agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   İçecekler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/)
-   -   Serinleten içecekler, Şerbetler (https://www.agaclar.net/forum/icecekler/1757.htm)

zeybatsu 15-08-2006 15:46

GÜL YAPRAKLARI İLE ŞERBET
 
GÜL YAPRAKLARİ İLE ŞERBET :
Sevgili babamın tarifi taze gül yapraklarını aliyoruz ve yıkıyoruz sonra bir kavanoza iyice dolduruyoruz ve biraz su ekliyoruz kavanozun azını iyice kapatiyoruz. Güneş gören bir yerde 3 ya da 4 gün kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz bir sürahinin yarısına gelecek sekilde veya bardağa bosaltiyoruz ve diğer yarısına su ekleyip şeker ile karıştırıp içiyoruz çok güzel tadı vardır basta beğenmezsiniz ama azınız hemen alışır ve çok seversiniz şimdiden afiyet olsun

Todor 15-08-2006 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeybatsu
...Güneş gören bir yerde 3 **** 4 kadar bırakıyoruz ve kavanozumuzu açıyoruz ...

3 - 4 birim nedir Sn. Zeybatsu? Saat, gün, ay? ;)

zeybatsu 15-08-2006 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor
3 - 4 birim nedir Sn. Zeybatsu? Saat, gün, ay? ;)

ya abi onu yazmayı unuttum gün o 3 - 4 gün deneyecek misin ?

backyard 15-08-2006 20:01

gereken düzeltmeyi yaptım
insanlar tarif sonrasındaki yazışmaları okumayabilirler :)

Todor 15-08-2006 22:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeybatsu
ya abi onu yazmayı unuttum gün o 3 **** 4 gün deneyecekmisin ?

deneyeceğim. Eğer her gülle oluyosa hemen yapacağım.Çok sevdiğim kokulu bir gülüm var. İçmesi ayrı bir keyif olacak.

Bu arada ben bu sayfaya pastırma ve sucuk tarifi yazmamış mıydım? Yazmamışım demek:confused:

malina 22-08-2006 16:57

Serinleten içecekler, Şerbetler
 
Sadece su içmekle olmuyor :)
Maydanoz ve naneli iki içecek tarifi yazayım.

Tek bardaklık içecek için :

6-7 dal maydanoz ya da nane
1 büyük bardak soğuk su
Yarım limon suyu
Çay kaşı ucuyla çok az tuz

Bitkileri parçalayıcıya koyun, üzerine yarım bardak su ekleyerek parçalayın
Süzgeçten süzün ve bu suyu bardakta kalan suyun üzerine ekleyin. Çok az tuz ilave edin. (mutlaka olmalı çünkü ekşi tadı belirginleştiriyor. Ama var ile yok arasında :)


1 Sürahi için:
Ölçüleri yukarıdakine bakarak çoğaltın. 2 limon ve bir demet maydonaz ya da nane kullanabilirsiniz.

Benim favorim maydonozlu olanı...

Vildan Sönmez 22-08-2006 19:53

Otlu Ayran
Malina'nın serinletici tarifini parçalayıcıdan geçirdiğiniz nane ve dereotunu (süzmeden), ayrana katarak da deneyebilirsiniz.Bir halka limon ve birkaç buzla görünüşü de çok hoş bir içecek oluyor.

memet 22-08-2006 20:11

şuruplar konusunda bildikleriniz varmı.

Vildan Sönmez 22-08-2006 23:53

Gelincik şurubu

Mevsimi değil ama anımsamak adına gelincik şurubu diyorum ben.

Eskiden İstanbulda kırlar ve bahçeler daha çokken gelincik yapraklarını toplar uçlarındaki siyahlıkları ayıkladıktan sonra şeffaf şiselere suyla birlkte 1/3 gibi bu yaprakları koyardık. Biraz limon tuzu ilave ettikten sonra ağzını kapattığımız şişeleri cam kenarlarına güneşe sıralardık. Birkaç gün içinde yapraklar kırmızı rengini suya bırakınca süzüp şeker ilave ederek içerdik.

