![]() |
GÜL YAPRAKLARI İLE ŞERBET
GÜL YAPRAKLARİ İLE ŞERBET :
Sevgili babamın tarifi taze gül yapraklarını aliyoruz ve yıkıyoruz sonra bir kavanoza iyice dolduruyoruz ve biraz su ekliyoruz kavanozun azını iyice kapatiyoruz. Güneş gören bir yerde 3 ya da 4 gün kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz bir sürahinin yarısına gelecek sekilde veya bardağa bosaltiyoruz ve diğer yarısına su ekleyip şeker ile karıştırıp içiyoruz çok güzel tadı vardır basta beğenmezsiniz ama azınız hemen alışır ve çok seversiniz şimdiden afiyet olsun |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
gereken düzeltmeyi yaptım
insanlar tarif sonrasındaki yazışmaları okumayabilirler :) |
Alıntı:
Bu arada ben bu sayfaya pastırma ve sucuk tarifi yazmamış mıydım? Yazmamışım demek:confused: |
Serinleten içecekler, Şerbetler
Sadece su içmekle olmuyor :)
Maydanoz ve naneli iki içecek tarifi yazayım. Tek bardaklık içecek için : 6-7 dal maydanoz ya da nane 1 büyük bardak soğuk su Yarım limon suyu Çay kaşı ucuyla çok az tuz Bitkileri parçalayıcıya koyun, üzerine yarım bardak su ekleyerek parçalayın Süzgeçten süzün ve bu suyu bardakta kalan suyun üzerine ekleyin. Çok az tuz ilave edin. (mutlaka olmalı çünkü ekşi tadı belirginleştiriyor. Ama var ile yok arasında :) 1 Sürahi için: Ölçüleri yukarıdakine bakarak çoğaltın. 2 limon ve bir demet maydonaz ya da nane kullanabilirsiniz. Benim favorim maydonozlu olanı... |
Otlu Ayran
Malina'nın serinletici tarifini parçalayıcıdan geçirdiğiniz nane ve dereotunu (süzmeden), ayrana katarak da deneyebilirsiniz.Bir halka limon ve birkaç buzla görünüşü de çok hoş bir içecek oluyor. |
şuruplar konusunda bildikleriniz varmı.
|
Gelincik şurubu
Mevsimi değil ama anımsamak adına gelincik şurubu diyorum ben. Eskiden İstanbulda kırlar ve bahçeler daha çokken gelincik yapraklarını toplar uçlarındaki siyahlıkları ayıkladıktan sonra şeffaf şiselere suyla birlkte 1/3 gibi bu yaprakları koyardık. Biraz limon tuzu ilave ettikten sonra ağzını kapattığımız şişeleri cam kenarlarına güneşe sıralardık. Birkaç gün içinde yapraklar kırmızı rengini suya bırakınca süzüp şeker ilave ederek içerdik. Gelincik şurubunun tadı hafif buruk olur.Ama terlemiş bardakta buz gibi, kıpkırmızı göz zevknize ve ağız tadınıza hitabeder. |
Aşlama
meyan kökünden yapılan burada yazın yaygın olan bir içecek sokaklarda, aşlamacıların sırtlarında taşıdıkları güğümlerle servis yaptıklarını görebilirsiniz tarifi çok zor değil sanırım meyan kökünü alıp suda bekleteceksiniz daha sonra da süzeceksiniz en azından ben böyle biliyorum |
2-3 yıl önce bir TV programında izleyerek denediğim bir içecek;
Yıkanmış temiz karpuz kabuklarını meyve sıkıcıdan (havuç suyu vs çıkaran tipte) geçiriyorsunuz, süzüyorsunuz ve içiyorsunuz. Çok faydalı olduğundan sözetmişti ama bir kez tattıktan sonra faydaları uzak kalsın dediğimi hatırlıyorum. :D Saygılar, |
bunları okuyunca sübye aklıma geldi.
