, lezzet olarak da en iyi yoğurdu, karınca toprağıyla yapılan mayalamadan elde ettik. Sonuç olarak, doğal mayalar kullanılarak yoğurt mayalama işlemi sağlandı ve karınca toprağıyla mayalanan yoğurt panelistler ve tüketiciler tarafından en iyi yoğurt seçildi. Eğer bir gün evinizde yoğurt yapmak için maya bulamazsanız, dışarı çıkıp karıncanın oluşturduğu toprak tepecikten biraz almanız yeterli. Unutmayalım ki bu yoğurdu yemek için üç gün beklemek gerekiyor. Çalışmamızın ilerleyen aşamalarında elde edilen yoğurtların mikrobiyolojik ve besin kalitesini de araştıracağız." BİLİM ve TEKNİK DERGİSİ 2006 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Toprağın bir kısmı sütün üstünde kaldı, artanı dibe çöktü. Amacım sadece deney yapmaktı. Bu yüzden hiç özenmemiş ve resim çekmemiştim. Bardağı mutfak dolabında sakin bir köşeye bıraktım ve iki gün unuttum. İkinci günün sonunda beni yine sürpriz bekliyordu. Bardaktaki süt kaskatı olmuştu. Bir çay kaşığı yardımı ile üst kısımdaki toprak kalıntılarını temizledim. Toprağın bir kısmıda çay bardağının dibinde görünüyordu. Orta kısım tertemiz bir yoğurt halini almıştı. Kaşık yardımı ile tabandaki çamurlu bölgeye dokunmadan bana yetecek kadar mayayı başka bir kaba aldım ve kalan çamurlu kısmı döktüm. Ertesi gün kendi ineğinin sütünü satan komşudan süt sipariş ettim ve gelen sütten bir litrelik kavanoza elimdeki maya ile yoğurt mayaladım. Sonuç yine mükemmeldi. Bu kavanozu sadece tadımlık olarak sakladım. Yan komşuma iki kaşık mayalık olarak verdim. Olayı anlattım, yoğurt mayalayıp tadını bana söylemelerini rica ettim. İki gün sonra gelen tepki mükemmeldi. Bunun üzerine elimde kalan maya fazlasını süt getiren inek sahibi komşuya verdim ve onada maya yapımını tarif ettim. İki gün sonra o da mayaladığı yoğurdu gösterdi ve tadını diğret yoğurtlara nazaran sanki biraz tatlı olduğunu söyledi. Gerçekten de diğer yoğurtlardan lezzet ve tat olarak biraz farklı. Lezzetini seveceğinizden eminim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Bir kase yoğurt elde etmek için hakikaten bu kadar emek veren başka kimseler var mıdır diye şöyle bir gezindim ve bu yazıtları buldum. 2006 tarihli bu yazı heryerde aynı kopyalanıp farklı yorumlar ve çıkarımlar yapılmış. Bu Oktay İnce kimdir, eğitimi, titri nedir? Muğlak?! Ben bu isimde bir gazeteci biliyorum sadece. Kişisel olarak bunu misvakla diş fırçalamaya benzetebilirim ![]() Saygılar ve kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 15
|
Alıntı:
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 15
|
Alıntı:
Karıncalar benim evimde heryerden çıkıyor,ince ince tüm evin altını boşaltıyorlar,buradan çıkardıkları ince molozlarda bu işi görürmü? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-12-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 578
|
Çok enteresan |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 50
|
Çok ilginç dedem bugday sapından maya yaptıklarını anlatırdı,ilk defa duydum ilk fırsatta bende deneyecegim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 70
|
Çok ilginç bilgiler, paylaşımlar, teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-04-2010
Şehir: izmir
Mesajlar: 75
|
Her konuda yeni bir şey öğrendiğim en güzel site, düşününlere, paylaşanlara herkese çok teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 22-02-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 186
|
merhaba arkadaşlar, ben de kendi yoğurdunu kendi yapanlardanım. ama karınca toprağı ile doğal yoğurt mayasını yeni duydum ve sizlerin deneyimlerinizi görmesem inanmazdım. ellerinize sağlık. ilk fırsatta deneyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
karınca toprağı
Nihayet karınca toprağı ile yoğurt elde etmeyi başarabildim.Karınca toprağını küçük bir tülbent parçasına koyup bir bardak sütün içine üzerini örtmeden mutfak dolabına(karanlık ortam) bıraktım.24 saat sonra sütün mayalanmış olduğunu gördüm.Artık sütü mayalayacak olan karınca toprağından elde edilmiş 2 kaşık yoğurdum hazır...Yarında 1 kg süt ile ikinci aşamayı gerçekleştireceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-10-2011
Şehir: Tayland
Mesajlar: 202
|
Buyuleyici bir paylasim, ve deneyim.... Yasadigim ulkede sade yogurt bulmak cok zor, genelde ithal meyve aromali ya da meyve parcacikli yogurtlar satilmakta. Aylar once bu konuda arastirma yapmistim, karinca topragi, yumurtasi hakkinda benzer bilgiler edindim ve simdi..... Bende farkli bir bilgi ile katkida bulunmak isterim, madem agaclar.net uyesiyiz ! O zaman bir agacin yani cam agacinin kozalagi ile sutu mayalayabileceginizi hatirlatmak isterim... Saygilar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-02-2010
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 52
|
Karınca toprağı ile yoğurt mayalama
