agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni212Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-08-2007, 11:47   #1
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Ben de denemek için bir parçasını üzerine süt tozu ekip, kurutmuştum. Hala canlandırmadım. Olup olmadığını bilemiyorum.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2007, 11:50   #2
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Filiz'ciğim ben alalı tam hatırlayamıyorum ama bir yıla yaklaştı galiba. Dağıtmaya hazır oldu. Çiçekçi'nin dediği gibi bir süre ben de pek sık yapmadım. İki aydır daha sık yapıyorum ve üremeleri hızlandı.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2007, 23:46   #3
Doğadelisi
 
Billur Korkmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 277
Galeri: 67
Nevsune Hanımcığım, özellikle cilde olan faydaları konusunda aydınlattığınız için teşekkürler; hemen deneyeceğim o formülleri..

Billur Korkmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2007, 01:38   #4
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Nevsune Hanım, Kefirden ben de isteyebilir miyim?

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-08-2007, 06:15   #5
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Elbette Yücel Bey,

Herhalde bir Ankara toplantısı olur sonbaharda. Ben de elimdekileri iyice semirtirim o zamana.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2007, 21:20   #6
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Elbette Yücel Bey ...
Nevsune Hanım, teşekkür ediyorum.

Deneme üretimine başladım. Umarım başarırım.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2007, 07:51   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-05-2007
Şehir: karşıyaka/izmir
Mesajlar: 111
Merhaba

10 Yıldır kefir kullanıyorum. Çoğaldıkça çevreme verdim verdim, sonunda benim kefir bozuldu ama dağıttığım hiç bir dostum ,düzgün yapamadığı için onlardan da alamadım, çöpe atmışlar. Hazır Ege üniversitesinin şişedeki kefirini aldım .Tekrar başladım fakat bir şey farkettim. İlk kefirimin tadı daha güzeldi. Orta Asya'dan,Türkmenistan'dan gelmişti. Ege üniversitesi birşeyi bence eksik yapıyor. Dışarıdan gelen tamamen ayran tadında kıvamı farklıydı. Memet beyin dediği gibi Egenin ki küf tutuyor ve çabuk bozuluyor.Eski kefirimden bulunduran varsa bana bir zahmet özelden ulaşsın. Çünkü kefir cilde de çok iyi geliyor ve en önemlisi vücut çok dirençli oluyor. Anneme hep hatırlatırdım ''kedinin sütünü verdin mi?''.Annem anlardı ki kefirin sütü değiştirilecek

sarıaltıngül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2007, 09:59   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Üniversiteden kefir alırken verdikleri formda, anlattığınız farklılıktan sözediliyordu.
Kefirin homojen olmadığı, her mayanın farklı özellikler gösterdiği söyleniyordu.
Aynı kefirden ayrılan mayaların, zamanla farkılaştığı anlatılıyordu.

Belki Türkmenler, Kefiri ana vatanı kafkasya'dan alırken başka bilgiler de edinmişlerdir.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2007, 22:29   #9
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Başarırsınız elbette.

Bence kefir mayalamak, karpuz kesmekten daha kolay.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2007, 12:18   #10
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Kefirim yoğurt gibi koyulaştı!...

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2019, 18:19   #11
/
 
Giriş Tarihi: 07-04-2019
Şehir: GB
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Kefirim yoğurt gibi koyulaştı!...
çok normal

bitkicicocuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2007, 17:42   #12
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Ne güzel, demekki sizi çok sevdi.

Şaka bir yana, havalar çok sıcak ya, e maşallah sizin mayalar da iyi semirmişti.
Arada bir kavanozu sallarsanız, homojen olmasını sağlarsınız. İsterseniz mayalanmaya dolapta devam ettirebilirsiniz. Tadı iyi ise mesele yok.

Sonucu yazar mısınız lütfen?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-08-2007, 19:37   #13
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Benim çok sevdiğim kesin.

