agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Epiphyllum (Atlas Çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/3259.htm)

ERKEN48 25-12-2014 14:04

Güler hanım şu anda belirttiğim gibi dış ortamda. Öğleyin dikkatlice baktım. Üstten itibaren gözler kabarmaya başlamış. Hatta bir gözün rengi belli pembe ile kırmızı arası. Hiç atlas çiçeğim çiçeğim olmadığı için bu gözlerden çiçek mi yoksa sürgün mü verecek bilmiyorum. Güneş gören kapalı bir terasım var. Oraya koysam oluır gibi. Çok teşekkürler.

edelvays58 25-12-2014 14:07

Güler hanımın bana gönderdiği sarı atlas da tuttu ve sürgün veriyor:-))). Buradan tekrar teşekkür ederim kendisine.

sakdag 25-12-2014 19:57

1 Eklenti(ler)
Sevgili Dinozor, A_nomad arkadaşıma katılıyorum bence de çok güzel bir bitki.

Şahsen ben bu türü atlaslar kadar çok beğendiğim için, geçen yıl ki yurtdışı atlas siparişime eklemiştim. Şu an hala bebek ama, çiçek açacağı günleri merakla bekliyorum.

Bakınız; bu da benim minik monacantham...;)
Eklenti 530581

dinozor 25-12-2014 21:36

Ne bileyim ben de birilerinin gönlünü hoş tutmak istemiştim ama böyle olacağı varmış:) Hem dünden bu yana daha da sevdim bitkiyi, anneme aldığım çeliklerde de tomurcuklar oluşmuş, belki diğer çeliklerde de olur:) Acemi bir gözün farkı anlaması mümkün değil, iyiki sormuşum ne renk açar diye.

Bu arada Güler Hanım'ın gönderdiği çelikleri ilk defa suladım, yavruluyorlar çünkü:) Bu normal mi bilmiyorum ama yavrular kök de oluşturuyor... Atlas üstü minik atlaslar gibi...

yeşillim 03-01-2015 10:09

2 Eklenti(ler)
Balık kılçığı Mutfak balkonumda, ve balkon ısıtmalı değil. Mutfak kapısını genelde açık bırakırım. Saksısında bir değil birkaç dal bulunmakta.
Aslında Atlas konusunda oldukça acemiyim.

Güler 03-01-2015 10:25

Sevgili yeşillim, selenn balık kılçığını bana getirdiğinde minik bir şeydi. Hızla gelişti, sarktı, mecburen daha büyük bir saksıya aldım. Baktım ki kol atmada yarışıyor bu sefer askılı bir saksıya alıp astım.
Çiçeğini hiç görmemiştim sanırım iki sene sonra çiçek açtı. Mis kokulu çiçekleri bir gün dayandı, ama biri açtı-geçti, diğeri açtı.
İnşallah sizinki de güzelliklerini en kısa zamanda size sunar.

yeşillim 04-01-2015 08:56

1 Eklenti(ler)
Bilgilendirme için teşekkürler Güler hanım. Çiçeklenmesi uzun zamanda olduğunu bir yerlerden okumuştum.
Balık kılçığının iki yıl gibi zamanda çiçeklendiğini okuyunca yüreğime su serptiniz.

Ortak siparişte edindiğim wc chark dikkatli fotoğrafa bakılınca dipte bir kararma oluştu. İnşallah Atlasım hasta değildir. Suyunu fazla mı verdim acaba? Hastalık mıdır? Acil olarak bu türün derdini çözeyim. Sıra diğerlerine gelecek.

