agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Kefir (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651.htm)

Baldaş 28-10-2008 09:31

Teşekkür ederim Nevsune :) Vallahi bildiniz gerçekten bekliyorum ama bana adresinizi vermediniz. Aynı şeyi Sayın Balıkçı da yapmıştı. Bana Tekirdağ yerine İstanbul adresini verdi ama kendisi Tekirdağ'da. Ya sizlere biraz daha ısrar etmem gerekecek ya da dedektiflik yapmam :)
Günsu inan bilsem sana yardım ederdim ama acemiyim.Konu başlığı altında gerçekten yeterli bilgi var tek tek okuyabilirsin. İnternette arama yapınca çok bilgi var gibi görünüyor ama herkes birbirinden kopyalayıp yapıştırmış ... Yine de bu siteden şaşma derim. :)

Arzu Kasapoğlu 28-10-2008 11:12

Günsu ben yirmidört saat beklettim. Yoğurt kıvamında yaptım, öyle bir koku yok.

Belki biraz daha bekletmen lazım.

günsu 28-10-2008 16:00

Bugün plastik süzgeçle süzdüm, resmen böyle kesilmiş süt gibiydi, içinden kefir tanelerini seçtim jel kıvamındaki taneciklerin biraz üremiş gibi olması sevindiriciydi.

Süzdükten sonra nasılolsa bu dedim kesilmiş bari cezvede kaynatayımda loru ortaya çıksın.
Bu seferde loru süzgecin içinde toplanmadı.

Neyse bugün tekrar deneyeceğim.

nevsune 28-10-2008 16:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günsu (Mesaj 307212)
Bugün plastik süzgeçle süzdüm, resmen böyle kesilmiş süt gibiydi,

Öyle olduğunda kavanozu çalkalayın, onlar tekrar homojen bir hale geliyorlar.

Kötü bir koku yoksa, mayalar sararmamışlarsa sorun yok demektir. Merak etmeyin yakında onlara alışırsınız:) Ekşi koku fazla süreli mayalanma halinde oluyor. Genelde normal oda sıcaklığında 24 saat iyi bir kıvam ve lezzet için yeterli.

Cheops 31-10-2008 21:22

Merhaba...

Bende ilk defa kefiri markette görüp ne olduğunu bilmeden üzerinde ki yazılardan içilebilecek bişey olduğu anlamını çıkararak tanışmıştım. Ayran ve yoğurt ile aram çok iyi olduğu için kefirin tadına bayıldım devamlı almaya başladım internet üzerinden üretimini evimde yapabileceğimi öğrenince çok sevindim... Yarın ilk işim marketten sade kefir alıp süt ile mayalamayı deniyeceğim sonuçları size yazarım... Sonucun olumlu olacağı düşüncesindeyim sonuçta marketten aldığım yoğurt ile sütüğ mayalayınca yoğurt oluyor ilk mayada biraz salyalı ikincisinde normale dönüyor. Kefirde böyle olur inşllh.

günsu 01-11-2008 10:10

Benim kefirim iki gündür çok güzel oluyor, bu arada çevremden yeni bilgilerde topluyorum.

Galiba ilkbaştaki kokusunun sebebi, aldığımda mayası keskin kokulu bir sıvının içindeydi onun etkisiyle diye düşünüyorum, ****** onları içememiştim hep döktüm.

Çevremden, yoğurt gibi süt ılıkken sıcak tutarak mayalanıcağını söylediler özellikle bu şekilde yapınca daha güzel oldu.

Bildiğimiz kadarıyla bize bir zararı yok ama küçük bir parçasını yanlışlıkla yutsak bize bir zararı olurmu:confused:midemizdede çoğalırmış.

Arkadaşım bu yüzden içmekten vazgeçmiş, halbuki mide ortamıyla süt aynı değildir herhalde.

Bir bilene sormakta fayda var.

polatuz 01-11-2008 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cheops (Mesaj 308870)
Merhaba...

Bende ilk defa kefiri markette görüp ne olduğunu bilmeden üzerinde ki yazılardan içilebilecek bişey olduğu anlamını çıkararak tanışmıştım. Ayran ve yoğurt ile aram çok iyi olduğu için kefirin tadına bayıldım devamlı almaya başladım internet üzerinden üretimini evimde yapabileceğimi öğrenince çok sevindim... Yarın ilk işim marketten sade kefir alıp süt ile mayalamayı deniyeceğim sonuçları size yazarım... Sonucun olumlu olacağı düşüncesindeyim sonuçta marketten aldığım yoğurt ile sütüğ mayalayınca yoğurt oluyor ilk mayada biraz salyalı ikincisinde normale dönüyor. Kefirde böyle olur inşllh.

