![]() |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede ilgi çekici bir ağaç Mantar Meşesi(Quercus Suber)
Eklenti 185842 Mantar Meşesi(Quercus Suber) gövde yapısı |
Adı nereden geliyor sayın Murvet?
|
1 Eklenti(ler)
Resim için özür dilerim önce ama bu ağaç gövdesinin bende oluşan çağrışımını göstermek istedim.
Yüksekteyiz uçuyoruz ve uçaktan yer yüzünün görünüşü. Vadiler, göller, dağlar, akar sular,... Çok mu abarttım acaba? |
1 Eklenti(ler)
Sayın aygün
Adı, ağacın kabuğundan mantar yapılmasından geliyor. Yapılan malzemeler sişe mantarı, conta, sesyalıtım levhası, ayakkabı ökçesi, balıkçılıkta mantar vs .vs. Yaprak dökmeyen bir ağaçtır, kabuklarının özel bıçaklarla soyulmasından sonra , tekrar kendini toparlayıp eski haline gelmesi 12-15 yılı bulur... Eklenti 185849 Kaynak resimle ağacın kabuk soyma aşamasının fotoğrafı..! |
1 Eklenti(ler)
Sayın ayse_afyonlu
Harikasınız, yorumlar süper, sizin yorumunuzdan sonra dikkatle baktım, baktım kahve falı gibi daldım gittim..! Botanik bahçede ilgi çekici bir ağaç Mantar Meşesi(Quercus Suber) Eklenti 185850 Mantar Meşesi(Quercus Suber) gövde yapısı |
A, çok şaşırdım.......!
Ben de ayakkabılardaki (çocukluğumda çok modaydı) mantarı hep merak etmiştim, neden yapılıyor diye. Bir ağacın kabuğundan elde edildiği hiç aklıma gelmezdi......! Şimdi size hocam demekte haksız mıyız.......?! |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın aygün
Ben bilgilerimi sizler ile paylaşıyorum hocam, sizler varken ..! İlginize çok teşekkür ederim... |
Sayın ayse_afyonlu
Ticari düşünürseniz, sağılan inek gibi..! Duygusal bakarsak içler acısı..! Bakış açısına göre değişiyor.. Bu işlemler ağacın ölümüne kadar sürgitsin devam ediyor..! |
Yazık!...Bu yaşayış içki şişelerine kapak, ayak altlarına topuk,... olmak için mi? Doğa Allah tarafından insanoğlunun kullanımına sunulmuş bir lutuf. Ama bu ağaçtan böyle faydalanmak ;((
Neyse bu işin ticari boyutunu düşünenler bu mesajıma kızmasınlar. |
Sayın Hhatice
Bu ağacın yaşı tahminen 20-25 yaşlarında vardır. Kocaman bir saksının içinde getirildi, toplam ağırlığı 400kg ın üzerindedir. Fotoğrafladığım yerden 50metre ileriye Quercus ailesinin bulunduğu parsele dikildi, biraz zor oldu ama sonucu güzeldi..! |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 185854 Mantar Meşesi(Quercus Suber) yaprak yapısı |
Defneye benzettim.... Sert ve direngen...
|
[ B]ayse_afyonlu[/B]
Sizin duygularınıza katılmamak mümkünmü..! Ticari olarak yapanlarında sanırım umurunda bile değildir..! |
Sayın aygün
Evet benziyor, mekanik uygulamalara çok dirençli bir ağaç fakat soğukla arası iyi değil -10 derece altında direnci azalıp zarar görüyor, ağır hava şartlarınada, kirliliğede hassastır... |
1 Eklenti(ler)
Eklenti 185864 Mantar Meşesi(Quercus Suber) gövde ve dal yapısı |
2 Eklenti(ler)
Botanik bahçede yine ilgi çeken gövde yapısı ile Euonymus alatus (Yaprak döken taflan)
Sonbaharda yaprağını dökmeden evvel muteşem bir kızıl renge döner, 10-15 gün üzerinde kalır, sonradan ilginç gövde yapısı ortaya çıkar, büyüme formu yuvarlak çalı şeklindedir..! Eklenti 185873 Euonymus alatus (Yaprak döken taflan) Sonbahar yaprak rengi ,kaynak fotoğraftır. Eklenti 185872 Euonymus alatus (Yaprak döken taflan) Yapraklarını döktünden sonraki dal ve gövde yapısı |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede ilgi çeken gövde yapısı ile Euonymus alatus (Yaprak döken taflan)
Eklenti 185875 Euonymus alatus (Yaprak döken taflan) Yapraklarını döktünden sonraki dal ve gövde yapısı |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede ilgi çeken gövde yapısı ile Euonymus alatus (Yaprak döken taflan)
Eklenti 185886 Euonymus alatus (Yaprak döken taflan) Yapraklarını döktünden sonraki dal ve gövde yapısı |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede ilgi çeken gövde yapısı oluşumu yapan Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) tanıyalım.