nasıl yapıldığını bilmiyorum. Eskiden izmir de yaygın olan bir içecekmiş. Kavun çekirdeklerinden yapılıyor. buz içinde tutuluyor.izmirde bir tek yerde bir iki kişi tarafından el arabalarında satılıyor. çok hoş bir içecek olmasına rağmen nesli tükenmek üzere sanırım. |
Şimdi kızılcık şurubu hazırlamanın tam zamanı:
İstenilen miktarda olgun kızılcık güzelce ezilir ve tel süzgeçten geçirilir. Çıkan pürenin miktarı kadar toz şeker ilave edilir, karıştırılarak güzelce eritilir. Sonra genişçe bir tepsiye dökülür. Kızgın güneşte aynen salça kurutulur gibi arada bir karıştırılarak birkaç gün bekletilir. Suyunu tamamen çekip, ezme kıvamına gelince kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Serin ve gölge bir yerde muhafaza edilir. Kışın isteğe göre marmelat niyetine veya sulandırılarak şurup halinde tüketilir. Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor. Pişirme olmadığı için taptazecik aromasını kaybetmiyor. |
bu güzel tarif.biryerlerde şurupların eskiden çok tüketildiği ile ilgili yazı vardı. ama sonuna bir şurup tarifi koymamışlar. nette de dikkate değer bir tarif bulamadım. kızılcık güzel .deneyeceğim.
|
Kızılcık şurubu hazırlama yöntemini erik için de uygulayamaz mıyız acaba?
Babamın erik ağaçlarında oldukça fazla erik var bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu iyi bir yönteme benziyor. |
meyvelere deneyip sonuçları burda anlatalım.benimde aklıma kayısı gelmişti
|
eski evin bahçesindeki kıpkırmızı ama ekşi narı sıkıp suyunu içerdik şekerle karıştırıp..
bu aklıma şurup ne? şerbet ne ? sorusunu getirdi. |
Cahilliğimi bağışlayın ama aklıma hep takılan bir soru vardır. Biberleri kuruturken çeşitli mikroorganizmalardan dolayı oluşabilen aflotoksin ve benzeri zararlı maddeler salça, reçel veya bu tarifteki yöntemle meyveleri işlerken de oluşmaz mı?
|
ziraatçiler okuyana kadar burayı beklememiz gerekecek.
Mine hanım **** Plumbago geldiğinde soralım. |
Bir serinletici de benden.Pekmezi sulandırın, içine birkaç tane de buz atın. Sonra da afiyetle için.Çocuklar buna bayılıyor(rengi kolaya benzediği için kola diye tutturan çocuklara :mad: verilebilir...).
|
Kola deyince aklıma eskimo geldi:)
Ben de kolayı kocaman bir bardağa dolduruyorum. İçine bol buz koyuyorum. Bir kaç yaprak taze naneyi hafifçe ezip bardağın içinde gezdiriyorum. Bir kaç damla limon suyu ilave edip, bitmedi, daha sunum var, bardağın çevresine çekirdekleri alınmış, düzgün ve ince kesilmiş limon dilimleri koyuyorum. Bu dilimlerin çıkartılmış çekirdek boşluklarına taze nane yaprakları yerleştiryorum. Sıcak yaz akşam üstlerinde, hele de deniz veya havuzdan çıkmışsanız, akşama hazırlanmışsanız, bronz tenin size en çok yakıştığı o saatlerde yemekten önce inanılmaz serinletici bir içecek. |
kola zararlı bir içeçektir içmeyiniz ve içirmeyiniz:))
ben daha faydalı bir içeçek tarifi vereyim:)) Kolay Vişne Likörü: üç kilo vişne saplarından ayıklanıp güzelce yıkanıp büyük bir cam kavonoza konur, üzerine silme şeker doldurulur, son olarak bir büyük votko boca edilir. sonra bu şişe unutulur, takiiii olana kadar. (İçime hazır hale gelmesi 3-4 ay sürebiliyormuş) Bol köpüklü Türk kahvenizin yanında afiyetle içebilirsiniz. |
Alıntı:
kayısılar şekersiz olarak tencerede pişirilip, soğuduktan sonra süzgeçten geçirerek kavanozlara doldurulur,kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp kışın, isteğe bağlı olarak şekerli su ile sulandırılıp içilir. Halam yapardı,çok lezzetli olur. |
Kaybolmuş Şerbet Kültürü
Alıntı Bilgileri
Büyükşehir Ankara Yıl:2 Sayı: 95 6-12 Eylül 2006 Sayfa 14 http://img244.imageshack.us/img244/4508/sherbetmj1.jpg Paylaşmadan ve yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım. Saygılar, |
İstanbulda İseniz...
Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz.
|
Evet şerbet çok güzel bir mevzudur.
Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok. Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama. Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız devam ederiz inşallah. |
Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi.
Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor. Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum. Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası... Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız... |
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti. Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu? Evde yapılabilir bir şerbet midir bu? Saygılar, |
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim. Saygılar, |
Alıntı:
Şurup,şerbet çok farklı mıdır? |
Türk Dil kurumunun sözlüğünde:
şurup -bu isim Arapçayazilis şur°b 1 . Çok kaynatılarak koyulaştırılmış şerbet : "Sen hele şu kadayıfın şurubuna bir göz atıver."- A. İlhan. 2 . Çeşitli meyve özleri ve şekerin kaynatılmasıyla elde edilen içecek : "Vişne şurubu."- . 3 . İçinde çok miktarda şeker bulunan koyu sıvı kıvamda olan ilaç : "Kuvvet şurubu."- . Birleşik Sözler elma şurubu kızılcık şurubu vişne şurubu şerbet isim Arapçayazilis şerbet 1 . Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek : "Biraz sonra gümüş bir tepsi içinde ahududu şerbeti getirdiler."- A. Haşim. 2 . Belli törenlerde konuklara sunulan şekerli içecek : "Hemen o haftalarda bir sabah Muhsin Beylerin evinde nikâh şerbetleri içildi."- M. Ş. Esendal. 3 . Bazı maddelerin suda eritilmişi : "Gübre şerbeti. Çimento şerbeti."- . 4 . Sözlenmek veya nişanlanmak üzere tarafların anlaşması durumunda tören yapılarak içilen içecek . Atasözü, deyim ve birleşik fiiller şerbet gibi şerbet içmek Birleşik Sözler baldıranşerbeti ecel şerbeti kızılcık şerbeti koruk şerbeti lohusa şerbeti tutkal şerbeti Yazıyor efendim. Arz olunur. Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor. Serinleten içecekler ile şerbet |
Alıntı:
Bu "her geçen gün üzerinde biriken yeni günlerin ve sentetik tadların altında ezilerek kaybolmaya mahkum kültürel değerler ve hatta tarifleri" en azından böyle bir başlıkta birbirlerine yarenlik ederler. Belki yapılabilir/denenebilir olanları yapar-tadar, ecdadın damaklarında nasıl lezzetler gezmiş kısmen hissedebiliriz. Saygılarımla, |
Alıntı:
Yukarıda "backyard" isimli arkadaş da aynı şerbete "aşlama" olarak tarif vermiş. Yöresel isimleri farklı olsa da muhteviyatı aynı oluyor. Meyan kökü şerbeti (Aşlama) 1 lt kadar musluk suyuna bir avuç dolusu dövülmüş meyan kökünü ıslıyorsunuz. İçerisine 1 tane kesme şeker ve 1/2 çay kaşığı tatlı soda (kabartma tozu değil) ekliyorsunuz. Şöyle bir karıştırıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra buzdolabına koyuyoruz. Hem bu şekilde demleme bittikten sonra anında soğuk soğuk servis yapma imkanı da oluyor. Bu tür gıdalar açıkta kaldığında çabucak bakteri ürüyor. Yaklaşık 5-6 saat kadar sonra süzüp içebilirsiniz. İçerisine damak zevkine göre 1-2 tane dövülmüş karanfil, 1/2 çay kaşığı dövülmüş tarçın katarsanız daha enfes bir tad elde etmiş oluyorsunuz. Eğer çok koyu olmuşsa üzerine su