![]() |
Biz ekşiyi tercih ettik. Mayayı çıkarıp biraz tuz katıyorum.
Maya canavar gibi çıktı. Şu anda fındık boyutunu geçti ceviz boyutuna yaklaştı. Saklamak için buzdolabında sütün içinde bekletiyorum orada bile büyümeye devam ediyor ve sütü mayalıyor. Kefir yoğurdunu bir iki gün buzdolabında bekledikten sonra da tüketiyoruz. Şimdilik bir zararını görmedim. |
Kefir mayasını saklamayı istiyorsanız, duru su çıkana kadar yıkayıp sonra yiene su içinde saklamanız. Belirli aralıklarla bu suyu da değiştirin. Ortamdan bakteri alma riski olacaktır. steril saklamaya çalışmak gerekir.
|
Arkadaşlar. Hepiniz kefir mayasının büyüdüğünden ve ürediğinden bahsediyorsunuz ama benim mayam git gide azalıyor... iki kaşık olan minink minik mayalar kala kala bir kaşık kaldı... Üremesi için ayrıca bişi yapmama gerek var mı ???
Nereye gittikleri hakkında da en ufak bir fikrim yok |
İzafiyet teorisine göre mayalarınızın bir yere gitmemesi gerekiyor:)
Korkmayın, bir kaşık fazla bile. Benim elimde fındık kadar bir maya var ve gayet iyi sonuç alıyorum. Ne kadar sık mayalama yaparsanız, o kadar çabuk büyürler. Baksanıza Baldaş'ın mayaları daha kaç günlük, ceviz büyüklüğüne gelmiş bile. |
Cheops şu ince delikli plastik süzgeçlerden kullanmıyor musunuz? Belki de onları içtiniz farkında olmadan... Olsun kalanlar da yeter değil mi?
Benim mayadan biraz korkuyorum. Canlı ya ne bileyim. Bir de böyle yusyuvarlak büyümüyor sağdan soldan çıkıntı yapıyor. Azıcık daha büyüsün Susam'a gönderirim. Nevsune nasıl bölünüyor elimle koparayım mı ? |
Karnabahar gibi değil mi:p
Bir süre sonra o kendisi ayrılır zaten. Yine de istiyorsanız elinizle de kopartabilirsiniz. |
Benim mayalar minicikler hafif sarımsı... Nohut büyüklüğündeler
bakalım büyüyecekler mi? Baldaş Evet O plastik Süzgeçlerden kullanıyorum.. 75 ykr ye aldım minicik... |
Manda sütünden yaptım çok koyu oldu.Yoğurt çırpılmış gibi.Tabi süzmekte zor oluyor.Mayalanırken dipte gayet az su ayrılıyor, tadıda güzel.
|
Benim yaptığım kefir hep o kıvamda oluyor zaten... acaba aldığım süt manda sütü mü diyeceğim ama hazır sütlerlede yaptım hep koyu yoğurt kıvamı gibi oluyor....
Arkadaşlar siz her seferinde mayaladığınız kabı değiştiriyormusunuz yoksa dibinde kalınca üstüne süt mü ekliyorsunuz.... |
Günaydın, hergün mayalamadığım için kavanozu yıkıyorum. Mayayı az sütün içinde buzdolabında saklıyorum. Onun da sütünü arada değiştiriyorum.
Arkadaşlar sonunda tereyağı üretmeyi de başardım. Sütü kaymağından nasıl ayırdıklarını bir türlü çözemiyordum. Kaynayan sütün tamamen soğuması hatta buzdolabında beklemesi gerektiğini çok geç anladım. Katılaşan yağ tamamen yüzeye çıkıyor ve mikserle sütün miktarına göre çocuk yumruğu büyüklüğünde yağ elde edebiliyorsunuz. Çok çalışmam lazım çoook... |
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Mine67 bir de öyle deneyeyim. Buzdolabında alt kısımda az tuz katıp biriktirmiştim bir keresinde ama acılaşmıştı nedense. Derin dondurucu iyi fikir biriktirme açısından...
( Bu arada Mine Hanım foruma yeni mi üye oldunuz bilmiyorum da inanılmaz bir pozitif enerjiniz var. Buradan bile hissedebiliyorum... İzmir'e selamlar... ) |
Kefir mayaladığınız kabı herseferinde temizlemek en uygunu olur. Kapların steril olmasına çok özen gösterilmesi gerekir . Evde kefir yapmanın en büyük sorunu, bu steril ortam sorunu.
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthr...=2595&page=230 |
Nevsune kefirin bana darıldı galiba. Eskisi gibi mayalamıyor acaba can mı çekişiyor ? Bir gece biraz sıcakça süte bırakmıştım pişti mi acaba mayam :( ....