Dediğiniz gibi yaptım. Yalnız, kavanozu sallmadan önce bir miktar süt ilave ettim. Mayalarım parçalanmasın diye. Süzdüm ve dolaba aldım. Tadı iyi. Ben biraz daha ekşi seviyorum. Bu defa süt kattığım için olsa gerek biraz hafif oldu. Mayaları da suya aldım. Onlar da iyi gözüküyorlar. Arz ederim Efendim.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 09:51   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Kefir kullanan arkadaşlar, gördükleri yararı aktarsalar, faydaları konusunda da bilgimiz birikse..
Ben kullanmaya başladıktan bir iki gün sonra, sakin rahat ve dinlendirici uyku uyumaya başlarım, söz gelimi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 10:02   #15
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Galeri: 1
Kefirdeki kalori miktarını araştırırken bu köşe yazısını buldum ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Ve bunu...
Kefir mayası, keçi tulumu içine konan inek sütünün dana ve koyun şirdenleriyle pıhtılaştırılması yoluyla elde ediliyor.

N.Akdas beğendi.
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2007, 10:46   #16
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Filiz, alıntılar çok güzel, ben özellikle şu bölüme dikkat çekmek istedim;

"Kefir tanesindeki mikroorganizma topluluğu çok hassas ve istenmeyen mikropların bulaşması için çok uygun bir ortamdır."
Bu konuya çok dikkat etmeli..
Yazının tümünü okumak gerek.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2007, 20:18   #17
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Yücel Bey,
ne oldu? yoğurt kefire dönüştü mü?

Bence siz denemekten vazgeçip, buzdolabının bir köşesine attınız daneleri

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2007, 18:41   #18
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,116
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Yücel Bey,
ne oldu? yoğurt kefire dönüştü mü?

Bence siz denemekten vazgeçip, buzdolabının bir köşesine attınız daneleri
Efendim, teşekkür ederim. Vazgeçmedim. Sayenizde işi öğrendim. Şimdi üretim yoluna girdi. Hatta konuklarıma da tattırdığım oluyor.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2007, 22:38   #19
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Sevgili kefirciler.

Kefirleriniz şişeciklere konuldu, hazır. Fakat hava sıcaklığı yine artıyor. Ne yazıkki göndereceğim yerler, hiç biri merkez olmadığı için 1 günde ulaşamıyor. İki günlük sıcakta beklemenin ise, danelerde bozulmaya yol açacağı düşüncesindeyim. Eylülün ilk haftasında da ben yolculuğa çıkıyorum.

Yani biraz daha beklemek durumundayız. Merak etmeyin diye yazmak istedim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 22:34   #20
Ağaçsever
 
melnils's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
Kefir mayasını yollayan kişiler varsa, ne şekilde paketleyip kargoya verdiklerini anlatabilirler mi? Su içinde sakladığım için, kargo almak istemiyor.Susuz gönderirsem kefir bozulmaz mı ? Kolayı varsa anlatırsanız sevinirim.

melnils Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 23:00   #21
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Ben küçük ilaç şişesi boyutundaki bir şişe içinde sulu olarak göndermiştim. MNG kargo hiç bir sorun çıkarmadan aldı ve yerine de ulaştırdı.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 18:58   #22
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
Sayın Melnils;
Kargo merkezine bugün gittiğimde gönderdiğiniz kargoyu geri göndermek için ayırmışlardı.(Adresimi bulamamışlar.)Eve gelip hemen 750 ml. kadar kaynatılıp oda sıcaklığında olan süte koydum.Üzerini örtmeden soba yanan odaya koydum.Mayayı kokladığımda peynir gibi kokuyordu.Rengi çökelek gibi beyaz ve biraz sulanmıştı.Umarım bozulmamıştır.
Yarın öğlen saatlerinde kefirin olup olmadığını kontrol edeceğim.Eğer bozulmuşsa sizden bir kere daha göndermenizi rica edeceğim.Zahmetleriniz için binlerce teşekürler.Saygılarımla.

