![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Forumdan okuyarak, küçük bir kavanozda sirke yapmaya çalıştım, iki hafta sonra öyle güzel koktu ki, sirkeden çok şarap mı oldu acaba dedim, demek ki şıra yapmışım Ama ben güzel kokulu içeceği daha da sirkeleşsin diye havalandırmaya devam ediyorum, yavaş yavaş sirke kokusu oluşmaya başladı.Şıra yapılırken, sirkede tarif edildiği gibi ilk haftalar kavanozun ağzının açık olması gerekiyor mu? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Şıra; örneğin üzüm şırası; üzüm ezilir, suyu alınır ve bir kazanda kaynatılır. Soğuyunca içilir. Bizim buralarda böyle ... Zaten içine pekmez toprağı konmuş bu şıra sığ kaplarda, güneşte 15, 20 gün bekletilir ve 'günbalı' olur. Sirke olunca, yani posadan ayırınca ağzı kapalı kaba konur. Orada da sirkeleşme devam eder ve ara sıra sıkışan gaz gevşetilerek alınır, ağzı tamamen açılmaz. Kap plastik olmazsa şişmesi anlaşılmaz ve patlar. Pazardan aldığınız salata malzemelerini; örneğin, maydanoz, roka, tere, marul vb. yeşillikleri bir kaba konur, içine bir bardak sirke ilave edilir 15, 20 dakika bekletilir sonra yıkanırmış. Sirke eti bile çürütürmüş. |
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Şıranın Bölgesel farklılıkları.
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Benim tarif ettiğin bu yörede Şıra böyle. Tabii dediğiniz gibi şerbette deniyor da, gül suyu ve çam fıstığı yok sadece. Dediğiniz gibi fermantasyon diye bir olay gerçekleşmiyor. Fermantasyonla üzüm şırasını bende merak ediyorum. Geleçek yaz deneyebilirim. Ancak sirke ile şarap arasındaki dar yoldan nasıl geçilir bilemem. ![]() Saygılar |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Kaybettik...
|
Üzümü ezerek suyunu elde etikten sonraki 4 günde hava ile temasını keserek. Bu zaman zarfında aceto-bakterler aktive olamıyacağından (üremeyeceğinden) bu bıçak sırtı gibi dar boğazı atlamanız mümkün. Aceto bacterler statiksel olarak belirlenen bu 5. günde bir yerleştiler mi sirke kokusunu atlamanız mümkün olamıyacaktır. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Arkadaşlara bu başlıktaki katılımlarına teşekkür ediyorum.
Alıntı:
praecox hocadan bu başlıkta bu işin sırlarını öğretmesini istersek, bu eskilerin damak tadı olan şıraya kavuşarak, kendi örünlerimiz değer kazanır bizlerde yabancı içeceklere olan talebide azaltmış oluruz. |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|