Mayanın yaşayıp yaşamadığını nereden anlarım? Yine büyüyor ama ılık süte koyunca bir gecede yoğurt kıvamına ulaşamadım. Tutturamıyorum artık ne yapmalıyım ? İşin kötüsü Susama da yollamıştım başaramadıysa kendisinden bilecek... |
Ben sıcak sütte hiç denemedim. Genelde dolaptan çıkmış süte mayalıyorum, hiç ılıtmıyorum bile. Çok mu sıcaktı acaba süt?
Bir şey olduysa yeni kaynak buldum. Yine gönderirim, üzülmeyin. |
Çok teşekkür ederim Nevsune, sana yeniden sıkıntı yaratmayayım. Bayram trafiğinden istifade ile ben de yeni mayalara ulaşmaya çalışacağım . Şimdi elimdekini kurtarmaya çalışırım baktım olmuyor Mısır Çarşısında varmış galiba oradan, gelenlerle isterim .
|
Sevgili Baldaş, hiç sıkıntı olmaz. Hiç değilse bildiğimiz, temiz bir maya.
Yine de nasıl isterseniz. Ben her zaman buradayım. İstediğiniz zaman yazın, birkaç gün içinde edinir gönderirim. |
Mısır çarşısından kefir almayın. Alacaksanız ya üniversiteden alın. Ya da steril ortamda üretildiğine emin olduğunuz arkadaşlarınızdan alın. Çarşı pazarda ne kadar steril olduğu belli değil. Bu konuda çalışan hocalar hiç bir biçimde tavsiye etmiyor, piyasada satılan kefir mayasını.
|
Kefiri aldığımızdan beri aşağı yukarı hergün mayalıyorum, ki yaklaşık bir ayı geçti, ve halen bir çaykaşığı kadar.
Bende izmir kemeraltından almıştım. |
Alıntı:
Bu arada kefiri inceledikçe kafama takılıyor. Bu maya bir canlıdan alınan doku parçası mı? Eğer öyleyse kendi kendine nasıl oluyor da sütle büyüyor ? Bitki desem hiç değil. Acaba bir hayvanın midesinden falan mı üretiliyor ? Yoksa bir çeşit mantar mı? |
Kefir mayası bir tür mikroorganizma.
Wikipedia'daki tarifi şöyle:Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp., Lactococcus spp., [[Lactobacillus spp.],Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur. Yağlı süt konusunda evet ben de aynı fikirdeyim. Geçenlerde markette SEK'in çıkardığı yarım yağlı pastörize süt görüp almıştım ve her zamanki sonucu elde edememiştim. Sonra yine normal yağlı pastörize süte döndüm. Şimdi işler yolunda. |
Alıntı:
Gıda biliminde mikroorganizmalar yararlı ve yararsız olarak iliye ayrılır. Yararlı mikroorganizmalar süttten peynir, yoğurt elde edilmesi gibi işlemlerde ısıl işlemlerinde yardımı ile kullanılır. Kefirde bulunan Saccharomyces spp., Lactobacillus sp. gibi mikroorganizmalar gıda sanayasinde fazlası ile kullanılmaktadır. Kefir taneside bu mikroorganizmaları içerir, bu bebeklerimiz için uygun sıcaklık ve besin ortamı sağlandığında onlarda gerekli üremeyi yapacaklardır. Notlarım yanımda olsaydı bu mikroorganizmaların üreme sıcaklıklarını yazacaktım... Yoğurdun ve kefirin mayalanmasındaki oda sıcaklığı bu mikroorganizmaların üremesi için sağlanan gerekli ortam sıcaklığıdır... Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir... Sevgiler ;) |
Ben Baldaş sayesinde kefirle tanıştım. Baldaş'ta Nevsune sayesinde... Bu sitede işte böyle harika paylaşımlar oluyor. Burada olmaktan çok mutluyum.
Bu arada Baldaş'ın bana gönderdiği kefir yavaş yavaş büyüyor. Her gün mayalıyorum. Süper tutuyor. Tadına da iyice alıştım. Yanlız burada bir arkadaş kefirin kilo aldırdığını söylemiş. Bu konuda bilgisi olan varmı? |
Evet ya, gerçekten kilo aldırıyormu yoksa sadece bağırsaklarımı çalıştırıyor,:confused: çünkü bazı tanıdıklarım zayıflamak için kullanmış.
Arkadaşlar, ne kadar zamanda nekadar büyüyor:confused:çünkü dediğim gibi benimki sanki hiç büyümedi. |
Kefir bağırsak florasını güçlendirerek sindirim sistemini etkin bir şekilde çalışmasını sağlar, çalışan bir sindirim sistemi kilo almasını engelleyecektir bana göre. Fakat kefirin zayıflamak için kullanılması yanlıştır böyle bir etkiye sahip değildir.
