![]() |
|
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Ben yıllardır salçamı kendim yaparım, gerek kırmızı biber, gerekse domates. ***Bir kaç kasa domates alırım her yıl, genişçe leğende yıkarım. ***İrice doğrarım leğene koyar güneşin kollarına bırakırım. Damlar bu iş için çok uygun, orta katlardaki dostlar balkon kullanabilir. (Ben robotla uğraşmam, güneş altında birkaç gün içinde yumuşar, kabuğundan kolayca ayrılır) ***Birkaç gün içinde doğranmış domatesler yumuşar, süzgeçten geçirir, çekirdeklerinden ve kabuklarından ayrılmasını sağlarım. ***Bir hafta, on gün içinde domatesler salça kıvamı almaya başlar. ***İyice suyunu çekip kıvama gelince irituzu ekler, bir gün daha güneşte bıraktıktan sonra toparlar, üç kiloluk yoğurt kovalarına doldurur, mutfak dolabımın altına koyarım. 3 sene bozulmadan salçam durur. Enerji tasarrufu için kaynatmaya karşıyım ama Karadeniz gelini olarak oraların rutubetini bildiğim için yapacak bir şey yok. ***Salça suyunu gündüz güneşte, gece ayazda çeker, ben hiç süzdürmem suyunu. Yemekte de önemli ama ben asıl kahvaltıda ekmeğin üzerine sürmeyi sevdiğim için olabildiğince doğal yöntemleri seviyorum, kaynat , süzdür, aspirin bana göre değil., sadece kişisel fikrim, elbette bölgenin durumuna göre salçayı nasıl korumak gerekiyorsa öyle yapmalı... Düzenleyen berduray : 06-08-2008 saat 23:54 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|