![]() |
1 Eklenti(ler)
Sayın ayse_afyonlu
Nephrolepis exaltata (Aşk merdiveni, Salon eğrelti otu) Bu fotoğraftan sonra hazırlık yapıyorum Eğrelti otlarını tanımaya devam edeceğiz. Eklenti 181201 Nephrolepis exaltata (Aşk merdiveni, Salon eğrelti otu) |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede eğrelti otu ve yosunların bulunduğu sera gezimize başlıyoruz.
Serada tanımaya başlıyacağımız ilk bitkimizin adı Phlebodium aureum dur. Phlebodium aureum Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Pteridophyta Sınıf : Filicopsida Takım: Polypodiales Aile: Polypodiaceae Cins: Phlebodium Tür: P. aureum Binominal adı Phlebodium aureum Eklenti 181214 Phlebodium aureum |
Bu sayfayı izlemenin faydaları:
Eğrelti otunun türleri de olduğunu şimdi öğrendim. Şu güzelliğe bakar mısınız. Tesbih böceği gibi açılmıyor mu... çok tatlı.......! |
Türlerinin en büyüğü bu olsa gerek.
|
1 Eklenti(ler)
Sayın aygün merhaba
Dünyamızın kuruluş zamanlarındaki, hayvanlar oluşmadan önceki zamanın bitkileridir. Bazıları yosun kadar küçüktür. Bazı tropikal türleri 25 metreye kadar büyüyebilir. Türlerin çoğu toprakta yetişir. Yalnız Platycerium cinsinden geyik boynuzu gibi bazı eğreltiler başka bitkilerin üzerinde yaşayabilir. Phlebodium aureum Eğrelti otu bitkisinin yaprak altındaki spor (Üreme hücresi) oluşumu..! Eklenti 181454 Phlebodium aureum |
1 Eklenti(ler)
Sayın ayse_afyonlu merhaba
Botanik bahçede emsalleri var ama dediğiniz gibi en hacimli ve gösterişli olanıdır. Bazıları türleri yosun kadar küçüktür, bazı tropikal türleri 25 metreye kadar büyüyebilir. Phlebodium aureum Eğrelti otu bitkisinin ilk yaprak çıkışı..! Eklenti 181456 Phlebodium aureum |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede eğrelti otu ve yosunların bulunduğu sera gezimize devam ediyoruz.
Phlebodium aureum Eğrelti otu bitkisinin kök yapısında oluşan rizomların havai nem kökleri..! Eklenti 181464 Phlebodium aureum |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede eğrelti otu ve yosunların bulunduğu sera gezimize devam ediyoruz.
Phlebodium aureum Eğrelti otu bitkisinin kök yapısında oluşan rizomların havai nem kökleri..! Eklenti 181483 Phlebodium aureum |
1 Eklenti(ler)
Cyrtomium falcatum Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Pteridophyta Sınıf : Filicopsida Takım: Polypodiales Aile: Dryopteridaceae Cins: Cyrtomium Tür: C. falcatum Binominal adı Cyrtomium falcatum Eklenti 181610 Cyrtomium falcatum Yaprak yapısı |
. Yalnız Platycerium cinsinden geyik boynuzu gibi bazı eğreltiler başka bitkilerin üzerinde yaşayabilir.
Bir nevi asalak yani....... Hayvanları bilirdim de bitklerde de olması ilginç.... |
Sayın aygün merhaba
Dün tebrik edecektim, öğretmenler gününüzü bugüne nasipmiş..! Sizin ve tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler gününüzü kutlarım..! Bitkiler aleminde asalak olarak yaşayan bitkiler oldukça fazladır. Botanik bahçede asalak türler bulunmakta, eğrelti otlarından sonra asalak bitkileride paylaşırım..! |
Sayın murvet çok teşekkür ederim, sağolun.........
|
1 Eklenti(ler)
Cyrtomium falcatum Eklenti 181626 Cyrtomium falcatum Yaprak yapısı |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede eğrelti otu ve yosunların bulunduğu serada, gezimize devam ediyoruz.
Cyrtomium falcatum Eklenti 181727 Cyrtomium falcatum Yaprak yapısı |
1 Eklenti(ler)
Botanik bahçede eğrelti otu ve yosunların bulunduğu serada, gezimize devam ediyoruz.