Yağlı süt ile mayalanan kefir elbette yağ oranı yüzünde kilo almanızı sağlayacaktır. Ancak günlük olarak aldığınız gıdalardan elde ettiğiniz enerjiyi belirli bir tempoda yakarsanı kilo alımıda engellenmiş olur... Eğitim gören bir gıda teknisyeni olarak böyle düşünüyorum, yanlışlarım var ise lütfen düzeltiniz... Sevgili Günsu; Kefir taneleri için uygun ortam ve sıcaklığı sağlamazsan üreme olmaz dolayı ile de büyüme gerçekleşmez. Sevgili Susamın kefir taneleri büyüyormuş, demek ki uygun ortamı sağlıyor... Arkadaşlar günlük olarak ne kadar kefir alıyorsunuz, kefir içerken yanında başka gıda maddeleri kullanıyor musunuz? |
Arkadaşlar çarşı pazardan aldığınız kefir mayalarına güvenmeyin. Hatta onları kullanmayın. Ne kadar steril ortamda korunduklarına dair hiç bir fikrimizi olamaz. içine karışan farklı organizmalar size yarardan çok zarar getirir. üremiyorsa elinizdeki maya, bir sorun olduğunu düşünmelisiniz. Mayaları üniversitelerden elde etmeye çalışın. Ne kadar iyi korumaya çalışsanız da, evinizde de bu mayaları steril koruma şansınızın çok kuvvetli olmadığını unutmayın. Üstünde sarımsı, farklı renkte bir tabaka oluşan kefirleri tüketmeyin ve mayayı atın.
|
Sevgili Sebahattin Sargın. Benim kefir kullanmaktaki amacım ilk başta sağlık sorunlarımı gidermede yardımcı olması içindi. Gerçekten sindirim sistemimdeki sorunlar azalmaya başladı. Üstelik kendimi çok daha dinç ve enerjik hissediyorum. Günde iki büyük kase tüketiyorum. Genelde yoğurt kıvamında mayalıyorum. Bu arada beslenme alışkanlığımı tümden değiştirdim. Sebze ağırlıklı beslenme düzenine geçtim. Yaptığım sebze yemeklerinin üzerine sos niyetine az tuz atarak tatlandırdığım kefiri döküyorum. Çok lezzetli oluyor. Bunun haricinde çocuklarımı bir türlü kefir yemeye ikna edemediğim için onlara kahvaltılarda kefirle çırptığım yumurtaya bulayıp az yağda kızarttığım ekmeği yediriyorum. Ya da mantı üstüne yoğurt yerine kefir döküyorum. **** peynir ve maydanozla karıştırıp omlet yapıyorum. Yani dolaylı yoldan onlarada yedirmeye çalışıyorum.
|
Kefir yapımında pastörize süt kullanmıyorum. Ne olursa olsun mutlaka katkı maddesi içeriyorlarmış gibi geliyor bana. O yüzden emin olduğum bir sütçüden düzenli aldığım sütü epey bir kaynatıp, dolaba kaldırıyorum. Günlük 1 lt sütü oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyorum. Daha sonra 2 çay kaşığı kadar (ki elimdeki kefirin büyüklüğü şu an için bu) kefir atıp ışık görmesini engellemek için bir beze sarıp cam kavanozda mayalıyorum. Gayet güzel tutuyor.
Baldaş bilir. Kefir mayasını bana ilk ulaştırdığında büyüklüğü yarım çay kaşığı kadardı. Sanıyorum 20 gün oldu bu maya elime geçeli. İlk önce yarım bardak sütle mayalayarak başladım işe. Git gide miktarı arttırdım. Her gün mayaladığım için bekletme gibi bir durumum olmadı. Her mayalamadan sonra sütle yıkayıp yeniden mayalama yaptım. Şu anda görüntüsü geldiği zamanki kadar sağlıklı. Sararma olmadı. İnşallah ta olmaz. |
Bu arada sütün kaymağını mutlaka alıyorum. Bir yerde okumuştum. Kaymak alınmadan mayalama yapmayın yazıyordu. Ne derece doğru bilmiyorum. Ama ben bu sözü hep tuttum.
|
Yine netten okuduğum bir yazıda kilo kontrolüne yardımcı olduğunu gördüm. Bu da bana iyi bir referans gibi geldi. Araştırırken kafkasların yeni doğan bebeklerine dahi kefir içirdiklerini okumuştum. Bu da bana çok dikkat çekici geldi. Gerçekten bebeklerin sindirim sistemlerinin henüz yeterince gelişmemiş olduğunu düşünürsek kefir içirilmesi ve bundan zarar değil yarar görmeleri bu gıdanın ne kadar hafif ve yararlı olduğunu tekrar düşündürüyor insana.
|
Kefiri sıcak yemekler ile birlikte kullanmamız gerekli arkadaşlar, içindeki mikroorganizmalar yüksek ısı ile karşılaştıklarında ölüyorlar. Bu yüzden kefirin sağlık açısından bir yararı kalmıyor, bu konuya dikkatinizi çekmek istedim. Çocuklarınız için meyveli kefirlerden alsanız, belki bu hoşlarına gider.
