![]() |
Teşekkür ederim Nevsune :) Vallahi bildiniz gerçekten bekliyorum ama bana adresinizi vermediniz. Aynı şeyi Sayın Balıkçı da yapmıştı. Bana Tekirdağ yerine İstanbul adresini verdi ama kendisi Tekirdağ'da. Ya sizlere biraz daha ısrar etmem gerekecek ya da dedektiflik yapmam :)
Günsu inan bilsem sana yardım ederdim ama acemiyim.Konu başlığı altında gerçekten yeterli bilgi var tek tek okuyabilirsin. İnternette arama yapınca çok bilgi var gibi görünüyor ama herkes birbirinden kopyalayıp yapıştırmış ... Yine de bu siteden şaşma derim. :) |
Günsu ben yirmidört saat beklettim. Yoğurt kıvamında yaptım, öyle bir koku yok.
Belki biraz daha bekletmen lazım. |
Bugün plastik süzgeçle süzdüm, resmen böyle kesilmiş süt gibiydi, içinden kefir tanelerini seçtim jel kıvamındaki taneciklerin biraz üremiş gibi olması sevindiriciydi.
Süzdükten sonra nasılolsa bu dedim kesilmiş bari cezvede kaynatayımda loru ortaya çıksın. Bu seferde loru süzgecin içinde toplanmadı. Neyse bugün tekrar deneyeceğim. |
Alıntı:
Kötü bir koku yoksa, mayalar sararmamışlarsa sorun yok demektir. Merak etmeyin yakında onlara alışırsınız:) Ekşi koku fazla süreli mayalanma halinde oluyor. Genelde normal oda sıcaklığında 24 saat iyi bir kıvam ve lezzet için yeterli. |
Merhaba...
Bende ilk defa kefiri markette görüp ne olduğunu bilmeden üzerinde ki yazılardan içilebilecek bişey olduğu anlamını çıkararak tanışmıştım. Ayran ve yoğurt ile aram çok iyi olduğu için kefirin tadına bayıldım devamlı almaya başladım internet üzerinden üretimini evimde yapabileceğimi öğrenince çok sevindim... Yarın ilk işim marketten sade kefir alıp süt ile mayalamayı deniyeceğim sonuçları size yazarım... Sonucun olumlu olacağı düşüncesindeyim sonuçta marketten aldığım yoğurt ile sütüğ mayalayınca yoğurt oluyor ilk mayada biraz salyalı ikincisinde normale dönüyor. Kefirde böyle olur inşllh. |
Benim kefirim iki gündür çok güzel oluyor, bu arada çevremden yeni bilgilerde topluyorum.
Galiba ilkbaştaki kokusunun sebebi, aldığımda mayası keskin kokulu bir sıvının içindeydi onun etkisiyle diye düşünüyorum, ****** onları içememiştim hep döktüm. Çevremden, yoğurt gibi süt ılıkken sıcak tutarak mayalanıcağını söylediler özellikle bu şekilde yapınca daha güzel oldu. Bildiğimiz kadarıyla bize bir zararı yok ama küçük bir parçasını yanlışlıkla yutsak bize bir zararı olurmu:confused:midemizdede çoğalırmış. Arkadaşım bu yüzden içmekten vazgeçmiş, halbuki mide ortamıyla süt aynı değildir herhalde. Bir bilene sormakta fayda var. |
Alıntı:
|
elinde kefir mayası olan ödemeli kargo ile bana yollayabilirmi acaba ???? çok rica atsem
|
Sayın Nevsune'nin gönderdiği kefiri temiz suyla yıkayıp hemen mayaladım. 24 saat gibi ılık sütte tuttum. Ayran değil de yoğurt elde ettim.