Marketlerde satılan kefir, gerçek kefir değildir. Sanırım bunu daha önce de yazmıştım. Ticari gıda üretimini düzenleyen kurallar, içinde ne olduğu tanımlanamayan gıdaların ticari olarak satışına izin vermiyor. Bu yüzden de ticari olarak satılan kefir, gerçek kefirin içinde bulunan belirli tür mayalar ile mayalanmış sütlerden oluşuyor. Oysa gerçek kefir, bugün hala tam olarak içinde bulunan mikroorganizmaların tamamı tanımlanamamış karmaşık bir matriks yapı oluşturuyor. Bu yüzden gerçek kefir yapabilmek için gerçek kefir mayasını, bu maya ile kefir yapıp çoğaltmış birinden almanız gerekiyor.

Cheops 09-11-2008 21:04

elinde kefir mayası olan ödemeli kargo ile bana yollayabilirmi acaba ???? çok rica atsem

Baldaş 10-11-2008 13:23

Sayın Nevsune'nin gönderdiği kefiri temiz suyla yıkayıp hemen mayaladım. 24 saat gibi ılık sütte tuttum. Ayran değil de yoğurt elde ettim.

Sayın Cheops size daha yakın bir kaynaktan kolayca ulaşma imkanı bulamazsanız aldığım mayayı çoğaltıp size göndermeye çalışırım...

şeref 10-11-2008 15:11

Arkadaşlar, iyi günler
ben kefiri yıllarca kullandım. çok faydasını gördüm.
Eğer sistemini bilirde yaparsanız aynı pınar ayran gibi tat vermektedir, yoksa paslı demir tadı vermektedir.
Hazır kefirleri kesinlikle ve kesinlikle kullanma,kullandırma taraftarı değilim.
Bende MAYASI vardı ama rahatsızlığımı takip esnasında yenilemediğim için öldüler.
Inşallah, temin edebilirsem çoğaltıp isteyene gönderirim.

çok kıymetli bir içecek, kıymeti bilinmiyor.

Sevgi ve saygılar
şeref deniz

denizakvaryumu 10-11-2008 15:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şeref (Mesaj 313468)
Hazır kefirleri kesinlikle ve kesinlikle kullanma,kullandırma taraftarı değilim.

Neden, hazır kefiri önermiyorsunuz?

denizakvaryumu 10-11-2008 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş (Mesaj 313381)
Sayın Nevsune'nin gönderdiği kefiri temiz suyla yıkayıp hemen mayaladım. 24 saat gibi ılık sütte tuttum. Ayran değil de yoğurt elde ettim.

.

Kefir mayasıyla yoğurt olması mümkün değil, bir yanlışlık olmasın?

Kiraz 10-11-2008 15:46

Ben de buradan okuduğum gibi, hazır kefirle mayaladım, tam yoğurt kıvamı gibi katı oldu.
Metal değdirmemek gerektiğine göre, tahta kaşıkla yemek gerekiyor herhalde :)

Baldaş 10-11-2008 16:04

Denizakvaryumu ne bileyim havadan mı sudan mıdır ? Sütü bıraksam kendi haline yine yoğurt oluyor :)... Bakın tamıtamına şöyle yaptım: Sütü kaynattım, ılımasını bekledim, güzelce pınar suyuyla yıkayıp kar gibi yaptığım kefiri metal değdirmeden süte bıraktım. Yoğurt mayalar gibi üzerini sıkıca örttüm. Yalnız mayalanma süresini bir tam gün tuttum. Bildiğiniz yoğurdu elde ettim...

Kiraz 10-11-2008 16:12

Ben de günlük süt aldım, hafifçe ılıttım (buzdolabından çıkmıştı, oda sıcaklığına getirdim) . Hazır kefirle mayaladım, metal olmayan kapaklı bir kapta 24 saat beklettim, yoğurt gibi oldu.

nevsune 10-11-2008 16:15

Çok sıcak bir ortamda tuttuysanız belki ondan olmuştur ama ben de hiç yoğurt gibi olanını görmedim. Bazen benimki de sıcak ortamda koyu olabiliyor ama o kadar değil. Belki sütün ılık olması mayalanmayı çabuklaştırmıştır. Hele bir de örtüler altında. Ne yapsın garibim, kendini yoğurt sanmıştır:D.

Ben ayran kıvamı için genelde oda sıcaklığında 24 saat tutuyorum. Sütü de ılık değil soğuk mayalıyorum. Tadı, kıvamı tam istediğim gibi oluyor.

