![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
Şehir: Mersin
Mesajlar: 1,334
|
Kahvaltılık Sos
Malzemeler: 2 Kg. Domates 1,5 Kg. Kapya Biber 1 Kg. Patlıcan 2 Ad. Havuç 1 Baş Sarımsak 1/2 Su Bardağı Zeytinyağı 1/2 Çay Bardağı Sirke Sofra Tuzu, Kekik, Kırmızı Pul Biber Yapılışı: Domateslerin kabukları soyulup robotta çekildi, havuçlar rendelendi, bir süre birlikte pişirildi. Patlıcan ve biberler fırında közlendi, kabukları soyuldu, ayıklandı, ince ince kıyıldı. Sarımsaklar soyulup robotta parçalandı. Patlıcan, biber ve sarımsaklar tencereye eklendi, suyu azalana kadar pişirildi. Bu aşamada blender ile iyice karıştırıldı. Zeytinyağı, sirke, tuz, pul biber eklenip suyunu çekinceye kadar pişirildi. Sıcakken kavanozlara 1 parmak eksik kalacak şekilde doldurulup, ağzı kapatılıp ters çevrildi. Yeneceği zaman kıyılmış cevizle karıştırarak kahvaltılık sos olarak veya makarna ve et yemeklerinde garnitür olarak kullanmayı düşünüyorum. Ben patlıcanı tam 1 kg. kullanmadım, 600 gr. kadardı. Ancak 1 kg. olursa daha lezzetli olacağını düşündüğümden tarife 1 kg. olarak yazdım. Yaparsanız afiyet olsun. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,785
|
Domatesli közlenmiş kapya biberi. 6 kilo domates 3 kilo yeşil kapya biberi 3 büyük boy kuru soğan 1 baş sarımsak 1 su bardağı zeytinyaı, ya da sıvı yağı yeterince tuz. Domatesler iyice yıkandıktan sonra tek tek kabukları soyuldu. Soyulan domatesler doğrandı ve büyük bir tencereye alıp ocakta pişmeye alındı. Öte yandan kapya biberler közlendi, soyuldu ve çekirdeğini ayırıp iri iri doğrandı, soğanlar da doğrandı, sarımsaklar ezildi. Domatesleri epey suyunu çekip koyulaşana kadar pişirdim, inmesine yakın soğanları zeytinyağda pembeleşinceye kadar kavurdum, doğranmış biberleri ilave ettim, biraz daha soğanla biberleri kavurdum, sarımsakları ve tuzunu da ilave ettikten sonra karışımı domateslerin üzerine ilave ettim. 5 dakika daha kısık ateşte kaynattıktan sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurup sıkıca kapaklarını kapatıp ters çevirdim. ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-09-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
|
Kışlık patlıcan,biber,domates
Kış için domates, dolmalık biber ve patlıcan kuruttum. Adana'nın tatlı dolmalık patlıcanı epeydir elime geçmediğinden pazardan aldığım kemer patlıcanı yıkayıp ikiye böldüm; içlerini oyup yorgan iğnesi ve ipliğiyle (oyuk yerleri aşağıya bakacak şekilde) dizdim. Patlıcan gölgede ve sıcak rüzgarla kurur. Evimin iyi rüzgar alan bir odasında iki sandalyenin arasına ipleri bağladım. Yazın esen sıcak rüzgarla 4-5 gün içinde kurudu. Dolmalık biberleri de aynı şekilde ipe dizdim ama balkonumda güneşte kuruttum. Biberin kuruması en az iki hafta sürüyor. Yumurta şeklindeki domatesleri yıkadım, elma dilimi şeklinde dörde böldüm. Bölerken elimle çekirdeklerini çıkardım. Çamaşırlığı balkona çıkarıp ince tülleri üstüne serdim ve yanlarından mandalla tutturdum. Hazırladığım domatesleri dizdim, her birinin üstüne kaya tuzu serptim. Tülün üzerinde olduklarından güneş ve rüzgarla arkasını çevirmeye gerek olmadan kurudular. Kuruması üç hafta sürüyor. Kurumaya başladıklarında içe doğru kıvrıldıkları için elle hafifçe açmak gerekiyor. Biber ve patlıcanı mutfağımda asarak, domatesi torbada muhafaza ediyorum. Domatesi kullanmadan önce kolay kesebilmek için beş- on dakika sıcak suda bekletiyorum. Biberi bir kez haşlamak yeterli ama patlıcan acı olduğu için haşlama suyunu kaynadıktan sonra her 5 dakikada olmak üzere 3 kez (yine kaynar su kullanarak ) değiştirmenizi öneririm. Her yıl yeniden kurutuyorum, hiçbirini ikinci bir kış kullanmıyorum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-09-2021
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 212
|
Tarifler çok güzel. Özellikle aspirin kullanımı ilgimi çekti. Teşekkürler |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|