Sayın Cheops size daha yakın bir kaynaktan kolayca ulaşma imkanı bulamazsanız aldığım mayayı çoğaltıp size göndermeye çalışırım... |
Arkadaşlar, iyi günler
ben kefiri yıllarca kullandım. çok faydasını gördüm. Eğer sistemini bilirde yaparsanız aynı pınar ayran gibi tat vermektedir, yoksa paslı demir tadı vermektedir. Hazır kefirleri kesinlikle ve kesinlikle kullanma,kullandırma taraftarı değilim. Bende MAYASI vardı ama rahatsızlığımı takip esnasında yenilemediğim için öldüler. Inşallah, temin edebilirsem çoğaltıp isteyene gönderirim. çok kıymetli bir içecek, kıymeti bilinmiyor. Sevgi ve saygılar şeref deniz |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben de buradan okuduğum gibi, hazır kefirle mayaladım, tam yoğurt kıvamı gibi katı oldu.
Metal değdirmemek gerektiğine göre, tahta kaşıkla yemek gerekiyor herhalde :) |
Denizakvaryumu ne bileyim havadan mı sudan mıdır ? Sütü bıraksam kendi haline yine yoğurt oluyor :)... Bakın tamıtamına şöyle yaptım: Sütü kaynattım, ılımasını bekledim, güzelce pınar suyuyla yıkayıp kar gibi yaptığım kefiri metal değdirmeden süte bıraktım. Yoğurt mayalar gibi üzerini sıkıca örttüm. Yalnız mayalanma süresini bir tam gün tuttum. Bildiğiniz yoğurdu elde ettim...
|
Ben de günlük süt aldım, hafifçe ılıttım (buzdolabından çıkmıştı, oda sıcaklığına getirdim) . Hazır kefirle mayaladım, metal olmayan kapaklı bir kapta 24 saat beklettim, yoğurt gibi oldu.
|
Çok sıcak bir ortamda tuttuysanız belki ondan olmuştur ama ben de hiç yoğurt gibi olanını görmedim. Bazen benimki de sıcak ortamda koyu olabiliyor ama o kadar değil. Belki sütün ılık olması mayalanmayı çabuklaştırmıştır. Hele bir de örtüler altında. Ne yapsın garibim, kendini yoğurt sanmıştır:D.
Ben ayran kıvamı için genelde oda sıcaklığında 24 saat tutuyorum. Sütü de ılık değil soğuk mayalıyorum. Tadı, kıvamı tam istediğim gibi oluyor. |
Oda sıcaklığı 21,5- 22 dereceydi. Bir litre süte, 2 yemek kaşığı kadar hazır kefir koymuştum.
Sanırım sütün ısısı biraz daha düşük olmalıydı. |
Kefire ihtiyacı olan arkadaşların bir süre beklemeleri gerekecek. Şu anda benim elimde sadece küçük bir parça maya kaldı. Biraz geliştiğinde yine buradan haber veririm.
|
Alıntı:
Biraz beklerseniz, size de gerçek maya gönderirim. |
Teşekkürler Nevsune, aktarlarda satıldığını okudum, buradan bakabilirim, bulamazsam haber veririm.
Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı? |
Merhaba Nevsune Hanım,
Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı? |
Merhabalar,
Kefirin hep yararlarını okudum, fakat merak ettiğim ; bir yaşından önce bebeklere inek sütü vs. verilmiyor. Fakat yoğurt yediriyoruz. Kefir bebeklere verilebilir mi bilgisi olan var mı? Kefir mayası arıyorum, Kocaeli'nde ikamet eden arkadaşlar, kefir mayası bulabileceğim yerler mevcut mu? Teşekkür ederim. |
Alıntı:
Alıntı:
|
Tadını merak edenler için ev yapımı kefir :
Mayalama süresini uzun, sıcaklığı biraz yüksek tutunca: Satışa sunulan tuzlu ve kıvamlı ayranları değil de süzme yoğurttan sulandırılarak yapılan köpüklü köy ayranlarını düşünün. O ayranın içine biraz mineralli su ya da soda karıştırdığınızı farzedin. Tadı gayet güzel bence... Vücuttaki etkileri : Sindirim sistemi hareketlerinin düzeldiğini hissediyorsunuz. Midede hafif gaz yapabiliyor. Midesi hassas olanlar biraz dikkatli olabilir. Bir de içtikten sonra çok sevinmiş ya da sahneye çıkarmış gibi acayip heyecan hissediyorsunuz. ( Tam olarak açıklayamadım ama anlayın işte ) |
Alıntı:
Geçenlerde tv'de, prof.lardan birinin bir konuşmasında duymuştum. Turpun yararlarından söz ederken, gaz sorunu dile getirilmişti. Aslında gazı yapan o besin olmazmış, zaten var olan gaz sorununu o besin çözermiş. Yani sebep olmaz ama çözüm olurmuş:) Bundan hareketle düşünürsek, belki de kefir bir süre sonra probiyotiklik görevini yerine getirip, barsaklardaki sıkıntıları ortadan kaldırmış oluyor. |
Çok teşekkür ederim Nevsune Hanım.