Gelincik şurubunun tadı hafif buruk olur.Ama terlemiş bardakta buz gibi, kıpkırmızı göz zevknize ve ağız tadınıza hitabeder.

backyard 23-08-2006 10:17

Aşlama
meyan kökünden yapılan burada yazın yaygın olan bir içecek

sokaklarda, aşlamacıların sırtlarında taşıdıkları güğümlerle servis yaptıklarını görebilirsiniz

tarifi çok zor değil sanırım
meyan kökünü alıp suda bekleteceksiniz
daha sonra da süzeceksiniz

en azından ben böyle biliyorum

Oğuz Sağlam 23-08-2006 10:47

2-3 yıl önce bir TV programında izleyerek denediğim bir içecek;
Yıkanmış temiz karpuz kabuklarını meyve sıkıcıdan (havuç suyu vs çıkaran tipte) geçiriyorsunuz, süzüyorsunuz ve içiyorsunuz. Çok faydalı olduğundan sözetmişti ama bir kez tattıktan sonra faydaları uzak kalsın dediğimi hatırlıyorum. :D

Saygılar,

memet 23-08-2006 11:37

bunları okuyunca sübye aklıma geldi.
nasıl yapıldığını bilmiyorum. Eskiden izmir de yaygın olan bir içecekmiş.
Kavun çekirdeklerinden yapılıyor. buz içinde tutuluyor.izmirde bir tek yerde bir iki kişi tarafından el arabalarında satılıyor.
çok hoş bir içecek olmasına rağmen nesli tükenmek üzere sanırım.

Humeyra 23-08-2006 11:58

Şimdi kızılcık şurubu hazırlamanın tam zamanı:

İstenilen miktarda olgun kızılcık güzelce ezilir ve tel süzgeçten geçirilir. Çıkan pürenin miktarı kadar toz şeker ilave edilir, karıştırılarak güzelce eritilir. Sonra genişçe bir tepsiye dökülür. Kızgın güneşte aynen salça kurutulur gibi arada bir karıştırılarak birkaç gün bekletilir. Suyunu tamamen çekip, ezme kıvamına gelince kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Serin ve gölge bir yerde muhafaza edilir. Kışın isteğe göre marmelat niyetine veya sulandırılarak şurup halinde tüketilir.

Tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor. Pişirme olmadığı için taptazecik aromasını kaybetmiyor.

memet 23-08-2006 12:07

bu güzel tarif.biryerlerde şurupların eskiden çok tüketildiği ile ilgili yazı vardı. ama sonuna bir şurup tarifi koymamışlar. nette de dikkate değer bir tarif bulamadım. kızılcık güzel .deneyeceğim.

hasan42 23-08-2006 12:15

Kızılcık şurubu hazırlama yöntemini erik için de uygulayamaz mıyız acaba?
Babamın erik ağaçlarında oldukça fazla erik var bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Bu iyi bir yönteme benziyor.

memet 23-08-2006 12:18

meyvelere deneyip sonuçları burda anlatalım.benimde aklıma kayısı gelmişti

memet 23-08-2006 12:23

eski evin bahçesindeki kıpkırmızı ama ekşi narı sıkıp suyunu içerdik şekerle karıştırıp..
bu aklıma şurup ne? şerbet ne ? sorusunu getirdi.

hasan42 23-08-2006 12:29

Cahilliğimi bağışlayın ama aklıma hep takılan bir soru vardır. Biberleri kuruturken çeşitli mikroorganizmalardan dolayı oluşabilen aflotoksin ve benzeri zararlı maddeler salça, reçel veya bu tarifteki yöntemle meyveleri işlerken de oluşmaz mı?

memet 23-08-2006 12:37

ziraatçiler okuyana kadar burayı beklememiz gerekecek.
Mine hanım **** Plumbago geldiğinde soralım.

cengin 23-08-2006 14:39

Bir serinletici de benden.Pekmezi sulandırın, içine birkaç tane de buz atın. Sonra da afiyetle için.Çocuklar buna bayılıyor(rengi kolaya benzediği için kola diye tutturan çocuklara :mad: verilebilir...).

cemada 24-08-2006 02:00

Kola deyince aklıma eskimo geldi:)

Ben de kolayı kocaman bir bardağa dolduruyorum. İçine bol buz koyuyorum. Bir kaç yaprak taze naneyi hafifçe ezip bardağın içinde gezdiriyorum. Bir kaç damla limon suyu ilave edip,
bitmedi,
daha sunum var,
bardağın çevresine çekirdekleri alınmış, düzgün ve ince kesilmiş limon dilimleri koyuyorum. Bu dilimlerin çıkartılmış çekirdek boşluklarına taze nane yaprakları yerleştiryorum.

