agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 3 Gönderen pria

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 17-09-2012, 21:03   #8
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Şimdi tam zamanı..

Biz her yıl bu zamanlarda acı biber sosu yaparız..Şöyle:

5 kilo kırmızı tatlı biber, 5 kilo da çok acı etli kırmızı biberlerden alırız..
Eşim biber acısına allerjik olduğu için acı olanları ben, tatlı olanları da onunla çekirdeklerini ve saplarını ayıklarız..

Ortasından ikiye bölünmüş bu biberler birkaç defa yıkanır..

Sonra biberlerin etleri yumuşayana kadar kaynatılır..En pratik yol; düdüklü tencerenin düdüğü kapatılmadan ve kapak bir iki kere açılarak karıştırılarak yapılan kaynatmadır)
Bir kevgire bırakılıp el yakmayacak kadar soğuması ve suyunun süzülmesi beklenir..

Daha sonra ben bunları kevgirde ovalaya ovalaya etlerini kabuklarından ayırırım..İşin en zor kısmı budur..
Çıkan biber püresini tencerede kaynatıp suyunun giderilmesini pek tavsiye etmem..Kaynamağa başlayınca baloncuklar yapıp patlar ve etrafı rezil eder çünkü..
En güzeli bunu fırında yapmaktır..Biber püresini fırın tepsisinde suyu azalıp biraz katılaşıncaya kadar tutarsınız..Tabi, arada bir karıştırmanız gerekir..

Koyulaştıktan sonra tuzunu ve isterseniz yarım çay bardağı zeytinyağını ilave edersiniz..
İşlem tamamdır..

Daha sonra bunu hiç soğutmadan kavanozlara doldurur ve ağzını sıkıca kapatırsınız ve ters çevirir, iyice soğuyana kadar (14-15 saat) hiç dokunmazsınız..(Kavanozları ters çevirip suda kaynatmaya gerek yoktur)

Kavanozları buzdolabına koymaya gerek yoktur, karanlık, serin bir yerde rahatlıkla bir yıl dururlar bozulmadan..Ama, yemek üzere açtığınız kavanozu mutlaka buzdolabına koyunuz..

Kışın bu biber püresini isterseniz az bir köy tipi (TAT katkısız köy tipi) domates salçası ile karıştırırsınız..
İçine nane, kekik, ezilmiş sarımsak, öğütülmüş ceviz de karıştırırsanız, kahvaltılık süper bir ekmeküstü olur..

Hiçbir şey karıştırmasanız bile nefis olur..Biberin tadını ve aromasını hissedersiniz yerken..Tabi, bol zeytinyağıyla birlikte dahada güzelleşir..

Küf olayından çok ürktüğümüz için, biber domates kurutma gibi şeyleri tercih edemiyoruz..
Bulabildiğimiz en güvenilir yöntem bu..
Her yıl yaparız..
Ama işin en zor kısımlarını eşime havale etmem; ben yaparım..

limon, alanur ve TRAKLI beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025