|
sayın deniz akvaryumu,
bizler hep doğal yiyecek ve içeceklerden yanayız değilmi, evde yapılan yoğurt 3 veya 4 gün kalıyor sonra ekşiyor, hazır toğurtlar nasıl 3-4 ay bozulmadan kalabiliyor? evde açıktaki su bir hafta sonra bozuluyor, hazır su lar nasıl 5-6 ay bozulmadan kalabiliyor? evde hazırlanan kefir 3 gün sanra bozulup acışıyor, markette satılan hazır kefirler nasıl1-2 ay bozulmadan kalıyor? kendi kendinize sorunuz, cevabını siz biliyorsunuz. bu yüzden bari kefiri kendimiz yapıp içelim derim. karar sizlerin. sevgi ve saygılar şeref deniz |
Nevsune hanım... kefir taneleri oluşmadımı ???
:( |
:D Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.
Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli. Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım. |
Alıntı:
|
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.;) |
Alıntı:
|
Biraz pahalı olur ama bir denemek güzel olurdu.Farklı birşey olur.İlk fırsatta denemek gerek.:D
|
Nevsune Hanım Sonunda Kefiri buradaki bir aktarda bulmayı başardım...
İlk görüşüm hayal kırıklığı oldu. Büyüklüğünü pinpon topu kadar bişey bekliyordum aldığım taneler bezelye tanesi kadar 2 çorba kaşığı dolusu... Karnıbahara benziyorlar ilk gün pastörize sütü ılıklaştırıp kavanozun içine attım mutfak dolabında 1 gün beklettim baya koyulaştı.... İlk olduğu için içmeden döktüm süzgeç ile süzerek tabi geri kalanı temiz bir kavanoza koyup gene üzerine ılık süt koydum 6 saat oldu sabaha bakıcam şimdiden kokusu değişti... heyecanlıyım bakalım ilk yaptığım kefirin tadı nasıl olacak.... :D |
İki kaşık kefir mayası gereğinden bile fazla. Üniversite bir deney tüpü içinde bir çay kaşığı kadar satıyor.
Mide sorunu yaşayanlar için, 12 saat beklemiş kefir kullanmak yeterli olacaktır. |
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur :D
|
Tadının hafif ekşimsi olması gerekiyor, 24 saat beklettiyseniz. Durdukça biraz daha artabilir bu tad. Hazır olanların 12 saat beklemiş kefir olduğunu düşünüyorum.
Koyu olmasının asıl nedeni, mayanızın iki çorba kaşığı olması. Maya çoğaldıkça koyulaşma da artacak. |
Alıntı:
Kefir konusundaki en kapsamlı site, egzantrik bir Avustralyalı olan Dom'un web sitesidir. www.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html |
Bu durumda ekşi kefir içmek en iyisi.
|
Yeni başlayanlar için, metal kap ve malzemeler kullanmamaları gerektiğini tekrar hatırlatayım.
Kefiri steril korumak çok kolay değil. Üstünde pembemsi renk bir küf üreyebilir zamanla, bu durumda mayaları kullanmamak gerekiyor. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:40. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025