Sevgiler ;) |
Sebahattin Bey. Sıcak yemeklerin üzerine dökülmemesi gerektiğini söylemeniz iyi olmuş. Ben yazmayı unutmuştum. Kesinlikle soğuk yemeklerin üzerine döküyorum. Hazır kefir kullanmayı düşünmem. Tadı evde yaptığımdan çok daha farklı. Bu yüzden sahtekarlık olabilirmi diye cesaret edip hazırını almıyorum. Ama çocuklar için kefirden nasıl meyveli yoğurt yapılır tarifini verebilirim. Kefiri yoğurt kıvamında mayalıyorum. Muz, dondurucuya koyduğum vişneler ya da çilekleri kullanıyorum. İstediğim meyveyi küp küp doğrayıp küçük bir kavanozun dibine koyuyorum. Üzerine toz şeker serpip üstünü kefirle kapatıyorum. Ağzını sıkıca kapatıp 1 gün dolapta bekletiyorum. Ertesi gün karıştırıp afiyetle yiyoruz.
|
Meyveli yoğurdu reçelle yapınca da güzel oluyor. Az şekerli, biraz ekşi ve bol meyveli reçel yapıyorsanız yoğurda yakışıyor, eminim kefirle de güzel olur.
|
Bunu deneyeceğim Nurbahar Hanım. Bu arada kefirle omlet yapmayı da bıraktım. Sonradan aklıma geldi :o.
|
sevgili susam,
kefirin çok faydalı bir içecek olduğunu biliyorum. yıllardır şalgam suyu ve bu işle (kefir) uğraşan bir beyefendi ile görüştüm. fazla içilmesine taraftar olmadığını, günde sadece sabah akşam birer fincan ****, tok karnına sabahları bir su bardağı olması gerektiğidir. vücutta olumsuz tepki gösterebileceğini belirtti, söylediklerini birhayli düşündüm,sanırım vücuttaki kalıtsal hastalıkları destekliyor ve tetikliyor.gerçek payı olabileceği kanısındayım. neden ilaçlar belirli ölçeklerde veya dozlarda veriliyor? önce bunu düşünmek lazım. kendimi düşündüm. 25 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. bunu biliyorum. kalıtsal. ailemde herkeste var. son dört yıl içerisinde , (yani kefiri fazlaca kullandığım zamandan beri) günde 2- su bardağı içtiğim oldu, daha fazlasınıda söyleyebilirim. su yerine çok zaman kefir içtim. ancak bir tesadüfmüdür bilemem, yaklaşık 3 yıldır karaciğer yağlanması, diyabet(şekerhastalığı) ve kolon kanseri hastalığı belirdi.inşallah düşündüğüm gibi değildir. bu hastalıklar kalıtsalmıdır veya diğer ifadeyle kefirmi tetikledi, bilemiyorum. azı karar, çoğu zarar olabilir, araştırmak lazım veya bilgisi olan kimselerle fikirlerini paylaşmak lazım derim. yazıları dikkatlice takip ediyorum. mutlu bayramlar. yüzünüzden gülücükler eksik olmasın. |
Bu söylediklerinizi kesinlikle dikkate alacağım. Tabi ben bu konuda tecrübesizim. Her gün yeni birşey öğreniyorum. Dediğiniz gibi eğer kalıtsal hastalıkları tetikleyici özelliği varsa benim için ciddi sorun var demektir. Bundan sonra sabah akşam günde iki doz... Yeni bir bilgi edinene dek tabi.
|
Elinde Fazladan maya olan varsa banada yollayabilirmi... Benim mayalaın üstünde sarı renkli bişi oluştu... Mayalayınca eskisi gibi kokusu burnumu gıdıklamıyor peynir gibi kokuyor... :( :(
Msn den ulaşabilirsiniz... Yan tarafta... |
Daha 2 gün önce Bandırmadaydım. Bilseydim getirirdim. Dur bakalım kimseden ses çıkmazsa ben gönderirim.
|
Bu arada kefir konusunda Şeref Bey'in uyarısını dikkate alarak bir doktora danıştım. Aslında çok yararlı bir gıda olduğunu söyledi. Fakat hücre yenilenmesini hızlandırdığı için özellikle kanser hastalığına genetik yatkınlığı olanların ve de polip, miyon gibi oluşumları olanların kefir tüketme konusunda çok dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi. Bu açılardan risk taşımayanların bol bol tüketmesinde bir sakınca yoktur dedi.
Bunu paylaşmak istedim. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025