![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-01-2021
|
Gerçekten organik yumurta ve tavuk üzerine çalışan arkadaşlar için toplanma konusu olur inşallah burası. Gerçekten derken şunu demek istiyorum; 1 Gezen tavuk organik değildir. Yumurta yemi adıyla verilen yemler tamamen GDOlu soya ve mısırdan imal edilir. Mineral ve vitamin olarak kullanılan kimyasallara girmiyorum bile. 2 Organik tavuk da organik değildir. Yönetmeliğin izin verdiği oranlarda GDO lu ürünler kullanılabildiği için bu fırsatı hiç bir yemci ve tavukçu kaçırmaz. 3 Köy tavuğu organik değildir. Maalesef köyümüz ve köylümüz o eski iyi niyetli halinden çok uzaklar. Yumurta yemini verip geçiyorlar. Büyükbaştaki gibi Geriye tüm iyi niyetiyle organik üretim yapan butik işletmeler ve idealistler kalıyor. Buna rağmen bilerek ya da bilmeden rasyonda kullanılan buğday, mısır ve diğer yem maddeleri hibrit tohumdan üretilmiş, organik olmayan gübre kullanılmış olabiliyor. Sonuç olarak da gerçek organik yumurta. 25-01-2021 itibariyle 3 TL yi hak ediyor diyebilirim. Başta söylediğim gibi gerçek organik üreticilerle dayanışma halinde olmak çok önemli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu.
|
Sn.Çanakkaleli peki kendi tarlasından hasat ettiği arpa, buğday ve mısırla besleyen organik yetistirmis olur mu? Tabi bugdayin boy yapması icin atılan gubreyi hesaba katarak cevaplarmısinız? Bana göre zararı ne kadar aza indirsek o kadar kardır... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-01-2021
|
Sn. Zekoş. Eğer ürünler sertifikalıysa hibrit bile olsalar resmi kurumlar tarafından organik olarak tanınacaktır. Ancak sizin gönlünüz elverecek mi orası daha önemli. Ben buğdayda tırtıkaleyi tercih ediyorum bulabilirsem. Gübre atılmamış olması en güzeli ama taban gübresi dedikleri 15-15 ve benzeri suni gübreleri mutlaka kullanıyorlar.Gerçekten kaçış çok zor. Yapabildiğimiz kadar kendimiz yapalım yerimiz varsa. Bu sene geç kaldım ama seneye mutlaka buğdayı kendim ekeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
/
Giriş Tarihi: 08-09-2013
|
Alıntı:
Ben bir süre tavukları kapalı tutmak zorunda kaldım. Bu dönemde yem tüketimini ölçtüm. Sonra bol yeşillikli bir araziye salarak yine yem tüketimine baktım. Yem tüketimi %40 azaldı. Bu durumda fabrika yemi bile verilse, eğer gezen tavuklar gezdiriliyorsa, %40 tam doğal beslenme söz konusu olduğunu varsayabiliriz. Kafes tavukçuluğuna göre kısmen daha iyi gibi görünüyor. Ama gezen tavuk yumurtasının asıl sıkıntısı hastalıklarla mücadelede kullanılan ilaçlar. Kafes sisteminde devamlı düşük seviye ilaç kullanıldığından düşük seviyede kalıntılı yumurta üretiliyor. Gezen tavukta hastalık başlayınca yüksek dozda ilaç kullanılıyor. Bir kez antibiyotik kullandım. Veteriner yumurtaları tüketip tüketmememiz hakkında bilgilendirme dahi yapmadı. Sonradan telefonla sorduğumda 10 gün tüketmeyin dedi. Dört gün ilaç, 10 gün arınma süresi. Evde 100 civarı ilaçlı yumurta birikti. Yumurtalara bakarken, ticari üretim yapan üreticileri düşündüm. Günde 500 yumurta alan bir işletmede, 14 günde 7000 yumurta eder. Ahlaki çöküntü yaşayan toplumumuzda 7000 yumurtayı kaç kişi atar? Gezen tavuğun tavuğun tek artısı sanırım nispeten hayvan refahının yüksek olması. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
/
|
Alıntı:
Adı üzerinde, eğer bir ürün kendisi ile ilgili yönetmeliğe uygun üretilmişse organiktir. Siz söz konusu yönetmeliklerde belirtilen hususlardan daha katı kurallar, daha hassas kriterler istiyorsanız, buna bir şey diyemem. Ayrıca organik sertifikalı ürünlere ne kadar güvenebiliriz bilemiyorum. Koskoca otomobil firmalarının emisyon ölçümlerinde hile yaptığı bir dünyada, hele hele hemen her konuda ve her kuruma toplumun ciddi bir kısmının güvenmediği bir ülkede, organik sertifikalı ürünler ne kadar güvenilir olabilir ki? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
/
|
Alıntı:
Katılıyorum ama bir farkla. Kötü niyetten ziyade cahillik, idraksizlik, az gelişmişlik desek daha iyi olur. Doğrudan zararlı sonuçlarını görmedikleri şeyleri anlamıyorlar. Kalitesiz gıda dediğinizde, tarım ilaçları, GDO dediğinizde onların ikna olması için bu ürünü yiyenin anında eciş bücüş bir şey olması, hastalanması ya da ölmesi lazım ki inansınlar. "Biz yıllardır kullanıyoruz bir şey olmuyor." deyiveriyorlar. Hayatlarına giren bu yeni şeyleri kanıksamışlar. O kadar kanıksamışlar ki, ben tavuklara buğday vereceğim dediğimde garip garip bakıp, "Tavuk buğday yemez, tavuk yemi ver." diyene bile rastladım. Hepsi hazır tavuk yemi veriyor. Hatta az tavuğu olanlar buzağı yemi veya süt yemi veriyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
/
|
Alıntı:
![]() Hibrit tohumlara, organik olmayan gübrelere gelince, bunlardan kaçış zor. Bazı arkadaşlara takılıyorum. Diyorum ki: Benim tavukların kişi başı gezinme alanı (şu andaki mevcutla) 10 m2. Siz şehirlilerin çocuklarına 10m2 yeşil alan düşüyor mu? Benim tavuklar bütün yaz, organik ayarında Ayaş domatesi, pembe domates, black from Tula yediler. Yedikleri lahanalar, kabaklar daha neler neler, hepsi birinci sınıf. Sizin ve çocuklarınızın tükettikleri bu kadar kaliteli mi? Onlara takılıyorum ama bizim bile yediğimiz şeylerin ciddi bir kısmı hibrit tohumlar ve organik olmayan gübrelerle üretiliyor. Buğday, arpa, mercimek gibi çokça verdiğim ürünler organik değil. Diğer bir deyişle biz insanların tükettiği gıdalardan. GDO şüphesi olan soya ve mısırı kümese sokmuyorum. Vara yoka ilaç kullanmıyorum, kullanınca ürünleri imha ediyorum. Bitlerle ve iç parazitlerle ilaçsız mücadele ediyorum. Eş dost, tanıdıklardan talep var. Fakat üretim yok henüz. Hedeflenen üretim seviyesine ulaşsam/ulaşsak bile çok sayıda insana kaliteli, doğal yumurta ve tavuk yediremeyiz. Sadece ayrıcalıklı, az sayıda insan bu ürünleri tüketebilir. İlçemizdeki bir tanıdık, iki kişi ile 43 günde 38000 etlik piliç yetiştiriyor. Biz de iki kişiyiz. Benim bresseler 130 günde kesime geldi ve çok üretsek, bir partide100 tane üretebiliriz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|