08-11-2012, 11:23 | #841 | |
Moderatör
|
Alıntı:
Hele yanında biraz da iç cevizle deneseniz...... |
|
08-11-2012, 12:38 | #842 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
Cahilliğimi mazur görün. Anlayamadım karpitli ne demek? |
08-11-2012, 12:49 | #843 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
|
Kalsiyum karbür (CaC2) bileşiğine ticarette verilen ad.Muz hurma vb.meyveleri daha çabuk olgunlaştırmak için bu maddeyi kullanıyorlar. |
08-11-2012, 12:52 | #844 |
Ağaç Dostu
|
Karpit CaC2 formüllü madde. Suyla tepkilendirildiğinde asetilen gazı çıkartır. Ucuz ve bol bir malzeme, Sanayide kullanılan oksijen kaynağı, asetilendir. Muz, portakal, tarabzon hurması gibi meyvelerin sarartılmasında kullanılır. Meyve kasasına külah içinde bir parça karpit koydunuz mu, o kasadaki meyveyi sarartır. Tarladan dağıtıcıya gidene kadar meyve sapsarı olur. |
08-11-2012, 13:36 | #845 |
Ağaç Dostu
|
Karpitli olduğunu nasıl anlarız peki? Biraz önce markete gittim.. Bir kaç tanesine dokundum.. Renkleri sarıydı ve yumuşaktı.. Turuncu rengini almadan yumuşadığı için bu karpitli olduğu anlamına mı geliyor? Ya da diğer seçenek nedir? |
08-11-2012, 13:55 | #846 |
Moderatör
|
Yumuşak olanları kullanmayın. Oğuz beni dinlemedi 3 tane hafifçe yumuşamışlardan astı, şimdi üçü de yerde yatıyor. Bende görsün diye temizlemiyorum.(domuzluksa, domuzluk) Düzenleyen Güler : 23-11-2017 saat 07:25 |
08-11-2012, 14:01 | #847 |
Ağaç Dostu
|
Ben de nereye gitti diyordum. Galiba çok bir seçenek yok. Yine de yeşil olanları alın derim... Karpit zararlı bir madde olduğunu biliyorum. İnsan sağlığı açısından zararı var mı, derseniz, bu soruyu bir bilen cevaplamalı. |
09-11-2012, 20:03 | #848 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-02-2011
Şehir: manisa
Mesajlar: 340
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
09-11-2012, 20:18 | #849 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2010
Şehir: ZONGULDAK
Mesajlar: 1,058
|
malesef benim aldıklarım karpitli çıktı aldım bir sonraki gün soyayım dedim hemen hemen hepsi yumşamış ne yapalım hanımla beraber tüm mahalleye dağıttık |
10-11-2012, 09:06 | #851 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
|
küflendiği ve bunun sonucunda sineklendiği için ben 60 tanesini çöpe attım. şimdi tekrar yapmaya cesaret edemiyorum yine çürüyecek emeklerim boşa gidecek diye. bu yıl meyve çok boldu. ancak toplanan meyvelerin bekleme süresi diye birşey yok 1 hafta içinde çürüme ve bozulmalar başlıyor. tarımı yapılan meyvelerden bahsetmiyorum. bağda bahçede bir köşeye dikilmiş, ilaç gübre atılmadan, budama yapılmadan kendiliğinden meyve veren elma, armut, vs bahsediyorum. bu tamamen iklimden kaynaklanan birşey. bahar aylarındaki yağmurlarla taşınan toz içindeki maddelerin gübre gibi toprağı etkilemesi bunu sonucunda meyve kalitesinin o yıl için ortaya çıkması. bir meyve ne kadar büyük, gösterişli, albenili olursa dayanıklılığı o ölçüde azalıyor. normal kendi boyutlarında fazla gösterişli olmayan meyvelerin dayanılılığıda daha fazla oluyor. market önlerinde gördüğünüz karpuz kadar büyük elmalardan bahsetmiyorum. onlarda gösterişli ama koyun bir köşeye bir yıl hiç çürümeden dursun. yetişirken aldığı kimyasal madde ve ilacın haddi hesabı yok ******. |
10-11-2012, 10:06 | #852 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 7,839
|
Olmuyor Hiçbir meyvada muaffak olamadım İstanbul havası uygun değil Kayısı. erik .üzüm .dut olmadı Düzenleyen ahmeter : 10-11-2012 saat 10:11 Neden: ek |
10-11-2012, 12:14 | #853 |
agaclar.net
|
Ben geçen yıllarda domates bile kurutmuştum. Güler sağ olsun, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 15 kadar hurma kurutuyorum. |
10-11-2012, 21:47 | #854 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İki küçük ağacımda olanları henüz toplamadım dolayısıyla da kurutma işlemlerine başlayamadım havaların biraz açmasını bekliyorum, ilk 4-5 gün güneşli, kurak, rüzgarlı bir havanın kurutma işleminde önemli diye düşünüyorum. |
|
10-11-2012, 21:53 | #855 | |
Moderatör
|
Alıntı:
|
|
10-11-2012, 21:58 | #856 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2012
Şehir: Kocaeli, Avşa Adası
Mesajlar: 1,142
|
Alıntı:
Klima sıcakta mıydı, soğukta mı?.. |
|
10-11-2012, 22:00 | #857 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-11-2012, 22:38 | #859 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O zaman çok meraklıydım üşenmedim nasıl nasıl bu tadı tatmalıyım diye az uğraşmadım, aynı asenanın dediği gibi baktım ki küflenecekler klimanın karşısına koyarak kuruttum ve o güzel tadı tattım. Yoksa aşercektim. |
|
10-11-2012, 22:42 | #861 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ama çok sıcak olmamalı. |
|
10-11-2012, 22:56 | #862 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,965
|
Alıntı:
Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar. Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor. Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım. İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım. Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer. Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu |
|
10-11-2012, 23:15 | #863 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
11-11-2012, 00:01 | #864 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2012
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 242
|
Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım. Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor. |
11-11-2012, 01:50 | #865 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Tekir deyince aklıma geldi af buyurun. Tekirdeki dariyi Gitti yedi ya ferük Bana çalım ediyu Difirüksün difirük (İma yoktur) |
11-11-2012, 11:37 | #867 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Isı almasıyla belkide hurmalar iç nemden dolayı terleyebilir diye düşünüyorum |
11-11-2012, 17:12 | #869 |
Moderatör
|
Hay Allah çok üzüldüm sevgili athena -asena, arkadaşımız kasap94 hurmalarını batırdığı sıcak suyun içine yabani kekik atıyordu, küflenmeye pirelenmeye iyi geliyor demişti. İsterseniz onun başlığını bir okuyun. |
|
|