Sıcak yaz akşam üstlerinde, hele de deniz veya havuzdan çıkmışsanız, akşama hazırlanmışsanız, bronz tenin size en çok yakıştığı o saatlerde yemekten önce inanılmaz serinletici bir içecek.

eskimo 24-08-2006 16:21

kola zararlı bir içeçektir içmeyiniz ve içirmeyiniz:))

ben daha faydalı bir içeçek tarifi vereyim:))

Kolay Vişne Likörü:
üç kilo vişne saplarından ayıklanıp güzelce yıkanıp büyük bir cam kavonoza konur,
üzerine silme şeker doldurulur, son olarak bir büyük votko boca edilir.
sonra bu şişe unutulur, takiiii olana kadar.
(İçime hazır hale gelmesi 3-4 ay sürebiliyormuş)
Bol köpüklü Türk kahvenizin yanında afiyetle içebilirsiniz.

eskimo 24-08-2006 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet
meyvelere deneyip sonuçları burda anlatalım.benimde aklıma kayısı gelmişti

Kayısı şurubu

kayısılar şekersiz olarak tencerede pişirilip, soğuduktan sonra süzgeçten geçirerek kavanozlara doldurulur,kavanozların ağzı sıkıca kapatılıp kışın, isteğe bağlı olarak şekerli su ile sulandırılıp içilir.
Halam yapardı,çok lezzetli olur.

Oğuz Sağlam 07-09-2006 13:28

Kaybolmuş Şerbet Kültürü
 
Alıntı Bilgileri
Büyükşehir Ankara
Yıl:2 Sayı: 95
6-12 Eylül 2006
Sayfa 14


http://img244.imageshack.us/img244/4508/sherbetmj1.jpg

Paylaşmadan
ve
yitip giden tatlara üzülmeden de yapamadım.

Saygılar,

ufuksinel 07-09-2006 15:47

İstanbulda İseniz...
 
Evet bir kültür şerbet...Yanlış hatırlamıyorsam bir yemek dergisinde sorbenin kökeninin şerbet olduğu yazılıydı. Yanılıyor da olabilirim. İstanbulda iseniz Arnavutköyde iskelenin karşısında Melengeç diye bir yer burada koruk şerbeti ve sübye bulabilirsiniz , Hacı Bekirde Demirhindi şerbeti, Darüzziyafede Nar Şerbeti bulabilirsiniz.

Erguvan Muhibbi 07-09-2006 18:05

Evet şerbet çok güzel bir mevzudur.
Eskiden gazozlar, kolalar yok tabii ve buzdolapları da yok.
Buz dan kaselerde ikram etmişler şerbetleri. Bu konuda yazacak
pek çok şey var. Annem karlı pekmez şerbetlerini anlata anlata
bitiremez. Alanya da karlı meyve suyunu içtiydim ama.
Oğuz bey dostum çok hoş bir mevzu açtınız
devam ederiz inşallah.

TigerX 27-09-2006 10:27

Bizim buralarda bu gelenek bir nebze olsun devam ediyor. Meyan kökünden yapılan "meyan şerbeti" Ramazan sofralarımızın vazgeçilmezi.

Sıcak yaz günleride, buz gibi içilen meyan şerbetinin damakta bıraktığı ferahlık, uzunca bir süre insanı hoş bir lezzetle baş başa bırakıyor. Şimdilerde artık eskisi gibi şerbeti sırtında satan şebetçiler çok azalmışsa da, Ramazanlarda bu gelenek tekrar gün yüzüne çıkıyor.

Ben evde meyan kökünden sürekli olarak bulundururum. Vazgeçemediğim bir tadı vardır şerbetin. Bu nedenle her zaman olmasa da arasıra bu güzel içeceği içmeye devam ediyorum.

Hem sağlık yönünden de çok faydası var. Kolanın hammaddesi olarak da zaten meyan kökü gösteriliyor. Kola içmektense, meyan şerbeti içmeyi tercih ediyorum. Renk olarak tıpatıp benzemekle birlikte, lezzet olarak bence meyan şerbeti çok daha güzel. Bunun yanında vucuda sağladığı faydalar da cabası...

Millet olarak, sonradan sofralarımıza girenve özellikle de en sinir olduğum şey olan: "Ramazanla kola reklamların artması ve sanki kola Ramzan sofralarının vazgeçilmesi gibi gösterilmesine" karşı, milli içeceklerimize sahip çıkmalıyız ve hergeçen gün bir zararı daha ortaya çıkan ve birçok ülkede yasaklanması gündemde olan koladan uzak durmalıyız...