Dün aynı süt ile iki ayrı yoğurt mayaladık.Karınca toprağı ile mayalanmış yoğurt tatlımsı diğeri ise bildiğimiz hafif ekşi ev yoğurdu.Denemeyi başarı ile neticelendirmenin ötesinde tercihim damak tadıma daha yatkın olan hafif ekşimsi ev yoğurdunda...Fayda açısından birbirlerine üstünlükleri varmı bilemiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-08-2012
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 4
|
Burada okumuş olduğum karınca yumurtası ve toprağı ile yapılan yoğurtla ilgili olarak deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.İlk mayayı karınca yumurtasından yaptım.Çok az bir maya elde ettim.o,5 kg lık cam kavanozun dibinde yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar yoğurt oldu.Kavanozun üst kısmında da pütürlü biraz da sert yoğurt gibi birşey vardı.Ben her ikisi ile ayrı ayrı kavanozlarda tekrar sütü mayaladım.İlk kavanozun altında bulunan üç kaşık kadar mayayla yapmış olduğum yoğurt güzel oldu.Biraz sulu oldu ve 24 saatde mayalandı.Sonra bahçeden aldığım karınca toprağı ile mayaladığım yoğurt daha lezzetli geldi Ondan sonra yaptığım yoğurdu manda sütü ile yaptım.Bekleme süresi 24 saat olunca hafif bir ekşilik oldu.Ekşiliğini yoğurt üzerine koyduğum bezle suyu alınca geçti.Ondan sonra mayalanma süresini 6 saate indirdim.Yoğurdun mayalanma süresi dolduğunda kapağını açtığımda bir koku oluyor ama yoğurdun kapağı açık yarım saat bekledikten sonra koku kalmıyor.Ben buzdolabına koyduğum yoğurdun üstüne mutlaka bez örterim her kullanmak için açtığımda da bezi sıkar tekrar koyarım.İnanın ilk kavanozda bulunan puturlu olan maya 1 aydır buzdolabında ve tadında hiç bir bozulma olmadı.Artık komşularıma bu yoğurttan mayalık veriyorum onlarda çok güzel olduğunu söylüyor.Bu yoğurdu öğrendiğim için mutluyum burada deneyimlerini paylaşan herkeze teşekkür ediyorum.Bende deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-01-2013
Şehir: manisa
Mesajlar: 3
|
bi belgeselde seyretmiştim,yeri tam hatırlayamıyorum ama anadoluda biyer.baharda nisan aylarında sabahın erken saatlerinde buğday tarlalarıdan çiy damlaları toplayıp mayalamada kullanıyorlardı.heryıl yinelenen bir ritüel.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 208
|
bildiğim kadarı ile her yıl 6 mayıs hdırellez günü sabahı erkenden çimenlerin üzerinde çiğ taneleri toplanarak süt öğütülüyor ve bir daha ki 6 mayısa kadar bu maya devam ettiriliyor. karınca toprağını deneyeceğim: |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
Yoğurt mayalama (Karınca Yumurtası ile)
Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz, hem lezzet katar hem de yemeğin boğazdan aşağıya kolay inmesini sağlar ev yoğurdu. Ya faydaları... Peki ya hazır yoğurtlar... yanında bir içeceğe ihtiyaç duyarsınız, adamın ağzına dolanır inmez bir türlü aşağıya yapışır adeta boğaza.
Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla ilk deneme olmasına rağmen sonuç oldukça başarılıydı. Ama resimleri maalesef yok. Karıncaların yuvalarından çıkardığı bir çorba kaşığı kadar taze toprağı bir su bardağı ılık süt içine bıraktım. Mayalanma oda sıcaklığında 3 gün sürdü. Henüz tadına bakmadan toprak bulaşmamış taraflarından bir miktar mayalık almak suretiyle tekrar mayaladım bu yaklaşık 6 saat kadar sürdü. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen mumunal : 05-05-2013 saat 23:20 Neden: cümle düşüklüğü |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
. ![]() ![]() ![]() ![]() Yukarıdaki iştah kapatıcı resimleri özellikle aktardım, bu başlığı okuyupta denemek isteyenlerin nelerle karşılaşabileceklerini bilmelerini istedim. Denemek isteyenlere başarılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Mersin-Şanlıurfa
Mesajlar: 1,022
|
Sayın mumunal, Hayret ve ilgi ile okudum. İlk defa böyle birşey görüyorum. gerçekten çok ilginç. tadını da çok merak ettim açıkçası. Ama ben sanırım karınca yumurtası ile olan yoğurdu yiyemem gibi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
|
Alıntı:
Harnup ile mayalama başlığı altında lezzetleri konusunda tecrübemi açıklamıştım. Karınca yumurtası ve olgunlaşmamış Harnup ile uğraşmayın derim. İmkanınız varsa karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile deneyin olmadı tekrar deneyin. Eğer tutarsa sonuçtan memnun kalacağınızı zannediyorum. Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak ile yaptığımız yoğurdun hiç bir yoğurda benzemeyen kendine has, çok özel bir lezzeti vardı; ilk aklıma gelen şey bir bebeğin bile severek yiyebileceği aroma ve lezzette olmasıydı. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
bende yaptım olduuuuu ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-09-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 6
|
afedersiniz eksik yazmışım. dün 16:00 da mayaladım bugün 18:00 da tutmuş. hemen yoğurt yapımına geçmeli miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|