Sevgiler

çiçeksever 06-01-2015 15:29

2 Eklenti(ler)
Atlasım çiçek açtı. Önce soldaki daha sonra sağdaki tomurcuk çiçek açtı.

uyap 06-01-2015 17:09

Benim Güler atlas çeliğim yolda gelirken ortadan minik bir çatlak oluşmuş. Ben de oradan kesip iki çelik elde ettim :D. Şu an çok büyüme belirtisi göstermese de tutmuş gibi görünüyorlar. Atlasım olmasına o kadar çok sevindim ki rengini sormak aklıma bile gelmedi , açınca süpriz olacak ;)

serkan_istanbul 08-01-2015 10:57

Güler atlas çok güzel bir somon renk oluyor.

uyap 20-01-2015 14:55

1 Eklenti(ler)
Gözünün içine bakıyorum diye mi büyümüyor acaba :(. Zarar vermemek için tozunu silemiyorum kırarım diye. Zaten sürgünü büyütmemekte ısrarcı bir de nereden geliyorsa unlu bit geliyor üzerine. Diğer çiçeklerin hiç birinde yok oysa.

A_NOMAD 20-01-2015 17:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uyap (Mesaj 1349542)
Gözünün içine bakıyorum diye mi büyümüyor acaba :(. Zarar vermemek için tozunu silemiyorum kırarım diye. Zaten sürgünü büyütmemekte ısrarcı bir de nereden geliyorsa unlu bit geliyor üzerine. Diğer çiçeklerin hiç birinde yok oysa.

Sevgili uyap, atlaslar kış boyunca dinleniyorlar/dinlenmeleri gerekiyor. Gelişme gözlemleyebilmeniz için kış sonu-bahar başlangıcı dönemi anlamlı olur.

Bir de o kadar çok sulamayın bu dönem; ısıtmasız, havadar ortamda tutun ve sadece toprağı tamamen kurumayacak kadar (saksı toprağının üstten 1-2cm altına kadar kurumasına izin verin) azar azar sulayın.

Unlu bit konusunda ev yapımı ilaçlardan faydalanabilirsiniz ancak hazır kış dönemiyken bitkilerinizi soğuk ortama aldığınızda bitleriniz ölecektir.

Toprakta kalanlar için de baharda bitkilerinizin üstündeki bitleri (eğer var olursa) temizledikten sonra eski toprağını atıp, yeni bir saksı harcına alırsanız sanıyorum sorununuz çözülecektir. :)


*Tozlarını nemli yumuşak bezle silebilirsiniz, bu onlara zarar vermez..

uyap 21-01-2015 12:59

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür eserim sevgili Nomad. Kapalı balkonda duruyorlardı aslında ama havalar çok soğuyunca içeri pencere önüne almıştım baktım yerlerini beğendiler tekrar dışarı çıkarmaya da kıyamadım. Suyuna dikkat ediyorum, fotoğraf çekmeden önce suladığım için o kadar ıslak toprağı. Üzerindeki izler de ev yapımı ilacın izleri. Başta daha çok vardı unlu bit, şimdi tek tük oluyor ama tüm uğraşlarıma rağmen tamamen kurutamadım kökünü :(.

Jezebel 21-01-2015 18:38

Ev Yapımı ilaç yapmak için Dünya'nın en acı biberlerini yetiştireceğim bu yıl.
Kimyasallardan ürktüm, kaş yaparken göz çıkarmayalım.
Çevresel dengeler çok hassas.
Diğer canlılara ( arılar ) kıymamak adına bazı bitkilere kıyar hale geldim.
Atlasta unlu bit elle ve kürdanla bile temizlenir :)

uyap 22-01-2015 19:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1349956)
Ev Yapımı ilaç yapmak için Dünya'nın en acı biberlerini yetiştireceğim bu yıl.
Kimyasallardan ürktüm, kaş yaparken göz çıkarmayalım.
Çevresel dengeler çok hassas.
Diğer canlılara ( arılar ) kıymamak adına bazı bitkilere kıyar hale geldim.
Atlasta unlu bit elle ve kürdanla bile temizlenir :)