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2007, 23:32   #23
Ağaçsever
 
melnils's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
Bozulmuşsa yeniden yollayabilirim tabi. Bende de zaman zaman kefirin sütü su ile ayrılıyor. Ama ben bu durumun kullandığım pastorize sütlerin markalarından dolayı olduğunu düşünüyorum. Ben buzdolabında uzun süre sakladığım kefiri yeniden yapıcaksam bir gün az miktarda sütte (250ml) bekletiyorum. Kefirler kendine gelsin diye. Olan kefiri içmiyorum. İkinci partiyi normal tüketiyorum Buzdolabında da suyunun içine şeker atıyorum. Bu şekilde öğrendim saklamayı.

melnils Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-11-2007, 23:00   #24
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
Biteviye kontroller soncunda tam umudumu kesmiştim ki; 30 saatin sonunda oda sıcaklığında bekleyen süt incir uyutması gibi koyulaşmıştı.Tadı tadımsı, biraz yoğurdu andırıyordu.Plastik süzgeçte süzdükten sonra biraz sulandırıp buzdolabına koydum.Kefir danelerini ise biraz toz şeker attığım plastik şişeyle buzdolabına kaldırdım.Umarım yanlış yapmamışımdır.Elde ettiğim ürün de kefirdir. Sayın Melnils size tekrar teşekkürler.

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 20:54   #25
Ağaç Dostu
 
hatipali74's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2007
Şehir: Muğla-Beşkaza
Mesajlar: 236
Sanırım benim elde ettiğim kefir değil, cam şişede kalanında şişenin dibinde su birikiyor ve heterojen bir görüntü var.Dünden beri kefirin tadı ekşimediği gibi daha tatlandı.Acaba bu kefirmidir? Pazartesi yeni bir deneme daha yapacağım.