Cyrtomium falcatum Eklenti 181745 Cyrtomium falcatum yaprak altındaki spor (Üreme hücresi) oluşumu..! |
Ben anlayamadım şimdi yaprağın altındakiler mi yosun? Nedir onlar biraz daha açıklar mısınız Sayın Mürvet? Rica etsem tabi :))
|
Sayın ayse_afyonlu merhaba
Yaprak altında görmüş olduğunuz, özel olarak üretilmiş tek hücreli tohum şeklindeki ilkel spordur ve çoğalma bununla olur. Çiçeksiz bitkilerde eşeysiz çoğalma biçimidir Sporlar uygun şartları bulduklarında çimlenerek yeni bir canlıyı oluşturur. Bu oluşum son derece dayanıklı ve uzun süre canlılıklarını sürdürebilmeleridir. |
Hmmm! Teşekkür ederim cevabınız için:))
Bişey itiraf edeyim sorduğum soruların cevabını okuduktan sonra ne saçma soru sormuşum dediğim sorulardan birisi. Hiç onlar yosun olur mu? Hiç sıkılmadan cevaplıyorsunuz tekrar teşekkür ederim (belkide sıkılıyorsunuzda belli etmiyorsunuz :)))) ) |
Sayın ayse_afyonlu
Sorunuzda bence bir gariplik yok, bu bitkiler az bilinen türlerden, doğal olarak da yaprak altındaki oluşumlar size öyle gelmiş olabilir. Rica ederim sıkılmak ne demek..! Lütfen böyle düşünmeyin, sizin bu düşünceleri, paylaşmanız samimiyetinizi belli eder ve bende bundan son derece mutlu oluyorum ..! |
1 Eklenti(ler)
Cyrtomium falcatum Eklenti 181793 Cyrtomium falcatum yaprak altındaki spor (Üreme hücresi) oluşumu..! |
1 Eklenti(ler)
Polystichum setiferum Bilimsel sınıflandırma Alem: Plantae (Bitkiler) Bölüm: Pteridophyta Sınıf : Pteridopsida Takım: Polypodiales Aile: Dryopteridaceae Cins: Polystichum Tür: P. setiferum Binominal adı Polystichum setiferum Eklenti 181796 Polystichum setiferum Yaprak yapısı |
1 Eklenti(ler)
Polystichum setiferum Eklenti 181841 Polystichum setiferum Yaprak altı yapısı |
1 Eklenti(ler)
Polystichum setiferum Eklenti 181903 Polystichum setiferum Yaprak altı yapısı |
2 Eklenti(ler)
Sn. Nuri Mürvet bey, bu güzellikler için bir kez daha teşekürler.
Eğrelti otlarını, diğer arkadaşlarımız gibi çok sevenlerden biri'de benim. Doğa denilince ilk aklıma gelen şey, neden'se hep eğrelti otları oluyor. Nedenini bilmiyorum ama, insana inanılmaz derece'de GÜVEN veren bir havaları var. Öyle'ki, bitkiler dünyasında hangi bitkiye, BİLGE'lik sıfatı verirsiniz diye sorsalar, kesinlikle eğrelti otu derim. Bu bilgelerin arasında keyif ile geziyorum. Teşekürler. (İlgimi çeken fotoğraflarınızdan bazılarını (fotoğraflarda'ki), poster yapmak için aldım). |
Sayın ayazkentli merhaba
Sizlerle paylaşım olunca konular anlam ve güzellik kazanıyor, ilgi ile izlediğiniz için bende size teşekkür ederim. Doğanın kurulması eğrelti otlarınla başlamıştır. Bilgelik sıfatını burada fazlası ile hak ediyor. Sadeliğin, estetiğin, tevazunun birleştiği ve incelendikçe hayretler içinde kalınabilecek bir bitkidir. Bugün kullanılan kömür madeninin ana ham maddesidir. Fotoğraflarımdan poster yapmanız beni mutlu etti, seçimleriniz sıra dışı, ilgi çeken bir çalışma olacağına inanıyorum, hayırlı olsun..! |
1 Eklenti(ler)
Polystichum setiferum Eklenti 181972 Polystichum setiferum |
Sayın Nuri Mürvet, değerli çalışmalarınız ve paylaşımlarınızı büyük ilgi ve hayranlıkla takip ediyorum.Halen tropikal serada olduğunuza göre Hoyalar ve varsa epifit kaktüsler ile ilgili paylaşımınızı heyecanla beklediğimi söylemek istiyorum.
|
4 Eklenti(ler)
Sayın Hydrosuccess merhaba
Cuma günü hocamızla tropikal serada idik, hoyalar konusunu açtım..! Öğrencilere yaprak dokusunun yapısı itibari ile laboratuvarda en çok incelenen bitkilerin başında geliyor. Dolayısı ile tür çeşidi az ve gelişimi serada güzel değil..! Yalnız Hoya Carnosa nın gelişmiş ve bakımlı hali var. Size yeni çelikleri yapılmış hoya türlerinin etiketlerini paylaşacağım, gelişimlerinide isterseniz paylaşırım. Epifit bitkiler yanılmıyorsam 8 tür veya 10 türe yakın var. İzledim fakat incelemeye vaktim olmadı, türlerini de not almadım. Sizin ve Epifit bitkileri sevenler için incelemeye alacağım ve bilgi paylaşımını yapacağım..! Eklenti 181988 Hoya Carnosa Eklenti 181989 Eklenti 181990 Eklenti 181991 |
Bugün kullanılan kömür madeninin ana ham maddesidir
Sayın Murvet bu konuyu biraz açmanızı rica etsem... |
Sayın aygün merhaba
Eğrelti otlarının varoluşları günümüzden 300 milyon yıl öncesine dayanır. Devoniyen Dönemi'nde karada hiçbir hayvanın yaşamadığı dönemlerde belirmiştir. 250 milyon yıl önceki Karbonifer Dönemi'nde yeryüzündeki karaların hemen hemen tamamı eğreltiotu ormanları ile kaplıydı. Bu yüzden bu döneme eğrelti otu dönemi denir. Dünyadaki kömür yataklarının temelleri bu dönemdeki eğrelti otlarına dayanır. Zonguldak kömür havzalarında da Karbonifer Dönem’e tarihlenen bitki fosilleri bulunmuştur. (Benim arşivimdeki bilgilere ulaşamadım, konu buna yakın olduğu için kaynak arşivden alıntı) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025