agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni47Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-10-2015, 11:22   #1
Ağaç Dostu
 
Jakin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
Kahvaltılık Sos

Malzemeler:

2 Kg. Domates
1,5 Kg. Kapya Biber
1 Kg. Patlıcan
2 Ad. Havuç
1 Baş Sarımsak
1/2 Su Bardağı Zeytinyağı
1/2 Çay Bardağı Sirke
Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber

Yapılışı:

Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi.

Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı.
Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi.
Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı.

Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi.
Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi.

Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum.
Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım.
Yaparsanız afiyet olsun.

Name:  111020153472.jpg
Views: 2130
Size:  45.0 KB
Name:  111020153473.jpg
Views: 2049
Size:  46.2 KB
Name:  111020153474.jpg
Views: 2070
Size:  42.7 KB
Name:  121020153477.jpg
Views: 2012
Size:  35.5 KB
Name:  121020153479.jpg
Views: 2035
Size:  46.6 KB

Jakin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2016, 19:56   #2
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,785
Domatesli közlenmiş kapya biberi.

6 kilo domates
3 kilo yeşil kapya biberi
3 büyük boy kuru soğan
1 baş sarımsak
1 su bardağı zeytinyaı, ya da sıvı yağı
yeterince tuz.


Domatesler iyice yıkandıktan sonra tek tek kabukları soyuldu. Soyulan domatesler doğrandı ve büyük bir tencereye alıp ocakta pişmeye alındı.

Öte yandan kapya biberler közlendi, soyuldu ve çekirdeğini ayırıp iri iri doğrandı, soğanlar da doğrandı, sarımsaklar ezildi.

Domatesleri epey suyunu çekip koyulaşana kadar pişirdim, inmesine yakın soğanları zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavurdum,
doğranmış biberleri ilave ettim, biraz daha soğanla biberleri kavurdum, sarımsakları ve tuzunu da ilave ettikten sonra
karışımı domateslerin üzerine ilave ettim.

5 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup sıkıca kapaklarını kapatıp ters çevirdim.

Name:  DSCF9869.jpg
Views: 539
Size:  54.9 KB

Zekoş, Ozlem A ve A_NOMAD beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2017, 23:52   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Kışlık patlıcan,biber,domates

Kış için domates, dolmalık biber ve patlıcan kuruttum.

Name:  IMG_20170920_233944-min.jpg
Views: 463
Size:  66.1 KB

Adana'nın tatlı dolmalık patlıcanı epeydir elime geçmediğinden pazardan aldığım kemer patlıcanı yıkayıp ikiye böldüm; içlerini oyup yorgan iğnesi ve ipliğiyle (oyuk yerleri aşağıya bakacak şekilde) dizdim. Patlıcan gölgede ve sıcak rüzgarla kurur. Evimin iyi rüzgar alan bir odasında iki sandalyenin arasına ipleri bağladım. Yazın esen sıcak rüzgarla 4-5 gün içinde kurudu.

Dolmalık biberleri de aynı şekilde ipe dizdim ama balkonumda güneşte kuruttum. Biberin kuruması en az iki hafta sürüyor.

Yumurta şeklindeki domatesleri yıkadım, elma dilimi şeklinde dörde böldüm. Bölerken elimle çekirdeklerini çıkardım. Çamaşırlığı balkona çıkarıp ince tülleri üstüne serdim ve yanlarından mandalla tutturdum. Hazırladığım domatesleri dizdim, her birinin üstüne kaya tuzu serptim. Tülün üzerinde olduklarından güneş ve rüzgarla arkasını çevirmeye gerek olmadan kurudular. Kuruması üç hafta sürüyor. Kurumaya başladıklarında içe doğru kıvrıldıkları için elle hafifçe açmak gerekiyor.

Biber ve patlıcanı mutfağımda asarak, domatesi torbada muhafaza ediyorum.

Domatesi kullanmadan önce kolay kesebilmek için beş- on dakika sıcak suda bekletiyorum. Biberi bir kez haşlamak yeterli ama patlıcan acı olduğu için haşlama suyunu kaynadıktan sonra her 5 dakikada olmak üzere 3 kez (yine kaynar su kullanarak ) değiştirmenizi öneririm.

Her yıl yeniden kurutuyorum, hiçbirini ikinci bir kış kullanmıyorum.

kamil35, efeege, Milla ve 1 kişi beğendi.
Lale Teyze Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2021, 16:24   #4
Ağaç Dostu
 
Dadaloğlu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
Tarifler çok güzel. Özellikle aspirin kullanımı ilgimi çekti. Teşekkürler

Dadaloğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025