agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 07-08-2008, 16:22   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-07-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 452
Domates reçeli
Domates Reçeli yunan mutfağına ait bir tarif. Yunanlılar kahve yanında misafirlerine ikram ediyor. Türkiye sınırlarında Bozcaada da bulabilirsiniz. Malesef bozcaada'da satış fiyatı bana çok yüksek geldi. Küçük bir kavanozu 7-7.5 ytl'ye satıyorlar.

Bende evde kendim yapmaya karar verdim ve bire bir aynısını yaptım.

Bu arada ben ölçüleri tahmini olarak kullandım. Size en yakın ölçüleri vermeye çalışıcam.

Öncelikle gerekli olan kireç suyu.
6 litre suya 250 gram toz kireç ekleyip suda eriyinceye kadar karıştırın ve bir kenarda 6 saat unutun. Daha fazla unutmanızda sakınca yok. Bu kireç suyunu kabak tatlısında, kivi gibi yumuşak meyve reçellerinde kullanabilirsiniz. Fazla yapıp şişeleyip saklayabilirsiniz.
6 saat sonunda dibe çöken kireci havalandırmadan suyu süzerek ayırın.

Reçel için erik domates gerekiyor. Cherry domates boyutunda ama yumurta gibi olan küçük domateslerden.
Diyelimki 1 kilo domates kullandınız 1 kilo domatese 1 kilo şeker 500 lt su kullanın.

Domatesleri yıkayıp kabuklarını domatesleri zedelemeden soyun. Soyulmuş domatesleri 2 saat kireçli suda bekletin.
Bu arada domates adedi kadar kavrulmamış bademi sıcak suya atıp kabuklarını soyun.

2 saat sonunda domatesleri bol su ile 2-3 kez yıkayın.
Yıkadıktan sonra domateslerin üst veya alt tarafından bir delik açıp, elinizde hafifçe sıkın. İçinde suyu ve çekirdeği kalmasın. ve her birinin içine soyulmuş bir badem koyun. Bütün domatesleri bu şekilde hazırladıktan sonra su ve şekeri kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra domatesleri içine atıp kaynatmaya devam edin. İçine yarım limon sıkın. Ekşi olmasını isterseniz limon tuzu kullanın veya limon miktarını artırın.
Diğer reçellerde olduğu gibi şeker kıvama gelince olmuş demektir. En son üstüne bir paket vanilya ekleyip karıştırın.

Zahmetli gibi görünse de yapımı çok eğlenceli.

Tadı, kokusu domatese hiç benzemiyor. Tadanların aklına domates reçeli olabileceği hiç gelmiyor. Sofrada güzel bir ayrıntı oluyor.

Eklenen Resimler
 
kaju Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025