Eklenti 185890 Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede ilgi çeken gövde yapısı oluşumu yapan Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) tanıyalım.
Eklenti 185898 Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) |
Bu resmen, doğal bonsai gibi bir şey olmuş. Harikulade...!
|
1 Eklenti(ler)
Sayın aygün
Bahçede bulunan ağaçlarda asırlık örnekler var. Tohumdan düşüp tutmuş duvar çatlaklarında ve üzerlerinde büyümüş ilginç yapı bozukluğu olan, budana budana bonzai formuna girmiş ağaçlar, içi boşalmış ağaçlar bu şekilde yaşam mücadelesi veren örnekler bir hayli fazla... Botanik bahçede ilgi çeken gövde yapısı oluşumu yapan Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) tanıyalım. Eklenti 185923 Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) |
Alıntı:
Bahçeye hemen bulup dikeceğim .İyi ki bu güzelliği resimlemişsiniz.Teşekkürler. |
Hayata tutunur gibi tutunmuş kütüğe. İki koluyla sarılır gibi...
|
Sayın Hhatice
Arka plan için güzel bir seçim, bitkiyi bulamazsanız temininde yardımcı olurum..! |
Sayın aygün
Yalancı portakal ağacı (Maclura pomifera) nın bulunduğu alana Rhododendron (Orman gülü) ve Azalea (Açelya) bahçesi yaptık. Önünden defalarca geçtim, yeni ilgimi çekti nasıl bu oluşumu kaçırdım diye hayıflandım... Alt ana gövdesi hastalıktan veya hava şartlarından yan yatmış kesim yapılmış yeni sürgün ana gövdeyi destek alarak yükselmiş, sizin gözlemlediğiniz gibi, hayata sıkı sıkı tutunmuş.. |
İçimden bir ses diyor ki; sen önden, şimdiden git, bekleme baharı ama ancak hafta sonu boşum. O günler de kapalı:(
|
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede geçen cuma günü japon akçaağaçlarını parseline dikerken, istemeden duvar kenarındaki taşları oynattık..!
Taşların oynaması ile rahatsız olan kaya sakini bir semenderi kış uykusundan uyandırdık, Osman hocamızda oradaydı hemen fotoğraf makinası ile bu anı ölümsüzleştirirken, bende bu anı fotoğrafladım..! Eklenti 185942 Kaya sakini bir Su Semenderi |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçe; Kaya sakini Su Semenderi havaların ısınması ile yaşamını su içersinde sürdürüyor, havaların soğuması ile kış uykusunu geçirmek için kaya oyuklarını kullanıyor.
Eklenti 185951 Kaya sakini bir Su Semenderi |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede Çiğdem (Crocus) lar havaların sıcak gitmesi ile çiçeklenmeye devam ediyorlar..!
Eklenti 185958 Çiğdem (Crocus) |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede Çiğdem (Crocus) lar havaların sıcak gitmesi ile çiçeklenmeye devam ediyorlar..!
Eklenti 185967 Çiğdem (Crocus) |
1 Eklenti(ler)
Sizleri bahçede saat 1400 de karşılarım..!
Botanik bahçede Çiğdem (Crocus) lar havaların sıcak gitmesi ile çiçeklenmeye devam ediyorlar..! Eklenti 185968 Çiğdem (Crocus) |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçeden sizlerle daha evvel paylaştığım bir bitki Solanum giganteum çiçeklerini bitirdi tohum keseleri oluştu..!
Eklenti 185979 Solanum giganteum |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçeden sizlerle daha evvel paylaştığım bir bitki Solanum giganteum çiçeklerini bitirdi tohum keseleri oluştu..!
Eklenti 185983 Solanum giganteum |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede, tropikal serada gezimize devam edelim, yağmurda başladı..
Tropikal seradan, size farklı bir tropikal bitkiyi tanıtacağım..! Bakalım bilen varmı..? Eklenti 185995 |
Bu nasıl bir güzellik böyle arka plan yine değişiyor benim :)
Soğanlı bir bitki gibi rizomlu olabilir mi? |
Elektrik kesildi, sular akmadı, çalışamadık:))
Ama bir tahmin yapabilirim; Sarı salyangozlar kanat takmış, uçmaya hazırlanıyor :) |
1 Eklenti(ler)
Sayın Hhatice
Tanınmayan bir tür, zor bir bitki sizleri yormayayım..! Tropikal bitkiler konusunda uzman olan kişileri bile acabada bırakabilecek fotoğraflar bu oluşum çiçeklendikten sonra döllenen tohum kozasının açılıp tohumların dışa çıkmasından oluşan muhteşem bir görüntü..! Eklenti 185997 |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:17. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025