İlk başta kaybetme korkusuyla ilaç yapmıştım. Şimdi gördüğüm hep beyaz noktaya anında elle müdahale ediyorum. Gözden kaçıp büyüyenler kulak pamuğu ve elime ne geçerse yağ, kolonya, sıvı sabun, çamaşır suyu işkenceyle can veriyorlar :).

sumeyra47 22-01-2015 19:48

Şuan sizden çok feci korktum sevgili Uyap, sizin evde unlu bit olmayı kesinlikle istemezdim :)

Şaka bir yana benim de bu unlu bitlerle başım dertte.. Dondan etkilenen sukulentlerimi içeri aldım bugün baktım koca koca unlu bitler. Ne ara bu kadar büyüdüler anlamadım hemen tek tek ayıkladım..

Şimdi atlaslarda yok inşallah da olmaz.

Jezebel 23-01-2015 11:00

Bitkileri saksılarına naylon poşet geçirerek toprağına gelmiyecek şekilde ılık suyla duş aldırmak hem üzerlerindeki tozu hem parazitleri alır götürür.
Hepsi de pek mutlu oluyorlar.
Saksı ve ebatları uygun olanları denemenizi tavsiye ederim.
Çiçekliyken değil tabi :)
Sudan korkmak anlamsız, doğal ortamlarında, ormanda sıkca ıslandıklarını düşünürsek:)

uyap 23-01-2015 12:36

Daha önce bardak menekşemi ve açelyamı unlu bit nedeniyle kaybettim sn. Sümeyra47 . Atlasımı da onlara kaptırmamak için elimden ne gelirse yapıyorum.

edelvays58 26-01-2015 10:32

1 Eklenti(ler)
Sevgili Güler hanımdan gelen somon rengi atlasım. Son baharda bir tomurcuk verdi ve tam çiçek açacak iken kapı çarptı ve koptu. Çok üzüldüm ama en azından rengini gördüm. Baharda daha fazla çiçek bekliyorum.

Eklenti 534577

uyap 26-01-2015 11:14

Maşallah ne güzel büyümüş atlasınız. Benimki daha minik. Tuttuğuna razıyım şimdilik açmasa da olur :)

Perihan Bayram 26-01-2015 16:28

Kılçık Atlas'ın çiçekleri kaç gün dayanır,yani bir gün mü ömrü,daha fazla mı?

A_NOMAD 26-01-2015 19:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Perihan Bayram (Mesaj 1351342)
Kılçık Atlas'ın çiçekleri kaç gün dayanır,yani bir gün mü ömrü,daha fazla mı?

Epey bir araştırdım ama bu konuda net bilgi bulamadım. Birkaç yerde tek gün açık kaldığı yazıyor. Bir yerde de ortalama 2 gün açık kalabildiği, ortam ısısına göre bu sürenin uzayabileceği belirtilmiş...
Bir de hibrit türlerde çiçek süreleri genellikle 1 günden fazla oluyormuş, çiçekler gündüzleri de açık kalabiliyormuş ama orijinalinde 'kılçık atlas' dediğiniz 'Epiphyllum anguliger ya da Epiphyllum ric rac' gece çiçek açarmış...

Hatta şöyle ilginç bir bilgi ile karşılaştım: Açılmış çiçeği keserek ağzı sıkıca kapatılmış cam kavanoz içinde, buzdolabında 2 ay kadar bozulmadan muhafaza edebilirmişiz. :)


(Pek 'mış'lı, 'miş'li bir bilgilendirme oldu ama sahip olduğum bir atlas türü değil, gözlem şansım olmadı :D)

Keşke sevgili Sakdağ gelse de daha objektif bilgiler verse size bu konuda... :)

Çiçeğinizin bir fotoğrafını da paylaşsanız, gözlerimiz şenlense... ;)

sakdag 27-01-2015 19:04

Ah Sevgili A-Nomadcım; balık kılçığını açtıramadım ki daha... :(

Belki baharda tomurcuk yapar diye ümit ediyorum.