hatipali74 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 21:09   #26
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Kefiri, mayalanırken arada bir sallamanız gerekir, o zaman homojenleşecektir. Tadı istediğiniz gibiyse sorun yok demektir. Yalnız lütfen mayalarınıza musluk suyu ve metal bir şey değdirmemeye çalışın.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2007, 19:55   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Merhaba,
Kefirin önemli bir tartışma başlattığını gördüm. Bu konudaki bilgilerimi paylaşmak istiyorum.
Tüm dünyada önemli bir ilgi görmeye başlayan kefir, Kafkasya'da binlerce yıldır tüketiliyor. Bazı iddialara göre kefirden Kur'an'da da söz ediliyor. Kefir, 19'uncu yüzyıla kadar Kafkasya'da bulunan halklara mahsus bir mayaymış. Efsaneye göre bir Rus prensesi bir Kafkasyalı delikanlıyı ayartıp bu mayayı çalmış. O zamana kadar Kafkasya halkları bu mayayı kimseye vermezmiş.
Kefir kelimesinin, bu içeceğin yarattığı etkiye atfen Türkçe "keyif" kelimesinden geldiği, dünya çapında kabul edilen bir iddiadır.
Kefir gerçekten de küçük miktarda alkol içerir. Ama bu miktarda alkol zaten insanın sindirim sisteminde doğal olarak oluşuyor. Yani meyve, şekerli gıda **** karbonhidrat tükettiğimizde zaten alkol oluşuyor. Karbonhidratlar tükürükte bulunan enzimlerle şekere çevriliyor. Bu şeker sindirim sistemimizde bulunan doğal mayalar tarafından alkole dönüştürülüyor.
Yani softalar alkolün en küçük miktarının haram olduğunu söyleseler de, aslında sindirim sistemimimizde alkol zaten her zaman oluşuyor.
Bu konunun başlangıcında yaşanan polemik ile ilgili de bir kaç söz söylemek isterim.
Kefir gerçekten de Kafkasya'dan kaynaklanır. Ama bir kaç bin yıl önce Türklük **** başka bir milliyet gibi bir konu yoktu. Yani bu konuyu başlatan sayın Sebahattin Sargın'ın iddia ettiği gibi Kafkas Türkleri ifadesi çok doğru olmamış. Ama polemiği başlatan sayın Nartsawa'nın itirazları da çok doğru değil. Çünkü bu Kafkasya halklarının Orta Asya'dan, tıpkı Türk kavimlerinin göçleri benzeri bir göç ile bir kaç bin yıl önce göçtükleri, genel kabul gören bir teori. Daha sonra bu halklar Kafkasya'dan Moğol istilası ile dağılıp Avrupa'ya yayılmışlar. Mesela Kral Arthur'un kılıcı excalibur'un aslında bir Kafkas devleti olan Alan İmparatorluğu'nun efsanesi olduğu biliniyor. İskoçya'yı bile bu insanlar kurmuş. Hatta London kelimesi de bu insanların dilinde durgun su kelimesinden kaynaklanıyormuş. Bu halk da Kafkasya ve öncesinde Orta Asya kökenliymiş. Yani kafatasçılığın gereği yok.
Neyse kefire dönelim. Kefir çok sayıda maya ve mantarın oluşturduğu bir simbiyoz yaşam formudur. Bugün hala içeriği tam olarak bilimsel anlamda çözümlenememiştir. İşte tam bu nedenledir ki ticari olarak satılan sözde kefirler gerçekten "Kefir" değildir. Çünkü içindeki maddelerin tamamını tanımlayamadığınız bir gıda, ticari olarak satılabilir bir madde değildir. (Kimse bana coca cola özütünden bahsetmesin, çünkü nasıl satılabildiğini bilmiyorum.)
Yani kefir mayasıyla sütü mayalayıp satamazsınız. Çünkü mayalanmadan sonra oluşan maddeyi bilimsel olarak tanımlayamazsınız. Ama ortada bir gerçek var ki, kefiri binlerce yıldır kullanan insanlar, bu mayalı içkiden, bugünün bilimsel teknikleriyle geliştirilen ilaçlarından sağlayamadıkları yararı sağlamışlar. Ve bu yararı, ancak bugün, analitik düşünmeyi yaşam biçimi halini getirmiş batılı ülke insanları yeni keşfetmişler. Gerçekten bugün gizemini korumayı başaran belki de tek madde kefirdir.
Basit anlatımıyla kefir, bulgur büyüklüğünden fındık büyüklüğüne kadar değişen boyutlardaki bir canlı formudur. Bu yaşam formu, çok sayıda mikroskobik tek hücreli canlının, bir bütünlük oluşturacak şekilde bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu çok sayıdaki canlının oluşturduğu matriks, üreme yoluyla çoğalıyor. Yani kefir ancak varolan kültürden çoğaltılabilir, labaratuar ortamında da olsa oluşturulamıyor. Yani bugün dünyada varolan kefir tanelerinin kaynağı tektir. (Gerçi kefir ile ilgili uluslararası Yahoo grubunda Ege Üniversitesi'nden bir öğretim görevlisi, bir hayvan bağırsak dokusunda kefirin belirli koşullarda yaratılabildiğini iddia etmişti)
Kefir ile mayalanan süt, zararalı mikropların üremesi için olumsuz bir ortam oluşturur. Yani gerekli koşullar sağlandığında kefirde zararlı mikrop üremez. Örneğin mayalanmış kefir içinde bekletilen etin, günlerce (hatta aylarca) oda sıcaklığında kaldığı halde bozulmadığı görülmüştür. Yine de kefir yapılırken mümkün olan maksimum hijyen koşullarının sağlanması bir zorunluluktur.
Biraz uzun bir yazı oldu ama kusura bakmayın.

polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 21:44   #28
Ağaçsever
 
melnils's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
Sevgili hatipali74, kefiri ekşitmek istiyorsanız en az 2 gün bekletmeniz gerekir, ben öyle yapıyorum. 24 saat bekleyen kefirin süt gibi tadı oluyor. Süt içinde bekledikçe ekşiyor. Tadı ekşi ayran gibi oluyor. İstediğiniz tadı ayarlıyabilirsiniz. Ben ekşi sevdiğim için 2 gün bekletiyorum, bazen 3 gün.. Kefir ekşidikçe yararlılığının artığını okumuştum. Yoğurt kıvamındaki kefiri süzmek için kullandığınız suyun içme suyu olması sizin yararınıza Buzdolabında beklediği zaman suyla kefir ayrılıyor, doğrudur. Çalkalıyıp içiyorum Buzdolabında şekerli suda beklettiğiniz kefirleri yıkayarak şekerli sudan arındırıp yeniden mayalayın. Buzdolabında bekliyen kefirlerin suyunun bulanık olmasıda da doğal, sütün içinden çıkarınca belki yeteri kadar yıkayamadığınızdan olabilir. Kolay gelsin..

