![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2007
|
Sarıgöl'de gördüğüm domates saklama veya domates sosu vs. vs. ne derseniz bir sos var (Kusura bakmayın cümleyi nasıl toparlayacağımı bilemedim).. 1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz. 2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz. 3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz. 4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz. 5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz. 6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz. 7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz. 8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor. 9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum. 10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yaptım. Kayısı, erik, şeftali...Çocuklar kahvaltıda çay içmedikleri için bunu çok sevdiler. Tabi tuz yerine şeker koydum. Açtığımda çok koyu oluyor biraz sulandırıyorum. 70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
|
|