Kış için domates, dolmalık biber ve patlıcan kuruttum.
Adana'nın tatlı dolmalık patlıcanı epeydir elime geçmediğinden pazardan aldığım kemer patlıcanı yıkayıp ikiye böldüm; içlerini oyup yorgan iğnesi ve ipliğiyle (oyuk yerleri aşağıya bakacak şekilde) dizdim. Patlıcan gölgede ve sıcak rüzgarla kurur. Evimin iyi rüzgar alan bir odasında iki sandalyenin arasına ipleri bağladım. Yazın esen sıcak rüzgarla 4-5 gün içinde kurudu.
Dolmalık biberleri de aynı şekilde ipe dizdim ama balkonumda güneşte kuruttum. Biberin kuruması en az iki hafta sürüyor.
Yumurta şeklindeki domatesleri yıkadım, elma dilimi şeklinde dörde böldüm. Bölerken elimle çekirdeklerini çıkardım. Çamaşırlığı balkona çıkarıp ince tülleri üstüne serdim ve yanlarından mandalla tutturdum. Hazırladığım domatesleri dizdim, her birinin üstüne kaya tuzu serptim. Tülün üzerinde olduklarından güneş ve rüzgarla arkasını çevirmeye gerek olmadan kurudular. Kuruması üç hafta sürüyor. Kurumaya başladıklarında içe doğru kıvrıldıkları için elle hafifçe açmak gerekiyor.
Biber ve patlıcanı mutfağımda asarak, domatesi torbada muhafaza ediyorum.
Domatesi kullanmadan önce kolay kesebilmek için beş- on dakika sıcak suda bekletiyorum. Biberi bir kez haşlamak yeterli ama patlıcan acı olduğu için haşlama suyunu kaynadıktan sonra her 5 dakikada olmak üzere 3 kez (yine kaynar su kullanarak ) değiştirmenizi öneririm.
Her yıl yeniden kurutuyorum, hiçbirini ikinci bir kış kullanmıyorum.