Kiraz 10-11-2008 16:18

Oda sıcaklığı 21,5- 22 dereceydi. Bir litre süte, 2 yemek kaşığı kadar hazır kefir koymuştum.

Sanırım sütün ısısı biraz daha düşük olmalıydı.

nevsune 10-11-2008 16:19

Kefire ihtiyacı olan arkadaşların bir süre beklemeleri gerekecek. Şu anda benim elimde sadece küçük bir parça maya kaldı. Biraz geliştiğinde yine buradan haber veririm.

nevsune 10-11-2008 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 313533)
Bir litre süte, 2 yemek kaşığı kadar hazır kefir koymuştum.
.

Hazır kefir mayalama yöntemiyle kefir elde edilip edilemeyeceğini bilmiyorum. Şimdiye dek hep, kefirin böyle olamayacağını okudum. Onun yoğurt türü bir besin olma olasılığı daha fazla.

Biraz beklerseniz, size de gerçek maya gönderirim.

Kiraz 10-11-2008 16:48

Teşekkürler Nevsune, aktarlarda satıldığını okudum, buradan bakabilirim, bulamazsam haber veririm.

Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı?

Arzu Kasapoğlu 10-11-2008 17:21

Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?

aer 10-11-2008 18:13

Merhabalar,
Kefirin hep yararlarını okudum, fakat merak ettiğim ; bir yaşından önce bebeklere inek sütü vs. verilmiyor. Fakat yoğurt yediriyoruz. Kefir bebeklere verilebilir mi bilgisi olan var mı? Kefir mayası arıyorum, Kocaeli'nde ikamet eden arkadaşlar, kefir mayası bulabileceğim yerler mevcut mu? Teşekkür ederim.

nevsune 11-11-2008 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar (Mesaj 313545)
Aslında sormak istediğim bir şey var. Bana iki sene önce kefir verilmişti, çok düzenli mayalamadığım için iki senedir buzdolabında sütün içinde bekliyor, arada iyice yıkayıp sütünü değiştiriyorum. Kötü kokusu yok, boyutunda da büyüme yok ama ne kullanmaya cesaret edebiliyorum ne de atmaya kıyabiliyorum. Kısacası atayım mı?

Aslında koku ve renkten bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Rengi sararmadıysa ve kötü kokmuyorsa bozulmamış olabilir. Bir kez, iyi sua iyice yıkaıp kalıntılardan arındırdıktan sonra, 1/2 litre sütün içinde mayalamaya bırakıp deneseniz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Arzu Kasapoğlu (Mesaj 313556)
Merhaba Nevsune Hanım,

Kefir mayası çoğalırken gerçek mayanın kendisi mi büyüyor, yoksa bardağın dibinde ince ince tanecikler var, çoğalan onlar mı?

Arzu'cuğum kendisi de büyüyor, küçük parçalar halinde ayrılıp çoğalabiliyor da. O parçaları birlikte mayalamayı sürdürürsen, zamanla onlar da büyüyecekler.

Baldaş 11-11-2008 08:58

Tadını merak edenler için ev yapımı kefir :

Mayalama süresini uzun, sıcaklığı biraz yüksek tutunca: Satışa sunulan tuzlu ve kıvamlı ayranları değil de süzme yoğurttan sulandırılarak yapılan köpüklü köy ayranlarını düşünün. O ayranın içine biraz mineralli su ya da soda karıştırdığınızı farzedin. Tadı gayet güzel bence...

Vücuttaki etkileri : Sindirim sistemi hareketlerinin düzeldiğini hissediyorsunuz. Midede hafif gaz yapabiliyor. Midesi hassas olanlar biraz dikkatli olabilir. Bir de içtikten sonra çok sevinmiş ya da sahneye çıkarmış gibi acayip heyecan hissediyorsunuz. ( Tam olarak açıklayamadım ama anlayın işte )

nevsune 11-11-2008 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Baldaş (Mesaj 313978)
Midede hafif gaz yapabiliyor.)

Bünye alıştıktan sonra o da kalmıyor.

Geçenlerde tv'de, prof.lardan birinin bir konuşmasında duymuştum. Turpun yararlarından söz ederken, gaz sorunu dile getirilmişti. Aslında gazı yapan o besin olmazmış, zaten var olan gaz sorununu o besin çözermiş. Yani sebep olmaz ama çözüm olurmuş:)

Bundan hareketle düşünürsek, belki de kefir bir süre sonra probiyotiklik görevini yerine getirip, barsaklardaki sıkıntıları ortadan kaldırmış oluyor.

Arzu Kasapoğlu 11-11-2008 09:55

Çok teşekkür ederim Nevsune Hanım.