Oğuz Sağlam 27-09-2006 10:47

Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,

cello 27-09-2006 10:55

Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,

Vildan Sönmez 27-09-2006 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cello
Çocukken Gelincikten yapılan bu tarzda bir içecek hatırlıyorum.
Ancak nasıl yapıldığını hatırlamıyorum. Bilen varsa söylerse sevinirim.

Saygılar,

Serinleten içecekler bölümünde Gelincik Şurubunu bildiğim kadarı ile yazmiştım.
Şurup,şerbet çok farklı mıdır?

Erguvan Muhibbi 27-09-2006 11:22

Türk Dil kurumunun sözlüğünde:
şurup -bu
isim Arapçayazilis şur°b

1 . Çok kaynatılarak koyulaştırılmış şerbet :
"Sen hele şu kadayıfın şurubuna bir göz atıver."- A. İlhan.
2 . Çeşitli meyve özleri ve şekerin kaynatılmasıyla elde edilen içecek :
"Vişne şurubu."- .
3 . İçinde çok miktarda şeker bulunan koyu sıvı kıvamda olan ilaç :
"Kuvvet şurubu."- .
Birleşik Sözler
elma şurubu kızılcık şurubu vişne şurubu

şerbet
isim Arapçayazilis şerbet

1 . Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek :
"Biraz sonra gümüş bir tepsi içinde ahududu şerbeti getirdiler."- A. Haşim.
2 . Belli törenlerde konuklara sunulan şekerli içecek :
"Hemen o haftalarda bir sabah Muhsin Beylerin evinde nikâh şerbetleri içildi."- M. Ş. Esendal.
3 . Bazı maddelerin suda eritilmişi :
"Gübre şerbeti. Çimento şerbeti."- .
4 . Sözlenmek veya nişanlanmak üzere tarafların anlaşması durumunda tören yapılarak içilen içecek .


Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
şerbet gibi şerbet içmek
Birleşik Sözler
baldıranşerbeti ecel şerbeti kızılcık şerbeti koruk şerbeti
lohusa şerbeti tutkal şerbeti

Yazıyor efendim. Arz olunur.

Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor.
Serinleten içecekler ile şerbet

Oğuz Sağlam 27-09-2006 13:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Erguvan Muhibbi
...
Demekki bu iki konuyu birleştirmek gerekiyor.
Serinleten içecekler ile şerbet

Ben de sizinle aynı fikirdeyim. Uygun bir başlık altında birleştirilmesi doğru olacaktır.

Bu "her geçen gün üzerinde biriken yeni günlerin ve sentetik tadların altında ezilerek kaybolmaya mahkum kültürel değerler ve hatta tarifleri" en azından böyle bir başlıkta birbirlerine yarenlik ederler. Belki yapılabilir/denenebilir olanları yapar-tadar, ecdadın damaklarında nasıl lezzetler gezmiş kısmen hissedebiliriz.

Saygılarımla,

TigerX 27-09-2006 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Sn. TigerX,
Bu bahsetmiş olduğunuz meyan kökü şerbeti oldukça ilgimi çekti.
Şerbetin tarifi ile ilgili bir bilgi mevcut mu?
Evde yapılabilir bir şerbet midir bu?
Saygılar,

Tarifi çok basit. Tek bulmanız gereken meyan kökü..

Yukarıda "backyard" isimli arkadaş da aynı şerbete "aşlama" olarak tarif vermiş. Yöresel isimleri farklı olsa da muhteviyatı aynı oluyor.

Meyan kökü şerbeti (Aşlama)

1 lt kadar musluk suyuna bir avuç dolusu dövülmüş meyan kökünü ıslıyorsunuz. İçerisine 1 tane kesme şeker ve 1/2 çay kaşığı tatlı soda (kabartma tozu değil) ekliyorsunuz. Şöyle bir karıştırıp oda sıcaklığında 2-3 saat bekledikten sonra buzdolabına koyuyoruz. Hem bu şekilde demleme bittikten sonra anında soğuk soğuk servis yapma imkanı da oluyor. Bu tür gıdalar açıkta kaldığında çabucak bakteri ürüyor. Yaklaşık 5-6 saat kadar sonra süzüp içebilirsiniz.

İçerisine damak zevkine göre 1-2 tane dövülmüş karanfil, 1/2 çay kaşığı dövülmüş tarçın katarsanız daha enfes bir tad elde etmiş oluyorsunuz. Eğer çok koyu olmuşsa üzerine su çekerek sulandırıp da içebilirsiniz. Ne kadar uzun süre meyan kökü ile ıslı kalırsa o kadar koyu ve tadı ağır olacaktır.

