agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)

Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-11-2012, 22:56   #1
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Arkadaşlar bu sene benim yaptıklarım da küflenme oluyor sorun nerde bir türlü çözemiyorum. Geçen sene bir tane bile küflenme yokken bu sene çoğu küfleniyor.
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

Not: Sodyum bikarbonat = kabartma tozu

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-11-2012, 23:15   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-11-2009
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Yüksek nem oranı ve düşük hava sirkülasyonu fungus gelişimi için uygun ortam hazırlıyor. Hurmaları kaynar suya daldırma kanımca ilk bir kaç gündeki riski azaltıyor. Buna rağmen bazı bölgelerde seneden seneye bu mevsimdeki değişimler kuruma sürecini etkiliyor.

Bizim köyde, hatta komşu köylerde de bir çok kişi artık hurma kurutuyor. Önceki seneden deyimli olup sahil kesiminde oturanlar hurmaları soydukları gibi dağda, bize yakın yerlerde sundurma veya mevsim sebebiyle artık kullanım dışına çıkan seraların tüm havalandırmalarını açıp oralara astılar.

Bizimkiler çoktan ilk asıldıklarındaki büyüklüklerin yarısına indiler. Dışlarında ince ve kuru bir kabuk oluştu. Bu kabuk hurmanın nemini dışarı atıyor ama dışarıdan nem almıyor.

Nem sebebiyle fungus oluşumunu engelleyecek bazı önlemler olabilir. Aslında çok var ama meyvenin tadını ve kokusunu değiştirmeyecek ne olabilir bakayım.

İlk aklıma gelen potasyum bikarbonat çözeltisi püskürtmek. Bulunamıyorsa sodyum bikarbonatın da iş görmesi lazım. %1'lik çözelti hazırlayıp sis gibi askıdaki meyvelere püskürtülürse faydasının olması lazım.

Risk altındaki birkaç dizide uygulayıp takip eden 2-3 gündeki durumu bildirirseniz makbule geçer.

1 saat tir balkondaki hurmaları soba yanan odaya almakla uğraşıyordum . böyle deneyelim olmazsa yeni soyacaklarımda deneriz artık.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2012, 00:01   #3
Ağaç Dostu

kaknus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2012
Hurmalarımın bir kısmını balkona bir kısmını da tekire(serander) asmıştım.
Birkaç gündür tekire çıkmamıştım.Bu gün baktığımda 1 tanesi dışında hepsinin küflendiğini; küflenmeyene de eşek arıların üşüştüğünü gördüm. Balkondakiler ise güzel güzel kurumaya devam ediyor.

kaknus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2012, 12:36   #4
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

İkizleri asalı 11 gün olmuş. Astığım gün ve sonraki bir kaç gün hava yağmurluydu ama rüzgar da vardı. Bir sorun çıkarmadan yavaştan kurumaya ve küçülmeye başladılar.

Geçen hafta yeni edindiğim 4 hurmadan birinde beyaz küflenme başladığını gördüm (bu sabah karbonatlı suyu püskürtünce beyazlıklar hemen kayboldular). Yenilerini astığım günden bu yana yağmur falan da yok. 4 taneden sadece biri küflenme belirtisi gösterdi. Bence küflenmenin nedeni kimi durumda nem olsa da belli ki başka etmenler de var.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-11-2012, 21:06   #5
Ağaç Dostu

aslan_k's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2008
Galeri: 1
İstanbul'da Doğal Hurma İterseniz

Uzun zaman sonra tekrar Ağaçlar.net'e girebildim. Her şey yine çok güzel payşaımlar harika..
Cumartesi günü Karamürsel'e bahçemize gittim, bir aydan sonra. Hurmalarımızı topladım ve İstanbul'a getirdim tabi arabaya sığdırabildiklerimi.

Bu sene Hurmalar'a sadece keçi gübresi verebildim, ne EM ne Leonardit vb kullanamadım ama bahçemiz bize çok cömert davrandı.
Hurma kurutmak isteyip de İstanbul'dadoğal hurma bulamayan ya da güvenemeyenlere duyurulur.
Anadolu yakasında Göztepe köprüsüne yakın Soyak Göztepe Sitesinden gelip hurmalarınızı satın alabilirsiniz isterseniz (2,00 - 1,50 TL) .Birkaç foto ekledim.

Eklenen Resimler

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025