şeref 11-11-2008 11:15

sayın deniz akvaryumu,
bizler hep doğal yiyecek ve içeceklerden yanayız değilmi,
evde yapılan yoğurt 3 veya 4 gün kalıyor sonra ekşiyor,
hazır toğurtlar nasıl 3-4 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde açıktaki su bir hafta sonra bozuluyor,
hazır su lar nasıl 5-6 ay bozulmadan kalabiliyor?
evde hazırlanan kefir 3 gün sanra bozulup acışıyor,
markette satılan hazır kefirler nasıl1-2 ay bozulmadan kalıyor?
kendi kendinize sorunuz, cevabını siz biliyorsunuz.
bu yüzden bari kefiri kendimiz yapıp içelim derim.
karar sizlerin.

sevgi ve saygılar
şeref deniz

Cheops 12-11-2008 17:40

Nevsune hanım... kefir taneleri oluşmadımı ???
:(

nevsune 13-11-2008 10:55

:D Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.

Cheops 13-11-2008 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 315271)
:D Yok, onlar bu kadar çabuk oluşamıyor.

Ne desem bilemiyorum ama biraz zaman gerekli.

Benim ilk bulduğum kaynağa bir bakayım. Hala yapıyor ve elinde varsa size onlardan göndermeye çalışırım.

çok çok teşekkür ederim nevsune hanım... gerçekten çok makbule geçer...

Musti 14-11-2008 12:31

Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.;)

polatuz 14-11-2008 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musti (Mesaj 315875)
Merhaba arkadaşlar!
Merak ettim acaba soya sütündende kefir olurmu?Ne dersiniz.;)

Yurtdışında soya sütüyle kefir yapanlar olduğunu biliyorum.

Musti 14-11-2008 14:27

Biraz pahalı olur ama bir denemek güzel olurdu.Farklı birşey olur.İlk fırsatta denemek gerek.:D

Cheops 14-11-2008 21:44

Nevsune Hanım Sonunda Kefiri buradaki bir aktarda bulmayı başardım...

İlk görüşüm hayal kırıklığı oldu. Büyüklüğünü pinpon topu kadar bişey bekliyordum aldığım taneler bezelye tanesi kadar 2 çorba kaşığı dolusu...

Karnıbahara benziyorlar ilk gün pastörize sütü ılıklaştırıp kavanozun içine attım mutfak dolabında 1 gün beklettim baya koyulaştı.... İlk olduğu için içmeden döktüm süzgeç ile süzerek tabi geri kalanı temiz bir kavanoza koyup gene üzerine ılık süt koydum 6 saat oldu sabaha bakıcam şimdiden kokusu değişti... heyecanlıyım bakalım ilk yaptığım kefirin tadı nasıl olacak.... :D

memet 15-11-2008 08:01

İki kaşık kefir mayası gereğinden bile fazla. Üniversite bir deney tüpü içinde bir çay kaşığı kadar satıyor.

Mide sorunu yaşayanlar için, 12 saat beklemiş kefir kullanmak yeterli olacaktır.

Cheops 15-11-2008 13:38

Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur :D

memet 15-11-2008 14:37

Tadının hafif ekşimsi olması gerekiyor, 24 saat beklettiyseniz. Durdukça biraz daha artabilir bu tad. Hazır olanların 12 saat beklemiş kefir olduğunu düşünüyorum.

Koyu olmasının asıl nedeni, mayanızın iki çorba kaşığı olması. Maya çoğaldıkça koyulaşma da artacak.

polatuz 15-11-2008 15:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cheops (Mesaj 316519)
Sonunda ev yapımı kefirimin tadına bakıyorum... Sanırım biraz fazla beklettiğim için biraz koyu oldu... Tadı hafif ekşimsi hazır kefirler gibi değil sanki ekşi boza gibi hafif dilimi gıdıklıyor... İnşallah bozuk süt içmiyorum dur :D

Ekşimsi tad folik asit miktarının artmasındandır. Eğer kefiri süzdükten sonra da hemen içmeyip 24 saat buzdolabında bekletirseniz, içindeki özellikle B grubu vitaminlerin kat be kat arttığı bildiriliyor.
Kefir konusundaki en kapsamlı site, egzantrik bir Avustralyalı olan Dom'un web sitesidir.
www.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html

denizakvaryumu 17-11-2008 07:36

Bu durumda ekşi kefir içmek en iyisi.

memet 17-11-2008 08:07

Yeni başlayanlar için, metal kap ve malzemeler kullanmamaları gerektiğini tekrar hatırlatayım.

Kefiri steril korumak çok kolay değil. Üstünde pembemsi renk bir küf üreyebilir zamanla, bu durumda mayaları kullanmamak gerekiyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025