Göğüs tıkanıklığı, bronşit, mide ve bağırsak rahatsızlarında çok iyidir. İdrar söktürür, bünyeyi kuvvetlendirir. Vücuda zindelik verir. Daha başka birçok faydası var. Deneyin kendiniz görün.

Yanlız fazla içmeyin. O kadar enerjiyle ne yapacağınızı şaşırırsınız.:D

Meyan kökü bulamayanlar aktarlarda meyan balı satılır. Ondan alıp damak zevkine göre suda bir parça eritip de kullanabilirler. Aynı tadı vermese de idare eder.

NOT: Bildiğim kadarı ile marketlerde hazır paketlenmiş toz halde mevcut. Su katıp doğrudan içiyorsunuz. Yanlış hatırlamıyosam markası Ramko olacak..

malina 27-09-2006 17:18

Kızılcık Şerbeti

Kızılcıkların son demleri.. Bitmeden yine aldım.

Kızılcıkları yıkayıp üstünü geçecek kadar su koyup haşlayın. Kırmızılaşmış suyu bir tencereye süzüp, tekrar biraz daha su ekleyip tekrar kaynatın. Bu suyu da diğerinin üzerine ekleyin. Tekrar biraz daha su koyun (bu eklemeler kızılcıkların üst hizasına kadar su koymak anlamına gelmektedir)

Tüm suları ince tel güzgeçten geçirin. Haşlanmış kızılcıkların da çekirdeklerini çıkarın, geriye kalan püreyi başka bir tencereye koyun.

Kızılcık sularının bulunduğu tencereye gerektiği kadar şeker ekleyip kaynatın. Limon suyu ilave edin. Sonra bir şişeye koyup, soğuduktan sonra buzdolabında saklayın.

Püre haline gelmiş kızılcıklara da şeker ve limon ekleyerek kaynatın. Kızılcık mermaladınız olsun :)

Sularını ayırdığınız için, geriye kalan açık pembe kızılcık püresinin, şekerle kaynadıktan sonra yine koyu kırmızıya döndüğünü görüp şaşıracaksınız :)

backyard 30-09-2006 13:55

Buğday Şırası

Bir bardak aşurelik buğday, önce tertemiz yıkanarak bir litrelik cam kavanoza konur. Üzerine 3 bardak su klorlu olmamak şartıyla ilave edilir. Kavanozun ağzı bir tülbentle kapatılarak serin bir yerde 24 saat bekletilir.

Bu ilk su kullanılmaz, dökülür.

Kavanoza yeniden 3 bardak su ilave edilir. 24 saat bekletildikten sonra oluşan yarı gazozlu su içilmek üzere bir kaba aktarılır.

Böylece bir bardak aşurelik buğdaydan kış aylarında günde 5 kez, yazın ise günde 3 kez şıra alınır.

Buğday şırasının lezzeti bazılarına itici gelebilir. O takdirde her şıra bardağına bir C vitamini tableti eklenirse, nefis bir içecek ortaya çıkar.

Kaynak: Akşam Online

mirsat 02-10-2006 15:38

Üzüm şırası nasıl yapılır acaba bilen varmıdır. 10 sene önce adapazarına giderdim çarşıda bir köfteci kendi yapımlarını müşterilerine sunardı. Tadı hala damağımda bilen varsa çok makbule geçer.

mirsat 02-10-2006 15:57

http://ybd.s5.com/Kombucayi.htm

Birde böyle bir başlık buldum Kombu Çayı diye. Br fikri olan varmı. Selamlar.

nayda 22-02-2007 00:35

karpuz suyu

Karpuzu kabuklarından ayırın. Kabuklarını ve çekirdeklerini attıktan sonra geri kalan kırmızı kısımları mikserden geçirin isteğe bağlı olarak tortusundan ayırabilirsiniz. Bıraz buzuda doğrama makinasından geçirin. Karpuz suyuyla karıştırarak servis yapabilirsiniz. İsteğe bağlı süs olarak bir iki yaprak nane koyabilirsiniz. Görüntü süper.

Oğuzhan 22-02-2007 18:41

Karpuz zamanı deneriz.Teşekkürler

Oğuzhan 22-02-2007 18:47

Kombu çayı ilk defa duyuyorum.Ama merak ettim.Mantar kullnılmış nasıl bir mantar tam açıklanmamış.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025