çekerek sulandırıp da içebilirsiniz. Ne kadar uzun süre meyan kökü ile ıslı kalırsa o kadar koyu ve tadı ağır olacaktır. Göğüs tıkanıklığı, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlarında çok iyidir. İdrar söktürür, bünyeyi kuvvetlendirir. Vücuda zindelik verir. Daha başka birçok faydası var. Deneyin kendiniz görün. Yanlız fazla içmeyin. O kadar enerjiyle ne yapacağınızı şaşırırsınız.:D Meyan kökü bulamayanlar aktarlarda meyan balı satılır. Ondan alıp damak zevkine göre suda bir parça eritip de kullanabilirler. Aynı tadı vermese de idare eder. NOT: Bildiğim kadarı ile marketlerde hazır paketlenmiş toz halde mevcut. Su katıp doğrudan içiyorsunuz. Yanlış hatırlamıyosam markası Ramko olacak.. |
Kızılcık Şerbeti
Kızılcıkların son demleri.. Bitmeden yine aldım. Kızılcıkları yıkayıp üstünü geçecek kadar su koyup haşlayın. Kırmızılaşmış suyu bir tencereye süzüp, tekrar biraz daha su ekleyip tekrar kaynatın. Bu suyu da diğerinin üzerine ekleyin. Tekrar biraz daha su koyun (bu eklemeler kızılcıkların üst hizasına kadar su koymak anlamına gelmektedir) Tüm suları ince tel güzgeçten geçirin. Haşlanmış kızılcıkların da çekirdeklerini çıkarın, geriye kalan püreyi başka bir tencereye koyun. Kızılcık sularının bulunduğu tencereye gerektiği kadar şeker ekleyip kaynatın. Limon suyu ilave edin. Sonra bir şişeye koyup, soğuduktan sonra buzdolabında saklayın. Püre haline gelmiş kızılcıklara da şeker ve limon ekleyerek kaynatın. Kızılcık mermaladınız olsun :) Sularını ayırdığınız için, geriye kalan açık pembe kızılcık püresinin, şekerle kaynadıktan sonra yine koyu kırmızıya döndüğünü görüp şaşıracaksınız :) |
Buğday Şırası
Bir bardak aşurelik buğday, önce tertemiz yıkanarak bir litrelik cam kavanoza konur. Üzerine 3 bardak su klorlu olmamak şartıyla ilave edilir. Kavanozun ağzı bir tülbentle kapatılarak serin bir yerde 24 saat bekletilir. Bu ilk su kullanılmaz, dökülür. Kavanoza yeniden 3 bardak su ilave edilir. 24 saat bekletildikten sonra oluşan yarı gazozlu su içilmek üzere bir kaba aktarılır. Böylece bir bardak aşurelik buğdaydan kış aylarında günde 5 kez, yazın ise günde 3 kez şıra alınır. Buğday şırasının lezzeti bazılarına itici gelebilir. O takdirde her şıra bardağına bir C vitamini tableti eklenirse, nefis bir içecek ortaya çıkar. Kaynak: Akşam Online |
Üzüm şırası nasıl yapılır acaba bilen varmıdır. 10 sene önce adapazarına giderdim çarşıda bir köfteci kendi yapımlarını müşterilerine sunardı. Tadı hala damağımda bilen varsa çok makbule geçer.
|
http://ybd.s5.com/Kombucayi.htm
Birde böyle bir başlık buldum Kombu Çayı diye. Br fikri olan varmı. Selamlar. |
karpuz suyu
Karpuzu kabuklarından ayırın. Kabuklarını ve çekirdeklerini attıktan sonra geri kalan kırmızı kısımları mikserden geçirin isteğe bağlı olarak tortusundan ayırabilirsiniz. Bıraz buzuda doğrama makinasından geçirin. Karpuz suyuyla karıştırarak servis yapabilirsiniz. İsteğe bağlı süs olarak bir iki yaprak nane koyabilirsiniz. Görüntü süper. |
Karpuz zamanı deneriz.Teşekkürler
|
Kombu çayı ilk defa duyuyorum.Ama merak ettim.Mantar kullnılmış nasıl bir mantar tam açıklanmamış.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:20. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025