Benim bildiğim kadarıyla Türkiye'de açmış tek çiçek Güler Abla'nın balık kılçığı.

Ama bir gecelik gelinin çiçeklerini nasıl daha uzun süre yaşatırım diye düşünmedim değil. İnternette kavanozların içinde bir sıvının içinde yüzen açık halde kalmış çiçekler gördüm ama saklama sıvısı nedir bilemiyorum. Bende bir gecelik gelinin çiçeklerini kurutmuştum en son, o halleri de güzel oldu.;) ;)

A_NOMAD 27-01-2015 19:40

Sevgili Sakdağ'ım, benim okuduğum yöntemde sıvı falan söz konusu değil ama kavanozda ve dolapta saklanması gerekiyor. İddiaya göre taptaze kalıyormuş çiçek...

Gözümüzün ve burnumuzun önünde olmadıktan sonra ha 2 ay dayanmış, ha 2 yıl... Benim için manası yok ama kurutmak mantıklı geldi ;)

sakdag 28-01-2015 11:05

1 Eklenti(ler)
Atlas kızlar yanyana...;)

Eklenti 534940

Sol baştaki saksıda yurtdışından temin ettiğim çeşitler var, vakit kış olmasına rağmen gözler uyanmaya başladı. Baharda birkaç çiçek görebilsem bari...

mmanager 30-01-2015 08:02

4 Eklenti(ler)
Köklensin diye evimin sıcak ve sabah güneşi alan köşesinde baktığım atlas çeliği beni sevince boğdu.Aslında köklendirici diye hümik asitli sudan başka bir şey vermedim.4-5 tane daha tomurcuk vardı fakat onlar gelişemedi.Çiçeğinin boyu 10-12 çapı da aşağı yukarı yine aynı boyutta.Adı da frühlingsgold

Seabert74 30-01-2015 08:44

Tomurcuklu Güler atlasım malesef soguktan nasibini aldı.. İlk gecenin ardından onu korumaya aldım ama, cok zedelenmiş.. Şimdilerde sanki biraz düzelecek umudunu yaşıyorum.. Umarım baharla birlikte yeniden toparlarız,

h_dogan 30-01-2015 10:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1352165)
Köklensin diye evimin sıcak ve sabah güneşi alan köşesinde baktığım atlas çeliği beni sevince boğdu.Aslında köklendirici diye hümik asitli sudan başka bir şey vermedim.4-5 tane daha tomurcuk vardı fakat onlar gelişemedi.Çiçeğinin boyu 10-12 çapı da aşağı yukarı yine aynı boyutta.Adı da frühlingsgold

Ben sizi ziyarete geleyim yahu. :D

sakdag 30-01-2015 11:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1352165)
Köklensin diye evimin sıcak ve sabah güneşi alan köşesinde baktığım atlas çeliği beni sevince boğdu.Aslında köklendirici diye hümik asitli sudan başka bir şey vermedim.4-5 tane daha tomurcuk vardı fakat onlar gelişemedi.Çiçeğinin boyu 10-12 çapı da aşağı yukarı yine aynı boyutta.Adı da frühlingsgold



Şahane, bize de görmek nasip olur inşallah. Bu türden bende de vardı sanırım.

Çiçek ömrünü ve kokulu olup olamadığını da belirtebilir misiniz Sayın Mmanager?

mmanager 31-01-2015 08:34

Tabi beklerim Hdoğan .Bu beklenmedik bir zamanda açan çiçekti.Mayıs Haziranda açınca görün.Çiçeği 3-4 gün yaşıyor ve türüne göre kokusu da değişiyor.Bazılarının kokusu yokmuş mesela .Bir gecelik gelin çiçeğim de açtı ,tekrar açtığı gece soldu ,ama o da güzel kokuyordu.Geçen yıl pembesinin çiçeğini de görmüştüm 5 gün kalmıştı fakat daha hafif bir kokusu vardı...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025