melnils Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 23:11   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 343
Düzeltme

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi melnils Mesajı Göster
Sevgili hatipali74, kefiri ekşitmek istiyorsanız en az 2 gün bekletmeniz gerekir, ben öyle yapıyorum. 24 saat bekleyen kefirin süt gibi tadı oluyor. Süt içinde bekledikçe ekşiyor. Tadı ekşi ayran gibi oluyor. İstediğiniz tadı ayarlıyabilirsiniz. Ben ekşi sevdiğim için 2 gün bekletiyorum, bazen 3 gün.. Kefir ekşidikçe yararlılığının artığını okumuştum. Yoğurt kıvamındaki kefiri süzmek için kullandığınız suyun içme suyu olması sizin yararınıza Buzdolabında beklediği zaman suyla kefir ayrılıyor, doğrudur. Çalkalıyıp içiyorum Buzdolabında şekerli suda beklettiğiniz kefirleri yıkayarak şekerli sudan arındırıp yeniden mayalayın. Buzdolabında bekliyen kefirlerin suyunun bulanık olmasıda da doğal, sütün içinden çıkarınca belki yeteri kadar yıkayamadığınızdan olabilir. Kolay gelsin..
Sütün kefir ile mayalanması tamamen süt maya oranına bağlı. Eğer normal oda sıcaklığında (20 derece civarı) 24 saatte sütün suyu ile katı maddeleri ayrışmıyorsa (katı madde kavanozun üstünde, suyu altında) mayalanma tamamlanmamış demektir ve ya maya miktarını arttırmak **** süt miktarını azaltmak gerekiyordur. Bu ayrışma olduğunda kefiriniz olmuştur. Yani sütün içinde kefir mayası tarafından tüketilecek maddeler hemen hemen tamamen tükenmiş olacaktır. Kavanozu hızla çalkalayarak, kalan, mayanın tüketebileceği az miktardaki maddenin de kullanılabilmesini sağlayabilirsiniz.
Kefir tanelerini buzdolabında su içinde bekletebilirsiniz. Ama kesinlikle suya şeker koymayın.
Tıpkı sütü mayaladığınız gibi, şekerli suyu da kefir taneleri ile oda sıcaklığında mayalayabilirsiniz. Bu karışımın içine limon dilimleri gibi çeşitli aroma verici maddeler ekleyebilirsiniz. Sonuçta gazoz benzeri ama ondan çok daha yararlı bir içecek elde edebilirsiniz. Bu, su kefiridir. Ancak bir kez su kefirine dönüşen kefir taneleri, bir daha süt mayalamakta kullanılamaz. Ayrıca süt içinde hızla büyüyüp çoğalan kefir taneleri, su kefirinde çoğalmaz.
Yani kefir mayanızı süt mayalamak için kullanmaya devam edecekseniz, bu taneleri asla şekerli suya koymayın. Yoksa taneleriniz geri dönüşü olmayan su kefiri yoluna girmiş olacaktır.


Düzenleyen polatuz : 26-11-2007 saat 23:18 Neden: ilave bilgi
polatuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2008, 16:01   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polatuz Mesajı Göster

Tıpkı sütü mayaladığınız gibi, şekerli suyu da kefir taneleri ile oda sıcaklığında mayalayabilirsiniz. Bu karışımın içine limon dilimleri gibi çeşitli aroma verici maddeler ekleyebilirsiniz.

Sonuçta gazoz benzeri ama ondan çok daha yararlı bir içecek elde edebilirsiniz. Bu, su kefiridir.

Ancak bir kez su kefirine dönüşen kefir taneleri, bir daha süt mayalamakta kullanılamaz. Ayrıca süt içinde hızla büyüyüp çoğalan kefir taneleri, su kefirinde çoğalmaz.
Su kefiri deneyen oldu mu? Su kefiri süt kefiri gibi yararlı mıdır?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025